Citytrip Timisoara; tips, bezienswaardigheden en hoogtepunten

boga rivier rozenpark Timisoara Roemenië

Timisoara – gelegen in het westen van Roemenië – wordt ook wel klein Wenen genoemd. Overal gebouwen die veel doen denken aan de barokke stijl in Wenen. Maar hoeveel dagen heb je nodig voor een citytrip naar Timisoara? Wat is er zoal allemaal te zien aan hoogtepunten? In deze blog alle tips die je nodig hebt voor een fijne citytrip naar Timisoara.

Unirii plein

Aan het Unirii plein liggen verschillende bijzondere gebouwen. Het is het Plein der Hereniging. Aan de ene kant van het plein vind je een orthodoxe kathedraal en aan de andere kant van het plein een Rooms-Katholieke kathedraal.

Het wereldberoemde Bruck House is aan hetzelfde plein te vinden. Dit is een zeer kleurrijk huis wat letterlijk bijna een regenboog is. Vroeger was dit een huis met prostituees (ik weet niet over hoeveel vroeger het hier gaat). Tegenwoordig is het een gewoon woonhuis met een winkel eronder.

Timisoara winter sneeuw plein Roemenië
unirii plein Timisoara winter sneeuw Roemenië

Rozenpark & Boga rivier

Timisoara is een groene stad. Al is dat in de winter wat lastig te zien. Zonder de sneeuw om alles mooi wit te maken verandert Timisoara in de winter in een grauwe stad. Maar wanneer alles bedekt is met een laag sneeuw is het een magische stad om rond te lopen.

Dwars door Timisoara loopt de Boga rivier. Op de oevers van deze rivier vind je het Rozenpark. In het voorjaar en in de zomer vind je hier honderden rozen in volle bloei. In de winter zijn de bomen en de oevers van de rivier besneeuwd.

Park Timisoara Roemenië

Orthodoxe kathedraal

Vanuit de verte lijkt de orthodoxe kathedraal net een mini-Kremlin. Kleine, ronde torentjes torenen hoog boven het Rozenpark uit. Als je dan geen zin hebt om naar Rusland te gaan, dan kun je altijd nog naar Timisoara gaan.

Kerk Timisoara Roemenië

Piata Victoriei

Piata Victoriei is het grote plein wat aansluit op de orthodoxe kathedraal. In de winter is hier de kerstmarkt. De meest heerlijke geurende warme dranken en snoepgoed wordt hier verkocht. Je mag de kerstmarkt echt niet overslaan wanneer je in Timisoara bent in november of december. Het Piata Victoriei plein wordt omringd door oude gebouwen. Dus ook zonder de kerstmarkt is dit een fijn plein om rond te lopen.

kerstmarkt Timisoara Roemenië

Tips:

  • Timisoara is goed te bezoeken in de winter wanneer er sneeuw ligt. Dan veranderd de stad in een fantastisch mooi spektakel van oude gebouwen en besneeuwde bomen. Timisoara is in de winter wanneer er geen sneeuw ligt een grijze, grauwe massa waar je behoorlijk gedeprimeerd van kan raken. Ik zou Timisoara niet per se aanraden in de winter zonder sneeuw.
  • Voor een overzicht van Timisoara in de zomer: check de blog van Reisjevrij.
  • Alle hoogtepunten in Timisoara zijn in een dag wel te zien. Wil je lekker op terrasjes hangen, of bijvoorbeeld het communistisch museum bezoeken dan is een paar dagen ruim voldoende.

Ik kan nog allemaal kleine hoogtepunten op gaan noemen zoals de streetart, de leuke koffietentjes, de vijf andere parkjes, nog meer kerken en oude gebouwen, maar eigenlijk zijn bovenstaande punten de echte hoogtepunten. Timisoara is niet een stad waar je dagenlang nieuwe highlights gaat zien, maar het is wel een fijne stad om relaxt rond te lopen en lekker te eten.

2 thoughts on “Citytrip Timisoara; tips, bezienswaardigheden en hoogtepunten

  1. Pingback: Citytrip Constanta; bezienswaardigheden, hoogtepunten en handige tips – My Wanderlust Diary

  2. Pingback: Citytrip Iasi; bezienswaardigheden, hoogtepunten en handige tips – My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.