9 bijzondere steden en dorpen in de Ardennen

In deze blog niet negen steden die perfect zijn om te winkelen, of negen dorpen die zo’n prachtig mooi centrum hebben om door heen te slenteren. In deze blog vind je juist negen steden in de Ardennen die vanwege een enkel gebouw uniek zijn. Een burcht, een kasteel of een middeleeuwse kathedraal of juist vanwege een rijk oorlogsverleden of iets anders wat het bijzonder maakt.

1. Bouillon

Waarom: vanwege de Burcht van Bouillon

Op de oevers van de Semois ligt het middeleeuwse stadje Bouillon. Dé bezienswaardigheid is de burcht van Godfried van Bouillon, die hoog boven het stadje uittorent. Wauw, wat is het middeleeuwse kasteel van Bouillon een bijzonder kasteel om te bezoeken. Het is supergroot met oneindig veel gangen, nissen, doorkruiproutes, binnenplaatjes en spectaculaire bruggen. Van alle kastelen die ik heb bezocht in de Ardennen is dit absoluut de meest spectaculaire.

Wandel door de straten rondom de burcht van Bouillon, slenter over de kade langs de rivier, bezoek de plaatselijke brouwerij of zoek vlak buiten Bouillon een uitzichtpunt op vanwaar je over de hele rivier, Bouillon en de burcht en een stuk van de Ardennen uit kijkt.

2. Dinant

Waarom: vanwege de Citadel van Dinant

En niet alleen vanwege de Citadel van Dinant. Het kleine Dinant kent een lange, roemruchte geschiedenis maar is tegenwoordig misschien wel het meest charmante en fotogenieke stadje van de Ardennen.

Dinant is gebouwd langs beide Maasoevers met torenhoge rotsen als kader achter de vrolijk gekleurde huisjes. De citadel boven op de rotsen, de kerk van Dinant voor de rotsen en de rivier op de voorgrond. Dit is wel een picture perfect plaatje.

De citadel kun je bereiken via een hele lange trap of via een kabelbaantje. Of je rijdt gewoon met de auto omhoog, maar wat is daar nou de fun van? De kerk onderaan de rotsen is gratis te bezoeken. Vergeet ook niet om Chateau de Freyr te bezoeken. Dit “kleine Versaille” ligt maar zeven kilometer bij de Citadel van Dinant vandaan.

3. La Roche en Ardenne

Waarom: vanwege Kasteel La Roche-en Ardennen

Het stadje La Roche ligt in de vallei van de Ourthe, in het hart van de Ardennen. Bij het Maison du Tourisme kun je een wandelparcours van ongeveer 2 km ophalen, vol met historische feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat La Roche-en-Ardenne tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten werd bevrijd?

Binnen een paar uur ben je verliefd op de straatjes van La Roche-en-Ardenne (alleen niet in de zomer, want dan loop je over de hoofden van alle toeristen die dit mooie dorp bezoeken). Lieve straatjes zijn er op veel plekken, maar wat La Roche-en Ardennen helemaal de moeite van het bezoeken waard maakt is het Feodale Kasteel van La Roche-en-Ardenne. Het kasteel is niet meer intact, maar qua ligging bovenop de berg een mooi aangezicht wanneer je langs de rivier La Roche-En Ardennen binnen gereden komt.

4. Bastogne/Bastenaken

Waarom: vanwege de oorlog

Bastogne/Bastenaken is bekend vanwege alles behalve de gebouwen. Zo zijn er de Bastogne koeken, die uiteraard te verkrijgen zijn bij elke bakker in Bastogne. De stad is het keerpunt van de wielertocht voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik gereden door de hele Ardennen. Anderen denken bij Bastogne aan de gevechten die hier gevoerd zijn tijdens de slag om de Ardennen.

Wat betreft de oorlog heeft deze stad de meeste bezienswaardigheden. Door de hele stad zijn herdenkingsmonumenten te vinden. Daarnaast zijn er verschillende oorlogsmusea zoals het Bastogne War Museum, From Texas to Bastogne Museum, 101 Airborne Museum Le mess en de oude Shermantank midden in het centrum.

Sint Pieterskerk in Bastogne

5. Spa

Waarom: vanwege de spa bronnen en Formule 1

Midden in de Ardennen geniet je in Spa van het heilzame water waar de stad bekend om staat. Maar Spa staat niet alleen bekend om het bronwater waar het gelijknamige bronwatermerk naar vernoemd is. Vlakbij Spa is namelijk het Formule 1 circuit Spa – Francorchamps te vinden. Tussen maart en november kun je hier rondleidingen krijgen door de pitstraat, en alle andere belangrijke plekken op het circuit.

Ben je niet echt een Formule 1 fan, dan kun je beter lekker in een van de spa’s/badhuizen/kuuroorden in Spa ronddrijven en je laten masseren. Al eeuwen trekken de natuurlijke bronnen bezoekers uit heel Europa. Omdat Spa door al deze bezoeken zo welvarend is geworden, is het oude centrum een verzameling met prachtige herenhuizen.

6. Namen

Waarom: vanwege de citadel van Namen

Namen is de hoofdstad van Wallonie en de grootste stad in de Ardennen. Waar de andere steden en dorpen in deze lijst allemaal vrij klein zijn en nooit meer kosten dan een halve dag om letterlijk alles te zien, kun je in Namen makkelijk een volle dag of misschien zelfs wel twee dagen rondlopen. De stad bulkt van de bezienswaardigheden zoals de Sint-Aubankathedraal en het Belfort.

Letterlijk het hoogtepunt van de stad is de middeleeuwse citadel, met prachtig uitzicht over de rivieren de Sambre en de Maas. In de zomermaanden verrijst aan de oevers van deze Maas een waar stadsstrand.

Namen is een studentenstad dus de straten herbergen een grote hoeveelheid hippe winkeltjes, leuke eettentjes en koffiezaakjes. Wil je meer lezen over wat er allemaal te doen is in Namen? Check dan deze blog van Mooistestedentrips.be voor nog veel meer inspiratie.

7. Celles

Waarom: vanwege het kasteel van Celles Veves

In deze blog is Celles het kleinste dorpje in de lijst. Twee bezienswaardigheden maken dit “gehucht” in de Ardennen toch de moeite van het bezoeken waard. De kerk van Celles en het kasteel van Celles.

De kerk van Celles is opmerkelijk goed bewaard gebleven, net als het kasteel van Vêves Celles. Dit is zo’n kasteel zoals je ze als klein kind tekende. Met torens waar de prinses gevangen werd gehouden door de boze stiefmoeder en een draak het hele kasteel kapot maakte.

Kasteel van Celles Veves Belgische Ardennen
Kasteel van Celles Veves Belgische Ardennen

8. Rochefort

Waarom: vanwege de grotten van Han

Wie van Belgische biertjes houdt reist af naar Rochefort. Vlakbij Rochefort ligt de Abdij van Saint Remy die in 1230 werd gesticht, vernietigd en weer opgebouwd. Vanaf het jaar 1595 is er ook een bierbrouwerij in de abdij gevestigd. Hier wordt de beroemde Trappist van Rochefort gebrouwen. De Trappist van Rochefort heeft het hoogste alcoholpercentage van de tien officiële trappistenbieren ter wereld: 12 procent. De kloostergebouwen en de brouwerij zijn helaas niet te bezoeken, maar bier drinken in Rochefort kan natuurlijk wel.

Naast dat je jezelf een kater kunt drinken in Rochefort, is de stad om nog veel meer redenen een geschikte plek om te bezoeken. Nabij het stadje kun je de Grotten van Han of de Grotte de Lorette bezoeken. Dit zijn de twee grootste grottencomplexen van de Ardennen en zelfs van geheel België. In de Grotten van Han zijn slechts een deel van de gangen open voor bezoekers. Je kunt een route van ongeveer twee kilometer door de grotten lopen. Hieronder een filmpje van de lasershow in de grotten die vertellen over de geschiedenis van het grottencomplex.

9. Crupet

Waarom: vanwege het kasteel van Crupet

Crupet is een heel klein plaatsje diep in de Ardennen. In dit dorpje vind je oude, lemen vakwerkhuisjes en het kasteel van Carondelet uit de 13de eeuw bezoeken. Je kan vlakbij Crupet ook de Grot van Sint-Antonius van Padua bezoeken mocht je gelovig zijn. Deze laatste heb ik zelf niet bezocht.

In de zomer van 2020 werden het kasteel van Crupet en de bijgebouwen gerenoveerd. Op dat moment kon je er niet naar binnen. Of het kasteel uiteindelijk weer opgesteld wordt voor publiek is niet duidelijk.

Steden in de Ardennen die best oké zijn

Eerder genoemde steden in de Ardennen hebben allemaal een bijzonder hoogtepunt wat deze steden of dorpen de moeite van het bezoeken waard maakt. Maar in de Ardennen zijn nog zo veel meer steden en dorpen. Die krijg je er als bonus bij in deze blog.

Malmedy

Malmedy ligt aan de voet van de Hoge Venen, in de vallei van de Warche. Het is de perfecte uitvalsbasis voor alle omliggende natuur. Het centrum is niet groot, maar wel groot genoeg om lekker te lunchen of dineren. In Malmedy zijn ook voldoende hotels te vinden. Het centrum heeft een aantal oude gebouwen waaronder onderstaande kathedraal van Sint Pierre.

Saint Hubert

Hubertus was een jonge edelman die in de tegenwoordige tijd goed zou passen in het liedje Drank en Drugs van Lil Kleine & Ronnie Flex. Hij komt in het jaar 683, tijdens de jacht op Goede Vrijdag een hert met een lichtgevend kruis in zijn gewei tegen. Hubert hoort een stem uit de hemel (ik denk eerder dat hij wat psychische problemen had vanwege zijn levensstijl, maar ach… wie let daar 1.400 jaar later nog op) die hem beveelt zijn leven te beteren. Hubert schopt het helemaal tot aan Rome waar hij door de Paus tot bisschop wordt benoemd. En zo is Saint Hubert geboren.

Net als Malmedy zijn er in Saint Hubert veel goede restaurants en lunchcafés te vinden. Wanneer je een plek zoekt om centraal te overnachten, is ook Saint Hubert een goede optie. Daarnaast is de basiliek van Sint Hubertus leuk om eens langs te slenteren.

Saint Hubert Belgische Ardennen België

Op zoek naar meer inspiratie voor de Ardennen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.