Sint Maarten: beste snorkelplekken vanaf het strand

Sint Maarten is een niet per se een paradijs voor snorkelaars. Het eiland heeft maar liefst 37 fraaie stranden maar bij de meeste daarvan kun je niet noemenswaardig veel vis zien. In deze blog lees je welke stranden op Sint Maarten de beste kans geven op genieten van de onderwaterwereld.

Ben je een enthousiaste snorkelaar, ga dan vooral niet naar Sint-Maarten maar naar Curaçao (of Bonaire?). Sint-Maarten is niet de plek voor kleurrijke riffen en oneindig veel tropische vissen. Er is meer dan genoeg te zien maar als je al wat meer gesnorkeld hebt dan is Sint-Maarten waarschijnlijk een teleurstelling voor je. Bij onderstaande plekken kwam ik meestal een tiental verschillende vissoorten tegen en nauwelijks koraal. Mogelijk dat orkaan Irma de riffen onherstelbaar heeft beschadigd.

Ik heb 13 stranden bezocht op Sint Maarten en slechts zeven hebben deze blog gehaald. Dit zegt al wel genoeg over de snorkelmogelijkheden van Sint Maarten. De snorkelplekken staan op volgorde van waar ik de meeste vis heb gezien tot de minste vis. Er zijn nog meer stranden op Sint-Maarten waar mogelijk ook gesnorkeld kan worden zoals Tintamarre eiland in Orient Bay, Le Galion en Dawn Beach. Met deze stranden heb ik geen persoonlijke ervaring maar er wordt wel geadverteerd met snorkelmogelijkheden op die stranden.

1. Little Bay Beach – Divi Resort

Little Bay Beach is verreweg de beste en leukste snorkelspot van Sint-Maarten. Niet omdat het strand of de omgeving (in het grote Divi Resort) nou zo mooi zijn, maar omdat je bij Little Bay Beach de mooiste onderwaterwereld hebt.

Het strand loopt vrij langzaam af en de golfslag is op de meeste dagen vrij matig. Recht voor de verhuur van snorkels en paddleboards vind je rotsen waar al aardig wat vis te zien is (net naast de pier). Maar voor de echt goede snorkelplekken moet je helemaal links tegen de rotsen de kustlijn volgen. Snorkel richting de Tiki hut die daar in het water ligt en je zult een helikopter, onderzeeër en een kanon onder water vinden. Hier zwemmen scholen met vis om je heen. Pelikanen kijken vanaf de rotsen op je neer om te zien wat voor een kansloze zwemmer je bent. Van alle plekken op Sint-Maarten was dit absoluut de mooiste, meest spectaculaire en meest visrijke snorkelplek. Mijn absolute nummer 1!

2. Petite Plage- Creole Rock

Creole Rock schijnt een fantastische locatie te zijn om te gaan snorkelen. Maar het is niet helemaal snorkelen vanaf het strand. Creole Rock is een rotsmassa een stukje uit de kust. Het ziet er niet uit als een goede snorkelplek, maar echt elke tour stopt bij Creole Rock om te snorkelen. Creole Rock is ook de plek waar je misschien wel zeeschildpadden kunt zien.

Het is mogelijk om hier naartoe te zwemmen vanaf Petit Plage, maar dan moet je toch wel erg veel vertrouwen hebben in je eigen zwemkunsten. Misschien dat als je een peddelboard of kano mee hebt dat het dan makkelijker gaat.

Rondom Petite Plage zelf kun je bij de rotsen al aardig wat vissen zien. De kleine baai heeft rotsen aan beide kanten waar talloze vissen in te vinden zijn. Maar rotsen zijn geen koraalriffen dus je vindt de vissen niet op kleurrijk koraal.

TIP: pas op voor zee-egels

Als je gaat snorkelen op Sint Maarten pas dan goed op als je ergens op de zeebodem in het ondiepe gedeelte gaat staan. Want je gaat dan misschien op een zee-egel staan. Zee-egels hebben zeer sterke en lange zwarte stekels.

3. Baie Rouge en David’s Hole

Baie Rouge is om twee redenen een geschikt snorkelstrand.

  • Langs de rotsen kun je al verschillende vissen zien. Dit is vooral fijn wanneer je geen zwemmer bent met veel zwemvertrouwen.
  • David’s Hole; dit is een ingestorte zeegrot waar je naar binnen kunt snorkelen (bij goed weer uiteraard) en vanaf waar er een rif verder de zee in loopt.

Het is vrij druk met jetski’s richting David’s Hole, dus ben je van plan om vanaf Baie Rouge naar David’s Hole te snorkelen, zorg dan dat je goed zichtbaar blijft in het water. Snorkelen met zo’n vlaggetje boven water kan waarschijnlijk geen kwaad in deze regio.

Davids’ Hole

4. Friars Bay

Friars Bay is een klein strand niet ver van Grand Case. Doordat een deel van het strand uit rotsen bestaat, kun je hier best aardig snorkelen. Er is meestal weinig golfslag doordat de baai vrij afgesloten is.

Verwacht trouwens geen Great Barrier Reef taferelen. Door orkaan Irma zijn er heel veel riffen beschadigd geraakt op Sint-Maarten en nog lang niet hersteld. Er zijn mooie tropische vissen te zien, maar het zijn er niet veel, en zeker geen kleurrijke koralen. Ik zag pufferfish, een school trompetvissen, allemaal vissen waarvan ik de naam niet weet waaronder knalpaarse met mango-gele vissen. Voor beginnende snorkelaars zijn dit perfecte stranden om je eerste snorkelervaring op te doen.

De hoek om snorkelen vanaf Friars Bay; hier vind je nog meer inhammen met rotsen – je kijkt richting Friars Bay op deze foto

5. Pinel Island

Pinel eiland is een klein eilandje voor de oostkust van Sint-Maarten en ligt in het Réserve naturelle de Saint-Martin. Dit zou de beste snorkelspot van heel Sint-Maarten moeten zijn. En er was inderdaad heel wat meer te zien dan op de andere plekken waar ik tot dan toe op Sint-Maarten had gesnorkeld. En toch viel het tegen.

De westkant van Pinel – waar ook de bootjes aankomen en alle strandbarretjes zijn – is de plek met de meest rustige wateren. Het strand loopt heel langzaam af. Na vijftig meter kun je nog steeds met je billen op de bodem zitten zonder te verdrinken. Hier zwom sporadisch een vis, soms een flink grote. Wanneer ik naar zee keek en de rotsen aan de rechterkant volgde was er wel substantieel meer vis te zien naar ik zou dit toch niet omschrijven als de beste snorkelplek van Sint-Maarten.

Aan de noordoostkant van het eiland is ook een rif te vinden. Maar hier snorkelen gaat alleen als er niet te veel wind staat en de stroming niet te sterk is. Naast dit rif is er ook een snorkeltrail, aangegeven met witte boeien. Je vindt deze snorkeltrail wanneer je aan komt op het strand en dan naar rechts loopt. Wanneer je de witte boeien ziet, dan heb je de trail gevonden.

6. Mullet Bay

Mullet Bay is een hele lange baai met perfect blauw water. Op de uiteinden van Mullet Bay vond je rotspartijen die onderdak bieden aan wat vissen. Kijk in deze baai wel uit dat je niet tegen de rotsen aan drijft door de golven of dat je afdrijft de baai uit.

Wanneer je aan de rechterkant van de baai snorkelt, dan kun je de hoek om snorkelen naar Cupecoy Beach. Zo lang je de rotsen volgt, zul je wel wat vissen zien.

Maar eigenlijk is dit strand niet heel geschikt om te snorkelen. Het is een grote baai met alleen maar blauw water en wit zand zoals op onderstaande auto. Vissen hebben toch wel iets meer nodig dan alleen een kale zandbodem.

Dit zijn niet de meest geschikte wateren voor vis

7. Indigo Bay

Indigo Bay is een rustig strand met redelijke snorkel mogelijkheden. Tussen twee boeien ligt een rif. Dit rif is te bereiken vanaf het strand. Rondom alle rotsen is ook nog wel wat vis te zien. Toen ik er was, vond ik de stroming vrij sterk. Het strand loopt erg steil af en ik vond de golven best flink (relatief natuurlijk, want de golven in de Noordzee zijn minstens tien keer zo groot). Misschien dat bij een minder sterke wind dit een veel betere snorkelplek is.

Al die donkere plekken zijn rotsen waar je vissen tussen kunt zien zwemmen

Op zoek naar meer Sint-Maarten inspiratie?

Check dan een onderstaande blogs:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.