Roadtrip Ardennen; route, overnachtingen en bezienswaardigheden

Kasteel La Roch-en-Ardenne België Ardennen

De Ardennen in België zijn om de hoek. Op slechts een paar uurtjes rijden waan je jezelf in een totaal andere wereld. De Ardennen zijn dan ook perfect voor een romantisch weekendje weg. Waar kun je het beste met je geliefde heen voor een lang weekend? Check mijn tips in deze blog. Ga helemaal naar onderen in deze blog wanneer je meteen de route van deze roadtrip per dag wilt zien.

Steden: La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne is een heel klein stadje aan de oevers van de Ourthe, midden in de Belgische Ardennen. Dit is de perfecte stop voor een lunchpauze aan de Ourthe. Hoogtepunt van La Roche-en-Ardenne is absoluut het kasteel wat vanuit bijna elk deel van de stad te zien is.

Het kasteel van La Roche-en-Ardenne is een feodale burcht op de oevers van de Ourthe. Een klein, maar mooi kasteel. Toegang in de zalen van het kasteel is tegen betaling, maar rondwandelen in de omgeving is gratis.

La Roche-en-Ardenne is erg druk in de zomer. Er zijn dan verschillende Middeleeuwse animaties in en om de burcht. Dit trekt veel toeristen aan. Wil je rust, dan zou ik gaan voor een najaars/winter bezoek buiten de vakanties en de weekeinden.

Steden: Saint Hubert

Saint Hubert is een stad met maar 5.000 inwoners. Dit is nauwelijks groter dan de eerder genoemde La Roche-en-Ardenne met 4.000 inwoners. Saint Hubert heeft dan misschien geen grootse burchten, maar het is wel een stad met een van de beste patisserieën die ik heb ontdekt. Patisserie Arnould maakt hemelse taarten, toetjes, gebakjes en bonbons.

Daarnaast is het centrum van Saint Hubert de moeite waard om lekker door heen te wandelen. Er zijn verschillende oude gebouwen te vinden waaronder onderstaande bassiliek wat is gevestigd aan een groot plein.

Adres Patisserie Arnould: Place du Marché 6, Saint-Hubert, België
Adres St. Hubertus: Rue du Parc, Saint Hubert, België

Steden: Dinant

Niet alleen Nationaal Park Furfooz is zeer de moeite waard in Dinant, maar ook Dinant zelf. De Maas die het stadje in tweeën splitst. De grote krijtrotsen waartegen een kerk en een rij oude huizen staan. De grote citadel bovenop de rotsen. Het is een bijzonder aangezicht.

Wil je meer lezen over de citadel en wat er in en rondom Dinant allemaal te doen is, check dan onderstaande blog.

Tunnel of Love; La Charmille in Theux

De meest beroemde Tunnel of Love is die in de Oekraïne, maar La Charmille in de Ardennen is minstens de moeite van een bezoek waard. De haagbeuklaan van Haut-Maret (Charmille du Haut-Marais) is een berceau met langs beide kanten haagbeuken die gesnoeid werden tot een prieel van 573 meter lang. Ze bevindt zich in La Reid, deelgemeente van Theux, tussen Chemin de Quarreux en Rue Hautregard. De dreef is enkel toegankelijk te voet of per fiets, van zonsopgang tot zonsondergang.

Met zijn 573 m lengte en zijn 4700 haagbeuken, waarvan 60 à 70% ouder zijn dan 100 jaar, is de laan met haagbeuken de langste van Europa.

Adres: GPS coordinaten: 50.470002, 5.778540
Toegang gratis

La Charmille in Theux België Tunnel of Love
La Charmille in Theux België Tunnel of Love

Cultuur: Kasteel van Celles Vêves

Het kasteel van Vêves ligt op een gigantische rots. Eigenlijk is het geen kasteel maar een 15de eeuwse burcht. Het is mogelijk om het kasteel te bezoeken en te genieten van het Lodewijk XV- en XVI-meubilair. Ik zou het liefst de helft van alles wat daar te vinden is mee naar huis nemen om mijn hele huis om te toveren tot een antiek paleis.

Maar goed, je kunt ook gewoon 8 euro betalen en je vergapen aan de eetkamer met een gedekte tafel vol met 19de eeuwse glazen en zilverwerk, de slaapkamer met portretten, de weinig moderne keuken en de wapenzaal.

Adres: Rue de Furfooz 3, Celles (Houyet)
Entree: 8 euro per volwassene

Kasteel van Celles Veves België Ardennen
Kasteel van Celles Veves Belgische Ardennen
Kasteel van Celles Veves Belgische Ardennen

Natuur: grotten en riviertjes in Park Furfooz in Dinant

Het park van Furfooz, niet ver van Dinant, is een groen, wild, uitnodigend park in de Belgische Ardennen. Er zijn verschillende wandelingen in Park Furfooz. Degene via de gele pijlen is ongeveer 4 kilometer van de gemiddelde moeilijkheidsgraad. Zeker niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Ter referentie; ik liep deze wandeling op slippers met sleehak.

Wat dit park vooral de moeite van het bezoek waard maakt zijn de diepe dalen, de uitzichten over de vallei en de vele grotten. Het is een soort prehistorische ontdekkingstocht naar je innerlijke holbewoner. Deze grotten werden trouwens in het verre verleden ook bewoond door mensen.

Entree: 4 euro
Goed om te weten: niet mogelijk om te pinnen of met creditcard te betalen
Adres Park Furfooz : Rue du Camp Romain 79, Furfooz

Overnachten: hotel Val de Poix in Saint Hubert

Hotel Val de Poix ligt midden in de Ardennen aan de rivier de Lhomme. Het is een authentiek en charmant hotel met een fijn restaurant Les Gamines. Maar wat het vooral heel fijn maakt is de groene omgeving. Vanuit je kamer heb je eigenlijk altijd uitzicht op het bos en hoor je de rivier zachtjes voorbij kabbelen.

Adres: Rue des Ardennes 18, Saint-Hubert, België

St Hubert Belgische Ardennen oude treinstation

Overnachten: hotel Bernau vlakbij Maastricht

Om je weekend compleet te maken wil je natuurlijk wel op een romantische plek slapen. Vlak onder Maastricht, in België, vind je dit allerschattigste hotel; Hotel Bernau. Dit 3-sterrenhotel is gevestigd in een gerenoveerde, natuurstenen boerderij. Luik, Aken en Maastricht zijn met de auto in 20 minuten te bereiken.

Adres: Rue de Battice 12, Berneau, België

Hotel Bernau Belgische Ardennen België

Een handig kaartje, route en planning

Hieronder nog een overzicht waar je al deze punten kunt vinden in de Belgische Ardennen en een schema welke activiteiten je per dag kunt doen om de meest optimale roadtrip te maken. Uiteraard zet je op je navigatie “snelwegen vermijden” aan zodat je over alle smalle binnenweggetjes de Ardennen echt kunt verkennen.

De totale route met Maastricht als start- en eindpunt is ongeveer 340 kilometer. Je rijdt de route in onderstaande volgorde (of tegengesteld):

 • Vrijdag middag (dag 1): Maastricht – overnachting hotel Bernau (vlakbij Maastricht)
 • Zaterdag (dag 2):
  • La Charmille du Haut Maret
  • La Roche-en-Ardenne
  • Saint Hubert
  • Overnachting in hotel Val de Poix (vlakbij Saint Hubert)
 • Zondag (dag 3):
  • Kasteel van Vêves
  • Lange wandeling door Park Furfooz
  • Terugreis richting Maastricht of naar huis. Het laatste stuk kan ook op maandagochtend

Een weekend weg is niet heel lang. Zeker niet wanneer je lekker gaat lunchen in een mooi stadje of romantisch door de bossen struint. Ik zou niet veel meer bezienswaardigheden in je weekend proppen. Je loopt dan het risico dat je alleen maar in de auto zit om van het ene naar het andere event te rijden.

Veel roadtrip plezier!

Belgische Ardennen België cabrio roadtrip

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.