Weekend Zeeland; 3x natuur, 5x cultuur en 2x lekker eten

Middelburg Centrum bezienswaardigheden Zeeland

Misschien ligt het aan mij, maar ik wist eigenlijk maar weinig van Zeeland behalve dat ze veel strand hebben. Dus ging ik op ontdekkingstocht. Wat kun je allemaal doen op je roadtrip Zeeland? Waar staat Zeeland om bekend? En wat mag je echt niet missen in Zeeland? Lees er alles over in deze blog.

Natuur; het Veerse Meer

In het hart van Zeeland ligt het Veerse Meer. Oorspronkelijk was dit gebied aangesloten op de zee maar sinds de Watersnoodramp is dit veranderd van een zee-arm in een meer. In het Veerse Meer wachten talloze onbewoonde eilandjes om ontdekt te worden. Afmeren bij deze bijzondere plekjes is een aanrader. Het Veerse Meer is een perfecte bestemming voor degene die eigenlijk weinig trek heeft in wandelen. Je kan er namelijk perfect gaan kanoën. Het water in het Veerse Gat is bijzonder rustig dus je hoeft niet tegen golven van 3 meter in te peddelen.

Het Veerse Meer Zeeland Natuurgebied Staatsbosbeheer

Natuur; eindeloos lange stranden

Zeeland heeft 650 kilometer strand. Het meeste strand van alle provincies. Zeeland is daarmee ook de uitgelezen provincie voor een fijne dag aan het strand tijdens je weekendje weg. Nog een interessant feitje; Zeeland heeft ook nog eens de schoonste en meest rustige stranden.

Nieuwsgierig wat de mooiste stranden van Zeeland zijn? Check dan de blog van VVV Zeeland.

Strand Vlissingen Zeeland

Natuur; natuurcamping het Veerse Gat

Ik ben absoluut geen fan van kamperen, maar als je dan toch gaat kamperen, dan maar beter midden in de natuur zodat je niet zo’n last hebt van die mensen die gezellig een praatje willen maken met ELKE campinggast of die kinderen die al om half zeven ’s morgens gaan tafeltennissen. Natuurcamping het Veerse Gat is een camping van Staatsbosbeheer. Deze campings zijn zonder winkels, animatieteam, zwembaden, recepties en luxe faciliteiten. Er is wel een douche- en wc-gebouw. Je kunt kiezen tussen plekken met en zonder stroom.

Wat deze natuurcampings uniek maakt, is dat je bijna allemaal een priveplek hebt. Er zijn geen kampeervelden, maar elke plek wordt door bomen of water van elkaar gescheiden. Op natuurcamping Het Veerse Gat zijn ook maar 40 plaatsen, dus het is er eigenlijk nooit druk.

Natuurcamping het Veerse Gat Staatsbosbeheer Zeeland
Een plek helemaal voor jezelf, omringd met groen

Cultuur; Alpaca boerderij en bubbels

Heb je moeite met een date gaande houden? Weet je niet wat je moet zeggen tegen die geweldige jongen die je eindelijk mee durfde te vragen? Dan moet je absoluut op het Alpaca & Bubbels arrangement gaan bij Alpaca Zeeland. Sowieso omdat er ontzettend lieve alpaca’s zijn en daarnaast… alcohol!! Beiden zijn een perfect recept om je date geweldig te laten verlopen.

Je maakt samen een wandeling van minder dan een kilometer met je eigen alpaca door bloemetjes weides, langs slootjes en door een heel klein bos terwijl de alpaca je vriendelijk voortsleurt naar een beter bloemetje om te eten. Na deze zeer inspannende activiteit, sluit je je date af met een champagne met lekkere hapjes.

Adres: Landlustweg 1 in Nieuwdorp
Alpaca + Bubbels arrangement is 45 euro pp. Er zijn nog vele andere arrangementen beschikbaar.

Alpaca en Bubbels Zeeland
Samen met Krein op date

Cultuur; Middelburg, Zierikzee, Veere

Zeeland heeft veel historische, bijna Middeleeuwse steden. Je zwerft hier door smalle straatjes en lieflijke pleintjes. Neem nou Middelburg. In totaal telt Middelburg ruim 1.100 rijksmonumenten waarmee het in de Nederlandse top tien staat.

Zowel Middelburg, Veere, Zierikzee, Goes en Domburg zijn allemaal steden van minstens 1.000 jaar oud met allemaal mooie oude centra. Dus keuze genoeg wanneer je even helemaal klaar bent met de uitgestrektheid van het vlakke Zeeland en weer even omringd wilt zijn met wat gebouwen.

Oude centrum Middelburg Zeeland
Middelburg Centrum bezienswaardigheden Zeeland
Het grote plein Middelburg

Cultuur; Watersnoodmuseum

De ramp die Nederland, maar vooral Zeeland zwaar getroffen heeft. Er waren mensen in Zeeland die ruim een jaar niet terug konden naar hun dorp omdat het water maar niet lager raakte. Steeds maar weer spoelden eb en vloed Zeeland binnen.

Vele mensen hebben met caissons (bizar grote betonblokken, en dan bedoel ik echt ontzettend groot) stukken van de zeearmen in Zeeland afgedicht om het water tegen te houden. Tegenwoordig bevindt zich in de laatste vier van deze caissons het Watersnoodmuseum (zo groot zijn caissons dus dat je er een heel museum in kwijt kunt). Hiermee krijg je een heel goed beeld van hoe zwaar en vreselijk die tijd geweest moest zijn voor alle betrokkenen. Een museum wat de moeite waard is om door heen te wandelen wanneer je geïnteresseerd bent in een stukje Nederlandse geschiedenis.

Wil je alvast meer lezen over de geschiedenis van de Watersnoodramp? Lees dan een uitgebreid verslag over het Watersnoodmuseum op de blog van Bestemming Buitenlucht.

Adres: Weg van de Buitenlandse Pers, Ouwekerk
Entree: 10.50 euro per persoon voor volwassenen

Watersnoodmuseum Zeeland
Watersnoodmuseum watersnoodramp Zeeland

Cultuur; De Deltawerken en Neeltje Jans

Na de Watersnoodramp moest de zee beter onder controle gehouden worden om zo’n ramp een volgende keer te voorkomen. De Deltawerken zijn een verdedigingssysteem ter bescherming tegen hoogwater van de zee van met name de provincies Zeeland, zuidelijk Zuid-Holland en Noord-Brabant. Aan de Deltawerken is decennialang gebouwd. Het is door de American Society of Civil Engineers tot een van de zeven moderne wereldwonderen verklaard. Dus als je een verzamelaar bent van wereldwonderen, dan mag deze eigenlijk niet ontbreken op je lijst.

Bij de Deltawerken vind je ook Neeltje Jans. Neeltje Jans is een soort themapark waar je zowel een rondleiding binnenin de Deltawerken kunt krijgen als ook een natuurpark, zeehonden park, waterpark, informatiecentrum en wat niet al meer. Er is dus werkelijk van alles te doen in Neeltje Jans, al is dit over het algemeen vrij vaak voor kinderen bedoeld.

Entree: de Deltawerken kun je gratis zien. Het park Neeltje Jans is 23,50 euro per persoon voor volwassenen

Deltawerken Zeeland Park Neeltje Jans
Dit is echt een zeer duidelijke foto van de Deltawerken. Je moet me maar geloven dat het heel wat mooier is wanneer je er zelf bent.

Cultuur; in een retro Volkswagen Busje op pad

Ik ben gek op alles uit de jaren 50, 60 en 70, dus het moest er een keer van komen; een roadtrip met een retro Volkswagen kampeerbusje. Bij deVolkswagenbus.nl huurden we Mr Sandman; een beige Volkswagen busje waarmee we het hele weekend hebben gekampeerd.

Van alle gemakken voorzien, zoals twee bedden zodat ik Maarten naar het andere bed kan bonjouren toen bleek dat twee hele lange mensen die op hun zij slapen net niet samen passen in het bed beneden. En ook een heel fijn keukentje, retro voortent en een geweldige beleving.

Enige nadeel is dat het ook echt retro rijdt. Je gaat niet harder dan 90 km/uur. Bochten neem je heel voorzichtig. Sturen is zonder stuurbekrachtiging. En alles gaat net even iets spartaanser. Is dat irritant? Tja, je wilt met een busje uit de jaren 60 op pad, dus dan moet je dit maar voor lief nemen. Wanneer je voor het eerst in stapt voel je je in ieder geval helemaal vintage.

Retro Volkswagen busje kamperen Zeeland
Onze eigen “into the wild” foto. Wij hebben het alleen wel overleefd in de wildernis van Zeeland
Kamperen Zeeland Het Veerse Gat Retro Volkswagen busje
Officieel slaap je er met vier mensen in, maar niet als je allemaal twee meter lang bent

Eten; restaurant Spetters

Wanneer je aan zee bent, moet je natuurlijk een goed visrestaurant bezoeken. Spetters in Breskens is zo’n restaurant. Dit is precies hoe een visrestaurant moet zijn. Uitkijkend over de haven van Breskens genoten we van de meest bijzondere vissmaken. Allemaal lokaal gevangen en met heel veel zorg bereidt.

De inrichting is zacht en rustig en het restaurant is klein maar heel ruim opgezet waardoor je niet bijna bij een ander op schoot hoeft te zitten. Dit restaurant valt in de hogere prijscategorie maar daar is de beleving dan ook naar.

Adres: Kaai 5 in Breskens

Eten; mosselen eten in Philippine

Kun je Zeeland verlaten zonder mosselen gegeten te hebben? Ja dat kan wanneer je buiten het seizoen gaat. Niemand wil diepvriesmosselen eten natuurlijk. Wanneer is dat mosselseizoen dan? Van juli tot half april het jaar erop. En waar moet je dan zijn voor de beste mosselen? In Philippine. Elk jaar komen er 400.000 mensen naar dit kleine stadje toen om de beste mosselen van Zeeland te eten.

Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat deze info komt van iemand uit Philippine. Misschien moet ik de titel van deze paragraaf veranderen in ‘mosselen eten in Zeeland’. Want ongetwijfeld zijn ook in Yrseke, Breskens en Bruinisse prima mosselen te vinden. Maar om een lang verhaal kort te maken. Mosselen eet je in Zeeland en niet ergens anders.

Toch liever naar een andere provincie?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.