Reisboeken die je gelezen moet hebben

reisboeken nachtkastje

Welk boek moet je echt gelezen hebben voordat je op reis gaat, nadat je terug komt of terwijl je onderweg bent? In deze blog mijn favorieten. Bijna allemaal boeken die zowel hilarisch als indrukwekkend zijn. Geen zoetsappige reisverhalen maar de bittere realiteit, doorspekt met avonturen en gebeurtenissen waarvan je je bijna niet kan voorstellen dat ze echt gebeurd zijn.

1. Het bitterzoete paradijs – Iris Hannema

Misschien wel het meest eerlijke reisboek wat ik ooit heb gelezen. Van diarree in Ethiopië tot seks op het strand met schelpen die je rug open snijden. Iris schrijft over hoe niet-Instagram waardig reizen ook kan zijn op een manier vol humor. De rode draad in het hele verhaal is haar zoektocht naar iets waarvan ze zelf eigenlijk ook niet weet wat; het bitterzoete paradijs. Een gevoel wat menig reiziger zal herkennen. Van alle boeken in deze blog staat deze met stip op nummer 1!

2. No risk, no life – Ben Falks

Wauw wat een man. Ben Falks is voormalig zakenman en besluit dat hij er klaar mee is en op een ander soort avontuur wil.

In No Risk, No Life doet hij als eerste Nederlander mee aan de Iditarod: de 1600 kilometer lange hondenslederace in Alaska. Na een zenuwslopende tocht waarbij je de pijn, ellende maar ook de successen bijna kunt voelen verruilt hij de slede voor een motor en rijdt over ongerepte paden helemaal naar Argentinië. Dit boek is niet zomaar een opsomming van droge feiten. Het is zo meeslepend geschreven dat je de frustratie, het geluk, de vrijheid en de troosteloosheid zelf ook voelt. Met een ontzettend droog gevoel voor humor leest dit boek in een streep uit.

3. Wie niet reist is gek – Ap Dijksterhuis

Wie niet reist is gek is een semi-wetenschappelijke uiteenzetting over wat reizen doet met de mens geschreven door Hoogleraar psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het staat boordevol onderzoek over bijvoorbeeld wat beter is voor je creativiteit en originaliteit; ver of minder ver reizen en nog veel meer van zulke interessante ontdekkingen.

Neem bijvoorbeeld een studie door de Radboud Universiteit in Nijmegen in samenwerking met het Work Research Center van de Universiteit van Tampere (Finland) en Ulm University (Duitsland) waaruit naar voren kwam dat wanneer mensen naar Duitsland, Frankrijk of Spanje waren geweest op vakantie, ze al een verhoogde cognitieve flexibiliteit hadden. Cognitieve flexibiliteit is een duur woord voor creativiteit (soort van). Oftewel je bent creatiever wanneer je terug komt van een reis of vakantie. Blijkbaar hebben je hersens het soms nodig om helemaal los te komen uit de betrekkingen die hij/zij onderhoud. Maar wat zou dan het effect zijn wanneer die mensen helemaal naar Ethiopië zouden reizen?

Spoiler alert; helaas had vakantie geen effect op originaliteit, dus als je een slechte grappenmaker bent, dan ben je dat na je vakantie waarschijnlijk nog steeds.

Hilarische, maar ook penibele reiservaringen verbindt Ap Dijksterhuis aan verrassende psychologische inzichten. Een absolute aanrader.

4. Het aarden beest – Benno Graas

Een motoravontuur dwars door mijn favoriete continent Afrika. 43.000 kilometer aan bizarre belevenissen. Want dat is waar Afrika garant voor staat; een avontuur om nooit te vergeten. Van hilarische avonturen om de motor en aanhanger een veel te steile heuvel op te krijgen tot bijzondere mensen. Mocht je nooit naar Afrika willen, dan kun je met dit boek je toch een beetje verplaatsen in hoe mooi het daar eigenlijk is. Misschien haalt het je zelfs wel over om gewoon te gaan en zelf te zien waarom Afrika mijn meest favoriete continent op aarde is.

5. Reizen Waes – Tom Waes

Reizen Waes is sowieso mijn favoriete reisprogramma en verslaat met gemak de reizen van Floortje Dessing. Tom Waes komt op de meest vreemde bestemmingen waar geen mens naar toe wil op vakantie. Waarom? Omdat hij wil weten waarom niemand er heen gaat. Door Tom Waes heb ik ooit besloten om naar Noord Korea te vertrekken. Een reis die ik nooit meer zal vergeten en mijn wereldbeeld heeft verrijkt. Waes verhalen zitten vol humor. Met beeld erbij is het eigenlijk nog mooier. De interacties tussen hem en zijn cameraman en geluidsman zijn geniaal. Tel daar een Belgisch accent bij op en je komt niet meer bij van het lachen. Ik denk dat ik je ook eerder het programma zou aanraden om te kijken dan het boek om te lezen. Nog een reden om het te kijken in plaats van te lezen is trouwens omdat Tom Waes een lekker ding is.

6. Down Under – Bill Bryson

Australië is het droogste, platste, heetste, meest uitgestorven, onvruchtbare en klimatologisch meest agressieve bewoonde stukje aarde wat we hebben en toch is er overal in Australië leven te vinden. Nou ja, als dat leven je niet dood maakt dan.

Australië is ook het land waar je letterlijk aan alles dood kunt gaan. Kwallen, haaien, spinnen, schorpioenen, schelpen, planten, overige insecten, vogels, krokodillen. Australië heeft de meeste verschillende nare manieren waarop je kan sterven dan elk ander land ter wereld. Een prestatie op zich.

Gefascineerd hierdoor reist Bill Bryson op zijn hoede door Australië en leert daar de meest vriendelijke, vrolijke, goedlachse en gezellige mensen kennen. Een schril contrast met de hardheid van het land waar ze in leven. Down Under staat vol met hilarische verhalen dus alleen al om zijn gevoel voor humor mag je dit boek eigenlijk niet missen.

7. How to travel the world on $50 a day – Matt Kepnes

Ik heb het al zo vaak gehoord van mensen.

Ik zou zo graag op reis willen maar ik heb geen geld en het is zo duur.

Met dit boek leer je dat het niet zo veel geld hoeft te kosten. Het komt uiteindelijk allemaal aan op keuzes maken. Wil je echt een keer op dat paradijselijke tropische strand staan met een cocktail in een kokosnoot in je hand? Of wil je echt een keer een luipaard en olifant in het wild zien in plaats van op National Geographic? Maar heb je niet heel veel te besteden denk je? Het kan allemaal, als je maar flexibel bent.

Een vliegticket kost tegenwoordig minder dan een dagje Efteling wanneer je op een gunstig moment (lees; midden in de nacht) vliegt. Een overnachting in het buitenland kost minder dan een gemiddeld Happy Meal van de McDonalds wanneer je geen zwembad, spa-complex en vijf-gangen restaurant verwacht. Een buitenlandse treinreis van 20 uur kost minder dan je fiets parkeren op Amsterdam Centraal Station.

Als je vast blijft houden aan al je eisen dan ga je nooit die mooie plekken op aarde zien anders dan vanaf je bank voor de tv. In ‘How to Travel the world on $50 a day’ leer je alle handige ins en outs voor reizen met een strikter budget.

8. Universele reisgids voor moeilijke landen – Jelle Brandt Corstius

Vergeet alles wat je denkt te weten over vakantie vieren. Reizen door een moeilijk land is niet ontspannen, en vaak heel erg lastig. Maar dat maakt het natuurlijk ook leuk.

Je leest onder meer: – hoe je succesvol afdingt in tien stappen – waarmee je dit boek al hebt terugverdiend – hoe je vieze hapjes pijnloos door kunt slikken – wat je moet doen als je door een aap wordt beroofd – hoe om te gaan met schrijnende armoede – wat je kan verwachten in Rusland als er een vork van tafel valt, en andere dranketiquette.

Nog niet uit gelezen?

Mocht je nog andere tips willen over afdingen, veilig reizen, solo reizen als vrouw of ziek zijn op reis , check dan deze blogs.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.