Tips om veilig door een markt/souk/bazaar te wandelen

Masai markt Nairobi Kenia

Daar loop je dan op je eerste reis naar Afrika of Azië terwijl je misschien nog nooit buiten Europa op vakantie bent geweest. Ben jij dit? Lees dan snel onderstaande tips hoe je het beste veilig en op een fijne manier door de overweldigende souks, bazaars en markten op andere continenten kunt wandelen.

Souk Marrakesh Marokko

Ik heb er aardig wat markten, bazaars en souks opzitten. Van China tot Kirgizië en van Ethiopië tot het Midden Oosten, op elk continent is er wel een drukke markt te vinden die je alleen al voor je souvenirs niet mag missen. En niet alleen souvenirs zijn daar perfect te spotten. Ook de echte lokale bevolking kom je veel makkelijker tegen op een markt dan ergens op een toeristische trekpleister. Zo verdwaalden Maarten en ik op een markt in Ethiopië bij het kopen van ons fruit en werden uiteindelijk een lokale attractie waarbij wij met de lokale bevolking op de foto gingen terwijl zij juist met ons op de foto gingen.

Maar hoe ga je om met al die aandacht en chaos?

Hoe winkel je in een souk zonder lastig gevallen te worden?

Wat de gemiddelde vakantieganger vaak het meeste irriteert is dat ze in een souk of bazaar constant lastig gevallen worden door verkopers. Hoe kun je toch een beetje relaxt souveniers shopppen zonder non-stop aangesproken te worden? Probeer de volgende tips eens:

 • Is je wel eens opgevallen dat locals niet constant aangesproken worden? In Afrika val je als Europeaan best op qua uiterlijk dus het is duidelijk te zien dat je toerist bent. Toch helpt het wanneer je er niet als stereotype toerist bij loopt. Dus:
  • Draag niet je rugzak op je buik
  • Klem niet je handtas strak onder je arm
  • Kijk niet constant schichtig en wantrouwend om je heen
  • Loop niet met je camera op je buik
  • Doe alsjeblieft je heuptasje af (ook omdat ik weiger met mensen op vakantie te gaan die er eentje om hebben)
  • Trek normale kleren aan, dus niet je jungle trekking afritsbroek en handige vissersvestje met 1.000 zakken.
  • Waarom dit allemaal werkt? Met de globalisering van tegenwoordig is het steeds normaler dat er allerlei verschillende mensen overal opduiken. Wanneer het lijkt alsof je daar hoort, woont, leeft en dit ook uitstraalt, dan zien ze je veel sneller aan voor een expat dan voor een toerist. Maar een expact loopt niet over de markt in zijn afritsbare, sneldrogende, outdoorbroek met vierduizend zakken op de zijkant.
 • Wanneer je een leuke winkel passeert, loop dan een paar passen verder tot je net buiten het gezichtsveld van de verkoper bent. Vanaf hier kun je op je dooie gemakkie de etalage van de winkel bekijken om te beslissen of je naar binnen wilt zonder dat je meteen iemand hebt die je aan je arm mee sleurt. Eenmaal binnen is het namelijk lastig om uit de grijpgrage handen van de verkoper te blijven.
 • Wandel rond alsof je weet waar je heen gaat. Zie je eruit alsof je de weg kwijt bent, dan is er meteen iemand die je (uiteraard tegen betaling) wel even de weg wijst.
 • Wanneer je eenmaal in een winkel of kraampje bent en je niet de hele tijd lastig gevallen wordt, moet je dit gewoon zeggen. Geef aan dat je echt liever alleen rond kijkt en dat wanneer hij maar tegen je blijft praten dat je zeker niks kunt kopen. De meeste verkopers laten je dan met rust.
  Ik had in Afrika het geluk dat in het kraampje waar ik binnen liep de verkoper lag te slapen, dus ik kon uitgebreid rondkijken. Toen ik eenmaal had besloten wat ik wilde hebben, maakte ik hem wakker en stond ik in een paar seconden met mijn souvenir weer buiten.
Masai markt Nairobi Kenia

Zakkenrollers

Kleine criminelen zijn verrassend handig in je iets ontfutselen terwijl je denkt dat het onmogelijk is. Zo werden Maarten en ik in Ethiopië omringd door kleine kindjes die dan aan je arm beginnen te trekken en om je heen drentelen. Zonder dat je het door hebt, probeert een ander dan je portemonnee uit je broekzak te plukken of je tas leeg te halen.

De truc die ze gebruiken is om je aandacht af te leiden. Wanneer jij op het ene let, hebben ze de kans om precies het andere te doen. Zo zagen we midden op het plein in Marrakesh van die zielige aapjes. Een toerist kreeg een aap op haar schouder en dat trok wat mensen aan. Een handige zakkenroller rolde van iemand in het publiek zonder probleem de portemonnee.

Ik wil hiermee niet zeggen dat je hartstikke paranoïde om je heen moet blijven kijken, maar wees alert in drukke menigtes dat je op je eigendommen let. Ik zei al eerder dat je niet met je tas op je buik moet gaan lopen om zo te veranderen in een interessante prooi voor zakkenrollers, maar zet ook niet heel nonchalant je tas op de grond. Of als je dat doet, haak je been door een hengsel. Als ze dan je tas jatten, dan jatten ze jou erbij.

De beste tip van alles: wat je niet mee hebt, kan ook niet gejat worden! Neem dus spullen mee waar je niet aan gehecht bent en loop niet met 500 euro in je portemonnee.

In echt arme landen neem ik zelfs mijn smartphone niet mee. Ik heb nog een oud mobieltje waarmee ik alleen kan bellen in het geval van nood of om het hotel te bereiken. In landen als Ethiopië is er toch vaak geen wifi of geen goed wifi, dus wat moet je met je smartphone?

Geld bewaren

En daarmee komen we meteen op het makkelijkste onderdeel in deze blog; hoe bewaar je je geld?

Ik ga er vanuit dat je niet je veel te dikke portemonnee van thuis mee hebt. Want wat moet je met je AH bonuskaart in Marrakech? En ik denk dat je Ajax seizoenskaart ook wel thuis kan blijven. Gooi al die onnodige balast overboord.

De spullen die je dan nog wel bij je hebt, wil je waarschijnlijk echt niet kwijt raken. Wat ik meestal doe op reis is het geld spreiden. Een deel in mijn portemonnee, een deel in mijn rugzak of handtas en wanneer het om echt heel veel geld gaat, draag ik ook nog een deel van het geld op mijn lijf.

Hiervoor heb ik twee opties afhankelijk van wat ik die dag aan trek. Loop ik in een rok of jurk dan maak ik om mijn bovenbeen nog wel eens een hardloopding voor je telefoon vast waar ik dan een deel van het geld in op berg. Hier kun je ook goed een bankpas of creditkaart bij in stoppen. Heb ik een broek aan, dan kan ik ook nog zo’n geldgeval om mijn middel binden.

Geld pinnen Oeganda

Ik splits mijn geld eigenlijk alleen wanneer ik meer dan honderd euro aan contant geld op zak heb. Voor mij ligt de grens op 100 euro gejat door een zakkenroller. Waar die voor jou ligt, moet je zelf bepalen, maar vanaf dat bedrag zou ik je geld gaan opsplitsen.

Uiteraard ga je niet bij een verkoper uitgebreid het geld onder je shirt vandaan vissen zodat iedereen kan zien waar je je geheime voorraad houdt, dus zorg ervoor dat je voldoende geld makkelijk voor het grijpen hebt wanneer je aankopen wil doen.

Ik hoop dat niemand het ooit mee maakt, maar ook in het geval van een overval werkt deze strategie goed. Je kunt het geld uit je portemonnee geven, of ze nemen je hele handtas mee, maar je hebt in ieder geval dan nog ergens geld over wat je kan gebruiken om een taxi aan te houden voor een rit naar het politiebureau of de ambassade.

Onderhandelen

Helaas is het in de meeste landen zeer gebruikelijk om te onderhandelen op markten. Iets wat Nederlanders over het algemeen als onaangenaam ervaren. Toch kan dit je hele bezoek wel heel veel leuker maken en vooral voordeliger. Wil je alle ins en outs van onderhandelen in de souk, of met de taxi chauffeur, of met de keukenboer in Nederland? Check dan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.