Citytrip Clermont Ferrand; bezienswaardigheden, planning en handige tips

Park Jardin Lecoq Clermont Ferrand Frankrijk

Clermont Ferrand is te vinden in centraal/zuid Frankrijk. Het is een stad op een vulkaan met een geschiedenis van 2000 jaar en de moeite waard om een rondje door te slenteren wanneer je besluit naar Zuid Frankrijk te trekken. In deze blog de bezienswaardigheden die je niet mag missen en een hele stapel handige tips.

Eglise Saint-Joseph

Van de voorkant een hele aparte kerk om te zien. Een drukke en wat plompe buitenkant met een hele rustige, lege binnenkant. Op de een of andere manier had ik het idee dat ik een dergelijke bouwstijl niet eerder had gezien. Misschien is het wel een typische Franse bouwstijl, geen idee.

Adres: Rue Jeanne d’Arc

Eglise Saint Joseph kerk Clermond Ferrand Frankrijk
Kerk Eglise Saint Joseph Clermont Ferrand Frankrijk

Notre-Dame-du-Port basiliek

Clermont Ferrand is de hoofdstad van de voormalige Auvergne en een van de oudere steden in Frankrijk. Dit is ook goed terug te zien in de grote varieteit en bouwperiodes van de verschillende kerken en gebouwen. Zoals bijvoorbeeld het Romaanse Notre-Dame-du-Portbasiliek, ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wederom een vrij druk bouwwerk aan de buitenkant met allerlei mooie versieringen en oneindig repeterende patronen.

Adres: 4 Rue Notre Dame du Port

Basiliek Notre Dame du Port Clermont Ferrand Frankrijk
Kerk Notre Dame du port Basiliek Clermont Ferrand Frankrijk

Notre-Dame de l’Assomption kathedraal

De Notre Dame de l’Assomption kathedraal is een gotisch bouwwerk opgetrokken in zwarte lavasteen van Volvic. Door al die zwarte lava oogt het gebouw nogal als een spookhuis uit een of andere slechte horrorfilm. Het komt ietwat bedreigend over, dus ik snap wel dat ze niet elke kerk van zwarte lava hebben gebouwd tenzij het doel van je geloof is om mensen angst aan te jagen. Juist om deze bijzondere bouwstijl is deze kathedraal de moeite waard om langs te wandelen of naar binnen te slenteren om wat verkoeling te zoeken op een warme zomerdag.

Adres: Place de la Victoire

Kathedraal Clermont Ferrand Frankrijk Notre Dame de L'assumption

Square Blaise Pascal

Ben je even moe van alle oude gebouwen? Dan is een van de vele kleine groene parkjes in Clermont Ferrand een perfect rustpunt. Vanaf het plein Blaise Pascal heb je een mooi uitzicht over de hele stad. En je kunt er ook even je voeten koelen in de fontein.

Plein Blaise Pascal Clermont Ferrand Frankrijk

Park Jardin Lecoq

Park Blaise Pascal is een erg klein strookje groen. Heb je meer zin om te gaan picknicken, dan zou ik zeker naar Jardin Lecoq gaan. Met een grappige toegangspoort, heel veel rozenbogen, vijvertjes en schattige bruggetjes en een aanzienlijk groter oppervlak kun je hier heel relaxt bijkomen van de drukte van de stad.

Rozentuin Jardin Lecoq Clermont Ferrand Frankrijk

Place Jaude

Een groot plein met heel veel cafeetjes en omringd met oude gebouwen. In de hoek van het plein vind je een grote kerk waar veel bruiloften plaats vinden. Het plein is een goede plek om van de zon te genieten in het voorjaar of najaar. In de zomer is het niet te harden qua hitte. Er zijn geen bomen, geen fonteinen en geen schaduw, dus je kunt de zon er niet ontlopen.

Place Jaude Clermont Ferrand Frankrijk

Montferrand

Clermont-Ferrand bestond vroeger uit twee gemeentes, namelijk Clermont en Montferrand. Het oude Montferrand, met een Middeleeuws gevoel, bestaat nog steeds. Ik had helaas niet de mogelijkheid om deze te bezoeken, maar op de blog van Map of Joy vind je hier een mooie video over.

Bereikbaarheid Clermont-Ferrand

Je kunt Clermont-Ferrand bereiken met het vliegtuig, de auto en zelfs de trein. Voor treintickets kun je kijken op de website van NS internationaal. Met de trein ben je ongeveer in 7,5 à 8 uur in Clermont-Ferrand. Met de auto ben je vanaf Utrecht in 9 uur in Clermont-Ferrand (enkele reis is 900 kilometer).

Clermont Ferrand Frankrijk straatbeeld

Kosten reis naar Clermont-Ferrand

Een treinkaartje is, wanneer je deze op tijd boekt, ongeveer 200 euro. Een vliegticket is ongeveer 300 euro. Waarschijnlijk ben je aan benzine ongeveer 200 euro kwijt voor een retourtje.

Bijzondere straten Clermont Ferrand Frankrijk

Handige tips

  • De meeste bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar.
  • Wil je echt een rustige citytrip, wandel dan door het centrum op zondagochtend. Ik was in Clermont-Ferrand op zaterdag en zondag. Op zondag heb je bijna de hele stad voor jezelf. Behalve in het Jardin Lecoq. Daar zijn op zondag juist weer heel veel mensen te vinden die gezellig gaan picknicken.
  • Het centraal station van Clermont Ferrand ligt een stukje bij het centrum vandaan dus je moet dan nog een minuutje of tien lopen tot je in het oude centrum bent.
  • Clermont Ferrand is leuk voor een dag of misschien twee, maar dan zou ik toch vertrekken de natuur in. Rondom Clermont Ferrand zijn fantastische natuurgebieden te vinden die zeker ook de moeite van het ontdekken waard zijn. Nieuwsgierig naar fantastische plekken een klein stukje richting het zonnige zuiden? Check dan eens de blog van Travelaar over bijvoorbeeld Languedoc Roussilon.
  • Bewonder alle mooie voordeuren en doorkijkjes. Een heleboel in Clermont Ferrand is nog authentiek oud of zeer goed gerestaureerd. Verdwaal af en toe in een straatje zodat je om de hoek onverwachts iets moois tegen komt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.