Citytrip Zagreb; beste hostel, mooiste bezienswaardigheden en leukste activiteiten

Zagreb Kroatië

Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. In eerste instantie verwachtte ik de zoveelste Oost-Europese hoofdstad. Veel toeristen, saaie souvenir winkeltjes met mokken met je naam en I Love Zagreb, Kebab tenten en proppers om je restaurants in te sleuren. Maar niks van dat alles. Zagreb heeft me op zo veel verschillende manieren verrast.

Bijzondere overnachting in Subspace Hostel

Ik denk niet dat ik ooit in zo’n bijzonder hostel heb geslapen. Ik ben niet altijd even enthousiast over hostels (je weet wel.. kamers delen, snurkers, mensen die de hele douche nat maken, etc.). Maar dit hostel is absoluut uniek. Het Subspace Hostel geeft elke gast zijn eigen spacepod. Dit is een kamer zo groot als een anderhalf-persoonsbed. Werkelijk alles wat je nodig hebt zit hier in. Ingebouwde wereldstekkers, headset, USB- en HDMI aansluiting, tafel, regelbare verlichting. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is ingebouwd. Misschien is het niet heel geschikt voor mensen met claustrofobische neigingen, maar voor mij voelde het net als toen je vroeger met tenten een hut bouwde. Alleen nu heeft die hut een ingebouwd LED tv met filmkanaal en internet.

Details:

 • Adres: Ul. Nikole Tesle 12/1, 10000, Zagreb, Kroatië
 • Website: http://subspacehostel.com/ 
 • Prijs: €13.50,- tot €27,-
 • Blauwe prikkertje op de kaart
Subspace hostel
Hyperdesign space cube in het Subspace hostel

Streetart

Streetart is in vrijwel elke Oost-Europese stad overdadig aanwezig, zo ook in Zagreb. Al zwervend door het centrum kom je al aardig wat tegen. Er is zelfs een Museum of Street Art in Zagreb. Er is een lange straat langs Kneza Branimira waar je heel veel streetart kunt vinden. Eigenlijk is dat de meeste bekende straat om streetart te zien. Heb je nou geen zin om alles helemaal zelf te ontdekken, dan kun je altijd op een georganiseerde streetart tour gaan.

Details:

Zagreb streetart

Artpark voor de vrije fladderaars en dansende zielen

Artpark zit om de hoek van de Gric tunnel en de monorail. Art Park is de perfecte plek als je gewoon jezelf wilt zijn. Niet zo’n park waar het allemaal draait om gezien worden, maar een park waar je lekker kan relaxen. Het park kijkt uit over de stad en ligt op een heuvel. Je kunt er pingpongen, bij een haardvuur zitten, wat eten en wat drinken en genieten van de kunstwerken.

Details:

 • Adres: Strossmayerovo šetalište 99
 • Toegang gratis
 • Gele prikkertje op de kaart
artpark zagreb

Funicular trein – ultrakort treinritje

Een stad op een heuvel vraagt om een treintje wat je omhoog brengt. Niet de standaard gondels, maar een trein die heel stijl omhoog gaat. Ik kon deze natuurlijk weer niet vinden waardoor ik uiteindelijk bovenaan de funicular trein aan kwam in plaats van dat ik me lekker naar boven kon laten transporteren. Dus om het jullie makkelijker te maken, geef ik jullie alvast het adres.

Details:

 • Adres: Tomić Str verbinding met Ilica Str en Strossmayerovo šetalište.
 • Toegang: 4 Kuna (ongeveer €0,50,-)
 • Roze prikkertje op de kaart

De perfecte plek voor uitzicht over de stad

Een stad op een heuvel heeft als bijkomend voordeel dat je prachtige zonsondergangen kunt zien over de stad. Geniet van het uitzicht wanneer alle harde werkers van kantoor naar huis gaan. Of kijk overdag over de stad uit om te zien hoe ver je kijken kunt.

Vanaf de funicular trein loop je linksaf. Hier vind je gezellige koffietentjes en lunchtentjes. Allemaal heel simpel. Loop je hier doorheen, dan heb je fantastisch uitzicht over de stad. Je moet trouwens ook die kant uit lopen om bij de bovenste ingang van Art Park te komen.

 • Oranje prikkertje op de kaart

Historische gebouwen

Zagreb is een stad waar je ook perfect op oude gebouwen-jacht kunt gaan. Maar eerlijk gezegd is elke Oost-Europese stad daar wel geschikt voor. De meest bekende gebouwen en beelden van Zagreb liggen allemaal op loopafstand van elkaar in het centrum.

20170908_200210
St. Marcuskerk
20170908_200601
Beeld van Ban Jelačić (Josiph)

Bezoek bijvoorbeeld:

 • St. Marcuskerk (groene prikker)
 • Kathedraal van Zagreb (groene prikker)
 • Beeld van Ban Jelačić (Josiph); een adelijke Kroaat die in het Oostenrijkse leger vocht. Interessant feitje over de oorlog waarin Ban Jelačić verwikkelt was; tijdens de veldtocht tegen Hongarije deed zich de merkwaardige wettelijke situatie voor dat de koning van Kroatië tegen de koning van Hongarije streed, terwijl de keizer van Oostenrijk zich (formeel) afzijdig hield – alle drie de vorsten waren een en dezelfde persoon: de Habsburgse keizer (groene prikker)
 • Ban Jelačić plein. Hier vind je veel historische gebouwen en natuurlijk het beeld van Ban Jelačić waar het plein naar vernoemd is. Op regelmatige basis zijn er allerlei activiteiten op dit plein waaronder biologische markten.

Ik zal deze blog niet helemaal vol gooien met alle oude historische geschiedenis van Zagreb. Laten we het er maar op houden dat je hier echt heel veel mooie dingen kan zien. Het is een kwestie van ergens een toeristische plattegrond vandaan plukken en je bent zo een dag of twee zoet.

Biologische, verse, handmade markt

Op Ban Jelačić plein vind je op regelmatige basis een hele fijne markt om te bezoeken. Omringd door oude historische gebouwen en heerlijk eten. Een voorbeeld van één van de evenementen is het ZeGeVege Festival. Dit is een vegan festival wat in september gehouden wordt. Maar behalve biologische vegan festivals, kun je er ook goed terecht voor muziek festivals en totaal andere evenementen. Dit plein is het centrale punt van Zagreb, dus als er iets te doen is, zal dit meestal op dit plein zijn.

20170908_200500
Ban Jelačić plein

Tunnel uit WOII

Tunnel Gric is een 350 meter lange tunnel.  Oorspronkelijk is deze tunnel tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd als tunnel voor mensen te voet om te schuilen voor de bombardementen. Na WOII raakte de tunnel in verval, maar werd snel weer in gebruik genomen in de jaren 90 bij de oorlog in voormalig Joegoslavië. Vlak na de oorlog begonnen de eerst rave feesten in dezelfde tunnel – een echte underground locatie dus. Vanaf 2016 is de tunnel open voor toeristen.

Details:

 • Adres: Mesnička ul. 19, 10000, Zagreb, Kroatië
 • Prijs: gratis
 • Openingstijden: 09.00 – 21.00 uur.
 • Zwart prikkertje op de kaart

Museum van verbroken relaties

Een museum gewijd aan verbroken relaties? Yep, een heel museum vol verhalen. Hartverscheurend liefdesverdriet, romantische herenigingen, het museum laat ons zien hoe we lief hebben en hoe we verliezen.

Details:

 • Adres: Crilometodska 2, Zagreb, Kroatië
 • Prijs: 30 Kuna (ongeveer €4,-)
 • Openingstijden: 09.00 – 21.00 uur.
 • Paars prikkertje op de kaart
20171011_154119

Museum van martelwerktuigen

Mocht het museum voor verbroken relaties nou niks voor je zijn, misschien is het museum van martelwerktuigen wel iets voor je?

Verre van romantisch, en ook wel een beetje typisch dat dit soort musea veel te vinden zijn in Oost-Europa, maar ook een macabere manier ook wel weer fascinerend.

Details:

 • Adres: Tkalčićeva 13, 1st floor, Zagreb, Kroatië
 • Prijs: €5,20,-.
 • Openingstijden: 11.00 – 19.00 uur.
 • Bruin prikkertje op de kaart

Overzicht

Op onderstaande kaart vind je alle punten uit dit overzicht. Alle punten zijn binnen loopafstand van elkaar.

zagreb

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.