Fins Lapland 8 dagen in de winter; budget, route en handige tips

Lapland finland husky tocht honden

Lapland; magisch koud. Of is het magisch en koud? Wat het ook is, Lapland is een fantastische bestemming wanneer je van natuur houd (en enigszins gebrek aan zonlicht). Lees in deze blog alles over wat er te doen is in Fins Lapland, hoe je het beste rond kunt reizen, waar je de mooiste husky tocht kunt boeken en of je het Noorderlicht makkelijk kunt zien.

Dag 1: reisdag en Helsinki

We vlogen ’s morgens vroeg vanuit Amsterdam naar Helsinki. Helsinki ligt niet in Lapland. Wel in Finland natuurlijk. Je kunt aansluitend direct doorvliegen naar Lapland, maar wij kozen ervoor om een dag in Helsinki te blijven. In plaats van te vliegen naar Lapland reisden we met het openbaar vervoer naar Lapland.

Voordeel van deze route over land is dat je het landschap langzaam ziet veranderen. Nadeel van deze route is dat je er wat langer over doet om in Lapland aan te komen. Had ik achteraf liever een rechtstreekse vlucht naar Lapland genomen? Misschien wel, want het had tijd gescheelt, maar deze tickets waren gratis (gewonnen bij een prijsvraag van KLM) dus dan ga ik graag eerst naar Helsinki.

Dag 2: Helsinki – Rovaniemi

De treinreis van Helsinki naar Rovaniemi is een volle reisdag. De omgeving gaat langzaam over van stedelijk naar uitgestorven leeg en besneeuwd. Buiten is het waarschijnlijk koud, maar omdat je in de trein zit kun je makkelijk van het uitzicht genieten zonder dat je ledematen eraf vriezen. De perfecte manier om kennis te maken met Lapland. Rovaniemi is letterlijk de grens met Lapland.

Details treinreis

 • Reisduur: ongeveer acht uur zonder overstappen.
 • De rechtstreekse trein vertrekt 1 a 2 keer per dag en mogelijk niet op alle dagen.
 • Treinkaartjes zijn te boeken op de pagina van de Finse Spoorwegen.
 • Prijs: vanaf 80 euro per ticket
Het treinstation in Helsinki

Dag 3: poolcirkel en de kerstman

Rovaniemi is beroemd om twee redenen. 1. het ligt op de Poolcirkel. 2. hier woont de kerstman. I shit you not. Er is echt een heel dorp gebouwd voor de kerstman. Hier wonen de rendieren, kun je de kerstman zelf ontmoeten en kun je post naar huis sturen die dan pas met kerst aan komt.

Voor kinderen is dit een top-activiteit. Ook voor mensen die gek zijn van commercie trouwens. Ik kon het niet laten om bij de douane van Lapland een stempel in mijn paspoort te laten zetten. Hier betaalde ik 10 euro voor. Ik zag het maar als een souvenir om mee naar huis te nemen. Je kunt je in dit kerstdorp prima een dagdeel vermaken. Het dorp is trouwens het hele jaar open en de meeste activiteiten zijn gratis.

Omdat het in de winter vroeg donker is, of – zoals in ons geval – nauwelijks licht wordt, zijn de activiteiten die je op een dag kunt doen, enigszins beperkt. De zon kom in januari pas rond 11 uur op en gaat om half 2 weer onder. In februari is dit half tien tot half vier. Rondom zonsopgang en zonsondergang is het schemerig, dus het aantal echte uren licht is zeer beperkt in deze maanden.

Maar je weet in deze periode in ieder geval zeker dat er heel veel sneeuw zal liggen. Zonder sneeuw geen Lapland wintergevoel!

Dag 4: Rovaniemi – Ivalo

Van Rovaniemi reisden we met de bus verder naar Ivalo. Vanaf de poolcirkel is het aantal hotels op 1 hand te tellen in de winter. Om die reden sliepen we bij een Airbnb host. Het plan was om te gaan skiën, maar de kou werd zo extreem (inmiddels -38 graden) dat onze gastvrouw de auto niet meer aan de praat kreeg. In plaats van een middagje skiën, werd het een mooie wandeling door de sneeuw.

Wanneer je in de regio van Ivalo verblijft zijn er verschillende dingen te doen:

 • Sneeuwscooter tour
 • IJsvissen
 • Langlaufen
 • Oneindig veel wandelingen maken door de fantastische natuur

Vrijwel alle activiteiten in deze regio zijn buiten. Bij temperaturen ver onder nul moet je je hier qua kleding echt goed op kleden. Gelukkig had de gastvrouw een sauna (voordeel van Airbnb) waar we gratis gebruik van mochten maken. Iets wat zeker geen straf is bij -38 graden Celsius.

 • Reisduur bus: ongeveer vijf uur met de rechtstreekse bus.
 • Deze bus vertrekt meerdere keren per dag op alle dagen van de week.
 • Treinkaartjes zijn te boeken op de pagina van de Finse busmaatschappij.
 • Prijs: vanaf 52 euro per ticket
Ivalo; bijna het meest noordelijke punt van onze reis
Ivalo; bijna het meest noordelijke punt van onze reis
Busreis richting Ivalo
Onze Airbnb locatie

Dag 5: husky safari

We werden bij onze Airbnb in Ivalo opgehaald door Kamisak Husky Safari’s. We zouden de komende twee dagen de wildernis van Fins Lapland ontdekken met onze eigen slede en een zesspan van honden. Na een korte briefing door Kamisak Husky personeel over hoe je remt en hoe je bochten neemt, werden we in nog een extra overpak gehesen en kregen we speciale laarzen vanwege de extreem lage temperaturen .

Tijd om de honden te ontmoeten. We waren de enige twee mensen op de meerdaagse husky-trip. Maarten had zes eigen honden en ik had zes eigen honden. De gids was mee op een sneeuwscooter. Dus je bent helemaal alleen met je honden midden in de wildernis. Zo ontzettend gaaf!!

Ik had de bagage en wat houtblokken, Maarten het hondenvoer en nog wat houtblokken, de gids een sateliettelefoon. Klaar om te gaan! Onderweg passeerden we kuddes rendieren, scheurden we over bevroren meren, raceten we bergaf door de sneeuw. Deze tocht staat in de top drie van gaafste dingen die ik ooit heb gedaan. Niks kan op tegen dat gevoel van stilte tegelijk en avontuur.

Lapland finland husky tocht honden
Met z’n tweeën door de wildernis. Onze gids kon goed vuur maken bij -43 graden
Lapland finland husky tocht honden
Eeuwige schemering
Lapland finland husky tocht honden
Over een bevoren meer

Dag 6: husky safari

Nadat we op dag vijf aan kwamen bij de wildernis cabin, moest er eerst voor de honden gezorgd worden. De sauna werd opgestookt om het hondenvoer te ontdooien. We hakten een wak in het ijs om water te halen voor de honden. We spanden de honden uit. En pas toen konden we zelf ook neer ploffen. Eerst even eten en dan in de sauna relaxen. Om het avontuur af te maken, werd de hemel groen verlicht door het Noorderlicht. Dansend langs de hemel trokken groene lichtgolven voorbij. Niet ideaal om dit bij -40 graden te bewonderen. Maar ik ga niet klagen in deze adembenemend mooie omgeving.

Diep in onze slaapzak weg gedoken vielen we in een diepe slaap. De volgende ochtend moesten eerst de honden gevoerd worden en daarna ingespannen. Die honden hadden de hele nacht buiten geslapen. Wat een keiharde dieren. Bol van de energie stonden ze te springen om weer op avontuur te gaan.

Wil je nog veel meer lezen over deze husky safari check dan onderstaande gedetailleerde blog. De trip is te boeken bij Kamisak Husky Safari’s.

Lapland finland husky tocht honden
Met z’n tweeën door de wildernis

Dag 7: overnachten in een glazen iglo

Nadat we aan het einde van dag zes aankwamen bij de kennel in Ivalo en afscheid namen van de honden die ons dit fantastische avontuur hadden bezorgd, checkten we in bij het relaxte deel van onze reis; Kakslauttanen Hotel.

Kakslauttanen is een luxe hotel met een sneeuwkasteel, ijsbar, glazen iglo’s en blokhutten. We hadden een glazen iglo geboekt zodat we vanuit ons bed naar de sterrenhemel konden staren. Kakslauttanen hotel heeft verschillende sauna’s waar je lekker op kunt warmen. De hitte geproduceerd in de sauna’s wordt omgeleid naar de iglo’s waardoor het daar altijd warm is (iets te veel wat mij betreft, want we moesten de buitendeur open zetten om het enigszins normaal te houden qua temperatuur).

De iglo’s liggen een stukje lopen van het hoofdgebouw. In het hoofdgebouw is het restaurant gevestigd. Vanwege de afgelegen ligging van het hotel is de keuze wat betreft verse producten wat beperkt. Helaas is er in de wijde omgeving verder weinig anders qua restaurants, dus je hebt ook niet heel veel keuze.

Wil je meer lezen over hoe het is om in die glazen iglo’s te overnachten en waarom ik je afraad om deze te boeken? Check dan onderstaande blog met veel meer details.

Lapland sneeuw Kakslauttanen Finland

Dag 8: Ivalo – Helsinki – Amsterdam

Op dag acht waren we voornamelijk onderweg. Eerst een vlucht van Ivalo naar Helsinki en dan dezelfde dag of eventueel een dag later terug naar Amsterdam. Helsinki heeft genoeg om je te vermaken dus een wat langere overstap is absoluut geen straf.

Budget rondreis Lapland 8 dagen

Finland is geen goedkoop land om op vakantie te gaan. Zeker niet het lege Lapland. Er wonen relatief weinig mensen in die regio en vrijwel alles moet geïmporteerd worden. Dit zie je terug in alle prijzen, zeker ook in restaurants. Hoe verder je van Helsinki af raakt, hoe hoger de prijzen. Om je een idee te geven van het budget wat je nodig hebt, zie hieronder de prijzen van verschillende kostenposten tijdens je trip naar Finland.

Prijs per persoon
Vlucht Amsterdam – Helsinkivanaf 145 (rechtstreeks)
Vlucht Ivalo – Helsinkivanaf 147
Trein Helsinki – Rovaniemi80
Bus Rovaniemi – Ivalo54
Husky trektocht van 2 dagen inclusief eten720
Glazen iglo hotel inclusief ontbijt300
Overige overnachtingen (4 nachten)140
Eten150
Kerstman bezoekengratis (tenzij je foto’s wil)
Totaal1.669 euro

Kan het goedkoper dan het overzicht hierboven? Jazeker. De twee hoogste bedragen op de lijst zijn echte bucketlist activiteiten maar niet strikt noodzakelijk natuurlijk. Hieronder volgen mij geldbesparende tips.

Budget tips

 1. Lunch niet in een restaurant maar haal broodjes bij de supermarkt.
 2. Wij aten af en toe mee bij onze Airbnb hosts. Dit scheelt heel veel voor je diner-budget.
 3. Met overnachten via Airbnb kun je soms best veel besparen, maar dat vond ik in Finland tegen vallen. We bespaarden wel wat (30 euro per nacht), maar niet zo veel als bijvoorbeeld in de grote steden. Echter zijn er bijzonder weinig hotels in die regio, dus keuze qua overnachtingen is sowieso beperkt.
 4. Het scheelt veel geld wanneer je op een korte husky tour gaat. Je betaald dan 185 euro per persoon in plaats van 720 euro. Wanneer je die optie overweegt, dan kun je eerlijk gezegd beter helemaal niet gaan. Die huskytochten van een uurtje of een middagje is net Ponypark Slagharen. In lange colonne hobbel je achter elkaar aan over een uitgesleten parcours. Het is zonde om naar Lapland te gaan en dan niet een hele gave husky tocht te maken. Spaar dan nog iets langer tot je wel die meerdaagse tocht kunt maken.
 5. Sla die glazen iglo hotels over. Het ziet er op de plaatjes gaaf uit, maar de kans dat je vanuit je bed het Noorderlicht gaat zien is 0. Je betaalt echter wel 600 euro per kamer (inclusief ontbijt). Het is grappig om te slapen in zo’n iglo, maar niet voor dat bedrag. Dan kun je beter een mooie Finse blokhut huren met een glazen serre en eigen sauna. De kans dat je hier het Noorderlicht gaat zien is veel groter.
 6. Reizen met het openbaar vervoer is verreweg het meest makkelijk en veilig in de winter in Lapland. Zelf rijden in deze extreme koude (-30 tot -45 graden) en bij deze grote hoeveelheid sneeuw vraagt vaardigheden die maar weinig Nederlanders bezitten. Ter illustratie: onze gids op de husky tocht stond elke twee uur op van zijn bed om de sneeuwscooter een half uur te laten draaien. Anders zouden we de volgende dag niet meer vertrekken. Onze Airbnb gastvrouw kreeg de auto helemaal niet meer aan de praat en moest wachten met naar de supermarkt gaan tot de temperatuur weer zou gaan stijgen. Bij elke supermarkt tref je auto’s stationair draaiend aan. Wanneer je auto’s uit zet, kom je waarschijnlijk niet meer weg bij de supermarkt. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb nog nooit de motor van mijn auto laten draaien bij de supermarkt. Ik snap dat je minder flexibel bent wanneer je met het OV reist, maar constant in het donker over het ijs en door de sneeuw rijden is geen pretje.

Tips om het Noorderlicht te zien

 • Allereerst moet het buiten donker zijn. Zodra in Lapland de duisternis invalt, kan het noorderlicht zich laten zien. In Lapland kan dat dus in de wintermaanden al om 14.00 uur zijn.
 • Slaap ergens waar geen omgevingslicht is. Van die hippe hotels als het Kakslauttanen hotel waar wij sliepen zijn daar totaal ongeschikt voor. Om het voor de bezoekers van dit soort hotels mogelijk te maken hun weg te vinden over het terrein is er overal verlichting. Daarnaast geven glazen iglo’s waar de mensen de lichten niet uit doen nogal wat licht. Allemaal niet bevorderlijk voor het zien van het Noorderlicht.
 • Plan je reis in het beste Noorderlicht seizoen. Wanneer dit is? Wanneer het donker is. Wanneer is het donker? In de wintermaanden. Wanneer de dagen kort zijn, heb je automatisch de beste maanden om het noorderlicht te zien te pakken. November, december en januari hebben de minste zonuren, ook overdag. Het Noorderlicht is trouwens het hele jaar door actief, maar omdat het in de zomer vrijwel non-stop licht is, kun je het Noorderlicht simpelweg niet zien.
 • In Lapland maakt het niet uit hoe noordelijk je bent. In Noord-Lapland is de kans op het noorderlicht net zo groot als in Zuid-Lapland.
 • De dagen rondom de equinox (ieder jaar rond 22 september) zijn statistisch de beste dagen van het jaar om het noorderlicht te kunnen aanschouwen maar dan moet je dus relatief veel van je nachtrust opofferen voordat het ’s nachts donker is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.