Curaçao; beste reistijd, planning, budget en handige tips

Uitzicht vanaf de kade aan de overkant van Willemstad Curacao

Curaçao; een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Eigenlijk is een vakantie naar Curaçao gewoon een vakantie in eigen land. Toch zijn er wel wat kleine verschillen, zoals de zon, de temperatuur en de Gulden. Wat moet je allemaal weten voordat je naar Curaçao vertrekt? Lees er alles over in deze blog.

Bezienswaardigheden op Curaçao

Op Curaçao zijn vooral de stranden magisch mooi. Witte stranden, blauw water, palmbomen en een fantastische onderwaterwereld. In de top tien van bezienswaardigheden op Curaçao staan voornamelijk stranden. De belangrijkste reden om Curaçao te bezoeken is voor de meeste mensen dan ook de stranden die vooral aan de zuidkant van het eiland te vinden zijn. Voor vrijwel iedereen is er wel een geschikt strand.

curacao strand gele bikini

Beste reistijd Curaçao

Curaçao is eigenlijk het hele jaar rond een zeer geschikte bestemming. Het ligt net boven de evenaar en net buiten het orkaangebied. De gemiddelde temperatuur is 27 graden, maar met de hoge luchtvochtigheid voelt dit vaak heel wat warmer.

Van maart tot augustus schijnt de zon het meest en valt de minste regen. Van oktober tot februari kan het soms regenen, maar het is absoluut niet vergelijkbaar qua regen met het regenseizoen in bijvoorbeeld Zuid-oost Azië.

Curaçao heeft tweemaal een hoogseizoen. Rond de feestdagen in december tot ongeveer april is het eerste seizoen. Het tweede hoogseizoen valt samen met de vakanties in Europa, dus juli en augustus.

Hoe kom je er?

Let goed op de aanbiedingen in de KLM werelddeal weken. Dan kun je voor soms maar 375 euro een retourtje voor een rechtstreekse vlucht naar Curaçao boeken.

Meerdere maatschappijen vliegen rechtstreeks naar Willemstad. Soms enkel in het hoogseizoen. Het is ongeveer 9.5 uur vliegen van Amsterdam naar Willemstad rechtstreeks.

Grote Knip strand Curacao
Grote Knip strand Curacao

Openbaar vervoer en taxi’s

Het openbaar vervoer is niet of nauwelijks bestaand en als het er wel is, is het bijzonder onbetrouwbaar. Fietsen en lopen is een suïcidale onderneming, dus dat kan ik je zeker niet aanraden.

Curaçao heeft aardig wat taxi’s voor redelijke prijzen. Je herkent ze meestal al aan het gele taxi-bordje op het dak. Een officiële taxi dient bovendien over een specifiek kenteken te beschikken dat altijd begint met de letters “TX”.

Uiteraard is op de luchthaven een taxistandplaats en bij de grote hotels zijn er vaak ook wel taxi’s te vinden. Ritprijzen zijn gebaseerd op een passagiersaantal van maximaal vier personen. Voor een ritje van de luchthaven naar de binnenstad van Willemstad wordt gemiddeld 25 euro gerekend. Is Jan Thiel je bestemming? Reken dan op minimaal 40 euro.

Een meter is meestal niet aanwezig waardoor het handig is om de ritprijs vóór vertrek met de chauffeur af te stemmen. Onderhandelen over de ritprijs? Check deze tips over hoe je het beste onderhandeld.

Eigenlijk kun je dus het beste een auto huren als je wat wilt zien op het eiland. Auto’s zijn niet duur om te huren op Curaçao. Je kunt er zelfs voor kiezen om deze niet voor een lange periode maar slechts af en toe een dag te huren.

Hoeveel dagen voor een vakantie?

Alles korter dan een week is eigenlijk zonde. Het is al bijna tien uur vliegen om er te komen. Tel daar de wachttijd op luchthavens en je reistijd van en naar een luchthaven bij op, plus het tijdsverschil en dus misschien de jetlag. Dan is het gewoon zonde om minder dan zeven dagen naar Curaçao te gaan.

Aan de andere kant is Curaçao ook weer niet zo groot, spannend, avontuurlijk en vol mogelijkheden dat je er makkelijk een maand kan verblijven. Op een gegeven moment heb je de stranden wel gezien, heb je elke vis ontmoet, heb je de lagunes met flamingo’s bezocht en te vaak uit eten geweest in Willemstad.

Eigenlijk is alles tussen de zeven dagen en 2.5 week een prima tijd om je te vermaken op Curaçao.

Leguaan jat mijn stoel curacao
Leguaan jat mijn stoel

Gezondheid en ziektes

Op Curacao komt geen malaria voor maar wel Chikungunya, Dengue (knokkelkoorts) en het Zikavirus. Al deze ziektes worden door muggen over gedragen dus goede voorzorgsmaatregelen nemen tegen muggen is sowieso een goed idee.

Het water uit de kraan is WEL drinkbaar. Neem lekker je eigen drinkfles mee zodat je niet van die vervuilende plastic flesjes hoeft te kopen op het strand en blijf onbeperkt drinken voor een superbudget vakantie. Let wel op dat je geen water verspilt. Zoet water is schaars op Curaçao. Het filteren van het zoute zeewater zorgt ervoor dat het zoete drinkwater zeven keer duurder is dan in Nederland.

Heb je plannen om als vrouw alleen te reizen naar Curacao? Lees dan op de blog van Globegirl haar ervaring met als vrouw alleen reizen.

Kosten en budget

Zoals altijd is een budget of de kosten die je ter plekke maakt voornamelijk afhankelijk van je eisenpakket. Curaçao is geen typische backpack bestemming waar alles low budget te regelen is. Daarnaast is het een klein eiland, dus het meeste moet geïmporteerd worden. Ons Airbnb appartement was al €55 per nacht, een huurauto zo’n €30 per dag en dan komen de kosten voor eten en activiteiten daar nog bij. Reken daarom op minimaal €120 p.p. per dag (met huurauto).

Een alternatief om geld te besparen kan zijn om een pakketreis bij bijvoorbeeld TUI of KRAS te boeken. Omdat deze bedrijven groot inkopen, kun je daar soms voordeliger uit zien dan wanneer je je vlucht, verblijf en vervoer apart boekt.

Kosten voor eten en drinken in Curaçao zijn prijzig, hoewel het afhankelijk is van waar je eet en drinkt. Al ligt het er ook weer aan waar je het mee vergelijkt. Wanneer je in Nederland uit eten gaat, ben je nog steeds duurder uit, maar wanneer je Bali of Thailand gewend bent, dan is Curaçao ineens wel een grote hap uit je budget.

Als je via Airbnb een appartement hebt geboekt, kun je een deel van je kosten besparen door meer zelf te koken. Vergeet niet dat Curaçao een eiland is dus dat je boodschappen – zeker voor de luxere producten – duurder uit zullen vallen. Maar in vergelijking met uit eten gaan, ben je nog steeds absoluut goedkoper uit.

Als je op vakantie bent in Curaçao wil je natuurlijk ook wat ondernemen. Denk je nu… ik wil alleen aan het strand liggen. Ook daar betaal je verplichte entree of huur van een strandbed. Dit geldt zeker niet voor elk strand, maar inmiddels wel voor de meeste stranden.

Enkele voorbeelden van activiteiten en tours:

 • Snorkel tour ➜ vanaf €75
 • Klein Curaçao boottrip ➜ €95
 • Intro les kitesurfen ➜ €105
 • PADI Open Water Course (4 dagen) ➜ €570

Zoek je nog een veel meer gedetailleerd budget overzicht. Check dan de blog van MiddenAmerika Expert.

Andere tips

 1. Je hebt een reisstekker nodig voor Curaçao. Dit is dezelfde stekker als die je ook voor de USA en Canada nodig hebt.
 2. Je hebt geen visum nodig voor Curaçao.
 3. Je kunt er betalen met guldens (oldskool!!)
 4. Deze Guldens kun je niet in Nederland halen of op Schiphol. Je kunt deze alleen in Curacao halen. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd.
 5. Pinnen op Curaçao vond ik geen probleem. Voldoende automaten en ze deden het meestal nog ook.
 6. Op veel plekken wordt Nederlands gesproken, maar Engels is ook erg handig.
 7. Er is een tijdsverschil met Curaçao. Tijdens onze zomertijd is het op Curaçao 6 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het op Curaçao 5 uur vroeger.
Uitzicht vanaf de kade aan de overkant van Willemstad Curacao
Uitzicht vanaf de kade aan de overkant van Willemstad

2 thoughts on “Curaçao; beste reistijd, planning, budget en handige tips

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.