Citytrip Kaunas; bezienswaardigheden, highlights en tips

G Michael archangel Cathedraal Kaunas Litouwen

Op je rondreis door de Baltische Staten raak je in Litouwen verzeild in Kaunas; de voormalige hoofdstad toen Litouwen nog onder Polen viel. Wat is er zoal te doen in Kaunas? Niet veel kan ik je vertellen, maar genoeg om jezelf een of twee dagen bezig te houden. In deze blog alle hoogtepunten handig bij elkaar.

Laisvės alėja en Aartsengel St. Michael kerk

Aleja betekent straat. Deze 1.5 kilometer lange straat verbindt het oude en nieuwe centrum van Kaunas. Het is een autovrije straat dus je kunt er gezellig rondslenteren. Verschillende restaurants hebben terrasjes en door het midden van de straat loopt een lange rij bomen met bankjes waardoor je in de warme zomer lekker in de schaduw kunt zitten. Aan het einde van de laan loop je tegen de Aartsengel St. Michael kerk en het Mykolas Žilinskas kunst Museum aan.

Locatie: Nepriklausomybės plein 14

G Michael archangel Cathedraal Kaunas Litouwen

Kaunas Kasteel (Kauno pilis) 

Het kasteel in Kaunas is het oudste kasteel in Litouwen. Het is een dertiende eeuws kasteel wat de verschillende oorlogen en veroveringen overleefd heeft. De muren zijn twee meter dik en 13 meter hoog dus best een indrukwekkend stukje bouwkunst. Maar eigenlijk vooral de moeite van het bezoeken waard omdat je er relaxt rond kunt wandelen en een fijn uitzicht over de rivier hebt.

Locatie: Oude centrum, Papilio straat

Streetart

Overal in het centrum van Kaunas is grote en kleine streetart kunst te vinden. Kaunas is ooit gaststad geweest van een streetart festival en de meeste kunstwerken zijn gebleven. Soms vind je een heel klein schattig kunstwerkje ineens bovenaan de trap van de metro of om de hoek van een klein straatje en soms beslaat het kunstwerk de complete zijkant van een flatgebouw.

Roze olifant streetart Kaunas Litouwen
Mini streetart Kaunas Litouwen
Streetart Kaunas Litouwen
Streetart beeldenkunst Kaunas Litouwen

De Verrezen Christuskerk 

Prisikėlimo bažnyčia is een moderne kerk van rond de Tweede Wereldoorlog. Niet per se een bijzondere kerk om te bezoeken vanwege de kerk zelf, maar vooral vanwege het uitzicht op het dak van de kerk. In de middag mag je met de lift de toren in om vanaf daar over de hele stad uit te kijken.

Locatie: Žemaičių gatve 31A

Stadhuis (Kauno rotušė), Rotušės plein 

Op het Rotuses plein zijn verschillende gebouwen te vinden waaronder het stadhuis. Deze is gebouwd in drie verschillende bouwstijlen: Gotisch, barok en het vroege Classicisme (dit weet ik uiteraard niet zelf maar heb ik te danken aan Google). Eigenlijk is het dus gewoon gebouwd zonder smaak met een allegaartje aan bouwstijlen. Het stadhuis was het centrum van Kaunas in de middeleeuwen. In 1970 werd het gebouw grondig gerestaureerd. Tegenwoordig wordt het ook veelvuldig gebruikt voor huwelijken. In het gebouw is ook een keramisch kunst museum gevestigd.

Midden op het plein is Hotel de Ville te vinden; een mooi wit gebouw waarin tegenwoordig een hotel gevestigd is.

Hotel de Ville Kaunas Litouwen
Plein Hotel de Ville Kaunas Litouwen

Petrus en Paulus kathedraal basiliek (Kauno šv. Petro ir Povilo arkikatedra bazilika)

Aan de buitenkant is het een lelijk gebouw. In eerste instantie herkende ik het niet eens als kathedraal. Ik was er bijna voorbij gelopen. Gelukkig maakt deze kathedraal van binnen goed wat het van buiten mist. Dus laat je niet afschrikken door de buitenkant, het is de binnenkant die telt.

Locatie: Oude centrum, Vilniaus straat 26

De kabelspoorweg van Žaliakalnis 

Vergeet niet om dit unieke vervoermiddel te gebruiken. De kabelspoorweg is gebouwd in 1931 en klimt 142 meter tussen het Vytautas Oorlogsmuseum en de Verrezen Christuskerk. De originele aandrijfmachines zijn nog steeds in gebruik, al meer dan 70 jaar. Net zoals de vooroorlogse wagonnetjes, houten bankjes en de opstap perronnetjes.

Locaties: Ausros gatve en P. Putvinskio gatve

Kabelbaan Kaunas Litouwen Funiculars

Nog tips voor andere delen van de Baltisch Staten nodig?

Check dan eens een van onderstaande links:

Citytrip Riga: buiten de gebaande paden

Citytrip Riga: 4x de fijnste vegetarische restaurants

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.