Novi Sad en omgeving; bohemian restaurants voor de vegetariër

De meeste mensen maken vaak wel een combinatie tussen Servië en Hongarije wanneer ze richting de Balkan gaan. Het zijn ook twee landen die heel goed te combineren zijn. Van Boedapest is het maar twee uurtjes met de auto naar de grens met Servië richting Subotica and Novi Sad. Servië zelf is klein en heeft een paar goede snelwegen, dus daar kan je ook vrijwel overal heen reizen binnen een paar uur. De meest voor de hand liggende route tussen Boedapest en Belgrado is via de M5 naar Szeged en dan via de A1 richting Belgrado. Volgens Google maps is de totale route 3 uur en 51 minuten (379 km).

Voor mijn internationale baan reis ik vaak naar Servië. Een land met een bijzondere geschiedenis. Gelukkig is niet alles wat mooi is, stuk gegaan in de oorlog. Vandaag deel ik met jullie mijn twee favoriete restaurants in Noord-Servië (daar in die gele cirkel).

Waar ligt Novi Sad?
Waar ligt Novi Sad?

Salas 137 – traditioneel Servisch eten

Onderweg van Novi Sad naar de Hongaarse grens kom je langs Salas 137. Het adres is Međunarodni put 137 Čenej (of neem ergens op de E75 de juiste afslag 😉 ). Toen ik daar de laatste keer at, was er net een bruiloft aan de gang. Ik liep door een grote tuin met overal mensen die feest aan het vieren waren of gezellig zaten te eten. Er staan veel traditionele Servische gerechten op de kaart. Ook voor vegetariërs is genoeg te krijgen, maar Servië blijft een vlees-land dus verwacht niet oneindig veel opties. Salas 137 is sowieso een fijne stop wanneer je onderweg bent van Boedapest naar Belgrado. Het eten is er niet duur maar wel van goede kwaliteit.

De buitentuin van Salas 137 in Servië
De buitentuin van Salas 137

Behalve fantastisch lekker eten, kun je er ook blijven slapen mocht je net iets meer gedronken hebben als dat je in eerste instantie van plan was.

Boss Caffe Subotica – magische toetjes

En veel meer. Als je gek bent van Art Nouveau, dan is Subotica een goede stop. Nu ben ik geen Art Nouveau fan, maar ik kon de bouwstijl van het gebouw waarin dit café zich bevind ook wel waarderen. Boss Caffe, midden in het centrum van Subotica, is absoluut een aanrader.

Lunchen in Art Nouveau stijl boss cafe subotica
Lunchen in Art Nouveau stijl

Allereerst vanwege de fijne entree. Daarna vanwege de fijne binnentuin waar je fantastisch kunt zitten bij lekker weer. En zeker ook omdat ze goed eten hebben. Ze hebben voor de minder avontuurlijke eters pizza en pasta op de kaart. Ze hebben voor de carnivoren natuurlijk vleesgerechten. Gelukkig is er ook voor de vegetariërs (waarvan ik er eentje ben) nog wel wat te kiezen. Maar wat dit café een absolute hotspot maakt, is vanwege de desserts die ze op de kaart hebben staan. Ik denk niet dat ik ooit zo’n lekker toetje heb gegeten. Witte chocolade zo romig, crème vulling zo dik en zomers fruit (oh, en 9.000 calorieën gok ik).

Stressed is desserts spelled backwards!  Neem een dessert en ontstress.

Restaurant Arhiv – traditionele Ombolo in Novi Sad

In het centrum van Novi Sad heb ik heel lekker gegeten bij Restaurant Arhiv (Ilije Ognjanovića 16 Novi Sad). Probeer daar vooral de Ombolo, een typisch gerecht voor de regio. Normaal gesproken wordt een Ombolo gemaakt van varken. Deze wordt in deeg gewikkeld en gevuld met kaas en een soort ham (vergelijkbaar met Parma ham) . Nu eet ik geen vlees tenzij ik echt niet anders kan. Bij Arhiv had ik als vegetariër gelukkig ruim voldoende keuze. Arhiv heeft veel verschillende versies van de Ombolo op de kaart staan, zelfs vegetarische.


One thought on “Novi Sad en omgeving; bohemian restaurants voor de vegetariër

Geef een reactie