Voor echt spectaculaire burchten en kastelen moet je net over de grens in België zijn. Op strategische heuvels of juist diep weggestopt in valleien vind je kastelen die nog echt tot de verbeelding spreken. Alsof je terug gaat in de tijd. In deze blog de top 10 met mooiste kastelen en burchten van de Ardennen.

1. Burcht van Bouillon
Hoog boven het stadje Bouillon uitkijkend op de rivier de Semois ligt het burcht van Bouillon. Dit middeleeuwse kasteel (burcht, kasteel, fort.. ik weet het verschil eigenlijk niet) is gebouwd aan het einde van de negende eeuw en heeft tot en met de achttiende eeuw een militaire functie gehad.
Het kasteel behoorde aan Godfried van Bouillon die het in 1096 verpande om zijn Eerste Kruistocht naar Jeruzalem te financieren. Het kasteel is voor een groot deel nog in originele staat te bezichtigen.
Van alle kastelen die je in deze blog terug gaat vinden is dit verreweg het meest interessante kasteel om te bezoeken. Je loopt door oneindige tunnels en grote zalen. Overal trappetjes om te ontdekken, binnenplaatsen om even uit te rusten en fantastisch uitzicht over de rivier en de stad Bouillon.
Openingstijden: van 10.00 tot 18.00
Toegangsprijs: 7 euro per volwassene.
Goed om te weten: parkeren bij het kasteel is gratis.
Goed om te weten 2: helaas zijn bijna alle borden met uitleg enkel in het Frans. Een audiotour is te huur voor 2.50 euro die gelukkig wel andere talen dan Frans aanbiedt.
Dichtstbijzijnde parkeerplaats: 49°47’38.5″N 5°04’00.5″E (Rue de Chateau en Rue de l’Hotel de Ville)


2. Kasteel van Celles Veves
Château Vêves ook wel bekend als het kasteel van Celles werd gebouwd in de vijftiende eeuw nadat het kasteel uit de twaalfde eeuw in vlammen op was gegaan. Archeologische vondsten hebben echter uitgewezen dan al in de zevende eeuw na Christus op de plaats een versterkte burcht te vinden was. Dit is misschien wel het oudste kasteel van België. En als het niet het oudste kasteel is dan is het wel het meest sprookjesachtige kasteel. Een kasteel zoals je ze vroeger tekende op kindertekeningen.
Het interieur omvat onder andere de fraaie zaal Kasteel van Vêves met Lodewijk XV- en XVI-meubilair, de eetkamer met een gedekte tafel vol met 19de eeuwse glazen en zilverwerk, zaal La Tour de Pin, de slaapkamer met portretten en zeldzame meubelen, de Graventoren, de schilderachtige keuken, het oratorium, de Zegelzaal, de donjon en de wapenzaal. Wat ik hier eigenlijk zeg is dat er ruim voldoende oude spullen te zien zijn om je eventjes helemaal in de middeleeuwen te wanen terwijl je met je mobiele telefoon overal foto’s van schiet.
Adres: Rue de Furfooz 3, Celles (Houyet)
Entree: 8 euro per volwassene
Goed om te weten: alleen open vanaf 30 maart tot begin november



3. Kasteelruïne des comtes van Herbeumont
Het kasteel des comtes van Herbeumont is een kasteelruïne in het dorpje Herbeumont aan de rivier de Semois. De ruïne staat boven op een steile heuvel van leisteen. Je hebt er een fantastisch uitzicht over de rivier de Semois. Misschien was het omdat er helemaal niemand was, of omdat ruïnes tot mijn verbeelding spreken, maar dit kasteel voelt nog als een plek waar het heeft geleefd. Geen bordjes die je van alles vertellen. Geen afbeeldingen en kaarten om uit te leggen wat je allemaal niet ziet. Gewoon een ruïne waar je je eigen verhaal bij kan verzinnen.
In 1657 werd het kasteel in brand gestoken door de Franse troepen onder maarschalk de la Ferté. Dit gebeurde op bevel van Lodewijk XIV. Het werd toen niet meer herbouwd.
Openingstijden: sluit niet
Toegangsprijs: gratis
Goed om te weten: je kunt onderaan het kasteel parkeren. Google leidt je naar de verkeerde plek achter het kasteel.
Adres: Rue du Château, 6887 Herbeumont
Oprit naar de parkeerplaats: 49°46’42.5″N 5°14’03.4″E



4. Abdij van Orval
De Abdij van Orval bestaat uit twee delen. De ruïnes van de abdij met een kruidentuin en de nog werkende abdij. Helaas is op dit moment alleen de ruïne van de abdij te bezoeken. Ik weet niet zeker of dit is vanwege corona of dat de nog werkende abdij vanwege rust voor de monniken sowieso niet toegankelijk was voor publiek.
Het doet er ook niet toe want ook alleen de ruïnes zijn al de moeite waard om te bezoeken. Je vindt er een heuse ‘bron van eeuwige jeugd’ zodat je nooit meer ouder word. Je zwerft tussen alle kamers met hoge bogen en grote zuilen. Je probeert een glimp op te vangen van een van de monniken in het naastgelegen klooster. Deze abdij spreekt tot de verbeelding.
Openingstijden: van 09.30 tot 18.30
Toegangsprijs: 7 euro per volwassene
Goed om te weten: het klooster zelf is helaas niet te bezoeken
Parkeerplekken in de buurt van: 49°38’15.4″N 5°20’51.5″E




5. Burcht van Reinhardstein
Diep verstopt in een smalle vallei vind je Burcht Reinhardstein aan de rivier de Warche. Wanneer je deze burcht bezoekt dan krijg je een inkijkje in het leven van de Graaf van Reinhardstein. Het is de hoogst gelegen burcht van België en is beroemd om zijn waterval. Deze waterval heeft een verval van zestig meter en is hiermee de hoogste waterval van België. De burcht is gebouwd in de vijftiende eeuw en bewoond gebleven tot het begin van de negentiende eeuw.
De Burcht van Reinhardstein is niet zo groot als alle eerder genoemde kloosters en kastelen. Wat deze burcht aan bombastische grootsheid mist, compenseert hij met het alledaagse leven van de adel van toen. Kleding, schilderportretten, wapens, slaapkamers en servies van toen.
Niet heel ver van de Burcht van Reinhardstein (lopend slechts 800 meter, met de auto 3 kilometer) vind je de dam van Robertville. Aan de ene kant een meertje met dennenbomen en aan de andere kant een diepe afgrond, volledig begroeit met varens. Vanaf de stuwdam van Robertville, voert een pad je naar de rand van het bos. Na enkele honderden meters van rotsen en wortels, leidt een houten brugje je naar de oprit van het kasteel.
Openingstijden: van 11.00 tot 17.00. In het weekend en tijdens de Belgische en Nederlandse schoolvakanties en ook op de feestdagen zijn er rondleidingen om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00.
Toegangsprijs: 9 euro per volwassene. Dit is inclusief gids en tour
Goed om te weten: het is niet mogelijk om deze burcht te bezoeken zonder rondleiding
Parkeren: 50°27’10.9″N 6°06’10.5″E (Chemin du Cheneux, Waimes, België)



6. Kasteel La Roche en Ardenne
Het kasteel in La Roche-en-Ardenne torent uit boven de vallei van de Ourthe. Je kunt er genieten van een zeer mooi uitzicht op de stad en zijn omgeving. Het kasteel werd gebouwd tussen de 11de en de 14de eeuw en is geheel opgetrokken uit leisteen. Maar er zijn zelfs sporen uit het neolithicum gevonden (11.000 jaar voor Christus, erg lang geleden dus) vanwege de zeer gunstige ligging als verdedigingsplaats. Dit kasteel heb ik zelf niet van binnen gezien dus ik kan je niet vertellen of de zalen en vertrekken de moeite van het bezichtigen waard zijn. Wat zeker wel de moeite waard is, is het stadje La Roche en Ardenne zelf.
Openingstijden: van 10.00 tot 18.00.
Toegangsprijs: 7.50 euro per volwassene
Goed om te weten: vanwege alle middeleeuwse opvoeringen is de zomer een zeer drukke periode om dit kasteel te bezoeken
Parkeren: ergens in La Roche en Ardenne.
Adres kasteel: Rue du, Vieux Chateau 4, 6980 La Roche-en-Ardenne, België


7. Citadel van Dinant
De Citadel van Dinant werd in de 11de eeuw als verdedigingswerk op de rots gebouwd. Op het hoogtepunt van zijn bloei in 1466 werd de Citadel en de stad Dinant met de grond gelijk gemaakt door Karel de Stoute (naughty naughty). In de daarop volgende eeuwen werd de citadel herhaaldelijk verwoest en weer opgebouwd, voor het laatst in 1820.
Dinant is absoluut het liefste stadje wat ik ben tegen gekomen in de Ardennen. Ik snap wel waarom het er zo druk was met toeristen. De citadel boven op de rotsen, de kerk van Dinant voor de rotsen en de rivier op de voorgrond. Dit is wel een picture perfect plaatje.
De citadel is behalve langs de 408 treden tellende trap ook bereikbaar per kabelbaantje. Of je rijdt gewoon met de auto omhoog, maar wat is daar nou de fun van?
Openingstijden: van 10.00 tot 18.00
Toegangsprijs: 10 euro per volwassene (dit is inclusief de kabelbaan)
Goed om te weten: parkeren bij de citadel is gratis. Een toegangskaartje zonder kabelbaan is niet te krijgen. Je bent natuurlijk wel vrij om te kiezen of je met de kabelbaan mee wil of liever gaat lopen.
Adres: Place Reine Astrid 3-5, Dinant. Parkeren kan in Dinant of bovenaan bij de citadel.

8. Kasteel van Freyr
Château de Freÿr is een middeleeuws jachtslot dat gebouwd werd in de 15e eeuw. Het kasteel wordt ook wel ‘klein Versaille’ genoemd. Het is duidelijk te zien dat hier zeer welgestelde mensen leefden. Mensen die heel wat tuinmannen in dienst gehad moeten hebben, want die tuinen zijn een serieus stukje groenvoorziening. Vijvers, fonteinen, sinaasappelbomen, mooie vergezichten over de Maas en haagdoolhoven maken het bijzondere plaatje compleet. De tuin heeft meer dan 300 jaar sinaasappelbomen en een doolhof van maar liefst 6 kilometer lang.
Openingstijden: van 11.00 tot 17.00
Toegangsprijs: 8.50 euro per volwassene (tuinen + kasteel in 1 ticket)
Goed om te weten: het kasteel is het hele jaar door geopend, alleen kun je er buiten de zomermaanden enkel in het weekend terecht.
Adres: Freÿr 12, Hastière, België



9. Kasteel van Crupet
Crupet is een heel klein plaatsje diep in de Ardennen. In dit dorpje vind je oude, lemen vakwerkhuisjes en kun je het kasteel van Carondelet uit de 13de eeuw bezoeken. Je kan vlakbij Crupet ook de Grot van Sint-Antonius van Padua bezoeken mocht je gelovig zijn.
In de zomer van 2020 werden het kasteel en de bijgebouwen gerenoveerd. Op dat moment kon je er niet naar binnen. Of het kasteel uiteindelijk weer opgesteld wordt voor publiek is niet duidelijk.
Toegangsprijs: voor nu gratis
Goed om te weten: het kasteel word gerenoveerd (2020)
Adres: Rue Basse 27, 5332 Assesse, België


10. Citadel van Namen
Een bezoek aan de citadel van Namen begin je het best in het nieuwe bezoekerscentrum dat is gevestigd in de voormalige Terra Nova kazerne helemaal boven op de berg. Je hebt echt een fantastisch uitzicht vanaf de citadel over heel Namen. In alle windrichtingen kijk je over de stad, de rivier en de heuvels in de verte.
Ik heb alleen een rondleiding met het toeristentreintje gedaan en heb niet het ondergronds gangenstelsel te bezocht. Een klein deel van het in totaal zeven kilometer lange ondergrondse netwerk is open voor een rondleiding. In de tunnels zie je 3D animaties en een lichtshow om het tunnelbezoek nog bijzonderder te maken. Met het toeristentreintje rijdt je over de hele citadel langs alle belangrijke gebouwen en vergezichten.
Openingstijden: van 10.00 tot 18.00
Toegangsprijs: 15 euro (treintje + ondergrondse gangen + bezoek aan de Medievale). 6 euro voor alleen het treintje
Goed om te weten: open van eind maart tot eind november, zeer beperkt open buiten deze maanden
Adres: Route Merveilleuse 64, 5000 Namur, België. Parkeren kan helemaal bovenaan en ook op heel veel plekken aan de weg omhoog.



Kastelen die ik niet bezocht maar ook de moeite waard zijn
11. Kasteel van Franchimont
“Het Kasteel van Franchimont werd gebouwd nadat de bisschop van Luik de wereldlijke macht kreeg in een deel van zijn bisdom. Het moest Luik langs de oostzijde beschermen. Aanvankelijk was het niet meer dan een kazerne. De grootste uitbouw gebeurde in de 16e eeuw onder prins-bisschop Everhard van der Marck. Het Kasteel van Franchimont, is geklasseerd buitengewone parel in de Belgische Ardennen, en tevens een zeldzaam voorbeeld van de verandering in het Renaissance defensiesysteem.” (bron: Wikipedia)
Lees alles over het kasteel op de officiële website van het kasteel.
Adres: Allee du Château 17, 4910 Theux, België
12. Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne
“Het kasteel – dat uit 1193 stamt – bezit ronde, 15de-eeuwse hoektorens met uivormige koepels en wordt omringd door een slotgracht. De binnenplaats wordt geflankeerd door renaissancegevels in zacht gekleurd baksteen, met arcaden. De gemeubileerde kamers zijn ingericht als musea over het lokale wild en over de rurale tradities van de Famenne. Ook organiseert men excursies naar de omringende wetlands.” (bron: Wikipedia)
Lees alles over het kasteel op de officiële website van het kasteel.
Adres: Rue du Château 8, 5580 Rochefort, België
Zin in een roadtrip door de Ardennen?
Check dan onderstaande blogs voor een weekend trip en een vakantie van een week.