Sint Maarten; 11x bezienswaardigheden en activiteiten op dit tropische eiland

Sint Maarten is niet per se de bestemming voor een actieve vakantie vol bezienswaardigheden. Toch is er meer te zien dan alleen palmbomen, witte stranden en azuurblauw water. Lees in deze blog alles over de bezienswaardigheden op Sint Maarten.

Laten we voorop stellen dat ik onderstaande bezienswaardigheden absoluut niet zou aanraden als reden om speciaal voor naar Sint-Maarten te komen. Het zijn over het algemeen niet de meest boeiende bezienswaardigheden. Maar op een regenachtige dag, of als je er toch in de buurt bent, kan het een grappige stop zijn om eens rond te kijken. Verwacht dus niet te veel van deze bezienswaardigheden op Sint Maarten.

In deze blog heb ik niet de stranden van Sint Maarten genoemd als bezienswaardigheid. Het is absoluut de mooiste bezienswaardigheid en waarschijnlijk de enige reden waarom je naar Sint Maarten bent gekomen. Lees hier alles over de mooiste stranden van Sint Maarten.

1. Pic Paradis – regenwoud en hoogste berg Sint Maarten

Op Sint Maarten kun je meerdere hikes maken. Mits je goed tegen de enorme hitte en luchtvochtigheid kunt. De meest bekende hike is naar de hoogste berg van het eiland: Pic du Paradis of Paradise Peak.

Pic Paradis is de hoogste berg van het eiland met maar liefst 424 meter. Een enorme beklimming waar je bijna moet wennen aan de ijle lucht 😉 . Deze berg bevindt zich in het Franse gedeelte van Sint Maarten. De natuur is in deze omgeving zeer fraai met kans om zelfs apen te zien. Wij hoorden de apen alleen in de dichte bossages maar hebben ze helaas niet gezien. Deze apen leven in het laatste stukje regenwoud op Sint Maarten. Je loopt dus gedeeltelijk in het regenwoud. Wat maar goed is ook, want dan heb je tenminste af en toe een beetje schaduw.

Vanaf de top heb je fantastisch uitzicht over het halve eiland en de dichtbij gelegen eilanden St. Barths en Anguilla.

Ik had ambitieuze plannen om naar de top van Pic Paradise te klimmen, maar door de hitte kost alles tien keer zo veel moeite op Sint-Maarten. Ondanks dat de wandeling naar de top slechts een paar kilometer is, doe je er toch al snel anderhalf uur over. Het pad is op een paar stukken erg steil en uitdagend (heb ik gehoord, want ik koos voor de relaxte manier om naar de top te gaan).

Hieronder vind je twee mogelijke manieren om naar de top van Le Pic Paradis te gaan:

1. Start je wandeling bij Loterie Farm; een openlucht zwemparadijs (zie punt 5).

Bij Loterie Farm betaal je 5 euro en krijg je een kaartje van de route die je kunt lopen naar de top van Paradis Peak. De hike duurt vanaf Loterie Farm in totaal ongeveer drie uur. Een groot deel van de wandeling naar de top van Pic Paradis kun je maken in de schaduw. Toch heb ik vanwege de hitte de wandeling vanaf Loterie Farm naar de top van de hoogste berg van Sint Maarten niet gemaakt want zelfs in de schaduw is het erg warm. Je kunt helaas niet voor 09.00 uur bij Loterie Farm terecht dus je loopt tot zeker 12.00 uur te wandelen.

Relaxen bij Loterie Farm na je inspannende beklimming

2. Met de auto + een wandeling naar Pic Paradis

Een gratis, en een makkelijke en veel vroeger op de dag te plannen manier om naar de top van Pic Paradis te wandelen is een deel van de route met de auto afleggen. Rijd naar het volgende GPS coördinaat (18°04’43.6″N 63°03’05.5″W) en probeer daar je auto te parkeren. Doe dit niet bij het hotel The Paradise Peak. Die hebben een parkeerverbod bij hun voor de deur. Tot aan dit coördinaat is te doen zonder 4wd. Verder rijden naar de top met een normale auto is zeer af te raden. Je komt vrij zeker volledig vast te zitten.

Vanaf waar je de auto achter laat, is het nog ongeveer 10 a 15 minuten lopen naar de top. Wij maakten de wandeling rond 07.00 in de ochtend. Dan is het nog heerlijk koel en loop je voornamelijk in de schaduw.

2. Grand Cace – culinaire hoofdstad

Grand Case is een plaatsje aan de Franse kant van Sint Maarten. Een plaatsje met echte Caribische restaurants en een heerlijke beach vibe. Het deed me denken aan Caye Caulker in Belize. Even geen casino resorts of oneindig grote hotels zoals bij Philipsburg. In Grand Case heerst de sfeer van een tropisch eiland.

Helaas hebben de gebouwen in Grand Case redelijk wat te verduren gehad tijdens de orkaan Irma die in 2017 over Sint Maarten raasde. Op sommige plekken ziet het er nog altijd heel vervallen uit. Maar gelukkig maken het strand en de lekkere restaurantjes van Grand Case een hoop goed. Grand Case is de plek om luxe en heerlijk Frans te gaan eten maar het is ook de plek voor de beroemde Lolo’s.

Een Lolo is een klein tentje waar op straat gebarbequed wordt. Ze maken typisch Caribische gerechten als kip en vis met bonen, maïs, aardappel en banaan.

Een maaltijd bij een Lolo is een heel stuk goedkoper dan de rest van de restaurants in Sint Maarten. Je vindt een groot cluster van Lolo’s op Boulevard de Grande Case. Dus houdt je van lekker eten, bezoek dan vooral Grand Case.

3. Grensmonument – de enige plek waar Frankrijk en Nederland elkaar raken

Sint-Maarten is de enige plek ter wereld waar Frankrijk aan Nederland grenst. Het noordelijke deel van het eiland is Frans (Saint Martin), het zuidelijke deel hoort bij het Koninkrijk der Nederlanden (Sint Maarten). Als je goed naar de kaart kijkt, dan zie je dat het Franse deel net wat groter is dan het Nederlandse deel. De meest populaire verklaring hiervoor is een grappig verhaal.

In 1648 liepen twee mensen – 1 Frans en 1 Nederlands – beiden van een kant van het eiland elkaar tegemoet. Ze mochten niet rennen. Waar ze elkaar tegen zouden komen, is waar de grens tussen het Franse en Nederlandse deel getrokken zou worden. De Fransman liep sneller dan de Nederlander vanwege hun alcohol voorkeuren. De Fransman vertrok met een wijntje in zijn maag, maar de Nederlander vertrok met Jenever in zijn maag. Dat laatste zorgde voor een ietwat verminderde wandelsnelheid.

Of het waar is? Geen idee. 300 jaar na het tekenen van het verdrag werd een grens monument opgericht wat herinnerd aan de vereniging van het eiland Sint-Maarten. Is het de moeite waard om dit grensmonument te bezoeken? Zeker niet, maar je rijdt er waarschijnlijk sowieso wel een keer langs wanneer je Sint Maarten gaat verkennen.  .

GPS coördinaten: 18°02’49.9″N 63°05’10.5″W. Je treft dit grensmonument aan de Union Road.

4. Twee hoofdsteden – 1 eiland; Marigot en Philipsburg

Sint Maarten en Saint Martin zijn twee landen (of eigenlijk delen van landen) op 1 eiland. Elk deel heeft dus ook zijn eigen hoofdstad. Marigot in het Franse deel en Philipsburg (waar ook de grootste luchthaven is) in het Nederlandse deel. Nou is Sint Maarten niet per se de meest culturele of oude regio qua steden, dus ik zou geen Amsterdamse grachtenpanden verwachten in Marigot en Philipsburg.  Maar het is op een wat regenachtige middag een prima manier om eens iets anders te doen dan op het strand liggen.

In Philipsburg komen bijna alle cruiseschepen voor geheel Sint Maarten aan. Qua timing kan dit het verschil zijn tussen heel druk en alles gesloten. Ofwel alle passagiers van de schepen lopen ook net in Philipsburg, of een deel van de winkels zijn juist dicht omdat er geen schepen zijn. Het ligt er maar net aan met wat voor reden je naar Philipsburg komt; winkelen of de stad bekijken?

In Philipsburg zijn Front Street, Boardwalk (aan het strand) en Old Street de moeite waard. Front Street (Voorstraat) is een sfeervol straatje met Caribische sfeer waar je kunt winkelen (lees: souvenirwinkeltjes dus). In Front Street vind je ook het Courthouse, één van de oudste gebouwen van Sint Maarten. Stel je van dit gebouw niet te veel voor. Sint Maarten is qua gebouwen gewoon echt niet een heel boeiend eiland.

In Marigot zijn de Boulevard de France, het bij punt acht genoemde Fort Louis en de markt te bezoeken. Ik zou de markt niet per se een hoogtepunt noemen, maar als je toch wat gaat eten bij een van de vele Franse bakkers, dan kun je er net zo goed een rondje over slenteren.

In zowel Marigot als Philipsburg kom je een hoop street art tegen. Heb je geen interesse in gebouwen, markten of goedkope souvenirwinkeltjes, dan zou ik vroeg in de ochtend gaan wanneer de stad nog slaapt en je op jacht kunt naar de mooie Street art overal.

5. Chillen bij Loterie Farm

Ik schrok nogal toen ik net bij Loterie Farm aan kwam. Loterie Farm is een prachtig stukje natuur op het Franse gedeelte van Sint Maarten. Het is een oude suikerriet plantage, die nu verandert is in een tropisch paradijs. Maar je betaalt maar liefst 25 euro per persoon voor strandbedjes zonder parasol (en zonder strand) en 85 euro voor een cabana voor twee personen. Je mag niet je eigen eten en drinken meenemen dus reken op een flink dure dag wanneer je naar Loterie Farm gaat.

Loterie Farm is een openlucht zwemparadijs met meerdere baden, bubbelbaden, ligbedden en cabana’s die je kunt huren. Ondanks dat het flink duur is, is dat het geld helemaal waard. Het is een tropisch paradijs waar je de hele dag (en zo lang wil je ook wel blijven voor dat geld) kunt chillen. In het weekend draait er vaak een DJ en is het echt een groot feest. De rest van de week is het een stuk rustiger en de perfecte dag om een keer even geen zand in je zwembroek te vinden aan het eind van de dag.

Loterie Farm is trouwens ook het startpunt van de wandeling naar Pic Paradis (zie punt 1). Na een hike naar Pic Paradis kun je bij Loterie Farm lekker relaxen en eten.

Is Loterie Farm het geld waard? Wat mij betreft wel.

GPS coördinaten: 18°04’42.4″N 63°03’45.2″W

Goed om te weten: op maandag en dinsdag is het er heerlijk rustig. Ga je op zondag dan moet je zeker reserveren. Kinderen onder de dertien jaar zijn trouwens niet welkom.

6. URBEX: een verlaten resort – La Belle Creole

Vind je Urbexen leuk? Dan is er zelfs op Sint Maarten een gave locatie te vinden; resort La Belle Creole.

Orkaan Irma en Louise hebben op het eiland hun sporen achtergelaten. Op verschillende plekken vind je nog verwoeste gebouwen en gezonken boten. Aan de Franse kant kun je een resort bezoeken wat maar liefst twee keer verwoest werd. Door een brand en orkaan Luis in 1995 en daarna nog een beetje meer door orkaan Irma in 2017. In de jaren ’80 moet dit een zeer luxe resort geweest zijn. Nu is van die luxe nog weinig over.

Ik liep in eerste instantie in mijn eentje door La Belle Creole rond. Dat is niet echt een goed plan. La Belle Creole ligt erg afgelegen en is in slechte staat. Dit is de perfecte plek om als zwerver of verslaafde gratis te overnachten, maar ook om precies in te storten wanneer je net een gammele trap op klimt. Daarnaast heb ik veel te veel zombie series en seriemoordenaar films gezien waardoor ik in elke hoek een hand zie die mij vast wil grijpen om me de duisternis in te trekken. Dit gevoel werd alleen maar erger toen ik thuis las dat twee wandelaars er in 2019 nog een man hadden gevonden die zichzelf had opgehangen. Ik ben echt helemaal genezen van dat Urbexen. Maar vind jij dat wel helemaal geweldig, check dan hieronder alle details.

Tip van een pro; ga niet in het donker!

GPS coördinaten: 18°04’15.4″N 63°06’57.8″W

Goed om te weten: Als je op de weg van CupeCoy richting Marigot rijdt, moet je op een gegeven moment een kleine weg naar links in. De weg is bijna niet te zien. Onderstaande foto geeft aan waar je ongeveer moet zijn. Het kan zijn dat de ingang geblokkeerd is. Dan moet je de laatste paar honderd meter lopen.

Klik hier om te zien hoe het resort er uit zag voor de ravage!

Vlakbij La Belle Creole resort is trouwens ook Davids Hole te vinden. Dit is een ingestorte zeegrot (of een sinkhole). Je kunt op een rustige dag door de twee doorgangen naar binnen zwemmen vanaf Baie Rouge.

7. Onder een Boeiing liggen op Maho Beach

Waar de meeste stranden op Sint Maarten een tropisch zandstrand zijn, is Maho Beach een tropisch zandstrand met wat extra’s. Om precies te zijn, je kunt hier zonnebaden onder overvliegende Boeiings. Het is vergelijkbaar met in de zon liggen vlak voor de Polderbaan op Schiphol. Waarom zou je dat willen doen? Omdat het eigenlijk superleuk was. Zo ontzettend veel geweld wat over je heen raast en de spanning of ze op jou landen of twintig meter verder toch op de landingsbaan eindigen. Leuk om eens mee te maken, of van veilige afstand te bekijken met een lekkere cocktail in je hand vanaf bijvoorbeeld Sunset bar.

GPS coördinaten: 18°02’16.8″N 63°07’11.4″W

Goed om te weten: wanneer je parkeert op het grote parkeerterrein en wat gaat eten in 1 van de omliggende restaurants en daar een stempel laat zetten op je parkeerkaart, dan hoef je de 5 USD parkeergeld niet te betalen.

Handige tip: check op de website van de luchthaven de aankomst- en vertrektijden van die dag. Daar kun je ook zien met wat voor soort vliegtuig ze vliegen zodat je de grootste uit kunt zoeken.

8. Bezoek Fort Amsterdam en Fort Louis

Zowel de Nederlandse als de Franse kant van Sint Maarten beschikken over een oud fort. Aan de Nederlandse kant kun je Fort Amsterdam vinden bij het Divi Resort, vlak naast Philipsburg. Aan de Franse kant kun je Fort Louis vinden in Marigot.

Van beide forten is niet veel meer over. Er staan nog wat kanonnen en een aantal ruimtes zijn nog intact, maar verder is er niet veel meer te zien. Dus je hoeft de forten niet per se te bezoeken vanwege de forten zelf.

Waarom zou je er dan wel heen gaan? Je hebt vanaf beide forten een fantastisch uitzicht over de onderliggende baaien en soms zelfs over half Sint Maarten. Met de groene bergen op de achtergrond en de zeilbootjes onder je, zijn dit wat mij betreft de mooiste uitzichtpunten van het eiland.

Fort Amsterdam details

  • GPS coördinaten: 18°01’07.3″N 63°03’34.6″W
  • Parkeren: bij Divi hotel
  • Goed om te weten: je moet door het Divi hotel heen om Fort Amsterdam te bereiken

Fort Louis details

  • GPS coördinaten: 18°04’12.5″N 63°05’05.5″W
  • Parkeren: er is ruim voldoende parkeerplek onderaan het fort

Beide forten zijn uitermate geschikt voor zonsopkomst of zonsondergang. Zowel qua temperatuur (een stuk aangenamer dan midden op de dag) als qua spectaculaire wolkenluchten.

9. Een dagje naar Pinel of Tintamarre island – La Réserve naturelle de Saint-Martin

La Réserve naturelle de Saint-Martin is een 30 km2 beschermd natuurreservaat aan de noordkant en oostkant van Sint-Maarten. De eilandjes Petite Clef, Tintamarre en Pinel maken ook deel uit van dit natuurgebied. In het gebied leven veel broedende vogels, vissen, zeepaardjes, zeeschildpadden en andere dieren.

Ik ben naar Pinel gevaren met een vissersbootje. Het water is er super mooi en vaak heel rustig. Pinel is zo klein dat je ook een rondje kunt lopen over het gehele eiland. Als je op zoek bent naar een rustiger strand dan kun je naar de andere kant van Pinel Island wandelen.

Het eiland is nog geen vierkante kilometer groot. Op ongeveer 10 minuten lopen van het hoofdstrand vind je een heel rustig strand. Badkleding op dit tweede strand is trouwens optioneel, maar veel mensen zijn er meestal niet.

Eenmaal op Pinel eiland kun je lekker (maar duur) eten bij één van de twee restaurantjes, zwemmen in het azuurblauwe kalme water, een ligbedje huren of gewoon zelf je handdoekje ergens neerleggen en de vele leguanen bekijken. Het is er prachtig. Ook om te snorkelen heb je hier de meeste kans om schildpadden, roggen en tropische vissen te zien. Die heb ik overigens geen van allen gezien. Wat vissen her en der, maar heel veel stelde het niet voor.

Het eilandje Tintamarre heeft geen voorzieningen. Neem dus je eigen eten en drinken mee!

Je kunt op twee manieren naar Pinel eiland reizen;

  • een kajak huren (vanaf € 25 voor een 1-persoonskajak) en naar het eiland peddelen in ongeveer 20 minuten.
  • Neem de boot die je in 5 minuten naar het eiland toe brengt.

Parkeren: er is ruim voldoende parkeerplek bij de haven. Voor zo ver je het een haven kunt noemen. Er passen twee bootjes aan de steiger.

Goed om te weten: er is schaduw en zitplek in de haven wanneer je onverhoopt moet wachten op een volgende boot. Er is geen schaduw op de boot, maar de reis is maar 5 minuten en het waait comfortabel op de boot.

GPS coördinaten: 18°06’18.8″N 63°01’31.1″W

Kosten en tijden: de eerste boot gaat om 9.30 uur. De laatste boot gaat om 16.00 terug in het laagseizoen en om 17.00 in het hoogseizoen. Een retour kost 12 USD of 10 euro.

Ik ben zelf alleen naar Pinel geweest. Wil je meer lezen over Tintamarre eiland, check dan eens deze blog van Jes Worry Less.

10. Natural Pools en mangroven

Op verschillende plekken op Sint Maarten vind je mangrovebossen en Natural Pools. Niet per se altijd op dezelfde plek trouwens. Natural Pools zijn natuurlijke zeezwembaden die deels of bijna geheel afgesloten zijn van de zee en daardoor veel minder last hebben van golven en stromen. Natural Pools zijn met recht een soort van zwembaden. Dit zijn ook plekken waar je veel verschillende vogelsoorten kunt spotten of oneindig veel krabbetjes druk aan het werk ziet. Mangrovenbossen zijn een nog veel betere plek om vogels te spotten.

In het oosten van Sint Maarten tref je tussen Back Bay en Geneva Bay een heel klein natuurlijk zeezwembad. Vlakbij La Belle Creole resort is trouwens ook een heel fijn natuurlijk zwembad te vinden. Staat er een keer wat meer wind, dan is dit een perfecte plek om de dag door te brengen.

Ben je een echte vogelliefhebber, check dan vooral bij de lagunes van Simpson Bay en Oyster Bay de mangrovenbossen. In dit gebied kun je veel verschillende soorten vogels spotten. Van de 19 mangrovenbossen zijn er nog maar vier over: Red Pond, Fresh Pond, Little Bay Pond and Mullet Pond.

Zowel de Natural Pools als de mangrovenbossen zijn allemaal te vinden op Google Maps onder eerder genoemde namen

11. Bekijk Sint Maarten vanaf het water of onder water

De fantastisch mooie stranden, de palmbomen en het blauwe water zijn nog mooier vanaf het water of van onder water. Het bekendste onderwaterpark is Het Man of War Shoal Marine Park Sint Maarten. Dit in 2010 opgerichte park ligt ten zuiden van Sint Maarten en heeft als doel het beschermen van onder andere de prachtige koraalriffen. Maar ook La Réserve naturelle de Saint-Martin waar onder andere het eerder genoemde Pinel Island en Tintamarre onderdeel van zijn die vallen onder beschermde onderwaternatuur.

Lees hier alles over de mooiste snorkelplekken van Sint-Maarten.

Vanaf het water heeft Sint Maarten heel wat opties in de aanbieding. Denk bijvoorbeeld aan sunset cruises, rondjes rond het hele eiland van Sint-Maarten varen, jetski safaris en snorkeltrips. Er kunnen grote verschillen zijn tussen aanbieders qua groepsgrootte, activiteiten die ze doen, muziek en drank aan boord en leeftijdssamenstelling. Vraag je hotel wat zij aanbieden, of je Airbnb host of hij/zij bepaalde bedrijven aan kan raden. Zo heeft het Divi Resort jetski verhuur (en nog meer van die typische Resort activiteiten als op een opblaasbaar ding met veel te hoge snelheid over het water gesleurd worden), kun je bij Petit Plage paddleboards huren en heeft Mullet Bay kano verhuur.

Tip voor overnachting op Sint-Maarten

Wij huurden via Airbnb onderstaand fantastische uitzicht. We werden elke dag wakker met het geluid van de zee en de palmbomen die rustig in de wind zwaaiden. Deze baai is helemaal privé. Er hoort ook een zwembad bij midden op het strand. Dus wil je afkoelen zonder zeewier tussen je tenen maar met uitzicht op zee, dan kun je ook nog lekker in het zwembad drijven. Ik kan je deze Airbnb absoluut aanraden wanneer je naar Sint Maarten op vakantie gaat.

Op zoek naar meer Sint Maarten inspiratie?

Check dan eens onderstaande blogs:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.