Drie dagen Friesland – cultuur, natuur en lekker eten

weekend-friesland-7 planetarium franeker

Friesland kennen mensen meestal alleen van de weilanden met koeien en de Elfstedentocht. Maar Friesland heeft als provincie zoveel meer te bieden In deze blog de uitgebreide versie met info en nog meer foto’s. Van cultuur tot natuur en van lekker eten tot relaxt slapen; Friesland is prima vertoeven voor drie dagen.

weekend-friesland-2
Woeste luchten boven de Weerribben

Cultuur – planetarium

Wie gek is van sterren, planeten, astronomie en andere heelal aangelegenheden, moet zeker een stop maken bij het oudste nog werkende planetarium van de wereld; het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Eise Eisinga heeft het planetarium in zijn vrije tijd gebouwd in zijn eigen woning. De volledige zolder van zijn woning is volgebouwd met het mechaniek om het planetarium draaiende te houden. En het loopt nog steeds precies op tijd. Best knap voor iets wat in de 17e eeuw al in elkaar gezet is. Maar wat misschien wel nog knapper is, is dat zijn vrouw bij hem is gebleven. Ik denk dat ik het toch iets minder grappig vind als Maarten 7 jaar lang het halve huis aan het verbouwen is tot planetarium 🙂
Zijn woning is ook nog volledig in originele stijl inclusief bedstedes dus alleen al daarom is het de moeite waard om een rondje door dit museum te maken (yep, voyeur in de dop ben ik 😉 ).

weekend-friesland-3
De planetarium kamer/woonkamer van Eise Eisinga

Info:

Toegang is 5,25 euro voor volwassenen. Dit is inclusief de uitleg in het planetarium zelf.
Locatie: Eise Eisingastraat 3, Franeker

Openingstijden: het gehele jaar – dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur en zondag 13.00 – 17.00 uur.
Meer info: http://www.planetarium-friesland.nl/nl

weekend-friesland-7
De woonkamer van de buren van Eise Eisinga, nu onderdeel van het museum

Cultuur – Jopie Huisman museum

Misschien ben je niet echt van de techniek, maar juist van kunst, dan is het Jopie Huisman museum misschien wel iets voor je. Het is geen groot museum. Wij hebben elk werk van Jopie Huisman bestudeerd en waren na 45 minuten door het museum heen. Ondanks dat het niet groot is, zijn er een aantal werken van Jopie Huisman mateloos fascinerend. Zo werkte hij bijvoorbeeld met verschillende materialen door elkaar zoals aquarel met pen. Er hangen schilderijen tussen die zo realistisch zijn dat je er bijna aan wilt zitten met je vingers om te kijken of het misschien echt is. Vooral de details in sommige stof-structuren zijn bizar goed gelukt.

Info:

Toegang is 8,50 euro voor volwassenen.
Locatie: Noard 6, Workum
Openingstijden: van 17 februari t/m 31 maart dagelijks van 13.00 – 17.00 uur

van 1 april t/m 31 oktober: ma. t/m za. van 10.00 – 17.00 uur
van 1 november t/m 30 december dagelijks van 13.00 – 17.00 uur
Meer info: https://www.jopiehuismanmuseum.nl/

weekend-friesland-1

Winkelen – vintage, retro & antiek

Ok, het was het weekend van Maarten, dus er mocht niet veel gewinkeld worden, maar toch ben ik stiekem tussendoor een vintage winkel in gerend. En wauw, wat hadden ze daar een leuke spullen. Het was voornamelijk kleding, maar er lagen ook tassen, accessoires en woonspullen. Ik werd helemaal verliefd op een retro-rode jurk die daar hing. Die jurk is perfect voor mijn reizen naar Afrika. Een foto van mij in de jurk staat in deze blog bij Geschiedenis. De winkel heeft geen naam en bestaat niet op internet dus helaas geen sneak-previews op Facebook of andere digitale kanalen. Wil je zien wat ze hebben, dan moet je er toch echt heen gaan.

Info:

Stijl: 50’s, 60’s and 70’s. Combinatie antiek, vintage en retro.
Locatie: Dwarsnoard, Workum (ter hoogte van nummer 13)
Openingstijden: tja, geen idee eigenlijk.

Geschiedenis – de hunebedden van Drenthe

Vlak over de grens bij Friesland liggen de hunebedden van Drenthe. Oke, toegegeven dat dit niet meer Friesland is, maar ik vond dat het toch prima bij een weekend Friesland paste. Het is ook echt maar een paar kilometer bij Friesland vandaan. De hunebedden van Drenthe zijn de overblijfselen van stenen grafkelders die meer dan 5.000 jaar geleden werden gebouwd. Het zijn de oudste monumenten van Nederland. Naast hunebedden kun je in dit gebied ook goed de inslagkraters van de Duitse bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog zien. We maakten een wandeling van ongeveer 3 kilometer door de heidevelden. Je hebt er echt prachtig uitzicht. Uiteraard kun je nog veel langere wandelingen maken dan de 3 km die wij daar liepen, maar ik was weer eens moe. Het gebied leent zich ook perfect voor picknicken (als de zon schijnt, wat ook niet zo was toen wij er waren).

Ik in mijn nieuwe retro jurk voor een hunebed
Ik in mijn nieuwe retro jurk voor een hunebed

Info:

Toegang is gratis.
Wij bezochten Hunebed D53 en D54.
Locatie: Het Schier (vlak bij Havelte)
Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang
Niet toegankelijk met de auto, maar je kunt wel op 100 meter van hunebed D53 parkeren.
Meer info: https://nl.wikipedia.org/wiki/D53_(hunebed)

weekend-friesland
Best koud zonder jas

Cultuur – Ir. D. F. Woudagemaal

Als je een beetje het gevoel wil hebben dat je in de machine ruimte van de Titanic loopt dan is het Woudagemaal een bezoek zeker waard. Het is het grootste nog werkend stoomgemaal ter wereld. Het Woudagemaal wordt gebruikt om het overschot aan water in de Friese wateren weg te pompen het IJsselmeer in wanneer het water te hoog staat. Je moet wel van een beetje techniek houden, want het blijft gewoon een waterpomp natuurlijk, maar dan wel een zeer indrukwekkende waterpomp 😉

Info:

Toegang is 8,25 euro inclusief rondleiding.
Locatie: Gemaalweg 1a in Lemmer
Openingstijden: Dinsdag tot en met zaterdag: 10.00 uur tot 17.00 uur. (juli + augustus ook maandag 10:00 – 17:00). Op zon- en feestdagen: 13.00 uur tot 17.00 uur
Meer info: http://www.woudagemaal.nl/

weekend-friesland-6
Het Woudagemaal in de mist. Spooky!

Cultuur – zo veel mooie dorpjes en steden

Friesland heeft uit elke categorie wel iets. Een van de kleinste dorpjes, een van de oudste steden, een van schattigste terpen, en zo is de lijst nog veel langer. Weet je niet welke steden je het beste kunt bezoeken? Kies er dan eentje uit onderstaande lijst. Ze zijn sowieso allemaal een succes.

  • Sloten; denk innieminie grachtjes met oude bruggetjes en te lieve huisjes
  • Bolsward; denk oude huizen aan het water, zeilbootjes die langs varen en dertiende eeuwse panden
  • Harlingen; Elfstedentocht stop en opstapplaats voor de boot richting de Waddeneilanden. Toch is het oude centrum van Harlingen ook zeker de moeite waard
  • Lemmer; het is wel een druk dorp omdat het zo handig ligt tussen de Friese Meren en het IJsselmeer, maar niet alleen vanwege de meren is Lemmer de moeite waard. Ook hier kun je nog door een oud, knus centrum slenteren en je vergapen aan oude panden.
Sloten Friesland kleinste stad
Het kleine stadje Sloten vanuit de lucht gezien

Natuur – Nationaal Park de Weerribben

Nationaal Park de Weerribben ligt ook al net buiten Friesland. Bijna op de grens tussen Friesland en Overijssel vind je een heel bijzonder natuurpark. De Weerribben zijn in het verleden uitgeroepen tot mooiste plek van Nederland in de gelijknamige wedstrijd op tv. Daarnaast is het sinds 2002 weer mogelijk om de otter tegen te komen in dit gebied. Het landschap bestaat uit voornamelijk riet, water en bos. Er is een overdaad aan verschillende vogels te zien. Maar wat de Weerribben eigenlijk nog het allerleukst maakt is het Laarzenpad. Dit is een wandelpad waarbij je niet op asfalt of wandelpaden loopt. Je mag met je laarzen aan door de modder kleien. Halverwege de wandeltocht moet je zelfs met een trekpontje jezelf naar de overkant trekken. De plekken waar het water echt te hoog komt, hebben ze houten vlonders neer gelegd. De totale lengte van de tocht is ongeveer 3 km.

weekend-friesland-11
Lekker door de modder wandelen

Info:

Toegang is gratis.
Wij liepen het Laarzenpad van 3 km.
Locatie: Kalenberg
Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang
Er zijn stukken waar je met de auto door het park rijd, maar de mooiste plekjes zie je toch echt lopend.
Meer info: 
https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/weerribben

weekend-friesland-10
Jezelf naar de overkant van het water trekken met een pontje

Naast Nationaal Park de Weerribben is er ook nog het prachtige Waddengebied in Friesland. Op Bestemming Buitenlucht kun je alles lezen over Paessens Moddergat en de mooie wandelingen die je daar kan maken.

Overnachten in Weidumerhout

Ik ben niet zo van de standaard hotels. Niks maakt me zo gelukkig als midden in de natuur wakker worden. Maar dan het liefst wel in redelijk comfortabele omstandigheden. Geen luchtbed of tent, geen wc-rol onder mijn arm als ik naar de wc wil, geen miezerig straaltje als ik douche. Ja, ik weet het, dat is best verwend, maar hé dat is wat ik zou willen in een ideale wereld. En dat is ook wat we hebben gevonden in Hotel Weidumerhout.

Bij Hotel Weidumerhout hebben ze midden in het weiland luxe houten huisjes staan. Niet dat ouderwetse type bungalow, maar moderne hotel kamers met een eco-afwerking. De glazen ramen van de huisjes komen tot aan de grond. Vanuit bed kijk je over de weilanden naar de ondergaande zon. Hoe perfect wil je het hebben??

Alle producten in de badkamer zijn Fairtrade en het beddengoed is van ecologisch katoen. Daar gaat mijn milieuvriendelijke hart natuurlijk sneller van kloppen. Het ontbijt is in de verbouwde boerderij. Ook daar is de afwerking van een top-niveau.

weekend-friesland-8
Zo opgesteld dat je elkaar niet kan zien

Info:

Prijs per nacht voor de kamers midden in het weiland: 122,50 euro inclusief ontbijt.
Locatie: Weidum (op fietsafstand van Leeuwarden)
Meer info: http://www.weidumerhout.nl/nl/hotel/

weekend-friesland-9
Uitzicht vanuit bed

Meer tips voor overnachten nodig?

Check dan eens de blog van Uniek Overnachten voor nog twaalf andere bijzondere plekken om te overnachten in Friesland. Ook bovenstaand Hotel Weidumerhout is te vinden in dit fijne overzicht van Uniek Overnachten.

Net over de grens in Groningen is trouwens een mogelijkheid om volledig onder de sterren te slapen. Wel iets wat alleen tof is bij goed weer. En ik kan het weten toen ik bij -2 buiten ging slapen ter voorbereiding op mijn trip naar Kirgizië.

En wat dacht je van een overnachten in een heel oud pand in het centrum van het historische Dokkum? Check dan eens deze blog over B&B de Waegh.

Eten – Restaurant Eindeloos

Maar we eten natuurlijk niet twee keer bij hetzelfde restaurant. We zijn ook uit eten geweest bij Biologisch Restaurant Eindeloos. Wat een eindeloze ervaring was dat. Ze hebben geen menukaart, je kiest enkel hoeveel gangen je neemt. Maarten koos voor 8 gangen (zucht…).

Het restaurant kookt biologisch, met streekproducten en zonder probleem vegetarisch. Maarten had om 1 gang met vlees gevraagd en kreeg eend. Hij was zeer onder de indruk van het vlees. Er zaten een aantal gerechten bij die een ware smaak explosie waren. Helaas zat er ook een gang tussen met pasta die niet weg te krijgen was. Maar als je van de 8 gangen er 7 weet te maken die erg lekker zijn, dan heb je wat mij betreft een fantastische score. Ze konden in de keuken ook niet weten dat ik een combinatie van sinaasappel, pasta en een of ander kruid wat proeft naar wc-verfrisser, niet echt een goed idee vond.

De sfeer in het restaurant is knus en gezellig. Ze hebben een beperkt aantal tafeltjes waardoor het net voelt als een woonkamer. De koks komen af en toe aan de tafel om uitleg te geven over een gerecht. Eén kok zit helemaal onder de tatoeages, tot aan zijn knokkels aan toe waarop volgens mij PRIDE en LOVE stond. Het is natuurlijk kort door de bocht en het slaat nergens op maar op de een of andere manier verbaasd het me dan toch dat iemand die letterlijk van top tot teen onder de tatoeages zit zulke verfijnde gerechten kan maken (*zegt iemand die ook tatoeages heeft…*). Dat zegt maar weer hoe makkelijk we (of ik) altijd blijven oordelen.

Maar goed, dat ter zijde. Ik kan je geen gerecht van de kaart aanraden, aangezien ze geen kaart hebben. Dus dan kan ik je enkel aanraden om er gewoon eens te gaan eten. Erg de moeite waard.

Info:

Eindeloos is een restaurant waar gastvrijheid en gastronomie voorop staan. Biologisch, duurzaam en het seizoen vormen de uitgangspunten bij de inkoop van de producten.
Locatie: Korfmakerstraat 17, Leeuwarden
Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag serveren ze diner vanaf 18:00
Meer info: http://www.restauranteindeloos.nl/

weekend-friesland-4
weekend-friesland-5
Iets met truffel en mousse

Wil je langer in Leeuwarden blijven?

Check dan de blog van Your Travel Guide over wat er in de hoofdstad van Friesland nog meer te doen is behalve lekker eten.

Een weekend Friesland samengevat

Friesland heeft veel cultuur en natuur in de aanbieding. En nog veel relaxter is dat je overal zo naar toe rijdt met de auto, je overal vrijwel gratis kunt parkeren en zo naar binnen loopt bij wat je wil bezoeken. Alles ligt binnen 35 minuten rij afstand van elkaar waardoor je veel kunt zien in drie dagen zonder dat je het gevoel hebt overal naar toe te moeten racen. Hieronder nog een kaart met alle punten uit bovenstaande blog.

weekend-friesland-kaart

Drie dagen is eigenlijk te kort voor een weekend Friesland. Er is nog zo veel meer te ontdekken. Op de blog van TRVLMRK bijvoorbeeld is een uitgebreide blog te vinden over de andere Hidden Gems van Friesland; Sneek en Woudsend. Goede reden voor mij om nog een keer terug te gaan voor deel 2 van een weekend Friesland!

2 thoughts on “Drie dagen Friesland – cultuur, natuur en lekker eten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.