Citytrip Mont Saint Michel, Frankrijk; do’s, don’ts en budget tips

Mont Saint Michel Frankrijk

Mont Saint Michel is een heel bijzonder stadje in Frankrijk. Het is namelijk volledig op een kleine rots in zee gebouwd. Je kunt er bij laag water zelfs heen lopen als je wilt, al wordt dit niet aangeraden om zonder begeleiding te doen. Wat raad ik wel aan om te doen in Mont Saint Michel? Lees al mijn tips in deze blog.

Wat moet je vooral wel doen in Mont Saint Michel?

 • Entree betalen om toegang te krijgen tot het klooster. Dit is absoluut de moeite van het betalen waard.
 • Zonder plan door de smalle straten zwerven.
 • In de avond gaan wanneer alle toeristenbussen weg zijn en het parkeren gratis is.
 • Je inlezen in de geschiedenis van de stad. Mont Saint Michel heeft een fascinerende geschiedenis met interessante weetjes die je overal in de stad terug vind.
 • Bereid je voor op een actieve citytrip.
Mont Saint Michel in de winter

Wat moet je vooral niet doen in Mont Saint Michel?

 • Je moet vooral niet slecht ter been zijn. Er zijn nergens liften en het is een zware klim over smalle ongelijke straten en steile trappen. Mocht je in een rolstoel zitten dan kun je natuurlijk wel met de bus tot onderaan de poorten rijden, maar daar houdt dan je reis op.
 • Ongeschikte schoenen aantrekken. Op hakken ga je echt je nek breken.
 • In de zomer of in de vakantie gaan; de mensenmassa’s zijn niet overzien.
 • Over de drek proberen te lopen om een mooie foto te maken. Je zakt als snel 30 centimeter in de modder/klei weg en waarschijnlijk blijft je schoen daar dan staan. Daarnaast is er snel opkomend tij, drijfzand en allerlei andere narigheid.
 • Wat gaan eten of drinken op het eiland zelf. Eet ook niet op het vasteland vlakbij de Mont Saint Michel want dat is even duur. Zorg ervoor dat je je eigen eten mee brengt of dat je een kilometer of 20 verderop wat gaat eten.

Een ommelet met kaas en een pannenkoek met suiker en twee drankjes kostte ons 58 euro!!

Mont saint Michel Frankrijk

Beste reistijd

Tja, dat is lastig, want het ligt er maar net aan wat je zelf het meest vervelend vind. In de winter is het vaak slecht weer, koud, regenachtig en guur. De meeste voorzieningen zijn de wintermaanden dicht, dus minder restaurants, minder souvenierwinkels en minder rondleidingen. Maar er zijn dan ook maar heel weinig mensen. Je hebt de stad voor jezelf en kan zonder andere toeristen door de smalle straatjes zwerven. Heb je dus een hekel aan andere toeristen; ga dan in de winter!

Heb je een hekel aan slecht weer, ga dan in het voorjaar of de zomer. De kans op mooi weer in die periode is een stuk groter. Houd er dan wel rekening mee dat er duizenden toeristen per dag op bezoek gaan. Dit is vooral goed te zien aan de 23 reusachtige parkeervelden op het vaste land en de vijf opstaphavens voor shuttlebussen. Je gaat letterlijk filerijdend en filelopend naar boven. Iedereen wil natuurlijk dit bijzondere stadje bij die geweldige zonsondergang op de foto zetten en dan lekker een hapje eten.

Mont Saint Michel Abdij Frankrijk

Kosten en transport

Toegang tot de stad is gratis!

Shuttlebus is gratis! Deze rijden het hele jaar door van ’s ochtends tot ’s avonds. Lopend kost het je ongeveer 20 minuten (2 kilometer).

Maar daar houdt het dan ook op. Je betaald namelijk parkeergeld en entree tot het mooiste bouwwerk op het eiland; het klooster.

Parkeren kan alleen nabij de hotelzone aan het begin van de dijk. Je kunt Le Mont Saint Michel zelf dus niet bereiken per auto. Parkeren kost rond de € 12 per dag.

De abdij is het gehele jaar geopend, met uitzondering van 1 januari, 1 mei en 25 december. Entreeprijs is 10 euro + 3 euro als je een audiotour wilt.

Openingstijden klooster/abdij:

 • 2 mei t/m 31 augustus: 09:00 – 19:00 uur (laatste toegang om 18:00 uur)
 • 1 september t/m 30 april: 09:30 – 18:00 (laatste toegang om 17:00 uur)
Mon Saint Michel klooster

Geen zin in zo’n klein stadje? Misschien is het romantische Parijs dan wel iets voor je. Check in deze blog hoe je van je weekendje Parijs een romantisch weekend maakt.

Eiffeltoren en Place de Concorde Parijs Frankrijk
Eiffeltoren en Place de Concorde

One thought on “Citytrip Mont Saint Michel, Frankrijk; do’s, don’ts en budget tips

 1. Pingback: Rondreis Bretagne en Normandië; hoogtepunten, inspiratie, handige tips en route – My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.