Weekend Overijssel; 2x natuur, 5x cultuur en 1x perfect overnachten

Kasteel landgoed Twickel Delden

Met zoveel buitenlandse reizen kan ik natuurlijk niet mijn eigen Nederland over slaan.  En al helemaal niet de provincie waar ik geboren ben; Overijssel. Wat kun je allemaal doen op je roadtrip Overijssel? Wat zijn toffe plekken om te slapen? Welke bezienswaardigheden mag je in deze provincie zeker niet over slaan? Lees er alles over in deze blog. 

Ik moet eerlijk bekennen dat het moeilijk was om leuke plekken te vinden in Overijssel. Ondanks dat ik er geboren ben en de hele provincie van voor tot achter ken is Overijssel niet de provincie van de spectaculaire bezichtigingen. Overijssel is een hele actieve provincie geschikt voor kanoën, fietsen, lange wandeltochten of geweldige paardrijtochten, maar echte toeristische highlights zijn er niet echt (*persoonlijke mening, geen voldongen feit, dus don’t kill me for it).

Mocht je in Overijssel verzeild raken, of zelfs vrijwillig er heen gaan voor een weekendje weg zoals ik, dan zijn onderstaande plekken zeker de moeite waard om te bezoeken.

Natuur; Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

De Posbank Gelderland paardrijden bonte pony

Vergelijkbaar met de Hoge Veluwe is ook Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug een bijzonder mooie plek om in augustus/september de bloei van de heide te zien. Golvende heuvels vol met paarse bloemen en vrolijke vogels. Waar De Hoge Veluwe ingeklemd ligt tussen steden en snelwegen (welke je helaas maar al te goed kunt horen in sommige delen van het park) is Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug stil. Heel stil. Geen snelwegen, geen steden in de buurt, alleen maar stilte. 

Openingstijden: zonsopkomst tot zonsondergang
Entree: gratis

Natuur; recreatieplas het Hulsbeek of het Lutterzand

Op een mooie zomerdag lekker ronddobberen op je luchtbed of over het zandstrand slenteren naar een friettent voor een patatje mayo. Bij recreatieplas het Hulsbeek kun je prima een hele middag genieten van de zon. Het is misschien niet het meest spectaculaire stukje natuur van Nederland, maar tijdens je weekendje weg is het wel een fijne plek om te relaxen.

Mocht je geen zin hebben in het Hulsbeek dan is een fijne wandeling door natuurgebied het Lutterzand. De rivier de Dinkel stroomt slingerend door het gebied en zorgt hier en daar voor mooie zandstroken. Centimeter voor centimeter knaagt het stromende water hier stukjes van de oever af. Zeker bij hoog water gaat het soms hard. Zelfs de oudste en stevigste bomen leggen uiteindelijk het loodje en worden een prooi van de stroom. 

Beide plekken zijn ook perfect om te gaan kano-varen mocht je meer van de actieve tijdsbesteding zijn.

Adres Hulsbeek: Oude Almeloseweg 11 in Oldenzaal
Adres Lutterzand: Lutterzandweg 12, De Lutte
Openingstijden: zonsopkomst tot zonsondergang
Entree: gratis

Cultuur; Kasteel Twickel

Qua culturele mogelijkheden vond ik Overijssel een beetje tegenvallen. De meeste steden hebben weinig oud karakter. Geen grachtenpanden zoals in Amsterdam of smalle straatjes waar de huizen helemaal scheef staan. Wat Overijssel wel heeft is een kasteel genaamd Kasteel Twickel. Een mooi kasteel uit de dertiende eeuw omringd door een slotgracht. De tuinen, bossen en moestuin rondom Kasteel Twickel zijn de moeite waard voor een fijne wandeling.

Het kasteel zelf is slechts enkele dagen per jaar van binnen te bewonderen aangezien er nog steeds mensen wonen. Dus je zult het met de tuinen en het uitzicht op het kasteel moeten doen.

Adres: Twickelerlaan 1A, Ambt Delden
Entree: gratis voor de bos- en natuurgebieden
Tuinen en park: 5 euro per persoon

Kasteel landgoed Twickel Delden

Cultuur; Burg Bentheim

Net over de grens in Duitsland, dus eigenlijk is het een beetje vals spelen aangezien dit geen Overijssel meer is. Maar als je dan toch in Overijssel bent, dan mag je dit bijzondere kasteel niet overslaan. In Bad Bentheim vind je een ontzettend mooie burcht; Burg Bentheim. Hoge kasteelmuren met een kasteelpoort uit de dertiende eeuw. Grote kanonnen en een mooie binnenplaats.

Burg Bentheim is van binnen op de meeste plekken nog ingericht met originele meubels. Wanneer je tussen de antieke bedden en ouderwetse schilderijen door wandelt waan je je weer even terug in lang vervlogen tijden.

Adres: Schloßstraße, 48455 Bad Bentheim, Duitsland
Openingstijden: 10.00 – 18.00
Entree: 5 euro per persoon

Kasteel Bad Bentheim Duitsland

Cultuur; vliegveld Twente

Waarom zou je naar een vliegveld willen denk je misschien. Je bent al genoeg op luchthavens te vinden met al die reizen. Maar dit vliegveld is anders. Vliegveld Twente werd ooit gebruikt tijdens de oorlog. Deze resten en overblijfselen kun je nog steeds terug vinden; van vervallen hangars tot schietbunkers.

De meest fijne manier om Vliegveld Twente te ontdekken is op de fiets. Om te beginnen omdat een vliegveld vrij groot is dus je anders aardig lang aan het wandelen bent. En wat is er nou leuker dan met de fiets over de landingsbaan op en neer racen? Dat ga je op Schiphol waarschijnlijk nooit voor elkaar krijgen.

Mocht je trouwens eens naar een heel bijzonder trance-festival willen? Overweeg dan eens een bezoek aan het Airforce festival. Dit festival wordt in de oude hangars en op de landingsbaan gehouden van Vliegveld Twente. Een hele bijzondere locatie voor een trancefestival.

Adres: Vliegbasis Twente
Openingstijden: zonsopkomst tot zonsondergang
Entree: gratis

Cultuur; rondleiding Grolsch fabriek

Is bier echt cultuur? In Enschede vinden ze van wel. De Grolsch fabriek is een begrip in de wijde omgeving. Tijdens de rondleiding door de fabriek leer je alles over de geschiedenis van het bier, hoe het gebrouwen wordt en de typische Grolsch beugelfles. Uiteraard kun je ook liters bier proeven.

Adres: Brouwerslaan 1, Enschede
Entree: 15 euro per persoon

Joegoslavië oorlog Heineken
Reclame van de concurrent

Cultuur; Giethoorn

Ok, je moet over de hoofden van alle Japanners heen lopen tegenwoordig, maar toch mag een uitstapje naar Giethoorn niet ontbreken in je roadtrip door Overijssel. Wereldberoemd en terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst, is Giethoorn een steeds bekendere trekpleister. Oude, traditionele huisjes, van elkaar gescheiden door kleine kanalen maken Giethoorn tot een unieke plek in Nederland.

Je kunt met een bootje door de kleine kanalen varen of gewoon achterover leunen en mensen kijken. De beste tijd om Giethoorn te bezoeken en de hordes toeristen te ontlopen is in de winter. Helaas betekent dat ook een erg groot risico op slecht weer. Toen ik in Giethoorn was, was het er best rustig, maar hoosde het ook op z’n oerhollands.

Evenementen die je eigenlijk niet mag missen in Overijssel

  • Bloei van de hei op de Sallandse Heuvelrug; augustus – september
  • Boekenmarkt in Deventer; augustus
  • De zomerfeesten in Twente; de hele zomer door heel Twente

Winkelen in Overijssel

Net zoals elke provincie in Nederland, is ook Overijssel een uitermate geschikte provincie om te winkelen. Leuke steden zijn bijvoorbeeld Zwolle en Deventer. Met veel schattige kleine straatjes zijn deze beide steden leuke steden om een dag te winkelen. Weet je wat nog veel beter is in Overijssel in vergelijking met Noord of Zuid Holland? Provincies als Overijssel en Drenthe zijn perfect voor vintage en tweedehands winkels. Het is niet zo duur als in de Randstad en het aanbod is vaak veel diverser. Tweedehands is in Oost Nederland vaak nog “vies” waardoor er goed aanbod de markt op komt. Ben je op zoek naar inspiratie wat betreft leuke tweedehands en vintage winkels in Overijssel? Check dan eens onderstaande blog.

Slapen: Erfgoed Bossem

In mijn zoektocht naar een leuke slaapplek kwam ik zo ontzettend veel mooie plekken tegen. Van semi-ondergrondse bungalows met uitzicht over de koeien tot boomhut en van tipi tot het Huis van Bewaring. Waar Overijssel misschien wat tekort schiet in spectaculaire natuur en bijzondere cultuur, maakt deze provincie alles dubbel en dwars goed in bijzondere overnachtingsplekken.

Heb je zin om naar de sterrenhemel te staren? Dan is Erfgoed Bossem de perfecte plek voor jou. In een Sterrenkubus kun je vanuit je bed door een transparante koepel een groot gedeelte van de hemel zien. Daarnaast heeft elke sterrenkubus een telescoop waarmee je de nacht en de vallende sterren nog beter kunt zien.

Ik raad je aan om ook te blijven eten (niet op alle dagen mogelijk). Alles wordt gemaakt met lokale producten, duurzame producten en producten van hun eigen boerderij. De chefkok weet wat hij doet en zet een heel lekker menu in elkaar voor de gasten.

sterrenkubus erfgoed bossem
Wat een supergaaf tiny house was dit

Geen zin om naar Overijssel te gaan? Misschien is Friesland dan iets voor je. Of Zeeland?

One thought on “Weekend Overijssel; 2x natuur, 5x cultuur en 1x perfect overnachten

  1. Pingback: Weekend Zeeland; 3x natuur, 5x cultuur en 2x lekker eten – My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.