Roadtrip Ardennen: route, kamperen, mooiste natuur en cultuur (7 dagen)

De Ardennen zijn het meest woeste stukje natuur op korte afstand van Nederland. Bergen, grotten, kabbelende beekjes en woeste rivieren. In de Ardennen kun je even helemaal weg zijn uit het platte, georganiseerde Nederland. Wat is de mooiste route voor een roadtrip door de Ardennen? Wat is er allemaal te zien onderweg? Lees er alles over in deze blog.

Wil je direct de route zien? Scroll dan naar het eind van dit artikel.

Off road avonturen

Maarten en ik besloten om onze avonturen in de Ardennen met een 4×4 camper te maken ter voorbereiding op een veel langere reis. België heeft een aantal off-road trajecten waar je heel mooi je 4×4 kan testen. Wij reden een deel van de route tussen Aywaile en Bra. Deze route begint niet heel ver onder Luik. Je hebt er absoluut een 4×4 voor nodig. We hebben met onze camper uiteindelijk verloren van een berg met klei waar we tot twee keer toe net niet de top haalden en achterwaarts naar beneden gleden. Meer trajecten zijn te vinden op de Wikiloc site.

Waar huur je deze gave camper? Bij Steel Wheels in Luttenberg. Dit was dus ook het startpunt van onze reis. Wil je trouwens meer lezen over hoe het is om met deze camper te reizen, of hoe deze camper leeft in vergelijking met een retro Volkswagen busje? Check dan deze blog voor een vergelijkingsonderzoek.

Natuur

Als er iets is wat de Ardennen bijzonder maakt, dan is het wel de natuur. Ik schreef al eerder een blog over een roadtrip door de Ardennen waar ik prachtige wandelingen in noemde. Maar er bleek nog zo veel meer om te ontdekken dat we nog een roadtrip maakten naar de Ardennen.

Ninglinspo

De wandeling langs de Ninglinspo is uniek in de Ardennen want dit is de enige bergrivier van België. De wandeling is 6 km en neemt 2.5-3 uur in beslag. Je loopt door riviertjes, langs kleine watervallen, over grote rotsblokken en kleine meertjes. Het zou de mooiste wandeling van België moeten zijn. Misschien dat mijn verwachtingen bij zulke uitspraken te hoog waren, want ik zou dit niet per se de mooiste wandeling van België noemen. Met kinderen is het waarschijnlijk heel leuk om over alle bruggetjes en rotsen te klimmen. Maar verder is het gewoon een boswandeling.

Startpunt van de wandeling: parkeerplaats bij Taverne Restaurant Ninglinspo (50°28’06.6″N 5°44’37.0″E)
Goed om te weten 1: Er is een parkeerplaats waar je gratis kan parkeren maar deze is snel vol
Goed om te weten 2: Mijd de weekenden, vakanties en dagen dat het mooi weer is. Begin juli stonden er minstens 100 auto’s geparkeerd langs de weg. Wanneer al deze mensen op het rondje van 6 kilometer rondhangen met hele gezinnen, dan kun je je vast een voorstelling maken hoe druk het in het bos is
Entree: gratis

De Hoegne

Dit gebied is vergelijkbaar met Ninlingspo qua natuur en uitzicht. Veel beekjes, bruggetjes, oneindige bossen en groen. Het gebied is vernoemd naar de gelijknamige rivier de Hoegne die er doorheen loopt. Vanuit het dorpje Hockai kun je wandeltochten maken door de vallei van de Hoëgne.

De rivier snijdt door het grote hoogteverschil een diepe vallei uit, vol met watervallen en stroomversnellingen. Onder andere de waterval van Leopold II kom je tegen op deze wandeling. De kortste route is 8 km maar deze is makkelijk te verlengen tot 12 of 21 kilometer. 

Startpunt van de wandeling: 50°30’07.8″N 5°58’24.6″E
Goed om te weten 1: Er is een parkeerplaats waar je gratis kan parkeren maar deze is snel vol
Goed om te weten 2: Mijd de weekenden, vakanties en dagen dat het mooi weer is. Ook dit is een vrij drukke wandeling
Entree: gratis

De Hoge Venen

Het Natuurpark de Hoge Venen-Eifel is een prachtig stukje België. Je vindt er veenlandschappen, heide, bossen en moerassen met daartussen heel wat wandelpaden. In de Hoge Venen kan je ook het hoogste punt van België vinden: Signal de Botrange is 694 meter. Je kunt zelfs tot precies 700 meter hoog klimmen door de laatste 6 meter tot aan 700 meter hoogte een trapje te nemen.

Startpunt van de wandeling: parkeerplaats bij Signaal van Botrange
Entree: gratis

National Park Kemeri Letland
Ongeveer hetzelfde uitzicht maar dan in Letland

Cascade de COO

De waterval van Coo loopt door het kleine dorpje Petit Coo. Ergens diep in de Ardennen komen drie riviertjes samen en maken de grootste waterval van België. Stel je er geen Niagara watervallen bij voor. Met 15 meter verval is het nog steeds weinig in vergelijking met de meeste watervallen in het buitenland. Aan beide kanten van de waterval is een trap naar beneden gemaakt zodat je de waterval ook vanaf de onderkant kunt bewonderen.

Ben je in een avontuurlijke bui, dan kun je de waterval ook nog zien vanuit een kabelbaan. Helaas zijn er geen losse kaartjes voor de kabelbaan te krijgen. De kabelbaan begint namelijk in het naast de waterval gelegen Plopsa Coo (Plopsaland pretpark). Je kunt bij de kassa wel een strippenkaart voor de attracties van Plopsa Coo kopen. Met deze strippenkaart heb je ook toegang tot de kabelbaan.

Toegangsprijs: gratis
Goed om te weten: parkeren kan direct bij de waterval. Dit is betaald parkeren.
GPS coördinaten: 50°23’36.5″N 5°52’36.5″E

Roche du Chat – kattenrots

Geloof het niet wanneer Google zegt dat je naar Roche du Chat kunt rijden met de auto. Wij hebben het geprobeerd en je eindigt onderaan een hele hoge rotswand waar Roche du Chat uitkijkpunt bovenop is. Het is trouwens wel een erg leuke route om te rijden (of om te wandelen) naar waar Google denkt dat Roche du Chat is. Zorg wel voor een auto die wat hoger op de wielen staat want het pad is niet overal even geschikt voor een gewone personenauto.

De regio rondom Roche du Chat is er eentje van pieken en dalen maar de wandeling langs de rivier is een makkelijke wandeling zonder hoogteverschillen. Begin je wandeling bijvoorbeeld bij de afslag Rue d’Herbeumont vanaf Rue de Conques. Rue d’Herbeumont volgt een paar kilometer lang de rivier de Semois voordat je weer terug keert op Rue de Conques. Het is een makkelijke wandeling met oneindig veel picknickmogelijkheden en plekjes om lekker aan het water te zitten.

Voor het Roche du Chat uitzichtpunt moet je je wandeling aan de andere kant van de rivier beginnen op een afslag van Rue des Epioux. Deze wandeling is een stuk zwaarder dan eerder genoemde vlakke wandeling langs de rivier.

GPS coördinaten begin wandeling naar Roche du Chat: 49°44’47.6″N 5°16’27.8″E

Cultuur

Kasteel van Bouillon

Wauw, wat is het middeleeuwse kasteel van Bouillon een bijzonder kasteel om te bezoeken. Het is supergroot met oneindig veel gangen, nissen, doorkruiproutes, binnenplaatjes en spectaculaire bruggen. Het kasteel is gelegen aan de rivier de Semois en vanaf het kasteel kijk je over heel Bouillon uit. Van alle kastelen die ik heb bezocht in de Ardennen is dit absoluut de meest spectaculaire.

Openingstijden: van 10.00 tot 18.00
Toegangsprijs: 7 euro per volwassene.
Goed om te weten: parkeren bij het kasteel is gratis. Helaas zijn bijna alle borden met uitleg in het kasteel enkel in het Frans. Een audiotour is te huur voor 2.50 euro die gelukkig wel andere talen dan Frans aanbiedt.

Citadel van Dinant

Dinant is absoluut het liefste stadje wat ik ben tegen gekomen op deze roadtrip. Ik snap wel waarom het er zo druk was met toeristen. De citadel boven op de rotsen, de kerk van Dinant voor de rotsen en de rivier op de voorgrond. Dit is wel een picture perfect plaatje.

De citadel kun je bereiken via een hele lange trap of via een kabelbaantje. Of je rijdt gewoon met de auto omhoog, maar wat is daar nou de fun van? De kerk onderaan de rotsen is gratis te bezoeken.

Openingstijden: van 10.00 tot 18.00
Toegangsprijs citadel: 10 euro per volwassene (dit is inclusief de kabelbaan)
Goed om te weten: parkeren bij de citadel is gratis. Een toegangskaartje zonder kabelbaan is niet te krijgen. Je bent natuurlijk wel vrij om te kiezen of je met de kabelbaan mee wil of liever gaat lopen.

Abdij van Orval

De Abdij van Orval bestaat uit twee delen. De ruïnes van de abdij met een kruidentuin en de nog werkende abdij. Helaas is op dit moment alleen de ruïne van de abdij te bezoeken. Ik weet niet zeker of dit is vanwege corona of dat de nog werkende abdij vanwege rust voor de monniken sowieso niet toegankelijk was voor publiek.

Het doet er ook niet toe want ook alleen de ruïnes zijn al de moeite waard om te bezoeken. Je vind er een heuse ‘bron van eeuwige jeugd’ zodat je nooit meer ouder word. Je zwerft tussen alle kamers met hoge bogen en grote zuilen. Of je probeert een glimp op te vangen van een van de monniken in het naastgelegen klooster.

Openingstijden: van 09.30 tot 18.30
Toegangsprijs: 7 euro per volwassene
Goed om te weten: het klooster zelf is helaas niet te bezoeken

Kasteel van Crupet

Crupet is een heel klein plaatsje diep in de Ardennen. In dit dorpje vind je oude, lemen vakwerkhuisjes en het kasteel van Carondelet uit de 13de eeuw bezoeken. Je kan vlakbij Crupet ook de Grot van Sint-Antonius van Padua bezoeken mocht je gelovig zijn.

In de zomer van 2020 werden het kasteel en de bijgebouwen gerenoveerd. Op dat moment kon je er niet naar binnen. Of het kasteel uiteindelijk weer opgesteld wordt voor publiek is niet duidelijk.

Toegangsprijs: voor nu gratis
Goed om te weten: het kasteel word gerenoveerd (2020)

Kasteel des comtes van Herbeumont

Het kasteel des comtes van Herbeumont is een kasteelruïne in het dorpje Herbeumont aan de rivier de Semois. De ruïne staat boven op steile heuvel van leisteen. Je hebt er een fantastisch uitzicht over de rivier de Semois. Misschien was het omdat er helemaal niemand was, of omdat ruïnes tot mijn verbeelding spreken, maar dit kasteel voelt nog als een plek waar het heeft geleefd. Geen bordjes die je van alles vertellen. Geen afbeeldingen en kaarten om uit te leggen wat je allemaal niet ziet. Gewoon een ruïne waar je je eigen verhaal bij kan verzinnen.

Openingstijden: sluit niet
Toegangsprijs: gratis
Goed om te weten: je kunt onderaan het kasteel parkeren. Google leidt je naar de verkeerde plek achter het kasteel.

Château de Freÿr

Château de Freÿr is een middeleeuws jachtslot dat gebouwd werd in de 15e eeuw. Het kasteel wordt ook wel ‘klein Versaille’ genoemd. Het is duidelijk te zien dat hier zeer welgestelde mensen leefden. Mensen die heel wat tuinmannen in dienst gehad moeten hebben, want die tuinen zijn een serieus stukje groenvoorziening. Vijvers, fonteinen, sinaasappelbomen, mooie vergezichten over de Maas en haagdoolhoven maken het bijzondere plaatje compleet.

Openingstijden: van 11.00 tot 17.00
Toegangsprijs: 8.50 euro per volwassene (tuinen + kasteel in 1 ticket)
Goed om te weten: het kasteel is het hele jaar door geopend, alleen kun je er buiten de zomermaanden enkel in het weekend terecht.

Burcht van Reinhardstein en de dam van Robertville

Diep verstopt in een smalle vallei vind je de Burcht van Reinhardstein. Deze is niet zo groot als alle eerder genoemde kloosters en kastelen maar daarom niet minder bijzonder. Wanneer je deze burcht bezoekt dan krijg je een inkijkje in het leven van de Graaf van Reinhardstein. Wat deze burcht aan bombastische grootsheid mist, compenseert hij met het alledaagse leven van de adel van toen. Kleding, schildersportretten, wapens, slaapkamers en servies van toen.

Niet heel ver van de Burcht van Reinhardstein (lopend slechts 800 meter, met de auto 3 kilometer) vind je de dam van Robertville. Aan de ene kant een meertje met dennenbomen en aan de andere kant een diepe afgrond, volledig begroeit met varens. Een fijne plek om te picknicken of om de benen even te strekken na een lange autorit.

Openingstijden: van 11.00 tot 17.00
Toegangsprijs: 9 euro per volwassene. Dit is inclusief gids en tour
Goed om te weten: het is niet mogelijk om deze burcht te bezoeken zonder rondleiding. Rondleidingen zijn bijna elk uur.

Overnachten

Wanneer je met die stoere camper op pad bent, wil je natuurlijk ook wel midden in de natuur kamperen. Hieronder volgen de campings die ik heb bezocht en waarom je daar graag (of juist helemaal niet) wil staan.

Camping Het Hommelhof (Limburg, NL)

Mini-camping Het Hommelhof vlakbij Susteren in Limburg is een kleine camping waarbij je kampeert bij de boer. De boerderij in kwestie is geen actief bedrijf meer. De kampeerweides zijn klein en omringd met bomen. Hierdoor heeft eigenlijk iedereen wel een soort van schaduwplek en zit je ook niet strak op elkaar.

Adres: Hommelweg 1, 6114 RR Susteren(NL)
Prijs: 14 euro voor 2 personen met camper en stroom
Opmerkingen: voor de douche moet je apart betalen

Camping Chalet Weekend

Deze kleine camping ligt geheel aan een beekje. Er staan een heel aantal vaste (sta)caravans en wat chalets op de camping, maar gelukkig zijn er nog heel veel plekken aan de rivier over waar je met je camper goed kan staan. Camping Chalet Weekend is volledig omringd door een hoge rotswand begroeid met bomen. Je hoort er geen wegen, enkel het eeuwig durende kabbelende beekje.

Adres: La Lienne 16, 4987 Stoumont-Rahier, België
Prijs: 37 euro voor 2 personen met camper en stroom
Opmerkingen: de douche is gratis

Camping Aux Sources De Lescheret

Charmecamping Aux Sources De Lescheret ligt aan een klein zwemmeer. Naast ecocamping is het ook een natuurcamping (een van de weinige in België). De plekken zijn bijna allemaal volledig privé. Heb je alleen een tent, dan kun je rondom het meer kamperen en ’s morgens een frisse duik nemen. De plekken zijn superruim. Ik vond de toiletgebouwen wat oud en de aankomst op het terrein is nogal een rommeltje, maar qua ligging van de verschillende kampeerplekken is dit een fantastische plek.

Adres: Rue des Étangs Lesch 15, Lescheret 2, 6640 Vaux-sur-Sûre, België
Prijs: 32,50 euro voor 2 personen met camper en stroom
Opmerkingen: voor de douche moet je apart betalen

De zwemvijver waar je op de oevers je tent kunt opzetten

Camping Relaxi

Er is niet veel relaxt aan Camping Relaxi. Het is op zich geen grote camping, maar alle plaatsen staan strak naast elkaar op grote velden. Geen bosjes, geen natuurlijke afscheiding tussen plekken. Gewoon lekker bij elkaar op de lip en precies zien en horen wat iedereen aan alle kanten om je heen doet. Er zijn verschillende kleine speeltuintjes, een restaurant en een strandje aan een klein meertje. Als je van kamperen houd is dit vast een prima camping, maar voor mij was het een absolute nachtmerrie.

De camping ligt wel aan een heel mooi riviertje, dus als het wat rustiger is dan kan dit best een charmante camping zijn.

Adres: La Lienne 16, 4987 Stoumont-Rahier, België
Prijs: 24.50 euro voor 2 personen met camper op een plek zonder stroom
Opmerkingen: de douche is 50 eurocent voor 4 minuten

Het riviertje wat langs de camping loopt

Bij Roozen (Brabant, NL)

Deze boerderijcamping is een hele gemoedelijke camping met ruime plekken. Het campingveld is een groot grasveld, volledig omringd met bomen. In het midden van het veld staat een klein plukje bomen zodat je niet allemaal in een kring staat. Het breekt de zichtlijn waardoor je toch soort van afgescheiden zit van andere gasten. Het is een kleine camping aan een rustige weg met veel schaduw plekken.

Adres: Scheiweg 7, 5476 VV Vorstenbosch, Nederland
Prijs: 17,70 euro voor 2 personen met camper, zonder stroom
Opmerkingen: de douche is gratis

Eervolle vermelding: Camping le Champ de Monde

Onderweg vanaf Kasteel Herbeumont passeerden we deze op het oog geweldig gelegen camping. De camping Le Champ de Monde ligt aan de rivier, net onder een hele oude brug met drie bogen. Ik heb er zelf niet geslapen dus ik kan je niks vertellen over de mensen die op de camping stonden of hoe schoon de bijgebouwen waren, maar de locatie zag er super uit.

Zo’n burg met zo’n riviertje als uitzicht vanuit je tent

Tip van blogger Young Wild Free: Camping Village SY

Vlakbij natuurpark Deux Ourthes vind je Camping Village SY met zeer sfeervolle safari-tenten. Blogger Young Wild Free bleef daar slapen met haar twee superknappe katten. Lees haar blog wanneer je meer info over een avontuurlijke trip naar de Ardennen zoekt.

Wat is de perfecte route voor deze roadtrip door de Ardennen?

Wat is dan de perfecte route om alle eerder genoemde bezienswaardigheden te bewonderen? Hieronder vind je een overzicht van dag tot dag inclusief reisafstanden.

Dag 1

Ophalen camper en boodschappen doen. Je reist het eerste stuk richting de Ardennen. Wanneer je je camper ophaalt in Luttenberg dan kom je die dag waarschijnlijk niet verder dan Limburg. Heb je je eigen camper, dan kun je ook verder lezen bij dag 2.

Overnachten: in Limburg (suggestie Camping Het Hommelhof)
Afgelegde afstand: 210 kilometer (2.5 uur)

Dag 2

Dag twee begint met het verlaten van Nederland in de buurt van Maastricht. Eerste stop is de natuur aan de Ninglinspo in de buurt van Aywaille en Remouchamps. Wanneer je in de zomer of in het weekend hierheen reist, vertrek dan heel vroeg, want de parkeerplaats bij dit populaire natuurgebied is al snel vol.

Een alternatieve wandeling kun je maken in het natuurgebied de Hoegne. Mogelijk iets minder druk, maar ook daar kun je beter op tijd zijn.

Lunch of diner (afhankelijk van hoe laat je op deze dag besloot op te staan) kun je perfect nuttigen in Spa – bekend van het dure watermerk.

Overnachten: Camping Chalet Weekend – Stoumont Rahier
Afgelegde afstand: 120 kilometer (2 uur)

Dag 3

Wij hadden de hele dag stromende regen dus we hebben uiteindelijk Natuurgebied De Hoge Venen over geslagen. Ik zou je dag – wanneer het weer mee zit – in De Hoge Venen beginnen zodat je alle drukte kunt ontlopen. De wandeling loopt door een hoogveengebied wat heel moerassig is. Om ervoor te zorgen dat je het veen niet beschadigd of erin weg zakt, loop je over flonderplanken. Een makkelijke wandeling voor iedereen dus. Wil je alles lezen over welke wandelingen er te maken zijn? Check dan de website van OstBelgië.

Van de camping Chalet Weekend naar Natuurgebied de Hoge Venen en terug passeer je automatisch de volgende bezienswaardigheden. Je kunt deze bezoeken op de heen- of terugweg.

  • De Burcht van Reinhardstein in Ovifat
  • Waterval van Coo
  • Stuwdam van Robertville

Malmedy en de Kathedraal Sint Pierre zijn de perfecte plek voor een lunchstop of een kort wandelingetje door het oude centrum. Lunchtip: Restaurant L’Endroit.

Overnachting: Camping Chalet Weekend
Afgelegde afstand: 90 kilometer retour

Kathedraal van Malmedy

Dag 4

Tijd om onze 4×4 camper te testen op een echte 4×4 route. We besloten halverwege het eerdergenoemde parcours aan te haken in de buurt van Targnon. Vanaf daar is het nog ongeveer twee uur rijden naar het eindpunt in Bra. Na flinke regenbuien is deze route een serieuze uitdaging voor 4×4 voertuigen. Heb je nou geen 4×4 camper, dan kun je deze dag uit het programma schrappen en doorreizen.

Bastenaken (ook wel bekend als Bastogne… waar de koeken vandaan komen) is de perfecte plek voor een lunchstop of een kort wandelingetje naar de Sint Pieterskerk uit de 13e eeuw. Lunchtip: Wagon-Restaurant Leo (je eet in een oude treinwagon).

Overnachten: Camping Aux Sources de Lescheret – Vaux Sur Sure
Afgelegde afstand: 85 kilometer (2 uur wanneer je offroad gaat)

Sint Pieterskerk in Bastogne

Dag 5

Een dag van ridders en prinsen op witte paarden. Het is minder dan een uur rijden naar de Abdij van Orval. Hier loop je makkelijk een uur rond om je te vergapen aan de ingestorte abdij. Wil je ook nog bier proeven van de wereldberoemde Abdij van Orval, trek dan nog wat meer tijd uit.

Licht aangeschoten (uiteraard is er een BOB om te rijden) is het tijd om de natuur in te gaan. Wandel naar Les Epioux en de Kattenrots (Roche du chat). Deze wandeling is minder dan 6 kilometer dus zal niet meer dan twee uur kosten.

Niet heel ver van de kattenrots vandaan vind je het Kasteel des comtes van Herbeumont. Wanneer je geen zin hebt om naar het uitzichtpunt op Roche du Chat te wandelen, dan kun je ook prima naar het Kasteel van Herbeumont gaan en vanaf daar hetzelfde panoramische uitzicht op de rivier hebben als bij Roche du Chat maar dan zonder alle kilometers te hoeven lopen.

Bouillon (geen idee of daar ook het woord bouillon vandaan komt) is de perfecte plek voor een lunchstop. Vergeet ook zeker niet om de fantastische Burcht van Bouillon te bezoeken. Geen lunchtip want we aten in zo’n toerist-trap met alleen maar goedkope pannenkoeken en tosti’s.

Overnachten: Camping Aux Sources de Lescheret – Vaux Sur Sure
Afgelegde afstand: 120 kilometer (2 uur)

Dag 6

In minder dan een uur reden we naar Crupet. Dit kleine dorpje met allemaal ouderwetse lemen huisjes staat vooral bekend om zijn bijzonder kleine kasteeltje. In 2020 was het kasteel gesloten voor renovatie maar je kunt wel rondom het kasteel wandelen. Wanneer de bouwwerkzaamheden klaar zijn, is mij niet duidelijk geworden op de borden.

Alsof je nog niet genoeg kastelen had gezien, is de volgende stop op het programma Château de Freÿr. Dit kasteel wordt het kleine Versaille genoemd en is inderdaad erg rijk ingericht.

Dinant is de perfecte plek voor een lunchstop. Vergeet ook zeker niet om de citadel van Dinant en de kerk van Dinant te bezoeken. Deze liggen op en tegen een enorme rotswand aan de rivier.

Overnachten: Camping Relaxi – Forrieres
Afgelegde afstand: 160 kilometer (2,5 uur)

Dag 7

Het einde van de Ardennen komt in beeld. Vanaf de camping reis je richting Namen/Namur. Wanneer je er op zondag bent en een beetje op tijd gaat dan kun je de rommelmarkt op de Quai de Meuse en de Boulevard de la Meuse nog meepakken. Ga je op een andere dag of sta je te laat op, dan kan ik je de Citadel van Namen en de enorme kathedralen van Namen aanraden om te bezoeken. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid op de berg richting de Citadel. Dit is over het algemeen gratis. Je kunt er voor kiezen om vanaf de Citadel in een treintje rond te rijden (lazyness alert!).

Namen is groot genoeg om minstens een halve dag rond te hangen en lekker te gaan eten. In de middag reden we terug naar Nederland voor nog een laatste avond kamperen op camping Bij Roozen. Eettip: De Beleving in Sint Oedenrode.

Overnachten: Camping Bij Roozen – Vorstenbosch
Afgelegde afstand: 270 kilometer (3 uur)

Dag 8: inleveren UAZ

Deze laatste dag is enkel bedoeld om terug te rijden naar Luttenberg om de UAZ in te leveren. Heb je je eigen camper dan ben je waarschijnlijk de vorige dag al thuis gekomen.

One thought on “Roadtrip Ardennen: route, kamperen, mooiste natuur en cultuur (7 dagen)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.