Curaçao; 6x bezienswaardigheden om je strandvakantie afwisselender te maken

Eerlijk is eerlijk; heel veel bezienswaardigheden heeft Curacao niet naast de fantastisch mooie stranden. Je zult niet speciaal voor de bijzondere cultuur of gebouwen naar Curacao op vakantie gaan. Wil je er toch een keer op uit tijdens je vakantie, misschien is een van onderstaande bezienswaardigheden dan wel een mooi alternatief voor een dagje strand. Lees op deze blog over 6 bezienswaardigheden naast de mooie stranden van Curacao.

1. Willemstad – Pontjesbrug – Handelskade

De hoofdstad van Curacao – Willemstad – bestaat uit twee delen: Otrobanda en Punda. Punda wordt gezien als het ‘rijke’ gedeelte, en is ook de plek waar de meeste toeristen rondhangen. Hier vind je de meeste restaurants, terrasjes en winkels. Willemstad is eigenlijk de enige bezienswaardigheid waar je wel iets meer tijd kunt doorbrengen dan een uurtje. De meeste bezienswaardigheden op Curacao zijn dan ook hier te zien. Naast restaurants en terrasjes kun je in Willemstad ook de volgende bezienswaardigheden bewonderen:

 • Ronde markt: een overdekte markt waar je heel goed souvenirs kan shoppen;
 • Gouverneurspaleis: vroeger was dit een fort (Fort Amsterdam, gebouwd in 1635) dat de haven moest beschermen voor vijanden. Nu woont de gouverneur er en vergaderd de regering van Curacao in het Gouverneurspaleis
 • Waterfort Arches: ooit waren dit de barakken van Willem III, nu vind je er diverse restaurants;
 • Fort-Kerk: dit is de oudste protestantse kerk van Curaçao;
 • Pietermaai: hier vind je hele fotogenieke, gekleurde huizen. Van knalroze tot zeeblauw, maar eigenlijk is heel Willemstad een en al kleurrijke gebouwen;
 • Dushi & Curaçao-letters: deze gigantische letterblokken staan in het Koningin Wilhelminapark;
 • Bolo di Bruit: het gebouw wordt ook wel het Bruidstaart-huis genoemd en prijkt op vele foto’s vanwege de mooie diepgroene kleur;
 • Handelskade: de beroemde – en meest gefotografeerde – kade met de gekleurde huisjes die ik – zoals je hieronder ziet – ook gefotografeerd heb natuurlijk;
 • Pontjesbrug: de beroemde drijvende brug (officieel heet deze brug de Koningin Emmabrug) die je van Punda naar Otrobanda brengt.
 • Julianabrug: deze brug loopt parallel aan de pontjesbrug in Willemstad. Een belangrijk verschil is dat de Julianabrug 56 meter hoog is en bestemd voor autoverkeer. De brug is zo hoog zodat vrijwel alle schepen (op de allergrootste cruiseschepen na) er onderdoor passen. Het is gewoon eng om met je huurauto over de Julianabrug te rijden. Zo ontzettend steil omhoog. Niet echt relaxt, maar het uitzicht over Willemstad, de pontjesbrug, de Handelskade en de oceaan is er één die het absoluut de moeite waard maakt om je leven te wagen op de Julianabrug. 
 • Floating Market: dit is een markt waar voornamelijk groente, fruit en vis wordt verkocht. Niet per se de moeite waard qua aanbod, maar wel leuk om te zien omdat de kraampjes deels vanuit boten verkopen. Inmiddels staat het grootste gedeelte van de Floating Market op de kade, dus ik zou er niet speciaal voor naar Willemstad komen.

Mocht je de kans krijgen, dan is het leuk om te zien hoe de Pontjesbrug open gaat. Dit gebeurt meestal meerdere keren per dag. De brugwachter vaart de brug in zijn geheel aan één walkant zodat de boten er langs kunnen. De Pontjesbrug is trouwens gratis.

Uitzicht vanaf de kade aan de overkant van Willemstad Curacao
De Handelskade met rechts in beeld nog een klein stukje van de Pontjesbrug
Zelfs zulke grote schepen passen onder de Julianabrug door

2. Flamingo’s

Op een paar plekken op Curaçao kun je flamingo’s in hun natuurlijke habitat spotten. Dat kan op de Weg naar Bullenbaai en de Weg naar Sint Willibrordus. Met een beetje geluk staan ze dicht langs de weg, maar in de meeste gevallen moet je ze vanaf een afstandje bekijken. Ben je een vogelspotter, dan is het leuk om de flamingo’s in het water op zoek te zien gaan naar eten of te zien slapen op 1 been. Ben je geen vogelfan, dan kun je er op volle snelheid langs rijden en thuis zeggen dat je ook flamingo’s hebt gezien op vakantie naar Curacao.

Met een telefooncamera is het helaas niet makkelijk vogels te fotograferen die eigenlijk best dichtbij stonden

3. Shete Boka natuurpark

Ben je even klaar met zand tussen je tenen en maar constant naar dat perfect blauwe water van Curacao staren? Dan is Shete Boka natuurpark misschien wel iets voor je. Shete Boka is een natuurpark van ruim 200 hectare met een kustlijn van tien kilometer. Aan deze kustlijn bevinden zich zeven inhammen/baaien waar zeeschildpadden aan land komen om hun eieren leggen. Maar waarom de meeste mensen naar dit natuurpark op Curacao komen, is om op een dag met veel wind te zien hoe de golven in de inhammen meters hoge golven veroorzaken. Shete Boka is dan ook de perfecte bezienswaardigheid om te bezoeken wanneer het weer eigenlijk niet zo goed is op Curacao.

4. Christoffel Park; de hoogste berg van Curaçao 

De Christoffelberg is het hoogste punt (372 meter) van Curacao. Ik heb deze berg vanwege de hitte niet beklommen. Zoals jullie inmiddels wel van me weten, ben ik naast lui, ook niet echt hittebestendig. Vanaf de Christoffelberg schijn je een spectaculair uitzicht over Curaçao te hebben.

De klimtocht naar de top van de Christoffelberg wordt door velen als zwaar beschouwd en is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Het is geen wandeltocht. Het wordt sterk aangeraden om vroeg in de ochtend aan de klim te beginnen omdat het in de middag te heet is. Wil je meer lezen over routes, tips, foto’s en andere belangrijke details voor de beklimming van de Christoffelberg? Lees dan de blog van Kim op Reis over deze wandeltocht eens.

5. Landhuis Chobolobo waar Blue Curaçao vandaan komt

Wie heeft er als tiener niet aan de Blue Curacao mix drankjes gezeten? Je raadt het vast al aan de naam, maar Blue Curaçao komt dus ook echt van Curacao. Blue Curacao wordt gemaakt in Landhuis Chobolobo, waar je langs kunt komen voor een rondleiding van een uurtje. Nog veel mooier; je kunt er een proeverij doen. Blue Curacao is er blijkbaar in meer combinaties dan alleen met sinaasappelsap wanneer je zestien jaar oud bent en staat te dansen in een of andere discotheek. En wist je dat die cocktails ook niet altijd blauw zijn? Al vind ik een niet blauwe cocktail met Blue Curacao nepperij. Dat is net zoiets als Koningsdag in het groen – raar dus.

6. Zoutpannen

Tussen Seaquarium Beach en het Jan Thiel strand ligt een bijzonder natuurgebied: de zoutpannen van Jan Thiel. Zoutpannen op Curaçao zijn dus niet zoals die Boliviaanse zoutvlakte met die geweldige foto’s van weerspiegelende luchten. Vroeger waren deze zoutpannen op Curaçao een zoutplantage voor de commerciële zoutwinning. Geen natuurverschijnsel dus zoals dat gebied in Bolivia.

Tegenwoordig kun je tussen de oude zoutpannen van Curaçao wandelen, hardlopen of fietsen. Doe dit wel zo vroeg mogelijk op de dag want bij gebrek aan schaduw en een overdaad aan zon, brandt je dood na een uurtje of negen in de ochtend. De zoutpannen zijn tevens het gebied waar veel flamingo’s op Curaçao te zien zijn. Naast flamingo’s zijn er ook veel andere vogelsoorten te zien en vooral te horen. Dus hallo vogelaars!

En natuurlijk de mooiste stranden van Curacao

Een vakantie naar een tropisch eiland is niet compleet zonder heerlijk op één van de vele stranden te hebben gelegen. Op Curacao zijn meer dan 35 prachtige stranden om dit te doen. Ik bezocht een selectie van deze 35 stranden en schreef mijn ervaringen in onderstaande blog.

Op zoek naar meer inspiratie over Curacao?

Check dan eens onderstaande blog:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.