Hoe is het om in Lapland in een glazen iglo te overnachten?

Lapland sneeuw Kakslauttanen Finland

Je kent ze wel, van die lijstjes met de 10 plaatsen waar je echt eens geslapen moet hebben of de tien restaurants die je echt niet over mag slaan. Een van die lijstjes was aanleiding voor ons om naar Lapland te gaan. Toen we twee gratis tickets van de KLM hadden verdiend met al onze reizen, stelde Maarten voor om dan naar een van die plekken van zo’n lijst te gaan; een glazen iglo hotel. Lapland dus en specifiek Kakslauttanen Hotel

lapland-2
Onze iglo

Eerder schreef ik al over onze fantastische belevenissen op de meerdaagse husky tocht die we in Lapland maakten en over hoe je de kou in Lapland kan overleven. Vandaag neem ik jullie mee naar Kakslauttanen hotel, ook wel bekend als het glazen iglo hotel. Je kunt dit hotel vinden in Saariselkä, Finland.

Als moderne hippie houd ik van bijzonder. Bijzondere plaatsen om te eten, bijzondere plaatsen om te slapen en bijzondere mensen om te ontmoeten. Kakslauttanen is zeker een bijzonder hotel en in sommige opzichten heel erg de moeite waard om te verblijven. Toch was ik niet onverdeeld enthousiast over dit hotel.

Hoe zien de slaapkamers er uit?

De glazen iglo’s zijn tweepersoonskamers volledig gemaakt van glas. Sneeuw wordt er door het personeel dagelijks af geschoven zodat je altijd een mooi uitzicht op de sterrenhemel hebt. In de glazen iglo bevindt zich een wc, maar geen badkamer. De badkamers zijn een paar honderd meter lopen. Deze bevinden zich in het sauna complex. Wij waren in Lapland toen het -35 graden en op sommige momenten nog kouder was, dus je kan je voorstellen dat het iets minder fijn is dat je vanuit je lekkere warme bed niet onder de douche kan stappen, maar eerst 7 lagen kleding aan moet doen om dan door de sneeuw naar het sauna complex te ploegen en daar dezelfde 7 lagen weer uit te trekken.

img-20150202-wa0008

Wat maakt dit een onvergetelijke overnachting?

Er zijn zat hotels met een fantastisch uitzicht, maar ik had nog niet eerder geslapen in een hotel wat ook naar boven een fantastisch uitzicht heeft. Een kamer heeft meestal een plafond, maar hier was het plafond van glas wat het een totaal andere beleving geeft. Ik kon uren kijken naar de vallende sneeuwvlokken en naar de sterren in de nacht. Daarnaast waren de bedden super comfortabel, dus dan ben ik sowieso meteen gelukkig.

20150114_100759-3
Fantastisch uitzicht vanaf je bed

Minpuntjes

Een dergelijke slaapplek leent zich natuurlijk perfect voor het spotten van het Noorderlicht vanuit het comfort van je bed. Helaas is dat hier vrij lastig. Er staan aardig wat iglo’s naast elkaar. Het pad naar deze iglo’s is verlicht. Daarnaast hebben mensen in de iglo ook nog wel eens het licht aan. Aangezien er geen gordijnen zijn, schijnt dit licht erg ver. En dan heb je ook nog de verlichting van de hoofdgebouwen. Alles bij elkaar is dat veel licht en dit gaat ten koste van het zien van het Noorderlicht. Misschien als het Noorderlicht erg sterk is dat je het dan prima kan zien, maar dat is ons daar niet gelukt. Gelukkig hadden we het Noorderlicht al gezien op onze huskytocht de rimboe in. Ik denk dat je meer kans maakt om het Noorderlicht te zien op andere locaties.

Nog een minpuntje was de temperatuur. En nee, daarmee bedoel ik niet de buitentemperatuur.

De kachel in de iglo kan niet geregeld worden want de warmte van het saunacomplex wordt gebruikt voor de verwarming van de iglo’s. Super efficiënt en milieuvriendelijk om deze restwarmte te gebruiken maar dat betekent in de praktijk dat je daar dus naar de verlichte wolken ligt te kijken in je ondergoed. Binnen 30 graden, buiten -35 graden en de deur wagenwijd open om de kamer iets koeler te krijgen.

img_3338
Onderweg terug in de schemering (het was hier 2 uur in de middag)

Wat kost een nachtje in een glazen iglo?

Een nacht voor twee personen in een glazen iglo inclusief ontbijt en avondeten is 592 euro. Je mag gratis gebruik maken van de sauna faciliteiten (ja deuh, ik mag hopen dat je voor dat bedrag gratis naar de sauna mag ja).
Het hotel ligt redelijk ver verwijderd van een stad/dorp en omdat het winter was, waren de meeste restaurants ook niet open in deze dorpjes. Volgens mij is het redelijk standaard om in Kakslauttanen halfpension te reserveren in de winter waarbij het avondeten bij de prijs in begrepen zit. Het eten is niet supergoed als je ziet hoeveel je betaald voor een nacht in het hotel, maar het is op zich wel logisch dat het moeilijk is om daar voor zoveel gasten elke dag vers voedsel te bezorgen.

Samengevat

Ik zou liever mijn geld nog een keer uitgeven aan een huskytocht dan aan een nacht in dit hotel. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Samen met mijn eigen 6 honden de wildernis in trekken was toch echt wel heel veel gaver dan in de glazen iglo slapen. Maar voor de minder grote avonturiers is het bekijken van de sterren vanaf je bed natuurlijk ook al een fantastische beleving. En als je een grote zak met geld mee neemt, dan kun je het prima alle twee doen. Eerst een paar dagen afzien in de sneeuw achter je honden aan en dan bijkomen in je lekkere warme bed onder de sterrenhemel.

lapland-9

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.