IJsland; budget, route, reisafstanden en wat je echt moet zien in IJsland

IJsland Blue Lagoon

IJsland is duur! Ik kan het ook niet mooier maken. Maar laat dit je vooral niet tegen houden. IJsland is namelijk ook fantastisch mooi en het geld zeker waard. Ik heb tal van tips voor je om toch wat geld te besparen in IJsland. Hoe zag onze zesdaagse route eruit? Hoeveel hebben we uit gegeven? En wat waren de absolute hoogtepunten op een roadtrip door Zuid IJsland?

Onderweg in IJsland
Onderweg in IJsland

Route voor zes dagen IJsland

Op onderstaande afbeelding de route die we in zes dagen hebben gereden in IJsland. Daarnaast een tabel met de reisafstanden en tijden per dag. Wij zijn in mei naar IJsland gereisd. Het is hier dan nog koud (is het er ooit warm?), maar de sneeuw is wel van de rondweg over het eiland af. Het is geen hoogseizoen, dus niet alles is fulltime open, maar er zijn gelukkig ook nog niet zo veel toeristen. IJsland is best leeg. Weinig steden en weinig wegen. En toch verveelde IJsland geen moment.

IJsland is perfect geschikt voor wandelingen. Wandelen is gratis. De watervallen zijn gratis. De gletsjers zijn gratis. De zwarte stranden zijn gratis. De natuur van IJsland is in één woord overweldigend en veelal gratis. En dat is maar goed ook, want de rest van IJsland is erg duur. Alles moet bijna geïmporteerd worden dus ik vond het allemaal relatief duur. Elke avond uit eten zat er dus helaas niet in voor ons. Maar met wat handige kostenbesparende maatregelen, kun je nog relatief goedkoop op vakantie naar IJsland.

Route IJsland
Route IJsland
Reistabel IJsland
Reistabel IJsland

Wat mag je zeker niet missen op deze zes-daagse route?

1. Blue Lagoon; spa en warmwaterbron

Wereldberoemd in IJsland en erbuiten. Het meest beroemde, natuurlijke zwembad ter wereld. Het staat in een magische omgeving en maakt je helemaal zacht. Natuurlijk hebben ze ook een bar in het water. Perfect om je jetlag in uit te zitten als je vanuit Amerika of Canada komt. Je mag IJsland eigenlijk niet verlaten zonder naar de Blue Lagoon geweest te zijn.

Bij de Blue Lagoon
Bij de Blue Lagoon
Samen in de Blue Lagoon (IJsland)

2. Pingvellir National Park

Pingvellir National Park is een heel mossig park. Geologisch gezien is het ook een interessante plaats. Hier raken twee tektonische platen elkaar. De grond golft en veert als je erover loopt. Wist je dat dit het enige gebied ter wereld is waar je de Noord Amerikaanse plaat de Eurasiatische plaat kunt zien raken op land. De rest van de breuklijn loopt onder water.

3. Golden Circle; watervallen en geisers

De Golden Circle is de naam voor het wereldberoemde rondje langs de Gulfoss waterval, Geyser (waar de naam van die spuitgaten origineel vandaan komt), heetwaterbronnen, borrelde modder en nog meer watervallen.  Het is het meest bezochte stukje IJsland dus bereid je voor op de meeste toeristen.

Gulfoss waterval
Gulfoss waterval

4. Vik; het zwartste strand ter wereld

Zwart, zwarter, zwartst. In Vik heb je gitzwarte stranden, grote kliffen in zee en heel veel papegaaiduikers. Maarten en ik hebben geprobeerd over het losse lava gesteente omhoog te klimmen om iets dichterbij een foto van de papagaaiduikers te kunnen nemen. Erg slecht idee kan ik je vertellen. Ik heb hoogtevrees, dus dan is omhoog klimmen sowieso een slecht idee. Maar alle stenen lagen los. Het had niet veel gescheeld of er had weer in de krant gestaan: “domme toeristen om het leven gekomen bij kansloze poging om op losse lava te klimmen”.

Op het strand bij Vik

5. Jökalsárlón; gletsjer meer

Hoe bijzonder is het wanneer je het ijs van een gletsjer af ziet breken, in een meer rond ziet dobber en naar zee ziet drijven? In Jökalsárlón gletsjer meer kun je dit van heel dichtbij zien. We hebben twee plekken gereserveerd op een boot en zijn zo tussen alle ijsbergen door gevaren.  Als je de gillende Chinezen negeert, dan is het een adembenemende omgeving om in rond te drijven. Deze boottocht is prima te boeken bij aankomst aan het meer. Er varen bijna elk uur boten in het hoogseizoen.

Gletsjer meer IJsland
Gletsjermeer IJsland

6. Paardrijden op IJslanders

Ga paardrijden op IJslandse paardjes. Zelfs voor mensen die niet kunnen paardrijden, zijn deze dieren een aangename rit. Je kunt door beekjes, over ijsplaten, door vulkanisch landschap. De wereld is zo veel mooier vanaf de rug van een paard!

Paardrijden op IJsland
Paardrijden op IJsland

Natuur op IJsland

Onderweg in IJsland kom je talloze watervallen, meertjes, bergen en stranden tegen. Allemaal even bijzonder. De natuur in IJsland is buitenaards en fantastisch. Je kunt je auto prima even ergens parkeren en een wandeling maken, maar kijk wel uit voor het ijs en smeltwater (of vulkaan uitbarstingen). Vergeet bijvoorbeeld niet te stoppen bij de Skogafoss en Seljalandsfoss watervallen.

Budgettips rondreis IJsland

Eigenlijk zijn wij bij toeval op IJsland belandt, ik ging een vriendin bezoeken in Canada, maar er waren geen goedkope rechtstreekse tickets meer te krijgen. Iceland Air geeft je de mogelijkheid om tot 7 dagen overstap in je ticket op te nemen zonder extra kosten. Dus als je dan toch over moet stappen, dan kun je er maar beter iets leuks van maken dacht. En zo geschiedde; ik heb een retourtje Canada met een overstap van 6 dagen in IJsland geboekt. Hierdoor vloog ik gratis op en neer naar IJsland en had ik eigenlijk twee vakanties voor de prijs van één. Hieronder een overzicht van de kosten die ik heb gemaakt op mijn reis naar IJsland. Dit zijn kosten per persoon, we reisden met z’n tweeën.

Budget IJsland
Budget IJsland

Geld besparen in IJsland

  • Reis niet in het hoogseizoen. Dit geldt eigenlijk wel voor elk land, maar zeker ook heel erg voor IJsland. De prijzen gaan hard omhoog in het hoogseizoen. Misschien nog wel belangrijker; in het hoogseizoen zit alles snel vol.
  • Combineer je reis naar IJsland met een reis naar Canada of Amerika. Twee vakanties voor de prijs van 1 ticket.
  • Maak je eigen ontbijt en lunch
  • Ik ben gek op slapen via Airbnb. In IJsland kom je dan tenminste af en toe nog eens een IJslander tegen. Ze zijn maar met 300.000 mensen in totaal, dus je moet ze vaak goed zoeken tussen de toeristen. Airbnb is de perfecte manier om meer lokaal te slapen.
  • Doe je inkopen in Reykjavik. Buiten Reykjavik zijn alleen maar nog duurdere supermarken/buurtsupers
  • De ultieme tip is natuurlijk: maak vrienden in IJsland en ga daar eten en slapen 😉
cimg6683

Bang dat je het te koud gaat krijgen in IJsland?

Lees dan mijn blog over hoe je -43 graden Celcius overleefd vol met tips over hoe je om kunt gaan met lage temperaturen. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.