Lapland; hoe overleef je -43 graden?

lapland poolcirkel sneeuw finland

De reis van mijn leven was het. Voor ons allebei. Samen met Maarten ben ik naar Lapland geweest en ik denk dat we het er allebei over eens zijn dat het een extreme reis was. Maar eentje om nooit meer te vergeten. In deze blog lees je alles over hoe je bittere kou kunt overleven. Ik reisde bij -43 graden door Lapland.

Lapland, Finland

We zijn met de trein van Helsinki naar Rovaniemi gereisd. Als je ooit naar Lapland gaat, neem dan vooral de trein. Het is een erg comfortabele manier om het landschap te zien veranderen. De enorme uitgestrektheid die aan je voorbij schuift. Echt fantastisch. We zijn een paar dagen in Rovaniemi geweest, maar daar over een andere keer meer. Vanaf Rovaniemi is het nog 5 uur met de bus naar Ivalo; de bijna noordelijkste punt op onze reis. Inmiddels waren we de poolcirkel gepasseerd.

Ivalo; bijna het meest noordelijke punt van onze reis
Ivalo; bijna het meest noordelijke puntje van onze reis

We zijn in januari naar Finland gereisd. In die tijd komt de zon niet boven de horizon uit dus je leeft van schemering naar schemering. Het enige moment dat we zonlicht hebben gezien op die reis was toen we met het vliegtuig terug vlogen van Ivalo naar Helsinki. Tijdens onze reis daalde de temperatuur gestaag van een comfortabele -5 in Helsinki naar inmiddels -36 in Ivalo. We zouden een paar dagen later de wildernis in trekken met z’n tweeën en een gids dus we wilden toch even checken of het een beetje vol te houden was door een mooie sneeuwwandeling te maken. Maarten werd er dolgelukkig van zoals je ziet 😉

Maarten in Lapland Finland
Maarten in is dolgelukkig met de kou

Dat beloofde nog wat voor de komende dagen. De temperatuur zou nog verder gaan zakken en wij zouden minstens 7 uur per dag in de buitenlucht door gaan brengen. We zouden allebei met onze eigen groep van 6 husky honden richting de grens met Rusland trekken. Maarten zijn eigen honden en ik mijn eigen honden en een gids die een paar kilometer voor ons uit ging. Maarten zijn honden hadden iets meer haast dus een heel deel van de route was ik helemaal alleen met mijn honden. MAGISCH! Ik schreef al eerder over deze tocht. Ik deel met jullie graag mijn tips om de kou te overleven.

lapland poolcirkel sneeuw finland

Mijn tips tegen de kou:

  • Laagjes. Ik klink nu als mijn moeder, maar laagjes werken echt. Ik had op sommige delen van mijn lijf wel 7 lagen over elkaar om de -43 graden buiten te houden.
  • Zorg dat je heel veel beweegt. Tijdens de husky tocht heb ik mijn jas open moeten ritsen om af te koelen terwijl het -43 graden was. Het was dan ook knap hard werken achter zo’n slee. Lichaamsbeweging werkt echt. Ga springen, ga rennen, ga iets doen.
  • Vervolgens kreeg ik het hartstikke koud tijdens de lunch toen ik weer stil zat. Dus zorg dat de eerste laag van je kleding eentje is die vocht afvoerend is. Met natte kleding ga je jezelf nooit meer warm krijgen. Katoen is af te raden.
  • Laat iemand om het uur controleren of je geen vriesblaren op je gezicht krijgt. Vaak voel je dit zelf niet meer en je wilt ze zeker niet oplopen. Soms helpt het ook om iets van vaseline op je gezicht te smeren.
  • Neem een thermoskan met warm drinken mee om jezelf van binnenuit af en toe bij te stoken.
  • Heb je een auto, zet dan nooit de motor af bij deze temperaturen. Bij elke supermarkt stonden alle auto’s stationair te draaien. Het vertrouwen in mensen is zo groot dat ze de auto’s onbewaakt met de sleutels erin laten draaien bij de supermarkt.
  • -43 graden is koud, dat realiseer ik me, maar een deel van hoe koud je iets ervaart, zit ook gedeeltelijk in je hoofd. Denk warm, dat helpt toch altijd iets 😉
Bevroren wimpers
Bevroren wimpers

Wil je meer lezen over Lapland?

In onderstaande blogs vind je tips voor overnachtingen, reviews van husky tochten en een blog over routes en budget.

Hoe is het om in Lapland in een glazen iglo te overnachten?

Review; met mijn eigen groep husky’s door Lapland reizen

Lapland finland husky tocht honden
Mijn winteroutfit

2 thoughts on “Lapland; hoe overleef je -43 graden?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.