Algarve (Portugal); welke bezienswaardigheden mag je echt niet missen?

Strand Algarve Portugal

De Algarve is misschien wel de meest populaire regio van heel Portugal. Van gezinnen met kleine kinderen tot straalbezopen pubers en gepensioneerden. Maar welke bezienswaardigheden mag je nou echt niet missen in de Algarve? In deze blog de hoogtepunten die ik de moeite waard vond. Maar ik moet wel eerlijk toegeven dat ik persoonlijk voor een andere regio zou kiezen dan de platgelopen Algarve.

Het strand

De Algarve heeft wat mij betreft de mooiste stranden van Europa. Steile kliffen, azuurblauwe en groene zee, warm water en fijne zandstranden. Meer tropisch eiland gevoel dan dit gaat het niet worden in Europa.

De Algarve heeft zo veel verschillende stranden, dat er altijd wel een strand is wat jou precies geeft wat je zoekt. Of dat nou ligbedden met parasolletjes en een snackbar zijn, of juist een strandje helemaal voor jezelf. Alles is mogelijk. Hieronder een willekeurige selectie van de verschillende stranden die er te vinden zijn. Een deel ervan heb ik zelf getest.

Stranden in het zuidoosten van de Algarve

Dit deel van de Algarve is relatief rustiger. Zoals overal in de Algarve zijn de stranden in dit deel ook fantastisch mooi.

 • Praia Verde, behoorlijk ver bij Faro vandaan, tegen de Spaanse grens is dit populaire familiestrand te vinden. Vooral populair vanwege de kalme zee en schaduw van palmbomen.
 • Praia da Ilha de Tavira, dit strand is niet op het vasteland van Portugal te vinden, maar op een eiland voor de kust. Een amusant dagtripje als je zin hebt om een klein stukje te varen met een veerboot (bij Tavira, zuidkust Portugal).

Stranden in het zuidwesten van de Algarve

De stranden in het zuidwesten zijn relatief drukker dan in het zuidoosten. Hier vind je ook de meeste drukke badplaatsen dus logischerwijs zijn de stranden hier ook beter bezocht.

 • Praia de Dona Ana, een van de meest gefotografeerde stranden van de Algarve vanwege de spectaculaire rotsen (Lagos, zuidkust Portugal).
 • Meia Praia, een populair, druk strand met vele watersportmogelijkheden (Lagos, zuidkust Portugal).
 • Praia do Anção, een “duur” stukje strand met veel voorzieningen en geen schaduw. De omgeving is een duingebied en geen rotsformaties (ten westen van Faro, zuidkust Portugal).
 • Praia da Marinha, twee stille stranden, weggestopt tussen torenhoge rotswanden waar je goed kunt snorkelen.
 • Praia de Figueira, Salema. Een prachtige zandstrook, populair bij surfers en duikers.

Stranden in het westen van de Algarve

Deze stranden liggen om de hoek, dus voorbij de meest westelijke punt van Europa. Hier zijn de golven hoger en het water iets kouder. Je hebt hier te maken met een andere zee dan de zuidelijke stranden van de Algarve.

 • Praia de Odeceixe, klein en mooi met goede mogelijkheden om te zwemmen en surfen (Odeceixe, westkust Portugal).
 • Praia Arrifana, een mooi zandstrand tegen hoge kliffen aan. Een van de mooiste plekken om te bodysurfen of bodyboarden (bij Arrifana, westkust Portugal).
 • Praia do Amado, een andere populaire en beroemde surfplek (ten zuiden van Carrapateira, westkust Portugal).
 • Praia da Bordeira, ook bekend als Praia Carrapateira, een breed zandstrand achter duinen (ten noorden van Carrapateira, westkust Portugal).
Stranden Algarve Portugal

Op de blog van Yvonne Reist verder vind je nog veel uitgebreidere beschrijvingen van de mooiste stranden in de Algarve en nog veel meer foto’s van hoe deze fantastische stranden eruit zien.

Cabo de São Vicente

Toen de aarde nog plat was, dachten we dat op dit punt de wereld eindigde. Cabo Sao Vincente is het meest zuidwestelijke puntje van Europa. Ruige kliffen, woeste golven die tegen de kant slaan en windmeeuwen die krijsend over je hoofd vliegen. Op Cabo Sao Vincente komen twee zeeeën samen en vechten om territorium en een rode vuurtoren die al jaren uit kijkt over deze strijd.

Cabo de Sao Vicente
Cabo de Sao Vicente
Cabo de Sao Vicente Algarve Portugal

Fortaleza Sagres

Cabo Sao Vincente; het meest zuidwestelijke puntje van Europa moest goed verdedigd worden. Hier is het fort van Sagres ooit voor gebouwd. Het eeuwenoude kerkje en bijzondere plantensoorten die je alleen in en rondom Fortaleza Sagres treft, vind je nergens anders ter wereld. Maar wat dit fort vooral zo mooi maakt om te bezoeken is het geweldige uitzicht over de oceaan en de wijde omgeving.

Fortaleza Sagres Algarve Portugal
Zeldzame bloemen Cabo de Sao Vicente Fortaleza Sagres

Kasteel van Silves en het dorpje Silves

Wanneer je richting Silves rijdt zie je in de verte al het grote kasteel op de heuvel staan. Silves was in een ver verleden – ongeveer duizend jaar terug – de hoofdstad van de Algarve. Het was zelfs zo dat het ooit het Bagdad van het Westen werd genoemd. Naast dit mooie kasteel is Silves als dorpje zelf ook leuk om rond te slenteren.

Silves kasteel Algarve Portugal
Silves uitzicht dorp Algarve Portugal

Faro en Lagos

Twee steden die erg populair zijn voor een dagje souvenir shoppen, cultuur snuiven en historische gebouwen kijken zijn Faro en Lagos. Faro heeft geen groot zandstrand voor de deur dus is iets rustiger dan Lagos. De meeste toeristen blijven daarom vaak niet heel lang in Faro.

Lagos heeft een ontzettend mooi historisch centrum. Binnen de oude stadsmuren vind je het oude centrum en ook de toerist-traps; de oneindige hoeveelheid toeristenwinkels en restaurants met eten van zeer matige kwaliteit. Als je door het centrum loopt, doe dit dan tegen het einde van de dag wanneer de dagjes-mensen hopelijk weg zijn. Helaas, helpt dit maar een klein beetje, want Lagos heeft ook ontzettend veel discotheken dus tegen het einde van de dag komen de zuipende toeristen uit bed.

Reizen naar de Algarve

Het meest dichtbij is de luchthaven van Faro. Faro is te bereiken met veel budgetairlines en vanuit verschillende luchthavens in Nederland. Naast Schiphol kun je ook vanaf Eindhoven, Maastricht en Rotterdam naar Faro vliegen.

Auto huren 

Wil je iets zien van de Algarve, dan is een auto onmisbaar. Er is ook openbaar vervoer in de Algarve maar je kunt bij de meeste echt mooie stranden niet makkelijk komen met het OV. Alle bekende huurmaatschappijen zijn te vinden op de luchthaven van Faro.

Stranden Algarve Portugal

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.