Citytrip Iasi; bezienswaardigheden, hoogtepunten en handige tips

Cultuur Paleis Iasi Roemenië

Iasi is de grootste stad in de regio Moldavië. In dit geval betreft het Moldavië – provincie in Roemenië en niet het land Moldavië wat precies aan de andere kant van de landsgrens ligt. Iasi is de tweede grootste stad van Roemenië met een heel mooi centrum. In deze blog alle bezienswaardigheden die je niet mag missen in Iasi.

Cultuurpaleis

Dit imposante bouwwerk is verspreid over een totale oppervlakte van 35.000 m² en omvat 268 vertrekken en staat op de lijst van historische monumenten in Roemenië. Momenteel zijn er vier musea in ondergebracht:

  • Kunstmuseum
  • Museum voor Moldavische Geschiedenis
  • Moldavisch Volkskundemuseum
  • Museum voor Wetenschappen en Technologie
  • Gheorghe Asachi bibliotheek

Voor het Cultuurpaleis staat een standbeeld van Stefan cel Mare; een pompeus beeld zoals je ze nog veel vaker tegen zult komen in Oost Europa. Bijzonder is het museum voor Oud-Moldavische Literatuur in het Dosoftei-huis, waar de eerste Roemeense bijbel werd gedrukt in 1679, waarmee ook voor het eerst iets in de Roemeense taal werd gedrukt.

Adres: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 1, Iași, Roemenië

Cultuurpaleis in Iasi Roemenië
Cultuurpaleis Iasi oude centrum Roemenië

Piata Unirii plein

Piata Unirii is het hart van de stad. Vanaf de 13e verdieping van Hotel Unirea heb je uitzicht over de hele stad. Dit hotel is qua uitzicht de moeite waard om te verblijven. Het is wel redelijk gedateerd, maar de zonsondergang over Iasi is onbetaalbaar en het hotel is heel betaalbaar.

Grappig weetje over dit plein; Grigore Ghica III werd onthoofd waarna zijn hoofd naar de Turkse Sultan werd gestuurd in 1777. Het hoofdloze lijk van Ghica II ligt in de tombe van het Manastirea Sfântul Spiridon (Heilige Spyridon kerk).

Moldavische Metropool Kathedraal

De Moldavische Metropool Kathedraal is de grootste orthodoxe kerk van Roemenië. Iasi was vroeger waar de aartsbisschop van Roemenië zat. Tegenwoordig zit deze in Boekarest. De Moldavische Metropool Kathedraal is nog steeds in gebruik voor dagelijkse diensten.

Adres: nr. 16, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Iași, Roemenië

Iasi bezienswaardigheden Roemenië (8)

Central park van Iasi

Tegenover de Moldavische Metropool Kathedraal ligt het ‘Central Park’ van Iasi. Stel je er niet te veel van voor. Het is waarschijnlijk de oorspronkelijke verbinding tussen verschillende belangrijke gebouwen in het centrum. Het parkje heeft allemaal bankjes omgeven door prieeltjes met rozenstruiken. Wanneer deze in bloei staan is dit een zeer aangenaam stukje groen om te vertoeven.

In dit park staan bustes van schrijvers dus mocht je je historische Roemeense schrijverskennis op willen halen, dan kun je hier van buste naar buste slenteren.

National Theatre “Vasile Alecsandri”

Het Nationale Theater werd door Vasile Alecsandri opgericht en gebouwd onder leiding van architecten Helmer en Fellner uit Wenen tussen 1894 en 1896. Interesseren deze feitjes je niet? Dan is het nog steeds een interessant gebouw om te bekijken of om te bezoeken. Er zijn heel geregeld concerten, opera, ballet of andere artistiek verantwoorde activiteiten.

Adres: Strada Agatha Bârsescu nr. 18, Iași, Roemenië

Iasi bezienswaardigheden Roemenië Nationaal Theater

Roznovanu paleis

Het Roznovanu Paleis is eigenlijk gewoon een woonhuis van een hele rijke familie. De huiseigenaar had drie vrouwen. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik door de gemeente Iasi als gemeentehuis.

Adres: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 11, Iași, Roemenië

Iasi bezienswaardigheden Roemenië (7)

Saint Nicolaaskerk

In het verlengde van het gemeentehuis staat een van de oudste kerken van Iasi, de koninklijke St. Nicolaaskerk uit 1492. Van het oorspronkelijke gebouw is weinig over. Het is door de jaren heen een aantal keer verbouwd en herbouwd. Ondanks dat religie in de tijd van het communisme niet heel erg op prijs werd gesteld, bleven veel kerken en kloosters in tact in Roemenië.

Adres: Strada Ciornei, Iași, Roemenië

Iasi bezienswaardigheden Roemenië Saint Nicholas kerk

Trei Ierarhi (drie heiligen) klooster

Vanaf de Saint Nicholas kerk kun je Boulevard Stefan del Mare aflopen en dan vind je onderstaand mooie bouwwerk; Drieheiligen klooster. Dit klooster heeft hele bijzonder afgewerkte muren. Het lijkt net alsof de muren van kant zijn met hypnotiserende patronen.

Adres: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 28, Iași, Roemenië

Iasi bezienswaardigheden Roemenië Saint Nicholas Kerk

Golia klooster en Armeense kerk

Vlak naast elkaar staan het Golia klooster en de Armeense kerk. Het Golia klooster is een bijzonder wit gebouw met anderhalve meter dikke muren. Dit was namelijk niet alleen een klooster, maar werd ook als vesting gebruikt. Vooral de fresco’s binnen in het klooster zijn de moeite waard om te bekijken.

Praktisch naast het Golia klooster staat de Armeense kerk. Niet per se een hele bijzondere kerk, maar als je dan toch al door de straat loopt, kun je daar ook net zo goed langs wandelen. Beiden zijn ongeveer 15 minuten lopen vanaf de Metropoolse Kathedraal.

Adres: Strada Cuza Vodă nr. 51, Iași, Roemenië

Bezoek een van de mooiste bibliotheken ter wereld

De Gheorghe Asachi bibliotheek staat overal op de lijst met mooiste bibliotheren ter wereld (de top 25 van mooiste bibliotheken ter wereld!). Ik noemde deze eerder al bij het Cultuurpaleis. Dit is een bibliotheek die je echt niet mag missen. Helaas mocht ik er binnen geen foto’s maken maar in de link hierboven zie je hoe mooi deze bibliotheek is.

Beste reistijd

In de zomer is het erg warm en in het najaar vaak regenachtig, maar je kunt natuurlijk geluk hebben met het weer en ook in het najaar prachtig najaarsweer hebben tijdens je citytrip.

In het voorjaar is de oude binnenstad mooi groen en in de winter is alles er prachtig wit. Als je van plan bent om naar Iasi te gaan dan zou ik dat doen wanneer het heeft gesneeuwd of wanneer alles in bloei staat dus in de winter of in het voorjaar.

Hoeveel dagen voor een citytrip

Iasi is dan misschien de tweede grootste stad van Roemenië, het is geen stad waar je vijf dagen op citytrip zult gaan. Ik zou Iasi combineren met een andere stad in Roemenië zoals Timisoara of Boekarest. Na anderhalve dag op je gemak rondlopen heb je echt alles wel gezien wat er te zien valt.

Gelukkig is Moldavië qua natuur ook een fantastische regio dus je kunt er ook nog voor kiezen om de bergen in te trekken vanuit Iasi in plaats van een andere stedentrip er aan vast te plakken.

Hoe kom je er?

Helaas zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Iasi maar er is wel een internationale luchthaven. Er gaan uiteraard vluchten vanaf Boekarest, maar bijvoorbeeld ook vanaf Wenen en München.

Op Skyscanner vindt je de goedkoopste vluchten of de meest handige verbindingen aangezien vluchten richting Iasi vaak van verbinding wisselen.

Openbaar vervoer en taxi’s

Alle bezienswaardigheden in Iasi zijn op loopafstand van elkaar dus in principe is het OV of een taxi niet nodig. Mocht je ergens anders in de stad moeten zijn, dan kun je prima een taxi op straat aanhouden. Vergeet niet om vooraf een prijs af te spreken of in ieder geval ervoor te zorgen dat de taxichauffeur de meter aan zet.

Toch liever naar een andere stad in Roemenië?

Hieronder nog wat meer inspiratie:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.