Bezienswaardigheden regio Vojvodina, Servië

Fantast castle Vojvodina Servië

Vojvodina is de meest noordelijke regio van Servië. Op het kruispunt tussen Hongarije, Kroatië en Belgrado vind je deze fascinerende regio. De beste toetjes, de lekkerste wijnen, schattige steden en een heleboel geschiedenis staat je te wachten in Vojvodina. In deze blog de hoogtepunten van de regio Vojvodina.

De tweede stad van Servië: Novi Sad

De tweede stad in Servië (na Belgrado) wat betreft grootte, maar absoluut de eerste stad van Servië wat betreft uitgaan. Novi Sad is zowel overdag als ’s nachts een levendige plek. Het oude centrum is een combinatie tussen allerlei verschillende stijlen met elk hun eigen (oorlogs)-verhaal. Het fort aan de overkant van de rivier is het toneel van een groot festival en een fantastisch uitzichtpunt over de regio. En er zijn genoeg fijne plekken om te eten en rond te wandelen in Novi Sad.

Bishop's palace Novi Sad Servië orthodoxe kerk
Bishop’s palace in Novi Sad

Nationaal park Fruska Gora

Fruska Gora bezoek je niet alleen vanwege de natuur maar ook vanwege de talloze middeleeuwse kloosters. Vroeger was dit een eiland in de Pannonian Zee (*ik wist niet eens dat we daar ooit een zee hadden). Toegegeven, de zee was al weg voordat de mens zijn intrede deed in Europa dus ik had het ook niet kunnen weten.

Omdat de Vojvodina regio een voornamelijk agrarisch en cultureel gebied is, is dit nationaal park een welkome afwisseling tussen steden en landbouw.

In Nationaal Park Fruska Gora vind je 16 orthodoxe kloosters uit de 15e en 16e eeuw. De meest pitoreske om te bezoeken zijn Novo Hopovo en Staro Hopovo.

Adres: Zmajev trg 1, Servië
Toegang is gratis

Palic meer bij Subotica

Een legende schrijft dat Palic meer is gemaakt van tranen van een herder om het verlies van zijn kudde schapen. Dat moet een flinke huilbui geweest zijn, want het is een aardig groot meer. Elke keer dat ik bij het meer was, was het volledig glad en perfect rustgevend.

Je kunt het hele meer rondwandelen of gewoon naar de zonsopkomst of zonsondergang kijken vanaf een bankje. Ze verhuren ook bootjes en waterfietsen. En je kunt er natuurlijk ook prima in zwemmen. Het is het grootste meer van Servië en in Vojvodina een van de meest fijne natuurplekken.

Adres: 8 km van Subotica

Palic meer Subotica Servië natuur

Aracha Basilica ruïnes

Wil je echt een gave ruïne bezoeken? De grote, nog overeind staande ruïnes van de Kerk van Aartsengel Michael zijn te vinden in de Araca Benedictijnse Middeleeuwse Abdij. In een weids, uitgestrekt landschap torent deze ruïne overal bovenuit. Geen hekjes, geen bordjes, geen wachtrijen. Als je geluk hebt, ben je helemaal alleen bij deze ruïne.

Deze abdij – of wat er nog van over is – ligt ongeveer 14 km ten noordoosten van Novi Bečej, aan de Tisa River.

Check op deze link de drone-beelden van deze gave ruïne.

Adres: dichtbij Novo Miloševo, Vojvodina
Toegang is gratis

Art Nouveau overdaad in Subotica

Subotica is echt een heel apart stadje. Alle stijlen lijken hier samen te komen. Van hysterische lelijkheid tot slaapverwekkende soberheid. En dat vaak nog naast elkaar ook. Ben je uitgekeken in Novi Sad, maar nog niet moe van steden, dan is Subotica echt een aanrader.

Houd je niet van steden, dan moet je Novi Sad overslaan en wel naar Subotica komen. Bij Boss Caffe serveren ze namelijk het meest goddelijke dessert ter wereld; White Lady Cake. Je gaat serieus dood na het eten van dit dessert, al is het maar omdat het gerecht meer dan 5.000 kcal moet bevatten zo zwaar is het.

White Lady dessert Servië subotica boss cafe
White Lady Cake by Bosscaffe
Lunchen in Art Nouveau stijl boss cafe subotica
Lunchen in Art Nouveau stijl

Fantast kasteel – Dundjerski Paleis

Fantast paleis is een van de meest beroemde kastelen uit het Oostenrijks/Hongaars Koningshuis. Het is zwaar gebombardeerd in 1945 en vervolgens in beslag genomen door de leiders van voormalig Joegoslavië.

Je kunt helemaal naar boven klimmen in de toren en het hele kasteel ontdekken. Er is een mausoleum waar de oude eigenaren begraven liggen. Er zijn tennisbanen. Kort gezegd; er is genoeg te doen. Het is trouwens tevens een hotel en restaurant.

Vroeger was dit ook een wereldberoemde fokstal voor paarden. Ze hebben nog steeds wel paarden, maar de allure van vroeger is eraf. Op aanvraag kun je er een ritje maken.

Adres: 12 km van Bečej en 60 km van Novi Sad, Iđoški Put, Bečej, Servië
Toegang is gratis

Dundjerski palace Vojvodina Servië
Fantast castle Vojvodina Servië

Bac fort

Ben je nog niet uitgespeeld qua ridders, belegeringen en middeleeuwse veroveringen? Dan is er ook nog Bač fort. Het Fort van Bac is de oudste in Vojvodina en net zoals alle andere oude gebouwen in deze blog vrij te bezoeken en te verkennen.

Check onderstaande drone video voor een perfect overzicht van het fort.

Adres: Backa Trvdava, Servië
Toegang is gratis

Ga eten en/of slapen bij een Salas

Een van de meest leuke manieren om de regio en de locals te ontdekken is bij een traditionele salaš op bezoek te gaan. Vaak zijn deze authentieke boerderijen nog steeds in gebruik. Je kunt er meestal terecht voor een overnachting maar sowieso altijd voor eten en heel veel rakija.

Adres Salas 137: Međunarodni put 137, Servië

De buitentuin van Salas 137 in Servië
De buitentuin van Salas 137

Wijn, wijn, wijn

Wil je eens iets nieuws proberen op wijn gebied? In Vojvodina (en in de rest van Servië ook) zijn ze pas kort bezig met het echt vermarkten van hun eigen wijnen. Ze produceerden al lange tijd wijn, maar deden er niet altijd veel moeite voor om er reclame voor te maken. In tegenstelling tot alle rakija die er in liters door heen gaat. Rondom Vršac zijn de oude Servische wijngaarden te vinden mocht je zin hebben in een uniek wijnavontuur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.