Citytrip Sibiu; bezienswaardigheden, hoogtepunten en handige tips

Sibiu Roemenië oude centrum

In het midden van Roemenië is deze Duits gestichte stad met heel wat eeuwen op de teller te vinden. Aan de voet van de Transylvanische Alpen heb je ruim voldoende mogelijkheden om de natuur in de trekken, maar ook Sibiu zelf is de moeite waard. Deze compacte en gezellige stad heeft een aantal interessante hoogtepunten. Check deze blog voor al mijn tips.

Oude centrum (Piata Mare) en het gemeentehuis

Sibiu is niet zo heel groot, dus je kunt het oude centrum makkelijk te voet ontdekken. Het oude centrum is volledig ommuurd met oude stadsmuren. De straatjes zijn op sommige plaatsen heel smal en worden afgewisseld met grote pleinen waaronder de Piata Mare. Dit is een groot plein met veel restaurants, terrassjes en veel oude gebouwen waaronder het gemeentehuis. Zowel zomer als winter is hier altijd iets te doen. Toen ik er was in de winter was er een kerstmarkt, toen ik er was in het voorjaar was er een festival.

Parken van Sibiu

Sibiu is in een boel opzichten een standaard Roemeense stad dus onmogelijk om een parkeerplek te vinden, chaotische wegen, onduidelijke straten en veel naoorlogse betonbouw. Maar Sibiu is ook een hele groene stad. Er zijn een paar grote parken te vinden. Waar geen parken zijn, is veel groen aangeplant.

Op een aantal plekken is de slotgracht veranderd in een wandelpad om meer groen en rust te creëren. Hier kun je genieten van een mooie zonsondergang vanaf een bankje. Het is ook de perfecte plek om even uit te rusten tijdens je stadswandeling.

Park Sibiu Roemenie
Park sibiu Roemenie bezienswaardigheden

Lutherse kathedraal

Geen Roemeense stad zonder kerken. De Lutherse kathedraal staat gedeeltelijk in de steigers voor renovatie op dit moment, maar is nog steeds best amusant om langs te wandelen. Deze kerk kun je ook beklimmen tot in de klokkentoren. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over de hele oude stad.

Adres: Piața Albert Huet FN, Sibiu

Openingstijden: niet helemaal duidelijk vanwege de renovatiewerkzaamheden

Tickets: 1 lei

Bridge of Lies

Het meeste interessante bouwwerk van de stad is een vreemde brug. Er loopt een brede weg onderdoor. Op de een of andere manier lijkt het niet op een vroegere toegangsweg. Ongetwijfeld zit er een mooi verhaal achter wat ik je niet kan vertellen. De legende zegt dat deze brug je leugens kan herkennen. Leugens of niet, het uitzicht vanaf de brug en van onder de brug zijn beide mooi.

Adres: Piața Mică, Sibiu

Bridge of lies Sibiu Roemenië

ASTRA National Museum Complex

In Arnhem hebben we het Openlucht Museum. In Sibiu hebben ze de Roemeense tegenhanger hiervan. Bouwwerken, huizen en gebouwen uit verschillende periodes van de Roemeense geschiedenis zijn in het ASTRA complex terug te vinden. Er zit trouwens ook een heel fijn restaurant naast (SteakHouse) en je kunt vanaf het openluchtmuseum naar het volgende dorpje reizen met een hele oude tram.

ASTRA National Museum ligt een stukje buiten het centrum van Sibiu. Er zijn veel taxi’s in Sibiu die je makkelijk op straat aan kunt houden. In vrijwel alle taxi’s moet je contant betalen.

Adres: Strada Pădurea Dumbrava 16-20, Sibiu

Openingstijden: Elke dag van 08:00 tot 20:00.

Tickets: 17 lei per persoon

Zwerven door de oude binnenstad

Het is een beetje een vreemde bezienswaardigheid, maar het oude centrum van Sibiu is zo klein dat je er prima gewoon kan ronddwalen en dan ga je zeker weten alle mooie hoogtepunten zien. Elk straatje is even mooi dus laat je verrassen.

Sibiu is ook bekend om de bijzondere daken; een unieke bouwstijl. Deze daken vind je overal in het oude centrum terug. Verdwalen is bijna onmogelijk omdat je uiteindelijk altijd weer bij de oude stadsmuren aankomt.

bezienswaardigheden Sibiu RoemeniË

Handige tips voor citytrip Sibiu

  • Neem goede schoenen mee. De oude binnenstad van Sibiu heeft van die mooie klinkerstraatjes waar je makkelijk je enkel op breekt. Daarnaast loopt het op veel plaatsen behoorlijk om hoog en omlaag.
  • Het oude centrum binnen de stadsmuren is heel lastig met de auto te bereiken, maar buiten de muren kun je iets makkelijker aan een parkeerplaats komen.
  • Het oude centrum is goed te bewandelen. Afstanden zijn klein.
  • In een middagje heb je alles wel gezien wat er te zien valt. Alleen wanneer je het ASTRA museum ook bezoekt, dan ben je een dag zoet met je citytrip naar Sibiu.
  • Gelukkig is Sibiu omringd door fantastische natuur dus op een steenworp afstand kun je de wildernis in trekken. Maar daarover meer in een latere blog.

Meer Roemenië tips nodig?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.