De 13 beste stranden op Sint Maarten

Met het Nederlandse weer – wat ons geen seconde teleurstelt qua druilerigheid – is het fijn om af en toe zonnige oorden, tropische wateren en wuivende palmbomen als uitzicht te hebben. In deze blog lees je alles over de mooiste palmboomstranden van Sint Maarten.

Sint-Maarten is gezegend met maar liefst 37 poederzachte zandstranden en wordt omlijst door felblauw zeewater. Het zijn de ingrediënten voor de ultieme strandvakantie en tijdens je verblijf op Sint-Maarten kun je ze één voor één afstrepen.

Niet elke van de 37 stranden op Sint Maarten is even mooi of even fijn. Ik kan natuurlijk de foto precies vanuit een goede hoek maken zodat het heel wat lijkt, maar ik ben niet zo’n Instagram perfectionist. Als een strand druk is, vind ik dat je geen foto moet proberen te maken waar niemand op staat. Kijk maar eens naar onderstaande twee foto’s van Cole Bay.

Als je de foto goed maakt is het een heel mooi zandstrandje
Cole Bay vanaf dezelfde positie gefotografeerd, maar dan de andere kant uit. Je deelt het strand met zware industrie

Tip: huur een auto, want dan kun je op eigen gelegenheid over het eiland reizen.

1. Baie Rouge en David’s Hole

Baie Rouge is een strand aan de Franse kant van Sint Maarten Het strand is zo genoemd omdat het zand een licht roze kleur heeft, maar ik zie het niet hoor. Het zand is hier net zo geel als op alle andere stranden van Sint-Maarten. Het enige roze in Baie Rouge is de schattige doorgang om het strand op te komen.

Er zijn geen voorzieningen op Baie Rouge dus geen strandbedjes verhuur en geen restaurants. De zee wordt snel diep en bij een beetje wind kan het wel een uitdaging worden om te zwemmen. Het is wel een heel mooi strand, en vooral ook erg rustig.

In de zee van Baie Rouge kun je ook snorkelen. Om bij de meest visrijke wateren te komen, zwem je richting – als je met je gezicht naar de zee staat – de rechterkant van het strand. Bij de rotsen kun je het beste snorkelen.

Ben je heel avontuurlijk dan kun je in Baie Rouge zelfs verder zwemmen naar David’s Hole. Dat is een ingestorte zeegrot met twee doorgangen naar de zee. Door deze doorgangen kun je naar binnen zwemmen. Zwem vanaf de rechterkant van het strand van Baie Rouge de hoek om en je zult vanzelf de grot zien. Het is niet ver zwemmen, maar kijk wel uit voor stroming.

David’s Hole

GPS coördinaten: 18°04’09.3″N 63°07’20.1″W

Parkeren: je kunt redelijk makkelijk parkeren bij Baie Rouge, maar er is niet veel plek dus in het hoogseizoen kan ik me voorstellen dat het hier nog wel eens vol kan zijn

Goed om te weten: de weg naar Baie Rouge heeft een elektrisch hek wat ’s nachts het strand af sluit.

Voorzieningen: er zijn geen voorzieningen. Er was ooit een restaurant (Chez Raymond) maar volgens mij is dat inmiddels gesloten. Vanaf halverwege de middag kun je onder de bomen en struiken goed in de schaduw zitten

2. Mullet Bay – tropische ansichtkaart

Het strand van Mullet Bay wordt door velen gezien als een van de mooiste stranden in het Caraïbisch gebied. Het zand in deze fotogenieke baai is hagelwit, het water azuurblauw en het wordt omringd door een lange rij palmbomen.

“Het mooiste strand” is hoe mensen het strand van Mullet Bay omschrijven. In de praktijk is dit een strand wat vaak erg druk is. Grote groepen erg luidruchtige Amerikanen, muziek uit twee verschillende strandbars, in de ochtend een groep met aquafit klanten die in het water hun oefeningen doen toegeschreeuwd vanaf het strand en strandbedjes die dicht op elkaar staan. Als je komt voor je rust, dan kun je beter kiezen voor een ander strand. Maar mooi is Mullet Bay zeker wel! En het water is er inderdaad intens blauw.

GPS coördinaten: 18°02’41.3″N 63°07’28.2″W

Parkeren: er is een gratis parkeerplaats bij bovenstaand GPS coördinaat. Kom op tijd want er is niet plaats voor heel veel auto’s. Toen wij rond twee uur vertrokken van Mullet Bay stonden de auto’s tot op de hoofdweg geparkeerd.

Voorzieningen: strandbedjes te huur (2 voor 15 USD), meerdere barretjes en toiletten. Restaurant score Rosies; 2 van 5 (matig fastfood)

3. Le Gallon Beach – een strand voor jezelf

Le Gallon is een strand in een beschutte baai vlakbij het Rotary Lookout punt. Het water in deze baai is heel lang ondiep dus perfect voor gezinnen of voor zwemmers zoals ik die liever drijven dan zwemmen.

Er zijn geen voorzieningen op Le Gallon strand. Ook geen plekken waar je beschutting hebt. Dus als je hier heen gaat, neem je eigen eten en drinken mee en een parasol. Door het gebrek aan voorzieningen is Le Gallon meestal vrij rustig. Maar er is dus ook niemand die ’s morgens met een harkje het zeewier van het zand gaat harken zoals bij de resort stranden.

GPS coördinaten: 18°04’39.7″N 63°01’05.7″W

Parkeren: het is hier erg makkelijk parkeren

Voorzieningen: er zijn geen voorzieningen op dit strand

4. Little Bay Beach – de beste snorkelplek van Sint-Maarten

Little Bay Beach is het strand dat hoort bij het Divi Little Beach Resort, maar ook als je geen gast bent van het resort kun je hier op strand liggen. Wanneer je bij de toegangspoort van het Divi Resort komt, geef je aan de portier aan dat je voor het strand komt en dan laten ze je door.

Het zand is hier poederzacht en fijn en het strand loopt maar langzaam af in zee. Perfect als je niet van golven en stroming houdt. Het water is helder blauw en vol met vis. Little Bay Beach is de perfecte plek om te snorkelen op Sint Maarten (lees meer over snorkelplekken op Sint-Maarten hier). Van alle plekken waar ik ben gaan snorkelen waren hier verreweg de meeste vissen te zien. Je kunt zelfs naar een gezonken helikopter en onderzeeër snorkelen.

Maar het blijft ook een resort strand. Veel gebouwen aan het strand en veel onpersoonlijkheid. Ik houd helemaal niet van resorts en het type vakantie wat daar bij hoort. Er werd in de middag een Bingo georganiseerd en het was een af en aanrijden van jetski’s en mensen die op zo’n opblaasbaar ding op onmogelijke snelheid over het water werden gesleurd. Helaas moet je, om echt leuk te kunnen snorkelen, alleen wel bij Little Bay Beach zijn dus dan nam ik de resort vibe maar voor lief.

Houd jij wel van een bingo-avond, van luide muziek in restaurants en van ontelbaar veel voorzieningen, dan weet ik zeker dat dit je favoriete strand zal zijn in heel Sint-Maarten.

GPS coördinaten: 18°01’12.6″N 63°03’36.0″W

Parkeren: je kunt bij het Divi Resort heel makkelijk je auto kwijt. Dit is gratis.

Goed om te weten: vanaf het Divi Resort kun je ook Fort Amsterdam bezoeken. Volg gewoon de bordjes. Toegang tot het Fort is gratis.

Voorzieningen: alles wat je maar kunt bedenken is te vinden of te krijgen op dit strand. Van strandbedjes (5 USD per bedje + 5 USD per parasol) tot jetski’s en van bingo middagen tot veel verschillende restaurants. Restaurant score Divi Resort The Shack; 3 van 5.

5. Maho Beach – het strand met de vliegtuigen

Het beroemdste strand op Sint-Maarten en het meest gefotografeerde plekje van het eiland is natuurlijk Maho Beach. Waarom? Omdat je hier kunt zonnen terwijl de Boeiings vlak over je heen scheren wanneer ze nog geen 50 meter verder de grond raken op de internationale luchthaven van Sint Maarten.

Maho Beach is een zandstrand met ruim voldoende restaurants naast het strand. Het strand loopt hiet net zo steil af als veel van de andere stranden op Sint Maarten. Overigens is het bij Maho Beach over het algemeen erg druk en lawaaiig. Je ligt namelijk aan een autoweg en bij een landingsbaan waar dagelijks aardig wat vliegtuigen landen. Bovendien word je regelmatig gezandstraald, want wanneer een groot vliegtuig opstijgt met de motoren richting het strand waardoor zand en zeewater alle kanten op waait.

Maho Beach is dan misschien niet het perfecte strand voor een ontspannen dagje dobberen, maar gaaf is het wel om onder een Boeiing te liggen die bijna op je handdoek lijkt te landen.

GPS coördinaten: 18°02’15.7″N 63°07’11.2″W

Goed om te weten: opstijgende Boeiings hebben een onvoorstelbare kracht. Wanneer ze vanaf het strand opstijgen, kun je er beter niet achter gaan staan (check dit filmpje maar eens).

Parkeren: er is een betaalde parkeerplaats vlakbij het strand. Deze parkeerplaats kost 5 USD onafhankelijk van hoe lang je blijft. Maar als je bij een restaurant rondom de parkeerplaats wat gaat eten of drinken (supertip: drink cocktails bij de Sunset Bar) en een stempel krijgt van het restaurant, dan hoef je niet te betalen voor het parkeren.

Voorzieningen: er zijn meerdere restaurants, maar geen strandbedjes. Die eindigen alleen maar in zee wanneer een vliegtuig vertrekt. Restaurant score Sunset Bar; 3 van 5 (scoort hoog vanwege de cocktails, maar gemiddeld op het eten). Je kunt bij de Sunset Bar allemaal “vliegtuig” pizza’s koop. Denk aan een KLM pizza of AirFrance pizza. Ze zijn ook best goed te eten trouwens.

6. Friars Bay – voor wie van een feestje houd

Friars Bay strand is de perfecte plek voor een feestje. Wuivende palmbomen, poederzacht zand en visjes om te kijken bij de rotsen, maar ook twee strandbarretjes met live optredens in het weekend. Het hele strand kan meegenieten van de opzwepende Caribische live muziek. Friars Bay is ook de plek waar de full moon parties gehouden worden op Sint-Maarten.

Het strand is een combinatie van zand en rotsen. Friars Bay loopt rustig af en heeft weinig golven doordat de baai opgesloten ligt en de meeste wind tegen houdt. Maar neem wel waterschoenen mee zodat je iets comfortabeler het water in en uit komt.

In Friars Bay kun je best redelijk snorkelen bij de rotsen aan de rechterkant van de baai. Je kunt ook de hoek om snorkelen naar de volgende baai waar nog meer rotsen schuilplek bieden aan tropische vissen. Friars Bay is trouwens HET strand om bizar grote leguanen te zien. Tientallen oermonsters liepen door de bosjes of schoten vlak voor me het pad over.

GPS coördinaten: 18°05’39.2″N 63°04’27.0″W en 18°05’34.5″N 63°04’31.5″W

Parkeren: je kunt via beide wegen naar het strand. Parkeren is bij beide opties redelijk goed geregeld

Voorzieningen: strandbedjes verhuur, twee restaurants en veel muziek. Er is ook verhuur van paddleboards. We hebben hier niet gegeten dus ik kan je geen restaurant score geven.

Goed om te weten: elke maand is er een Full Moon party bij Kali’s Beach Bar. Toen wij er waren, was er al een flink Reggae feest en tijdens zonsondergang werd het eerste kampvuur aangestoken. Ik heb geen ervaring met het feest wat volgde want ik ben oud en moet op tijd naar bed 😉

7. Grand Case – het beste culinaire strand

Dit strand ligt aan de Franse kant van Sint-Maarten en vond ik persoonlijk een van de minst fijne stranden. De zandstrook op Grand Case strand is vrij smal en er is vrijwel nergens schaduw of ligbeddenverhuur. Soms bieden de gebouwen wat schaduw op dit strand. Dit gezegd hebbende, zijn er toch tal van redenen waarom jij Grand Case toch graag wil bezoeken.

Grand Case is een van de gezelligste plekjes op het eiland. Het strand van Grand Case wordt geflankeerd door tal van leuke eettentjes genaamd Lolo’s. Lolo’s zijn straat-barbeques waar in de buitenlucht lokaal eten wordt gekookt. Je zit er samen aan lange banken. Dit is wat mij betreft de echte Caribische vibe en deed me denken aan het fantastische eiland Caye Caulker in Belize. Al vroeg op de dag worden de eerste BBQ’s al opstookt. Het menu is meestal vrij beperkt, en de maaltijden zijn erg gunstig geprijsd.

Ben je niet zo’n fan van Caribisch eten, dan is Grand Case nog steeds de beste plek om te zijn. Hier vind je ook een groot assortiment met exclusieve, Franse gastronomie. Grand Case heeft van alle steden (voor zover je het steden kunt noemen) de meeste fine dining opties.

Wanneer je houdt van lekker eten in combinatie met heel veel gezelligheid en lokale bevolking, dan is Grand Case de beste plek op Sint Maarten.

GPS coördinaten: 18°06’12.5″N 63°03’15.5″W

Parkeren: er zijn meerdere parkeerplaatsen in de hoofdstraat van Grand Case. Sommige parkeerplaatsen zijn betaald. Die op bovenstaand gps coördinaat is gratis en ligt op 150 meter lopen van de Lolo’s.

Goed om te weten: Grand Case is vaak vrij druk met toeristen (soms van de cruiseschepen en van de snorkeltours). Reserveren is niet mogelijk dus zitten de Lolo’s vol, moet je gewoon een uurtje langer op het strand liggen en het later nog eens proberen.

Voorzieningen: er is een ontzettend groot aanbod van eettentjes. Enkele ligbedjes worden verhuurd (prijs onbekend). Soms bieden de gebouwen wat schaduw. Restaurant score Scooby Lolo; 3 van 5.

8. Lovers Beach – een 2 persoonsstrand

Lovers Beach is het lastigst te bereiken en kleinste strand van Sint Maarten. Ik moet er wel bij zeggen dat ik dit strand zelf niet heb bezocht want tja, ik ben liever lui dan moe. Om Lovers Beach te bereiken, moet je namelijk een stukje lopen in de brandende zon, met het risico dat het strand vol ligt. Er is maar plek voor twee mensen op dit strandje.

Het strand is piepklein en moeilijk te vinden, en mede daarom heb je er het rijk voor jezelf. Uiteraard heeft dit strand geen voorzieningen. Wil je weten hoe je er komt (stap voor stap video) en hoe het eruit ziet? Check dan onderstaande video.

9. Happy Bay – overal grote leguanen

Heb je geen zin in hordes toeristen maar wil je ook niet het risico lopen bij een strand als Lovers Beach dat het strand al vol is? Dan moet je naar Happy Bay gaan. Waarom toeristen niet naar Happy Bay gaan? Dat heeft alles te maken met de afgelegen ligging, want je moet zo’n 15 minuten lopen voordat je er bent. De meeste mensen hebben daar in de alles vernietigende hitte weinig zin in (normaal ik ook niet, maar ik liep naar Happy Bay tegen drie uur smiddags wanneer de temperatuur op Sint-Maarten iets aangenamer wordt). Een paar stukjes op deze route naar Happy Bay loop je in de schaduw, maar het meeste is in de zon.

Het strand is ruim met veel afwisseling. Palmbomen aan de ene kant. Rotsen aan de andere kant. Overhangende bomen en wat struiken. Happy Bay geeft genoeg ruimte om het gevoel te hebben dat je het strand voor jezelf hebt.

Het beste kun je eerst naar Friar’s Beach gaan en vervolgens naar Happy Bay toe lopen. Het pad start aan de rechterkant van Friar’s Beach en het is 10 tot 15 minuten lopen. Zowel in Friars Bay als tijdens je wandeling naar Happy Beach kom je heel veel leguanen tegen.

Op Happy Bay is een bar op het strand maar die was gesloten toen ik er was. Dus neem je eigen eten, drinken en parasol mee. Er is namelijk ook geen ligbeddenverhuur. Gelukkig bieden de palmbomen op het strand en de rotsen vaak voldoende schaduw.

GPS coördinaten: 18°05’55.9″N 63°04’23.2″W (dit zijn de coördinaten van het strand)

Parkeren: je kunt het beste parkeren bij Friars Bay aan de rechterkant van de baai

Voorzieningen: er zijn geen voorzieningen op dit strand

10. Cupecoy Bay – omringd door kliffen

Cupecoy Bay zijn verschillende kleine strandjes in het Nederlandse deel van Sint-Maarten. De strandjes zijn omringt door kliffen. Het grootste strandje van Cupecoy Bay heeft zonnebedjes en een barretje (Danny’s Beach Bar), maar op de andere stranden van Cupecoy Bay vind je niets. Het water is er echt ontzettend blauw, of misschien komt dit doordat je er vanaf de kliffen van bovenaf op kijkt.

Cupecoy Bay is niet echt een strand om op te gaan relaxen omdat de meeste stranden bestaan uit rotsen en – wanneer het hoogwater is – eigenlijk te weinig zand hebben om lekker je handdoek neer te leggen. Maar het is prachtig om de baaien van Cupecoy Bay te zien, zeker met de kliffen. Het is ook een goede plek om de zonsondergang te bekijken.

GPS coördinaten: 18°03’01.0″N 63°08’02.6″W

Parkeren: er is een algemene parkeerplaats op bovenstaand gps coördinaat. Vanaf daar kun je kiezen welke van de verschillende kleine baaitjes van Cupecoy Bay je naartoe wilt gaan. Wij hebben geparkeerd bij restaurant Mario Bistro at the Cliff vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt op een deel van de baaien en de mooie kliffen. Het is mogelijk om vanaf Mario’s naar het strand te komen.

Voorzieningen: over het algemeen geen voorzieningen. Op de meeste strandjes is het zelfs lastig om je handdoekje neer te leggen. Wij hebben geluncht bij Mario Bistro at the Cliff. Relatief goedkoop voor de luxe gerechten die je krijgt (zelfde prijs als fastfood op sommige andere stranden, maar dit was absoluut van gastronomische kwaliteit), en een fantastisch uitzicht over de kliffen. Restaurant score Mario’s; 5 van 5.

11. Indigo Bay – van alles wat, maar nooit druk

Indigo Bay is een kleine baai met goede snorkelmogelijkheden. Er liggen een paar groepen rotsen op zwemafstand van het strand waar je goed kunt snorkelen. Bij Indigo Bay zagen we constant pelikanen duiken naar vis, meestal vlak naast je omdat de vissen van jou vandaan zwemmen, zo in de grote snavel van een duikende pelikaan.

Zoals zo ongeveer elk strand op Sint Maarten, heeft ook Indigo Bay een perfect wit strand met azuurblauw water. Geen bomen, geen hoge kliffen. Dus neem wel je eigen parasol mee wanneer je deze niet wilt huren.

Parkeren; erg makkelijk. Er is grote een parkeerplaats vlakbij het strand

Goed om te weten: je moet door slagbomen van het resort. Meestal kun je zo doorrijden, en anders kun je aangeven dat je naar het strand wil.

GPS coördinaten: 18°01’17.7″N 63°04’28.1″W

Voorzieningen: 1 strandbar met erg lekker eten. Douche om je af te spoelen. Strandbedjes en parasols (tegen betaling).  Cabanas (ook tegen betaling). En een massage service (uiteraard tegen betaling). Restaurant score Indigo Bay Beach Club; 4 van 5.

12. Petite Plage – Creole Rock

Dit kleine strandje (zoals de naam waarschijnlijk al deed vermoeden) ligt geheel ingesloten tussen hoge rotsen. Het zandstrand van Petit Plage is niet breed en niet groot maar heeft een aantal hele mooie voordelen.

  • Het strand van Petit Plage loopt heel rustig af waardoor het ook voor kinderen (of mensen zoals ik die bij de minst golf al half op hun bek gaan) makkelijk zwemmen is.
  • De kussens op de ligbedden zijn net matrassen. Echt super comfortabel.
  • Je kunt best aardig snorkelen bij Petit Plage. Zeker bij Creole Rock. Creole Rock is echt te ver om naar toe te zwemmen vanaf het strand (vind ik, maar het schijnt dat sommigen het doen), maar er worden genoeg tours aangeboden naar Creole Rock.

GPS coördinaten: 18°06’30.4″N 63°03’11.4″W

Parkeren: eigenlijk zijn er twee opties. Langs de weg parkeren, wat vrij lastig is, of vragen of je op het terrein van de Grand Case Beach Club kunt parkeren.

Goed om te weten: dit strand hoort gedeeltelijk bij Grand Case Beach Club. Je kunt bij de Grand Case Beach Club de ligbedden huren, maar ook SUP boards, snorkels en flippers.

Voorzieningen: strandbedjes (twee bedden voor 25 USD), verhuur snorkels, luchtbedden en SUP boards, restaurant en douche. Restaurant score Grand Case Beach Club; 4 van 5 (wel vrij duur)

13. Pinel eiland – een tropisch eiland bij een tropisch eiland

Dit is officieel niet een strand op Sint-Maarten (hoofdeiland). Ile de Pinel is namelijk een klein eilandje voor de kust van Sint-Maarten. Op nog geen 5 minuten varen, lig je op klein tropisch eilandje wat je makkelijk rond kan wandelen. Het strand van Ile de Pinel loopt zo langzaam af in het water dat je na 50 meter nog steeds op je billen op de bodem kunt zitten zonder te verdrinken.

Er lopen verschillende wandelpaden over Pinel eiland. Het is leuk om een rondje te wandelen over Ile de Pinel eiland. Je zou zomaar landschildpadden aan kunnen treffen die daar in het wild rondlopen.

Op Pinel eiland is nog een tweede strand. Dit strand ligt aan de andere kant van Pinel eiland. Dit is aan de windzijde van het eiland dus is niet altijd geschikt om te zwemmen. Dit is trouwens ook een naaktstrand. Toen ik er was, was er maar 1 ander groepje mensen.

Het strand aan de andere kant van Pinel Island

GPS coördinaten: 18°06’18.5″N 63°01’31.9″W (dit is het GPS coordinaat van de parkeerplaats bij de ferry)

Parkeren: je kunt makkelijk parkeren bij de pier vanaf waar de boot vertrekt naar Pinel Island. Parkeren is gratis.

Goed om te weten: Pinel eiland heeft twee stranden. Het strand waar de boot aan komt en een bijna verlaten strand aan de andere kant van het eiland op een paar minuten lopen.

Voorzieningen: op Pinel eiland zijn twee restaurants (wel vrij duur natuurlijk omdat alles aangevoerd moet worden met de boot). Er worden strandbedden met parasols verhuurd door beide restaurants (25 USD voor twee bedden met parasol). En er zijn natuurlijk wc’s. Restaurant score Karibuni; 4 van 5.

Tip voor overnachting in Sint-Maarten

Wij huurden via Airbnb onderstaand fantastische uitzicht. We werden elke dag wakker met het geluid van de zee en de palmbomen die rustig in de wind zwaaiden. Deze baai op Sint Maarten is helemaal privé. Zoek maar eens op Sandy Ground. Er hoort ook een zwembad bij midden op het strand. Dus wil je afkoelen zonder zeewier tussen je tenen maar met uitzicht op zee, dan kun je ook nog lekker in het zwembad drijven. Ik kan je deze Airbnb absoluut aanraden wanneer je naar Sint Maarten op vakantie gaat.

Meer tips voor een vakantie in het Caribisch gebied?

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.