Rondreis Bretagne en Normandië; hoogtepunten, inspiratie, handige tips en route

Chateau de Chambord Pays de la Loire Frankrijk

Frankrijk is om de hoek dus altijd voor handen voor een korte roadtrip. Nou ja, kort? Bretagne bleek toch nog bijna 1.000 kilometer rijden te zijn, maar gelukkig is er onderweg nog zoveel te zien. In deze blog alle bezienswaardigheden die je niet wilt missen in Bretagne en Normandië.

Rondreis Normandië en Bretagne via Parijs

Culturele bezienswaardigheden

Kasteel de Châteaubriand (Bretagne)

In Bretagne en Normandië zijn ontzettend veel kastelen, kloosters, landhuizen, en andere oude gebouwen te vinden. Zo ook Chateau Chateaubriand in het gelijknamige stadje Chateaubriand. Dit kasteel is niet meer volledig intact. Sommige delen zijn ingestort, terwijl andere delen nog origineel zijn ingericht. Chateau de Chateaubriand is een interessante combinatie van verval en behoud.

Naast Chateau de Chateaubriand kun je op vind op de site van Tourisme in Normandië nog 416 andere mogelijke plekken om te bezoeken.

Adres: Place du General Charles de Gaulle, Châteaubriant, Frankrijk
Entree: gratis

Chateau de Chateaubriand Frankrijk Normandië

D day Omaha Beach en Point du Hoc (Normandië)

Omaha Beach was de geallieerde codenaam voor een van de vijf (Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword) landingszones voor de invasie van Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het strand is ongeveer vijf kilometer lang, van Sainte-Honorine tot Vierville-sur-Mer. Boven in de duinen achter Omaha Beach bij Colleville-sur-Mer ligt een Amerikaanse begraafplaats met voornamelijk in Normandië gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Deze begraafplaats is in eeuwige bruikleen gegeven aan de Verenigde Staten.

Omaha Beach D day Normandië Frankrijk

Pointe du Hoc is ook de moeite van het bezoeken waard. Het terrein is na 74 jaar nog steeds als een maanlandschap bezaaid met diepe kraters. Tussen deze kraters, die zijn veroorzaakt door beschietingen van de geallieerden, liggen nog kapotte delen van de Duitse bunkers. Enkele van deze bunkers staan nog geheel of gedeeltelijk overeind. Tegenwoordig is het mogelijk Pointe du Hoc gratis te bezoeken.

Pointe du Hoc Normandië Frankrijk

Pont de Normandië

Pont de Normandië is een extreem hoge brug. Je krijgt er een raar soort hoogtevrees van wanneer je er overheen rijdt. Natuurlijk waren wij te laat met het nemen van een foto toen we de brug eenmaal zagen, dus wil je mooie foto’s zien van deze brug check dan deze blog 

Camembert proeven in Camembert (Normandië)

Frankrijk is hartstikke bekend van alle sterke kazen. Roquefort, Camembert, Brie de Meaux, Emmentaler en nog zo veel meer kazen. Wanneer je er dan toch praktisch langs rijdt, dan kun je maar beter een pauze inlassen op een plek waarvan je zeker weet dat ze er goede kaas hebben. In Camembert is het kaasmuseum (vast niet het enige kaasmuseum van Frankrijk) en het Maison du Camembert. Maar elk willekeurig restaurant is een prima stop voor een lunch met de beroemde Camembert.

Welke steden zijn de moeite waard?

Saint Malo (Bretagne)

Saint Malo kun je kennen uit de Netflix serie Undercover met Tom Waes en die gast uit de Jumbo reclame. Saint-Malo is een stad aan zee. De hele stad is omringd door een vestingmuur. Je kunt een wandeling maken over de vestingmuur of bij laag water over de eilanden voor de kust.

Ik ben meestal niet zo van de hotel tips maar deze keer wil ik er toch eentje aanraden. Binnen de oude muren, in het oude centrum van Saint Malo vind je France Chateaubriand Hotel. In klassieke stijl dompel je je helemaal onder in sfeer en ambiance (volgens mij is dat twee keer een ander woord voor precies hetzelfde, maar het klinkt wel erg chique).

Saint Malo Normandië Frankrijk

Le Mont-Saint-Michel (Bretagne)

Misschien wel een van de meest bekende plekken in Bretagne, of zelfs misschien wel van Frankrijk; Le Mont-Saint-Michel. Mont Saint Michel is een heel bijzonder stadje in Frankrijk. Het is namelijk volledig op een kleine rots in zee gebouwd. Je kunt er bij laag water zelfs heen lopen als je wilt, maar ik ging uiteraard met de gratis shuttle bus.

Mon Saint Michel klooster

Honfleur (Normandië)

Wanneer je naar Honfleur reist kom je bijna automatisch over de Pont de Normandië (die grote brug waar ik eerder over schreef). Naar Honfleur is het maar een korte rit dus waarom zou je er niet stoppen? Een charmante jachthaventje, de bijzondere houten kerk, en heel wat oude huisjes maken dit een fijne kuststad, super geschikt om even te lunchen en over het strand te slenteren.

Natuur in Bretagne en Normandië

Het zandstrand van Normandië

Ik noemde het strand al eerder bij Omaha Beach, maar los van de oorlogshistorie, is het strand van Normandië ook uitermate geschikt voor een dagje luieren. Omaha Beach is een heel breed zandstrand met zacht zand. De kust loopt hier langzaam af en er is in de zomer weinig golfslag.

Stranden Normandië Frankrijk

Het strand en de rotskust van Bretagne

Dacht je dat de kust van Normandië mooi was, dan heb je de kust van Bretagne nog niet gezien. Deze kust is een heel stuk minder geschikt om naar het strand te gaat. De kust van Bretagne is ruim 1.000 kilometer en bestaat voornamelijk uit scherpe rotsen, verscholen baaien en dramatische kliffen. Hier moet je rekenen op woeste golven. Gelukkig kun je hier wel heel goed een stuk wandelen of gewoon op een klif over de zee staren.

Bretagne rotskust Frankrijk retro_2

De drie beste opties om te gaan lopen zijn:

 • Sentiers des Douaniers. Hier loop je langs de Côte de Granit Rose. Dat zijn dus roze granietblokken. Denk hier niet aan barbieroze. Je moet er wel aardig wat fantasie voor hebben om hier roze in te zien, maar zo heet het nou eenmaal.
 • Trébeurden. Dit is een van de plekken in de 1.000 kilometer lange kust van Bretagne waar je nog aardig wat witte zandstranden gaat vinden.
 • Sept-Îles. Tussen Lannion en Trebeurden in ligt dit natuurreservaat. Ik kan Jan-van-Genten alleen uit Nieuw Zeeland, maar deze schijn je dus ook te kunnen zien in dit natuurreservaat in Frankrijk.
 • Ploumanac. Hier wil je naar toe vanwege de spectaculaire rotsformaties.

Voor uitgebreide details rondom een wandelroute in Bretagne, check de blog van Janna over een mooie wandeling langs Plougrescant. Er is trouwens ook meer info te vinden over wandelingen langs de roze granietkust in Bretagne (en nog veel meer andere wandelgebieden). Jullie weten allemaal dat ik een aartsluie wandelaar ben (lees; ik wandel naar de snackbar en terug), dus je moet niet bij mij zijn voor uitgebreide wandeltips.

Jan van Gent kolonie Cape Kidnappers Nieuw Zeeland
Dit is dus een Jan-van-Gent

Étretat (Normandië)

De beroemde krijtkusten in Engeland heb je ook in Frankrijk. Namelijk in Étretat. In Étretat vind je witte krijtrotsen die loodrecht in zee staan in een poging de golfslag te breken. Omdat krijt makkelijk slijt, zijn er op veel verschillende plekken natuurlijke bruggen en bogen uitgesleten. Samen met de zandstranden van Normandië en de rotskusten van Bretagne heb je een mooie combinatie van natuur tijdens je roadtrip.

Beste reistijd

Tja, ligt eraan wat je zoekt. Houdt je niet van andere toeristen, dan vooral in de winter komen. Wil je graag dat bezienswaardigheden als musea open zijn, komen dan vooral niet tussen november en maart. Bezienswaardigheden zijn vrijwel allemaal gesloten of zeer beperkt open in deze maanden. Daarnaast is het weer niet altijd even prettig in die periode. Aan de andere kant is het weer in de zomer ook niet te doen, want dan brandt je compleet weg.

Dus:
– zonaanbidder: zomertijd
– toeristenhater: wintertijd
– museumliefhebber: niet tussen november en maart
– mooi-weer-toerist: voorjaar of najaar

Bretagne rotskust Frankrijk retro
Vroeger, toen ik nog klein was en op vakantie ging naar Bretagne

Bonus bezienswaardigheden net buiten Normandië en Bretagne

Bologne Sur Mer (Nord-Pas de-Calais)

Een bonusstadje op de route naar Normandië. Eigenlijk ligt Bologne Sur Mer niet in Normandië. Je vindt dit schattige vestingstadje vlak bij Calais. Grote kans dat je er praktisch langs komt wanneer je vanaf Nederland richting Normandië rijdt. Want je gaat natuurlijk niet over die saaie tolwegen in Frankrijk 😉 .

Kasteel de Chambord (Pays de la Loire)

Of een van de vele andere prachtige kastelen aan de Loire. Ik weet niet wat die mensen in de Loire vroeger te besteden hadden, maar ze gaven het duidelijk flink uit aan hun huis/kasteel. Langs de rivier de Loire val je van de ene verademing in de andere verbazing. Wist je trouwens dat een heel deel van die kastelen ook dienen als hotel? Dus zoek je nog een plekje om te slapen, check dan eens een kasteel. Het Kasteel de Chambord is trouwens geen hotel, maar enkel te bezoeken als museum.

Adres: Château, 41250 Chambord, Frankrijk

Chateau de Chambord Pays de la Loire Frankrijk

Route Normandië en Bretagne

Hoe kun je dan het beste rijden om al deze bezienswaardigheden een beetje handig in te plannen?

 1. Utrecht – Bologne Sur Mer (4 uur, 360 km)
 2. Bologne Sur Mer – Etretat – Pont de Normandië – Honfleur (3.5 uur, 300 km)
 3. Honfleur – Omaha Beach – Pointe du Hoc (2 uur, 120 km)
 4. Pointe du Hoc – Le-Mont-Saint-Michel – St Malo (3 uur, 200 km)
 5. St Malo – rotskust van Bretagne (2 uur, 170 km)
 6. Rotskust van Bretagne – Chateau de Chateaubriand (2.5 uur, 240 km)
 7. Vanaf hier kun je kiezen. Ofwel je gaat via Camembert en Rouen terug richting Nederland of je gaat via de Loire kastelen en Parijs terug naar Nederland

Je kunt waarschijnlijk zelf prima inschatten hoeveel tijd je ergens door wilt brengen. Slenter je uren door steden? Plan dan meer tijd voor Saint Malo en Le-Mont-Saint-Michel. Ben je meer een oorlogsliefhebber? Neem dan de tijd voor meer bezichtigingen dan alleen Omaha Beach en Pointe du Hoc.

Nog meer inspiratie voor Normandië op doen?

Check dan de blog van collega blogger Map of Joy.

Nog meer steden inspiratie voor Normandië nodig?

Check dan de blog van collega blogger Marcella Molenaar over alle mooie steden in Normandië.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.