Bulgarije; bezienswaardigheden aan de Zwarte Zee

Pantokrator kerk Nessebar Bulgarije

Bulgarije is erg in opkomst bij reizigers. Iedereen heeft Praag inmiddels wel een keer gezien en is op zoek naar nieuwe ervaringen en uitzichten. Bulgarije leent zich hier perfect voor. Nog niet plat gelopen door toeristen geeft Bulgarije het gevoel dat je nog zelf op ontdekkingstocht kan.

Bulgarije ligt aan de Zwarte Zee. Deze zee is erg groot en wordt omringd door veel verschillende landen (Turkije, Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, Rusland en Georgië). In deze blog lees je wat je kan verwachten en kan doen aan de Zwarte Zee in Bulgarije.

Zwarte Zee Bulgarije

Hoe bereik je de Zwarte Zee in Bulgarije?

In de zomer zijn er vluchten naar Varna en Boergas met heel wat goedkope luchtvaartmaatschappijen. Buiten het zomerseizoen om heb je helaas weinig andere keuze dan te vliegen op Sofia en vanaf daar in een paar uurtjes met de auto naar de Zwarte Zee te rijden. Er is een goede snelweg van Sofia naar Boergas (380 km en 3,5 uur). Sofia – Varna is 480 km en ongeveer 5,5 uur rijden. Hier zie je ook meteen hoeveel vertraging je op loopt wanneer je de snelweg af draait en op binnenwegen verder gaat.

1. De mooiste stad aan de Zwarte Zee: Nessebar

Het hoogtepunt van je bezoek een de Zwarte Zee is zeker Nessebar. Nessebar bestaat uit twee delen, waarvan het oudste (en mooiste) gedeelte op een eiland ligt. Inmiddels is er een weg aangelegd naar het eiland waardoor de oude stad nu op een schiereiland ligt. Nessebar heeft als bijnaam “Pearl of the Black Sea”. Wat mij betreft een hele terechte bijnaam. En UNESCO was het met me eens 😉 . Nessebar staat op de Werelderfgoedlijst.

Historische sites in Nessebar

In Nesebar kun je de volgende historische sites bezoeken:

 • Oude houten molen (blauwe prikker)
 • Typisch Bulgaarse huizen uit de 18e en 19e eeuw (rode prikker)
 • De oude stadsmuren uit de 5e eeuw voor Christus. Wanneer je het schiereiland op komt, zie je de oude vestingmuren van de stad (oranje prikker).
 • De aanrijroute naar Nessebar schiereiland (paarse prikker).

nessebar

20170803_221645-1008x756

20170803_221552-1008x756

Oude vestingsmuren met de Zwarte Zee op de achtergrond

Kerken in Nesebar

 • Kerk van Pantokrator; dit is een van de best bewaarde kerken uit de Middeleeuwen (blauwe prikkertje)
 • Kerk van St Stephen uit de 11e en de 16e eeuw. Deze kerk is in gedeeltes gebouwd. Deze kerk is het bezoeken waard vanwege al zijn fresco’s (gele prikkertje).
 • Kerk van St. John de Baptist (Johannes de Doper) uit de 11e eeuw. Deze kerk verkeerd voor zijn leeftijd in zeer goede staat (groene prikkertje).
 • Kerk van St. Sophia uit de 5e of 6e eeuw (in het Bulgaars Stara Mitropoliya). Van de kerk staat nog maar een klein gedeelte. De oorspronkelijke mozaïek vloer is helaas volledig weg gesleten (roze prikkertje).
 • Kerk van Holy Mother Eleusa. Deze is te vinden naast de oude vestingsmuren op bovenstaande foto. Van deze kerk zijn voornamelijk de ruïnes over (paarse prikkertje).
 • Er zijn ongeveer 50 kerken in Nessebar. Dit lijstje is maar een kleine selectie. Oftewel, je kunt nog wel wat rondjes maken door Nessebar voordat je ze allemaal gezien hebt.

nessebar 2.JPG

Pantokrator kerk Nessebar

Pantokrator kerk

St Sophia kerk

St Sophia kerk

Restaurant met uitzicht op de zee

Aan de randen van Nesebar bevinden zich – hoog op de rotsen – veel restaurants. Vanuit de meeste restaurants heb je een perfect uitzicht over de zonsondergang en de Zwarte Zee. Het gehalte toeristische vreetschuren is aan het toenemen dus je moet niet verwachten daar een maaltijd voor fijnproevers voorgeschoteld te krijgen. Maar het uitzicht maakt een boel goed.

2. De beste discotheken en bars aan de Zwarte Zee: Sunny Beach

Het Lloret van Oost Europa. Er worden zelfs van die tv-programma’s opgenomen daar waarin bezopen jongeren gevolgd worden. Sunny Beach is het uitgaansgedeelte van de kustlijn. Hier kom je voor de kroegen, de discotheken, bananenboten, drank per liter ipv per glas en de wolkenkrabbers. Sunny Beach is het meest drukke strand en ook de meest drukke stad aan de Zwarte Zee (in Bulgarije). Ben je helemaal van het stappen, dan ga je het hier ongetwijfeld heel fijn vinden. De prijzen liggen laag en er is volop keuze.

Voor de mensen die dit niks vinden is het bij deze een waarschuwing om Sunny Beach over te slaan.

Sundown party boot

Sundown party boot

3. De beste activiteiten op de Zwarte Zee

De Zwarte Zee is een hele rustige zee. Geen wilde golven, geen stevige wind die je handdoek weg laat waaien en geen vlijmscherpe schelpen die je voeten open halen. Enkel blauw water van een zeer comfortabele temperatuur en een stralende zon. De Zwarte Zee leent zich zeker niet voor watersport activiteiten als zeilen of surfen, maar leent zich wel voor hele andere activiteiten.

Zwemmen

Ga een lang stuk zwemmen. Het water is niet te warm. Stroming is matig, maar kijk wel altijd uit wat je doet. Ook zonder zware stroming is twee kilometer terug zwemmen erg ver (al zou ik dat niet weten, want ik ga echt geen twee kilometer zwemmen, maar dat gok ik zo 😉 ).

 • Gratis

Kanoën

Niet zo van het zwemmen? ga dan een lang stuk kanoën. Dan kun je af en toe tussendoor een beetje uitrusten en om je heen kijken. Kijk wel uit dat je niet per ongeluk de wateren van een ander land in vaart wanneer je dicht bij de grens aan het kanoën bent. Het zou jammer zijn wanneer de Turken je ineens oppakken.

 • Trips van 1 uur tot 8 uur
 • Prijs: 20 – 50 euro
 • Hier te boeken

Catamaran tocht

En voor de echt inactieve reizigers; vanuit verschillende plaatsen kun je met een catamaran de Zwarte Zee op. Lekker liggen in de netten en de zee onder je voorbij zien gaan. Ik kies uiteraard altijd voor deze optie.

 • Dagtrip (maar allerlei andere opties zijn ook mogelijk)
 • Prijs 105 BGN (ongeveer 50 euro)
 • Hier te boeken

Niet zo’n waterdier? Blijf dan lekker op het strand

Wil je nou helemaal niet het water op? Blijf dan lekker op het vaste land en geniet van het strand. De Zwarte Zee in Bulgarije heeft honderden kilometers met ongerepte zandstranden. Je kunt kiezen voor de wat vollere stranden in de buurt van de grote plaatsen, maar je kunt ook een strand volledig voor jezelf hebben wanneer je iets verder gaat. Veel stranden staan niet aangegeven. Er is ook geen beginnen aan zo veel zijn het er. Wanneer je de kustweg volgt, dan kun je bijna elke willekeurige afslag nemen.

Ps: alle stranden zijn gratis!

De Zwarte Zee

Niemand op het strand

Zwarte zee strand Bulgarije

Heel veel mensen op het strand

4. Istanbul?

Ben je helemaal klaar met die Zwarte Zee? Misschien is een trip naar Istanbul dan iets voor je. Vanuit Boergas is dat maar vier uur met de auto. Met de boot weet ik zo niet of je dat makkelijk kunt doen. Dus je kunt altijd nog doorreizen naar Istanbul als je de Zwarte Zee wel gezien hebt.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.