Citytrip Dinant en omgeving; bezienswaardigheden en handige tips

Dinant is misschien wel het meest fotogenieke stadje van België en zeker van de Belgische Ardennen. Met de indrukwekkende rotsen, gekleurde huisjes, grote kerk en reusachtige citadel kun je je in Dinant en omgeving prima wat dagen vermaken. Zo dicht bij Nederland en toch zo totaal niet zoals Nederland. Wil je weten wat er allemaal te doen is in Dinant? Lees er alles over in deze blog.

Citadel Dinant

De citadel bovenop de rots illustreert letterlijk de eeuwenoude geschiedenis van Dinant. Al in 1040 werd hier een burcht gebouwd om Dinant te verdedigen tegen vijandige kasteelheren uit andere delen van de Ardennen. De citadel kun je bereiken via een hele lange trap of via een kabelbaantje. Of je rijdt gewoon met de auto omhoog, maar wat is daar nou de fun van?

Openingstijden: van 10.00 tot 18.00
Toegangsprijs citadel: 10 euro per volwassene (dit is inclusief de kabelbaan), of 17 euro wanneer je er meteen een boottocht bij boekt
Goed om te weten: parkeren bij de citadel is gratis. Een toegangskaartje zonder kabelbaan is niet te krijgen. Je bent natuurlijk wel vrij om te kiezen of je met de kabelbaan mee wil of liever gaat lopen.

De kade van Dinant vanaf de Charles de Gaulle brug

Park Furfooz in het hart van de Ardennen

Het park van Furfooz, niet ver van Dinant, is een groen, wild, uitnodigend park in de Belgische Ardennen. Er zijn verschillende wandelingen in Park Furfooz. De wandeling via de gele pijlen is ongeveer vier kilometer met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Zeker niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Ter referentie; ik liep deze wandeling op slippers met sleehak dus heel zwaar was deze wandeling in de Ardennen ook niet.

Wat dit park midden in de Ardennen vooral de moeite van het bezoeken waard maakt zijn de diepe dalen, de uitzichten over de vallei en de vele grotten. Het is een soort prehistorische ontdekkingstocht naar je innerlijke holbewoner. Deze grotten werden trouwens in het verre verleden ook bewoond door mensen.

Adres: Rue du Camp Romain 79, 5500 Dinant, België
Goed om te weten: Je kunt net pinnen of met creditcard betalen, dus zorg dat je contant geld bij je hebt
Entree: 4 euro
Afstand tot Dinant: 10 kilometer

Terrasjes op de kade aan de rivier

In Dinant vind je Maison Leffe. Jazeker, dit is van het gelijknamige Leffe bier. De Abdij van Leffe brouwt nog altijd Leffe bier. Al is de hoofdproductie wel verplaatst naar de Leffe fabriek ergens anders in de Ardennen. In Maison Leffe kun je een Leffe museum bezoeken wat eindigt met een bierproeverij. Dit museum is gehuisvest in de Abdij van Leffe vlakbij praktisch in het centrum van Dinant.

Heb je geen zin in een intellectuele uitleg voordat je aan je bier begint? Plof dan lekker neer op een van de vele terrassen in Dinant. De meeste terrassen vind je op de kade aan de Maas vlak voor de bijzondere kerk in het centrum van Dinant. Of juist aan de andere kant van het water zodat je uitzicht hebt op de citadel van Dinant en de vrolijk gekleurde huisjes op de andere kade. Er is meer dan genoeg keuze wat betreft terrassen en restaurants in Dinant.

Huur een bootje in Dinant

Dinant heeft een mooie promenade langs de Maas met cafés en terrasjes, maar je kunt de rivier zelf ook verkennen met een rondvaart. Zoals ik eerder al schreef kun je bij je ticket tot de citadel van Dinant een boottocht boeken.

Maar er zijn ook verschillende aanbieders aan de kade in het centrum. Meestal varen ze tussen april en oktober. Geen zin om een boot te delen? Je kunt ook een fluisterbootje huren voor maximaal 7 personen. Voor deze bootjes heb je geen vaarbewijs nodig.

Kasteel van Veves

Het kasteel van Vêves ligt op een gigantische rots in de “bergen” van de Ardennen. Eigenlijk is het geen kasteel maar een 15de eeuwse burcht. Het is mogelijk om het kasteel van Veves te bezoeken en te genieten van het Lodewijk XV- en XVI-meubilair. Ik zou het liefst de helft van alles wat daar te vinden is mee naar huis nemen om mijn hele huis om te toveren tot een antiek paleis.

Maar goed, je kunt ook gewoon 8 euro betalen en je vergapen aan de eetkamer met een gedekte tafel vol met 19de eeuwse glazen en zilverwerk, de slaapkamer met portretten, de weinig moderne keuken en de wapenzaal.

Adres: Rue de Furfooz 3, Celles (Houyet)
Openingstijden: van 11.00 tot 17.00
Toegangsprijs: 8.00 euro per volwassene
Goed om te weten: het kasteel is het hele jaar door geopend, alleen kun je er buiten de zomermaanden enkel in het weekend terecht.
Afstand van Dinant: 9 kilometer

Kasteel van Celles Veves Belgische Ardennen

Kerk Notre-Dame van Dinant

Dinant heeft haar eigen Notre-Dame – een kerk die vanuit alle windrichtingen direct te zien is wanneer je Dinant in rijdt. De kerk is aan de buitenkant volledig opgetrokken in grijze kalksteen, waardoor die bijna dezelfde kleur heeft als de rotswand erachter. De opvallende torenspits is er in de 16e eeuw aan toegevoegd. Vergeet niet om in de kerk door te lopen richting het altaar. Hier kun je glas-in-loodramen bewonderen die tot de grootste van Europa behoren.

Openingstijden: van 08.00 tot 18.00
Toegangsprijs kerk: gratis

Saxofoons

Overal waar je kijkt in Dinant zie je saxofoons. Op de brug over de rivier, op bankjes, in de straatnamen, op rotondes, echt overal. In 1814 werd in Dinant Adolphe Sax geboren, die als naamgever en bedenker van de saxofoon wereldwijde faam verwierf. Heel lang woonde hij niet in Dinant, maar toch heeft Dinant besloten dat dit de moeite waard is om een heel museum in zijn huis voor te maken. Hij woonde maar één jaar in Dinant voordat zijn familie naar Brussel verhuisde.

In Maison de Monsieur Sax kun je alles ontdekken over zijn successen, zijn mislukkingen en zijn veelbewogen, hectische leven. Het museum is gratis te bezoeken.

Adres: Rue Adolphe Sax 37, 5500 Dinant, België

Kasteel van Freyr

Château de Freÿr is een middeleeuws jachtslot dat gebouwd werd in de 15e eeuw. Het kasteel wordt ook wel ‘klein Versaille’ genoemd. Het is duidelijk te zien dat hier zeer welgestelde mensen leefden. Mensen die heel wat tuinmannen in dienst gehad moeten hebben, want die tuinen zijn een serieus stukje groenvoorziening. Vijvers, fonteinen, sinaasappelbomen, mooie vergezichten over de Maas en haagdoolhoven maken het bijzondere plaatje compleet.

Openingstijden: van 11.00 tot 17.00
Toegangsprijs: 8.50 euro per volwassene (tuinen + kasteel in 1 ticket)
Goed om te weten: het kasteel is het hele jaar door geopend, alleen kun je er buiten de zomermaanden enkel in het weekend terecht.
Afstand van Dinant: 7 kilometer

Handige tips

Parkeren en vervoer naar Dinant

Dinant ligt in het zuiden van Wallonië, vlakbij de grens met Frankrijk, midden in de Belgische Ardennen. Vanaf Amsterdam is het een afstand van ruim 300 kilometer, zo’n vier uur rijden met de auto. Parkeren in het centrum is een flinke uitdaging. Er is een kleine, betaalde parkeergarage vlakbij de kerk de Notre Dame, maar deze heeft betrekkelijk weinig plaatsen. Parkeren is ook mogelijk bij de citadel van Dinant – boven op de rotsen. Makkelijker is om een paar honderd meter buiten het centrum te parkeren bij bijvoorbeeld de Delhaize supermarkt.

Heb je geen auto, dan is Dinant – met een eigen treinstation – prima te bereiken. Vanuit Brussel is een enkele reis ongeveer 1.5 uur. Brussel is met een rechtstreekse trein vanuit Amsterdam te bereiken.

Beste reistijd

In ieder geval niet in corona tijden wanneer de rest van België, Nederland en Duitsland geen kant uit kunnen. De weekenden en de (zomer)vakanties zijn over het algemeen zeer drukke tijden voor een bezoek aan Dinant. Omdat het stadje zo klein is, heb je al snel het gevoel dat het er superdruk is. Ik zou proberen om op doordeweekse weken ergens in het voorjaar of najaar naar Dinant te gaan.

Hoeveel dagen voor een bezoek aan Dinant?

Dinant is niet heel groot, maar dat wat er te doen is kost stiekem meer tijd dan je van tevoren denkt.

  • Reken op een halve dag voor de Citadel en kerk
  • Terrasje pakken en lunchen kost zoveel tijd als je zelf wil natuurlijk
  • Kasteel van Freyr: zeker twee uur
  • Park Furfooz: zeker vier uur
  • Kasteel van Veves: zeker twee uur
  • Huur je een bootje, dan ben je zeker een halve dag extra kwijt

Tel daar de pauzes, de heen- en terugreis naar Nederland en ritten in de auto naar de bezienswaardigheden bij en je bent makkelijk drie dagen op citytrip in Dinant en omgeving.

Meer Belgische Ardennen inspiratie nodig?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.