Peloponnesos Griekenland; 12 mooiste bezienswaardigheden en 7 wat minder mooie bezienswaardigheden

Welke bezienswaardigheden mag je op dit Griekse schiereiland niet missen? Welke bezienswaardigheden op de Peloponnesos mag je zeker over slaan? Hoe lang heb je nodig om de verschillende bezienswaardigheden te bezoeken? Lees er alles over in deze blog over de mooiste en minder mooie bezienswaardigheden in de Peloponnesos.

Bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken

Heb je niet oneindig veel tijd dan vind je in deze blog eerst de bezienswaardigheden die je echt niet over moet slaan. Ofwel omdat ze gratis zijn en letterlijk aan de weg liggen waar je op rijdt, ofwel omdat ze gewoon heel spectaculair zijn.

1. Korinthe; een omgekeerde afsluitdijk

Sinds 1893 scheidt het Midden-Griekenland zich af van de Peloponnesos. Om de Peloponnesos te bereiken, moet je het Korinthe kanaal oversteken. In de loop der eeuwen hebben veel mensen, waaronder Alexander de Grote en Nero (met duizenden slaven), geprobeerd het kanaal van Korinthe af te maken, maar dat is pas in 1893 gebeurd. Het succes van het Suezkanaal maakte de aanleg van het 6 kilometer lange Kanaal van Korinthe mogelijk.

Helaas is het proces van passage ingewikkeld en brokkelen er zeer geregeld stukken van de wanden af waardoor doorgang helemaal niet mogelijk is. De kans dat je een grote boot zult zien varen in het kanaal is klein.

Het Kanaal van Korinthe is misschien niet de meest spectaculaire bezienswaardigheid van de Peloponnesos, maar aangezien je vanaf Athene sowieso langs Kortinthe komt, kost het geen moeite om er te stoppen. Daarnaast is het gratis, makkelijk parkeren en een korte stop onderweg naar de rest van de Peloponnesos.

 • Bezoekduur: als je het vijftien minuten vol houd vind ik het knap
 • Adres: 37°55’33.3″N 22°59’36.3″E
 • Toegangsprijs: gratis
 • Openingstijden: altijd, maar het leukst is wanneer er een boot langs komt. Helaas gebeurd dat maar weinig vanwege de constant afbrokkelende wanden waardoor de doorgang geblokkeerd wordt.

2. Nauplion (ook wel Nafplio genoemd); prachtige kuststad en bijzondere burcht

Nafplio is een prachtige kuststad die je niet mag missen tijdens je reis door de Peloponnesos. Wist je dat Nafplio ooit de hoofdstad van Griekeland was? Daarnaast is Nafplio de beste uitvalsbasis voor je overnachting. Wat is er allemaal te zien in Nafplio?

 • Palamidi Fort: wat een fantastisch uitzicht op de stad met een prachtig panorama op de golf en de kust.
 • Bourtzi Castle, een fort dat aan de ingang van de haven is gebouwd om invasies te voorkomen.
 • Acronafplia Fort, nog een fort met ook een prachtig uitzicht. Toch zou ik dan voor Palamidi Fortress gaan

Fort Palamidi is absoluut van alle bezienswaardigheden in deze lijst, degene met de beste waar voor je geld. Je kunt je er het langst vermaken. De uitzichten zijn het meest spectaculair. Het is ook nog eens van alle betaalde bezienswaardigheden bijna de goedkoopste.

Parkeren bij Fort Palamidi is lastig. Er is geen parkeerplaats, dus je moet langs de weg parkeren. Toen ik om half elf aan kwam bij Fort Palamidi stonden er twintig auto’s. Toen ik om twaalf uur weg ging, was de rij met auto’s langs de weg zeker een paar honderd meter lang.

 • Bezoekduur: je kunt je hier makkelijk twee uur vermaken
 • Adres Fort Palamidi: je kunt lopend 800 treden naar boven vanaf 37°33’51.6″N 22°48’04.7″E, maar je kunt ook naar boven rijden naar 37°33’41.1″N 22°48’16.8″E.
 • Toegangsprijs: 8 euro
 • Openingstijden: meestal van 08.00 – 19.00

3. Epidaurus; theather uit de Griekse oudheid

Epidaurus ligt ongeveer 30 km ten oosten van Nafplio. In de oudheid kwamen mensen uit heel Griekenland naar Epidaurus vanwege de buitengewone genezingsgevallen. Een soort Jomanda voor gevorderden. Tegenwoordig is Epidaurus beroemd om zijn oude theater. Het enorme theater is in de vierde eeuw voor Christis gebouwd en werd gebruikt om de zieken te vermaken.

Met de uitzonderlijke akoestiek wordt Epidaurus tegenwoordig nog steeds gebruikt voor theatervoorstellingen. Er passen maar liefst 14.000 mensen in het theater.

Je loopt vrij veel in de zon, maar hebt wel mogelijkheden om af en toe in de schaduw te “schuilen”. Gezien de enorme parkeerplaats bij de ingang heeft deze bezienswaardigheid een erg hoog groepsreis/touringcarbus gehalte. Plan je bezoek dan ook zorgvuldig; ofwel voor 10 uur, of pas na 15 uur.

 • Bezoekduur: in een uur heb je alles wel gezien
 • Adres: 37°35’45.1″N 23°04’29.2″E
 • Toegangsprijs: 12 euro. Gratis op 6 maart, 18 april, 18 mei, 28 oktober, het laatste weekend van september en elke eerste zondag van de maand van november tot maart.
 • Openingstijden: 08.00 – 19.30

4. Olympia; waar de Olympische Spelen ooit begonnen

De archeologische site van Olympia is een van de best bewaarde bezienswaardigheden van de Peloponnesos. Dit is waar de Olympische Spelen vandaan komen. De bakermat van onze moderne spelen. Destijds mochten alleen mannen mee doen aan de Olympische Spelen. Vrouwen en slaven mochten niet eens toeschouwer zijn op de tribune. 

Tegenwoordig is de oude site van Olympia grotendeels vervallen. Het is dan misschien de best bewaarde bezienswaardigheid, dat wil niet zeggen dat het daarom in perfecte staat verkeerd. Je kunt alleen nog maar de fundamenten van de sportfaciliteiten en de tempels zien. En toch klinkt het cool om te kunnen zeggen dat je in de Tempel van Zeus hebt gestaan en hebt gelopen waar de eerste atleten streden om hun Olympische titel.

Er is hier ruim voldoende schaduw en meer dan genoeg plek om even te zitten, dus je kunt de zon eventueel ontlopen.

 • Bezoekduur: je vermaakt je hier prima anderhalf tot twee uur
 • Adres: 37°38’30.3″N 21°37’30.0″E
 • Toegangsprijs: 12 euro
 • Openingstijden: 08.00 – 20.00

5. De oude stad van Messini (ook wel Messene genoemd)

Iets minder bekend bij het grote publiek, maar daarom niet minder mooi is Messini. Vanuit badplaatsen als Kalamáta en Stoupa is het goed te bereiken. De oude stad Messini bouwt heel mooi op vanaf de ingang tot het einde van het stadion. Het uitzicht op de omliggende groene heuvels is fantastisch.

 • Bezoekduur: je vermaakt je hier prima twee uur
 • Adres: 37°10’44.1″N 21°55’04.5″E
 • Toegangsprijs: 10 euro
 • Openingstijden: 08.00 – 20.00

Tip van een pro: rijd naar de oude stad van Messini via het kleine stadje Zermpisia. Dan kom je aanrijden via de oude toegangsweg. Je rijdt met je auto door de oude poorten van de metershoge muren die vroeger rondom de oude stad van Messene stonden. Een fantastische manier om je archeologische ontdekkingstocht te starten!

6. Het perfecte strand; Voidokilia strand, Foneas strand of een van de andere tropische stranden

De Pelopponesos heeft zo veel perfecte stranden, dat een bezoek aan de Pelopponesos niet voorbij mag gaan zonder een bezoek aan een van deze mooie stranden.

De faciliteiten op de stranden verschillen flink van elkaar. Op sommige stranden is er letterlijk helemaal niks, terwijl er op andere stranden strandbedjes en parasols verhuurd worden. Vrijwel elk strand is een perfecte ronde baai met azuurblauw water en mooie hoge kliffen. Hieronder een lijstje met wat fijne stranden inclusief details:

 • Voidokilia strand
  • GPS coördinaten: 36°58’00.4″N 21°39’39.8″E
  • Kun je er makkelijk parkeren; zeer matig. Je parkeert langs de kant van de weg en moet vanaf daar nog best een stukje lopen naar de weg.
  • Zand of steentjes: zand
  • Voorzieningen: geen
 • Foneas strand
  • GPS coördinaten: 36°52’02.0″N 22°14’55.9″E
  • Kun je er makkelijk parkeren: matig. Er is wel plek, maar dit is vrij snel vol. Het strandje is ook maar klein, dus als de parkeerplaatsen bezet zijn, kun je je afvragen of je er wel heen wilt
  • Zand of steentjes: grote ronde stenen
  • Voorzieningen: 1 bar en een douche
 • Limeni strand
  • Kun je er makkelijk parkeren: matig. Zelfs buiten het seizoen (eind september) was het er erg druk
  • Zand of steentjes: geen van beiden. Je moet via de rotsen of via een trap het water in
  • Voorzieningen: geen strandbedden, maar wel heel veel restaurants

7. Limeni: de stad aan het azuurblauwe water

Ken je die foto’s met van die bootjes die lijken te zweven boven het water? Ik weet zeker dat een heleboel van die foto’s gemaakt zijn in Griekenland in Limeni. Het water is hier altijd perfect helder, perfect blauw, en perfect vlak. Doordat Limeni in een baai ligt, zijn hier vrijwel altijd perfecte omstandigheden. Dit is een stop in de Peloponnesos die je niet mag missen.

Limeni is een erg klein Grieks dorpje. Er is bijna nergens de mogelijkheid om te parkeren en het is er vrijwel altijd druk. Ik reisde half september en kon mijn auto eigenlijk nergens kwijt. Het is geen dorpje waar touringcar bussen zullen komen, maar er zijn des te meer mensen met hun eigen huurauto te vinden.

Alle restaurants in Limeni hebben een terras wat uit kijkt over het water. Wanneer je je roadtrip door Mani wilt onderbreken, dan is Limeni de perfecte plek om dit te doen.

8. Mani schiereiland; weg van de toeristen

De Peloponnesos heeft de vorm van een soort hand met onderaan drie vingers die nog wat verder de zee insteken. De middelste van deze vingers wordt ook wel ‘de Mani’ genoemd. Het is het meest wilde stukje Peloponnesos. Van verlaten dorpen als Vathia tot hoge bergen als het Taygetusgebergte (relatief dan he, Griekenland is geen Zwitserland natuurlijk). Ondanks dat hier minder toeristen komen omdat het slechter toegankelijk is voor de touringcar bussen, is het nog steeds een populair stukje Griekenland. In vergelijking met de rest van Griekenland daarentegen voelt het alsof je de Peloponnesos voor jezelf hebt.

De Mani bestaat eigenlijk uit twee delen: de noordelijke ‘buiten-Mani’ waartoe onder meer Stoupa behoort en de zuidelijke ‘binnen-Mani’, het meest ruige gedeelte ten zuiden van hoofdstadje Aéropolis. Vanaf Kalamata in het noorden van Mani is het landschap heuvel/bergachtig en groen. Al rijdend verandert het landschap naar steeds ruiger, kaler en droger in het zuiden. Vanuit Stoupa, Kardamyli of Agios Nikolaos rijd je in 50 minuten langs de kust naar het vissersdorp Limeni (punt 7 in deze blog)

Wat is de moeite waard om te bezoeken op het Mani schiereiland?

 • Pyrgos Dirou-grotten 
 • De bijzondere torens waar Mani om bekend staat. Vooral in het dorp Vatheia of bij Kita in het zuiden van Pyrgos zijn er veel te vinden. Onderweg richting Limeni kom je er ook meer dan genoeg tegen, dus je hoeft niet per se helemaal maar het einde van Mani te rijden om ze te kunnen bezoeken. Je komt bijvoorbeeld langs TZOKEIKA Traditional Settlement ongeveer 28 kilometer voor Limeni.
 • Wandelen rondom Kardamilli (wordt bij punt 11 uitgebreid besproken)
 • Sommige van de mooiste stranden van de Peloponnesos zijn te vinden in Mani zoals Skoutari strand

Bezoekduur: een paar dagen

9. Mystras; een oude spookstad

Mystras is een spookstad op een steile heuvel van het Taygetus gebergte, nog geen tien minuten van Sparta vandaan. Het is de voormalige hoofdstad van het Byzantijnse rijk en één van de mooist bewaard gebleven middeleeuwse ruïnes van Griekenland. Deze UNESCO-werelderfgoed stad bestaat uit ruïnes van paleizen, kloosters en kerken die gebouwd zijn tussen 1271 en 1460.

Mystras is gebouwd op een berg. Er zijn voldoende bomen om schaduw te geven tegen de alles vernietigende Griekse zon. Je kunt de Byzantijnse stad via twee ingangen bereiken. Beide ingangen hebben parkeergelegenheid (genoeg voor alle touringcarbussen, dus ga vroeg of laat naar Mystras om de groepsreizigers te ontlopen). Je moet je kaartje bij beide ingangen van de stad opnieuw laten zien.

Naar mijn mening is Mystras een van de beste plaatsen in de Peloponnesos. De gebouwen zijn echt prachtig en het natuurlijke landschap is fantastisch!

 • Bezoekduur: een paar uur zeker
 • Adres: er zijn twee poorten – Main Gate – en – Fortress Gate. Parkeren kan bij allebei (37°04’35.3″N 22°22’09.3″E)
 • Toegangsprijs: 12 euro

10. Taygetusgebergte

Wanneer je Mystras bezoekt, dan ben je al in het Taygetusgebergte. Ben je geen fan van oude Griekse ruines, maar wel gek op natuur, dan is het Taygetusgebergte ook zonder ruines de moeite waard om in je rondreis door de Peloponnesos op te nemen. Bezoek ook zeker de hoogste top van het Taygetusgebergte: Profitis Ilias.

Of wandel door de Kloof van Ridomo (36°58’39.4″N 22°15’34.1″E). Of wandel naar de Mangianari bronnen en waterval (36°57’55.5″N 22°23’08.9″E). Genoeg te zien in het Taygetusgebergte in ieder geval.

11. De stadjes, Kardamilli, Stoupa en Agios Nikolaos

De hele Peloponnesos heeft onvoorstelbaar veel lieve, charmante dorpjes, maar er zijn er drie die eruit springen; Kardamili, Stoupa en Agios Nikolaos.

Rondom Kardamilli kun je fantastische wandelingen maken langs de kust en onderstaande uitzichten aantreffen. Ga vanaf Kardamili nog wat zuidelijk en je komt in Stoupa, een van de meest geliefde vakantiestadjes van de Peloponnesos.

In Stoupa vind je de eerder genoemde perfecte stranden als Foneas Beach en Delfini Beach. De stranden maken Stoupa een fijne plek, maar ook de charmante straatjes en sfeervolle taveernes en bars maken Stoupa tot een fijne plek.

Tip: er loopt een wandelpad (2km) naar Agios Nikolaos. Dit is een vergelijkbaar vissersdorp als Stoupa, maar dan veel rustiger.

12. Eervolle vermelding: Polylimnio watervallen

Polilimnio watervallen, ook wel Polylimnio waterfalls genoemd, vind je in het zuiden van de Peloponnesos in de streek Messinia. Helaas heb ik niet de kans gehad om deze fantastische plek te bezoeken. Polylimnio betekent in het Grieks “veel meren”. Je vindt er allemaal helderblauwe meertjes en mooie watervallen. Het is hier over het algemeen erg druk met locals en er is weinig ruimte om alle mensen een relaxte zitplek te bieden.

Bezienswaardigheden die je kan bezoeken wanneer je echt veel tijd hebt

Heb je niet heel veel tijd, of heb je gewoon geen zin om tussen oneindig veel ruïnes van voormalige Griekse gebouwen rond te slenteren, dan kun je onderstaande bezienswaardigheden heel goed over slaan.

1. Mykines (Mycenae of ook wel Mycene genoemd); ga hier niet heen

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen; deze kun je beter over slaan, zelfs als je wel zeeën van tijd hebt. Het heeft een erg hoog rotsblokken gehalte waar je alleen met heel veel fantasie nog wat in ziet. Ben je echt helemaal gek van de Griekse oudheid, dan is deze plek absoluut de moeite waard. Heb je geen geduld, weinig tijd of geen zin om weer in die verzengende hitte rond te slenteren, sla Mykines dan vooral over.

Mycene ligt aan de route tussen het kanaal van Korinthe en Nafplio. Je vindt er verschillende bezienswaardigheden waaronder onderstaande muurtjes, opgravingen en gaten in de grond. Ook in de regio zijn nog verschillende Mycene archeologische opgravingen te vinden, zoals oude bruggen (heel klein) of oude graven. Binnen de hekken van het hoofdgebied Mykines is vooral het Graf van Agamemnon de moeite waard. Dit heeft qua grootsheid wel iets weg van de grafkelders in Egypte. Maar beter kun je dan dus naar Egypte gaan als je echt spectaculaire grafkelders wilt zien.

 • Bezoekduur: ik vond het zo saai dat ik letterlijk na een half uur weer weg was. En de enige reden dat het een half uur duurde was omdat ik achter een groep met groepsreiziger aan moest slenteren.
 • Adres: 37°43’48.4″N 22°45’13.5″E
 • Toegangsprijs: 12 euro

2. Een van de vele kloosters in de Pelopponesos

Griekenland heeft ontzettend veel mooie kloosters. Ligt er toevallig eentje op je route, dan kun je er natuurlijk altijd stoppen, maar ik vond ze eerlijk gezegd vaak niet de moeite waard om te bezoeken. In ieder geval niet als je er voor om moet rijden.

Ben je trouwens in een super avontuurlijke bui, dan kun je proberen om de Holy Monostary of Timios Prodromos te bezoeken. Hier kun je met de auto nauwelijks komen. Ik heb het klooster uiteindelijk niet bereikt omdat mijn auto de glibberige, smalle, onverharde, steile weggetjes niet meer op kwam. Waarschijnlijk kun je hier beter de laatste 4 kilometer naartoe lopen in plaats van rijden. Parkeren is het makkelijkst bij de kerk voordat je op echt onverharde wegen terecht komt.

 • Adres Holy Monostary of Timios Prodromos: 37°22’41.3″N 22°34’11.5″E
 • Adres Monastery Tsigou: 36°44’25.9″N 22°23’30.7″E

Een klooster die ik zelf helaas niet heb kunnen bezoeken, maar waar ik enthousiaste reviews over las, is de Lousios kloof met het Moni Agiou Ioanni Prodromou klooster. Je wandelt door een kloof en wordt beloond met een klooster op het einde. Plaatjes kijken? Check dan de blog van Reisnotities over dit klooster.

3. De oude stad van Korinthe; nog een stapel stenen

Griekenland is bekend om oneindig veel archeologische opgravingen, sommige spectaculairder dan anderen. Ben je van plan om nog meer van de Peloponnesos te bezoeken, dan zou ik de oude stad van Korinthe overslaan. Onderstaande foto suggereert een best spectaculaire site, maar dit is het enige wat er nog rechtop staat. Alle touringcar bussen stoppen hier ook dus het is er een groot deel van de dag erg druk. Naast de pilaren op de foto zijn er eigenlijk alleen nog veel funderingen te vinden. Je loopt in de brandende zon, dus ik zou deze overslaan.

 • Bezoekduur: kwartiertje ben je wel klaar
 • Adres: 37°54’23.4″N 22°52’43.4″E
 • Toegangsprijs: 6 euro

4. Vathia; het einde van de Pelopponesos

Vanuit Vathia is het nog maar een klein stukje naar het meest zuidelijke puntje van de Mani: de vuurtoren op kaap Tenaro vanwaar je uitkijkt over de eindeloze Middellandse Zee. Hier is letterlijk niks meer te zien. Vathia is verlaten dus je kunt door verlaten huizen slenteren. De begroeiing op dit deel van Mani is volledig verdwenen. Vanaf hier kun je alleen nog maar naar Libië kijken. Voorzieningen zijn zeer minimaal in dit gedeelte van Mani. De dichtstbijzijnde plekken voor overnachting zijn in Marmari en Porto Kagio. Vanaf hier is het nog zo’n tien minuten met de auto (+ een half uur lopen) naar de Tenaro vuurtoren.

5. Het stadje Kalamata

Kalamata is de hoofdstad en belangrijkste haven van het departement Messinia op de Peloponnesos. De stad heeft een internationaal vliegveld. Dat is waarschijnlijk de enige reden waarom je Kalamata wilt bezoeken. Kalamata is met 45.000 inwoners de één na grootste stad van de Peloponnesos. Niet echt een schattig klein stadje zoals Kardamilli dus. Ik vond het een vrij sfeerloze stad die vooral geschikt is om te bevoorraden voor een lange roadtrip door Mani.

6. De archeologische site van Tiryns

Niet ver van de bij punt 1 genoemde archeologische ruïnes van Mykines, vind je het tevens even oninspirerende Tiryns. In Tiryns zijn net iets meer stenen blijven liggen dan in Mykines, maar heel bijzonder vond ik het niet. Al ligt dat er natuurlijk ook aan waar je het mee vergelijkt. De Romeinse ruïnes aan de Zwarte Zee in Roemenië zijn nog veel saaier. Ben je niet van plan om heel ver te reizen vanaf Athene, dan kun je Tiryns en Mykines prima bezoeken. Maar heb je een paar dagen langer, sla deze dan over, en reis verder richting bijvoorbeeld Olympia of Mystras.

 • Bezoekduur: niet veel langer dan Mykines
 • Adres: 37°36’02.1″N 22°47’53.6″E
 • Toegangsprijs: 4 euro

7. Tempel van Apollon Epikourios; eeuwig in de steigers

De tempel van Apollon Epikourios ligt zo afgelegen dat hij pas in de 18e eeuw bij toeval door een herder ontdekt is. De tempel wordt gerestaureerd waardoor je hem nu niet in volle glorie kan bewonderen. De binnenkant van Apollon Epikourios is wel te bezichtigen maar staat helemaal ingepakt in een enorme tent. De restauratie zou in 2020 klaar zijn, maar ik was er eind 2021 en toen zag het er nog lang niet af uit. Tot de restauratie klaar is, zou ik deze Apollon Epikourios zeker over slaan. Het is dan misschien maar 6 euro (*en daarmee de goedkoopste archeologische bezienswaardigheid in deze lijst), maar het is zelfs de 6 euro niet waard.

 • Bezoekduur: kwartiertje ben je wel klaar
 • Adres: 37°25’47.8″N 21°54’04.1″E
 • Toegangsprijs: 6 euro

Meer inspiratie voor Griekenland nodig?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.