Sint Maarten; beste reistijd, planning, budget en handige tips

Sint Maarten; een gemeente binnen Nederland. Eigenlijk is een vakantie naar Sint Maarten gewoon een vakantie in eigen land. Toch zijn er wel wat kleine verschillen, zoals de prijs van bijna alles en het klimaat. Wat moet je allemaal weten voordat je naar Sint Maarten vertrekt? Lees er alles over in deze blog.

Bezienswaardigheden op Sint Maarten

Op Sint Maarten zijn vooral de stranden magisch mooi. Witte stranden, blauw water, palmbomen en heerlijk warm water met af en toe een tropische vis. In de top tien van bezienswaardigheden op Sint Maarten staan dan ook voornamelijk stranden. Heel veel meer bezienswaardigheden zijn er niet op Sint Maarten. De belangrijkste reden om het eiland te bezoeken zijn voor de meeste mensen de stranden die vooral aan de zuidkant van het eiland te vinden zijn. Voor vrijwel iedereen is er wel een geschikt strand op Sint Maarten. Lees alles over de mooiste stranden en alle bezienswaardigheden op Sint Maarten in onderstaande blogs.

Beste reistijd Sint Maarten

Sint Maarten is eigenlijk het hele jaar door een prima bestemming. Doordat Sint-Maarten niet ver van de evenaar ligt, is er geen zomer of winter. Het hele jaar is het rond de 30 a 35 graden met een zeer hoge luchtvochtigheid. Maar waar Curaçao net buiten orkaangebied ligt, ligt Sint-Maarten er redelijk in. Dus er zijn wel degelijk seizoenen op Sint Maarten om rekening mee te houden.

Van juni tot november is het orkaanseizoen rondom Sint-Maarten. De meeste kans op orkanen heb je in de maanden september en oktober. Buiten deze maanden om reizen is aan te bevelen.

Om de beste reistijd te bepalen is er nog een cruciale factor waar je rekening mee moet houden: kindervakanties! En dan niet alleen die in Nederland, maar ook die in Amerika en Frankrijk. Sint-Maarten is een populaire vakantiebestemming voor deze drie landen, vooral omdat er rechtstreekse vluchten naartoe gaan en mensen in de winter graag de zon opzoeken.

Dus mijd Kerst, de zomer, Springbreak in Amerika, en alle andere schoolvakanties. Dit scheelt veel geld, want hotels zijn in het laagseizoen een heel stuk goedkoper, maar het scheelt ook veel drukte op de stranden.

Hoe kom je er?

KLM en AirFrance vliegen beiden rechtstreeks naar Sint Maarten. Let goed op de aanbiedingen in de KLM werelddeal weken. Dan kun je soms voor maar 375 euro een retourtje voor een rechtstreekse vlucht naar Sint-Maarten boeken.

Het is bijna negen uur vliegen naar Sint-Maarten en er is vijf uur tijdsverschil met Nederland.

Openbaar vervoer, huurauto’s en taxi’s

Zelf rijden op Sint-Maarten

Het beste kun je een auto huren om het eiland in alle vrijheid te ontdekken. De wegen op Sint Maarten zijn matig. Er liggen een ongekend aantal verkeersdrempels, meestal zonder strepen en zonder bord. Vaak zie je de drempels pas op het laatste moment dus let heel goed op wanneer je rijd. In het donker rijden is vanwege de drempels en de vele gaten in de weg geen pretje op Sint Maarten.

In de ochtend- en avondspits is het druk rondom Marigot en Philipsburg. Er staan lange files op die tijdstippen. Als de brug over Simpson Bay open staat dan kan je helemaal je lol op. Ben je onderweg naar de luchthaven en moet je de Simpson Bay over, houd hier dan rekening mee. KLM gaat niet het vliegtuig voor je tegen houden omdat de brug open stond.

Parkeren in de meeste steden op Sint Maarten is matig. Vaak vind je wel een plekje, maar soms moet je wat meer rondjes rijden voordat er plaats is. Parkeren is soms wel en soms niet gratis. Zo is gratis parkeren in de buurt van Mambo Beach erg lastig en is parkeren in Philipsburg centrum vanwege de vele resorts ook erg lastig.

Wij huurden bij Discount Car Rental een vijfdeurs automaat met airco voor 35 euro per dag. Hadden we iets beter ons best gedaan (lees: niet een dag van tevoren bedenken dat je misschien wel een week lang een auto wilt huren) dan hadden we vast een beter tarief kunnen vinden. Een huurauto op Sint Maarten is dus al snel flink goedkoper dan met de taxi.

Taxi’s op Sint-Maarten

Als je liever geen auto rijdt op Sint Maarten, dan zijn er taxi’s die je het eiland kunnen laten zien. Ook ‘s avonds kun je taxi’s nemen. Dit is alleen wel erg duur. Van Philipsburg luchthaven naar Sandy Grounds (nog geen 10 kilometer) betaal je 25 dollar. Als je dus voor elk strand wat je wilt bezoeken of elk uitje wat je wilt ondernemen een taxi nodig hebt, dan krijg je een flink dure vakantie op Sint Maarten. De taxi’s hebben geen van allen een taximeter. Voor de verschillende bestemmingen op het eiland gelden vast tarieven, gemaakt door de overheid van Sint Maarten.

Openbaar vervoer op Sint-Maarten

Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar op Sint Maarten zijn ook minibusjes die naar verschillende plekken op het eiland rijden. Je kunt ze stoppen langs de weg en ze kosten tussen de 1 USD en de 2,50 USD. Je betaalt aan de chauffeur. Voor de voorruit van het busje hebben ze een bordje staan met de eindbestemming van de bus. Een goedkoop systeem, maar wel eentje waar je geduld voor nodig hebt. Soms sta je dan een tijdje in de brandende zon te wachten op de minibus.

Fietsen en lopen op Sint Maarten is een suïcidale onderneming, dus dat kan ik je zeker niet aanraden. Zowel qua temperatuur als qua gedrag van je mede-weggenoten. En in donker ga je helemaal niet langs de weg willen wandelen. Ik kan je uit eigen ervaring dit absoluut afraden.

Hoeveel dagen voor een vakantie?

Alles korter dan een week is eigenlijk zonde. Het is al bijna negen uur vliegen naar Sint Maarten. Tel daar de wachttijd op luchthavens en je reistijd van en naar een luchthaven bij op, plus het tijdsverschil en dus misschien de jetlag. Dan is het gewoon zonde om minder dan zeven dagen naar Sint Maarten te gaan.

Aan de andere kant is Sint Maarten ook weer niet zo groot, spannend, avontuurlijk en vol mogelijkheden dat je er makkelijk een maand kan verblijven. Sint Maarten bezoek je vanwege de stranden, want verder is er niet bijzonder veel te zien. Op een gegeven moment ben ik vaak helemaal klaar met zand, zout en zeewind en heb je elke vis ontmoet en begin ik me te vervelen. Ben je een fanatieke zonaanbieder, dan kun je natuurlijk prima veel langer blijven op Sint Maarten. Wil je af en toe iets ondernemen, dan is eigenlijk alles tussen de zeven dagen en elf dagen een prima tijd om je te vermaken op Sint Maarten.

Ben je van plan om ook nog naar Saba, St. Barths en/of Anguilla te gaan? Plak dan wat extra dagen voor je vakantie.

Gezondheid en ziektes

De gele koorts vaccinatie is verplicht wanneer je Sint Maarten wilt inreizen vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Deze ziekte komt alleen in Afrika en Zuid-Amerika voor. Op Sint Maarten komt geen gele koorts voor. Vanuit Nederland zou dit dus geen problemen op moeten leveren, maar wel wanneer je vanuit een ander land naar Sint Maarten reist zoals Colombia.

Het grootste gezondheidsrisico op Sint Maarten zijn muggen. Niet vanwege malaria (wat nog niet voorkomt op Sint Maarten), maar vanwege alle andere muggenziektes. Denk hierbij aan dengue, zika of chikungunya. Het kan dus geen kwaad om te proberen het aantal muggenbeten te minimaliseren met DEET, lange mouwen in de schemering en een hor/klamboe.

Het water uit de kraan is WEL drinkbaar, maar niet per se lekker. Neem lekker je eigen drinkfles mee zodat je niet van die vervuilende plastic flesjes hoeft te kopen op het strand en blijf onbeperkt drinken voor een superbudget vakantie. Sint Maarten is al duur genoeg zonder al die extra flessen water die je anders nog moet kopen.

Kosten en budget Sint Maarten

Zoals altijd is een budget of de kosten die je ter plekke maakt voornamelijk afhankelijk van je eisenpakket. Sint-Maarten is geen typische backpack bestemming waar alles low budget te regelen is. Daarnaast is het een klein eiland, dus de meeste producten moeten geïmporteerd worden wat het allemaal duurder maakt.

In vergelijking met Curaçao is Sint-Maarten een flink stuk duurder. En dan met name het eten. Een lunchgerecht op Sint Maarten was overal tussen de 20 en 25 euro. Dan krijg je wel goede kwaliteit en niet van die fastfood troep. Maar met zulke prijzen eet je niet alleen heel lekker, maar eet je ook een flinke hap uit je budget. Wij waren voor een gemiddelde lunch samen 60 a 70 euro per dag kwijt. Op Curacao was de kwaliteit van het eten een stuk minder (er was een erg hoog frituur gehalte) maar betaalde je ook een stuk minder.

Ons Airbnb appartement was al €99 per nacht. Dit kan echt wel goedkoper, maar nu hadden we een eigen strand met palmbomen, eigen kookgelegenheid en een fijn terras aan de zee. Een huurauto huurden wij voor zo’n €35 per dag. Tel daar de kosten voor eten en activiteiten nog bij en je komt al snel boven de 100 euro p.p. Reken daarom op minimaal €120 p.p. per dag (met huurauto) voor een comfortabel budget.

Een alternatief om geld te besparen, kan zijn om een pakketreis bij bijvoorbeeld TUI of KRAS te boeken. Omdat deze bedrijven groot inkopen, kun je daar soms voordeliger uit zien dan wanneer je je vlucht, verblijf en vervoer apart boekt.

Wanneer je via Airbnb een appartement hebt geboekt, kun je een deel van je kosten besparen door meer zelf te koken. Vergeet niet dat Sint-Maarten een eiland is dus dat je boodschappen – zeker voor de luxere producten – duurder uit zullen vallen. Maar in vergelijking met uit eten gaan, ben je nog steeds absoluut goedkoper uit.

Enkele voorbeelden van activiteiten en tours (prijzen per persoon):

 • Snorkel tour ➜ €120
 • Dagtrip Anguila ➜ €110
 • Dagtrip Saba ➜ €93
 • Sunset cruise ➜ €46
 • Dagje Loterie Farm inclusief lunch ➜ €105
 • Huur ligbedden met parasol ➜ €25

Andere tips voor een vakantie naar Sint Maarten

 1. Je hebt een reisstekker nodig voor Sint-Maarten. Dit is dezelfde stekker als die je ook voor de USA en Canada nodig hebt. Op sommige plekken kun je ook prima je eigen Nederlandse stekker gebruiken, maar dit is lastig inschatten van tevoren dus ik zou voor de zekerheid zeker een reisstekker meenemen.
 2. Je hebt geen visum nodig voor Sint-Maarten. Het is gewoon een gemeente in Nederland.
 3. Je kunt er betalen met dollars en euros. Op zowel het Franse als Nederlandse deel van het eiland worden beiden geaccepteerd.
 4. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Een Visa kaart doet het een stuk beter dan een Maestro kaart.
 5. Op veel plekken wordt Frans en Engels gesproken. Ondanks dat Sint-Maarten bij Nederland hoort, hebben we niemand Nederlands horen praten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.