Review; paardrijden Zuid Frankrijk (meerdaagse trektocht)

Paardrijden Zuid Frankrijk Lozere

De meeste trektochten zijn op een rustig tempo. Veel stappen, af en toe draven, zelden een galop. Voor de fanatieke ruiters kan dit een saaie bedoening zijn. Dus ben je op zoek naar een pittige, sportieve en uitdagende paardrijvakantie, lees dan in deze blog een review van mijn paardrijvakantie bij Sommant Horse Team in Zuid Frankrijk.

Paarden in Zuid Frankrijk

Sommant Horse Team fokt Arabieren voor de endurance sport. Ze brengen deze uit op de grote internationale wedstrijden of verkopen paarden naar het Midden Oosten. Het gaat hier dus om zeer afgetrainde paarden met een onvoorstelbare conditie en gestel.

De paarden zitten extreem comfortabel. Alle paarden zijn perfect te rijden op je zit of op je stem. Ze lopen onafhankelijk op elke plek in de groep en zijn perfect ingereden. Het blijven wel arabieren, dus er zit aardig wat pit in en ze dansen alle kanten uit als ze ergens zin in hebben of zenuwachtig worden, maar wel het type pit wat je in de hand kunt houden.

Endurance paarden Lozere Frankrijk Sommant Horse team

Houd je niet van sensibele paarden, dan is deze reis niks voor je.

Twijfel je enigszins aan je eigen rijkunsten, dan is deze reis ook zeker niks voor je. Er wordt niet achterom gekeken door begeleiders. Er wordt niet aangekondigd dat er een galop aan komt. Er wordt niet afgeremd voor bochten. En er wordt niet geluisterd naar mensen die lopen te piepen en zeuren. Het is dus niet echt een plek voor beginners, bange mensen, onzekere ruiters, ruiters zonder conditie of mensen zonder ervaring. Je moet alle gangen beheersen, zelf controle over je paard hebben en stevig zitten.

Sommant horse team arabieren Frankrijk

Je rijdt 50 kilometer per dag op een hoog tempo. Dus ook een top conditie van de ruiter is een vereiste. Elke dag 50 kilometer is niet niks. Zeker niet als je bedenkt dat het op hoog tempo gaat. Er zit bijvoorbeeld een galop bergaf van een uur bij. En dat is niet een galop over een recht zandpad. Het is een galop berg af over een slingerende bosweg met flinke rotsen en modderplassen. Een mooie uitdaging voor de ruiter dus.

Welzijn van de paarden is zeer goed. Na een zesdaagse tour hebben de paarden 15 dagen rust voordat ze weer aan het werk gaan. Er wordt volledig bitloos gereden en de paarden worden in grote groepen op de weide vol gras gehouden om ze voldoende bij te kunnen laten eten tijdens de tour. Zware ruiters hebben geen mogelijkheid om deel te nemen vanwege de lange afstanden, het hoge tempo en de te grote belasting voor de rug van de paarden.

Lozere paardrijden Frankrijk Sommant Horse team

Zadels en tuig

Er wordt gereden met endurance zadels en bitloze hoofdstellen. Alles is ingericht op lange afstanden. Zadels worden perfect afgesteld op paard en ruiter om ervoor te zorgen dat ze elkaar niet in de weg zitten. Er gaan vrijwel geen zadeltassen mee, dus je moet aardig mikken hoe je uit komt met eten, drinken, zonnebrillen, zonnebrand en regenkleding.

Gelukkig is er halverwege de rit altijd een lunchpauze waar de bus met alle bagage ook altijd bij is. Je kunt je dus omkleden, je regenkleding opzoeken, of je juist helemaal insmeren met zonnebrand.

50 kilometer wordt in ongeveer 4,5 a 5 uur afgelegd dus je hoeft ook niet voor dagen aan drinken mee te slepen natuurlijk.

Paardrijden Zuid Frankrijk Lozere

Uitzicht tijdens de ritten

De ritten zijn in de Lozere (tussen Ardeche en Languedoc); een mooi natuurgebied met als hoogste top 1.699 meter op de Mont Lozere – het startpunt van de reis.

Je beklimt te paard steile heuvels, mooie grasvlaktes, glooiende heuvels en lange zandpaden. Eigenlijk een heel wisselend landschap dus. Soms kijk je kilometers ver vanaf de top van een berg, soms zie je niet verder dan de volgende boom in de dichte bossen. Maar je maakt deze reis vooral vanwege de paarden en het fijne hoge tempo.

Sommant horse team endurance Frankrijk paardrijden
Endurance Frankrijk paardrijden Sommant Horse team
Endurance Sommant Horse team Lozere Frankrijk

Accommodatie

Deze paardrijvakantie bestaat uit een trektocht langs verschillende Franse guesthouses. De accommodaties zijn van gemiddelde luxe met meestal een eigen douche en wc, maar soms ook gedeelde faciliteiten. Wanneer je een reis alleen boekt, slaap je op deze plekken soms samen op een kamer.

Het eten is zowel tijdens de lunch als tijdens het diner altijd van erg goede kwaliteit, maar wat wil je ook in Frankrijk. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je verhongert.

Accomodatie paardrijden Frankrijk Sommant Horse Team

Kosten

Vanuit Nederland kun je via Parijs naar Clermont Ferrand reizen met de hogesnelheidstrein. Deze reis is zeer comfortabel en nog best betaalbaar. Voor 200 euro heb je al een retourtje Arnhem – Clermont Ferrand, maar dan moet je wel op tijd boeken.

Vanaf daar is het nog een paar uur naar Mende; het startpunt van de reis. Je kunt Sommant Horse Team vragen om een lift of iemand die op dezelfde trip en vanuit richting Parijs of Zwitserland komt vragen om een carpoolplek. Station Mende is namelijk niet makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

De reis bij Sommant Horse team is 1.600 euro voor zes dagen paardrijden inclusief alle overnachtingen en uiteraard drie keer per dag een maaltijd. Aankomst op zondagavond, finish op zaterdag middag. Deze reis wordt maar enkele weken per jaar georganiseerd.

Sommant Horse team paardrijden Frankrijk endurance

Eindoordeel Sommant Horse Team Frankrijk

Wat een ontzettend gave trip was dit. Zulke fijne paarden heb ik nog nooit gereden op een vakantie. Dit betreft absoluut sportpaarden van een heel ander kaliber. Sommant Horse Team zorgt er ook voor dat alles perfect voor elkaar is, zowel voor de paarden als voor de deelnemers. Een absolute aanrader voor de ruiter die eens iets anders wil dan uren stappen.

Deze reis is te boeken via Sommant Horse Team.

Liever niet naar Frankrijk om te gaan paardrijden?

Ik reed op nog veel meer plekken ter wereld paard, dus keuze genoeg.

2 thoughts on “Review; paardrijden Zuid Frankrijk (meerdaagse trektocht)

  1. Cor Hoekstra

    Prachtig om te zien, jammer dat ik niet behoor tot de ruiters die dat ook kunnen gezien de ervaring die ik een keer heb opgedaan in Frankrijk. Lijkt me echt genieten.

    1. My Wanderlust Diary

      Ja dat waren nog eens mooie tijden 🙂 Zouden we eigenlijk weer eens moeten doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.