Jordanië; alles wat je moet weten voor je bezoek aan Petra

Petra Jordanië

Een van de grootste en meest spectaculaire bezienswaardigheden van Jordanië moet wel een van de zeven Moderne Wereldwonderen zijn; Petra. Het is een must visit wanneer je in Jordanië bent. In deze blog alles wat je moet weten ter voorbereiding van je bezoek aan dit hoogtepunt van Jordanië.

Algemene info

Petra was de Griekse naam van de hoofdstad van de Nabateeërs. De Nabateeërs zelf noemden de stad Raqmu. De bloeitijd van de stad is te danken aan de handelsroute voor wierook vanuit het 1600 km zuidelijker gelegen Jemen naar Perzië, Syrië en de Griekse en Romeinse rijken. Petra was daarnaast een knooppunt voor andere handelsroutes. De belastingopbrengsten van de handelaars maakten de heersers van Petra schatrijk, wat te zien is aan de gebouwen en grafmonumenten. Rond het begin van de jaartelling woonden in Petra naar schatting 25.000 mensen.

De Zwitser Johann Ludwig Burckhardt, vermomd als Indiase handelaar, herontdekte Petra in 1812 voor de westerse wereld. Dit moet wel het mooiste Indiana Jones verhaal zijn wat ik ken. Je zult maar door die kloof lopen en dan ineens op dit fantastisch mooie bouwwerk stuiten.

Petra Jordanië
De Siq en de Treasury

Locatie en adres

Petra ligt in een dal dat alleen via smalle kloven te bereiken is en daardoor goed te verdedigen.  Je moet dus wel een stukje lopen om er te komen, maar dan wordt je getrakteerd op zulke spectaculaire uitzichten. Petra ligt op ongeveer drie uur rijden vanaf de hoofdstad Amman, zo’n 230 kilometer verder. Of op ongeveer 1.5 uur rijden van Aqaba in het zuiden.

GPS coördinaten: 30°19’40.7″N 35°26’41.7″E

Hoe kom je bij Petra?

Met de auto is het ongeveer drie uur vanaf de hoofdstad Amman. Ben je een groter fan van het openbaar vervoer, dan kun je met de rechtstreekse JETT bus naar Petra vanaf het 7th Circle JETT bus station in Amman. Dit is ongeveer 30 euro voor een retourtje. Er gaat meestal slechts 1 bus per dag op dat traject, maar dat veranderd snel dus voor de laatste stand van zaken zou ik lokaal meer info opvragen.

Het dichtstbijzijnde stadje bij Petra is Wadi Musa. Vanaf hier kun je een taxi nemen of een shuttle bus. Heb je geen zin om ook maar ergens over na te denken dan zijn er genoeg organisaties die vanuit vrijwel elke locatie in Jordanië tours aanbieden.

Petra Jordanië
De Treasury

Openingstijden Petra?

Petra en het bezoekerscentrum zijn dagelijks open van 06.00 tot 18.00 in de zomer en van 06.00 tot 16.00 in de winter. Het bezoekerscentrum verkoopt toegangskaarten en kan een officiële en betrouwbare gids voor je regelen.

In de avond is Petra open voor een lichtshow met overal kaarsen. De laatste info die ik hoorde van andere reizigers (maar dat is al wel een tijdje terug) was dat het dan extreem druk is omdat er geen restricties zijn op het aantal kaarten wat wordt verkocht voor deze lichtshow.

Alle hoogtepunten van Petra

Siq: de Siq is die smalle kloof waar je door wandelt voordat je de Treasury bereikt (zie de eerste foto in deze blog).

Treasury: aan het einde van de Siq kom je bij het meest spectaculaire stuk van Petra – The Treasury (ofwel de Schatkamer). Een perfect bewaard gebleven stukje Nabateer bouwwerk.

Monastery: bijna 1.500 treden moet je beklimmen om deze tempel te bereiken. Minstens net zo spectaculair als de Schatkamer, maar vaak een heel stuk rustiger omdat de meeste mensen niet de moeite nemen om in de hitte de hele wandeling omhoog te maken.

Colonnaded Straat: de hoofdstraat in Petra.  

Façades straat: tegen de torenhoge rotswand vind je meer dan veertig tombes en andere gebouwen. Het uitzicht op deze tombes vanaf Colonnaded Straat is een bijzondere.

Theater: een groot amfitheater vlakbij Façades straat.

Royal Tombs:  een luxe begraafplaats voor aristocraten en koninklijke families (deze heb ik zelf niet bezocht)

Bezoek ook Little Petra

Op slechts 10 km van Petra ligt Little Petra. Zoals de naam al doet vermoeden is Little Petra een kleinere versie van Petra. Little Petra wordt door veel minder mensen bezocht en staat ook niet geregistreerd als Wereldwonder. Toen ik er was, waren er geen toegangsprijzen voor Little Petra.

Petra Jordanië
Het Klooster (Monastery)

Toegangsprijzen

Petra is het hoogtepunt van Jordanië en daar betaal je dan ook naar. De entreeprijs voor Petra bedraagt: 

 • 50 JD voor 1 dag (ongeveer 63 euro)
 • 55 JD voor 2 dagen (ongeveer 69 euro)
 • 60 JD voor 3 dagen (ongeveer 75 euro)
 • 90 JD voor reizigers die 0 dagen in Jordanië verblijven (bijvoorbeeld een tour vanuit Israël)

Ben je te porren voor een goede deal? Vertrouw dan niet allerlei gure verkopers, maar koop een Jordan Pass. Met deze pas krijg je toegang tot meer dan 40 bezienswaardigheden waaronder Petra, plus je krijgt je visum er ook voor. De Jordan Pass heb je vanaf 70 JD. Gezien de minimale entree voor Petra 50 JD is en je visum 40 JD kost, ben je dus met de Jordan Pass altijd goedkoper uit. 

Hoeveel tijd heb je nodig voor een bezoek?

Het is mogelijk om alles in een dag te zien zoals ik deed, maar ik had het eigenlijk relaxter gevonden wanneer ik er twee dagen was geweest. Het is een flinke wandeling door de Siq, langs de hoogtepunten, richting het klooster. En dat alles in de vaak brandende zon met zeer beperkte voorzieningen. Ik had bijvoorbeeld helemaal geen tijd om door de Façades straat te lopen en de tombes te verkennen. Het is ook mogelijk om naar de High Place of Sacrifice te wandelen. Het schijnt dat je vanaf daar een fantastisch uitzicht hebt over heel Petra. Dit is een steile beklimming die je zeker niet op dezelfde dag gaat doen als je wandeling naar de Monastery.

Alleen of met een tour?

Ik heb een bezoek met een tour gedaan. Het voordeel is dat bij een tour ook altijd een gids zit die alles voor je regelt. Je wordt gewoon bij je hotel opgehaald en bij de ingang afgeleverd. De gids wijst je ‘daar is de kaartverkoop, dit zijn de prijzen, dit zijn de regels en over drie uur moet je bij het restaurant staan en over vijf uur weer hier op de parkeerplaats voor de bus’. Grootste nadeel van deze manier van reizen is dat het avonturengehalte nihil is. Geen spannende verhalen, geen avonturen. Alleen maar een rondje lopen voordat je weer ingeladen wordt.

Of je met een tour gaat of op eigen gelegenheid, je moet je hoe dan ook voorbereiden op veel wandelen en veel verkopers. De bevolking in Jordanië is veel malen minder opdringerig dan de bevolking in Egypte, Tunesië of Marokko. Maar ze moeten wel ergens van leven, dus verwachten dat je nooit aangesproken wordt, is niet heel realistisch.

Petra Jordanië
Colonnaded Straat en Facades Straat

Hoe kun je je het beste kleden voor je bezoek?

Er zijn geen verplichte eisen aan je kleding tijdens een bezoek aan Petra. Echter zijn er heel wat punten waar je beter rekening mee kunt houden om je leven iets makkelijker te maken.

 1. Jordanië is een islamitisch land. Zorg dat je armen en benen in z’n geheel bedekt zijn. Nogmaals, dat is niet verplicht maar wordt zeer gewaardeerd
 2. Draag makkelijke kleding. Laat je hakken thuis. Je gaat echt kilometers lopend af moeten leggen.
 3. Draag een hoofddoek. Dit is om twee redenen een goed idee. Allereerst is de zon allesvernietigend. Er is weinig schaduw dus je verbrandt levend. Een tweede reden is omdat je als vrouw een stuk minder aangesproken wordt wanneer je een correcte hoofddoek draagt.
 4. Breng heel veel water mee. De gortdroge woestijnwind in combinatie met de zon zorgt voor heel rap een rimpelgezicht a la een mummie.

Een ritje met een kameel, ezel of paard?

Rondom Petra worden ritjes op paarden, met koetsen, op kamelen of met ezeltjes aangeboden. Moet je dit doen? Ja dit kan prima als er goed voor de dieren wordt gezorgd. Helaas is dit in zeker 95% van de dieren niet het geval.

Brooke Hospital – die zorgt voor een beter leven voor werkdieren – heeft in een aantal landen een permanent ziekenhuis. Een van die landen is Jordanië. Om precies te zijn bij de ingang van Petra. En dat is hard nodig. De meeste ezeltjes lopen kreupel en hebben lelijke wonden van hun tuig. Daarnaast zijn ze vaak veel te dun, werken ze 16 uur per dag met nauwelijks eten of drinken, en in de brandende zon. Hoe dieper je in Petra komt, hoe meer afgebeuld de dieren lijken te zijn.

Wil je echt graag een ritje met een koets maken, doe dan goed voorwerk en check of het dier er gezond uit ziet, goed loopt, in de schaduw staat, geen snijwonden heeft van zijn tuig en normaal behandeld wordt. Ik zag geregeld moddervette mensen ver boven de 80 kilo op kleine ezeltjes zitten en zich alle 1.500 treden naar het Monastery omhoog laten rijden. Hier wil je absoluut niet nog meer aan bijdragen door deze zielige wereld in stand te houden, en zeker niet wanneer je veel te dik bent om überhaupt op zo’n dier te mogen zitten.

Petra Jordanië ezeltjes brooke hospital

Vergeet je paspoort niet

Of je Petra nu bezoekt met de Jordan Pass of een los tickets wilt kopen, je paspoort heb je altijd nodig. Vergeet deze dus niet want anders moet je weer terug naar je hotel.

Eten en drinken

Het is geen Disneyland Parijs waar je geen eigen eten en drinken mee mag nemen. Zeker gezien de lange beklimmingen die je soms gaat maken, is het verstandig om sowieso je eigen drinken mee te nemen. Voor de ingang van Petra en ook in Petra zelf zijn ruim voldoende restaurantjes en kraampjes om eten en drinken te kopen. Ik zou het onder deze omstandigheden houden bij voorverpakt eten als chips en repen. De verse mangosappen zou ik in dit geval overslaan – hoe mooi ze er ook uit zien.

Ben je een luxepaardje, loop dan door tot je bijna bij de trappen richting de Monastery bent. Hier vind je een restaurant met airco en buffet lunch. Je betaald hier flink voor, maar als je echt niet zonder je friet van thuis kunt, dan kun je hier eten. Verder zijn er veel bedoeiine achtige theekraampjes door heel Petra.

Is het veilig bij Petra?

Deze vraag kun je op drie manieren beantwoorden.

 1. Is Jordanië veilig?

Of een land veilig is moet je nakijken op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zijn in Jordanië veiligheidsrisico’s. Ze liggen ingeklemd tussen Israël en alle mensen die ruzie hebben met Israël. Daarnaast strijd Jordanië al jaren tegen ISIS wat zorgt voor een verhoogde terroristische dreiging. Daarnaast is er een lange lijst met veiligheidsrisico’s die in bijna elk land buiten West Europa gelden zoals zakkenrollers, gewelddadige demonstraties, sociale onrust, etc.etc.

 1. Is Petra meer of minder veilig dan de rest van Jordanië?

Gezien de ligging in Jordanië is Petra een relatief veilig gebied. Er zijn geen grote steden in de buurt en het ligt niet in de buurt van de grens met buurlanden. Het grootste risico in Petra is het natuurgeweld zoals overstromingen tijdens het regenseizoen.

 1. Is het veilig om als vrouw Petra te bezoeken?

Het is als vrouw niet meer of minder veilig dan wanneer je man bent. Ik voelde me als vrouw geen seconde onveilig. Mensen in Jordanië zijn niet vervelend of opdringerig zoals in sommige andere Arabische landen. Maar het blijft een toeristische plek, dus kijk altijd uit voor zakkenrollers, oplichters of mensen met onzuivere bedoelingen. Met een beetje gezond verstand kun je prima als vrouw, als man, met groep of zonder groep Petra bezoeken.

Zijn er hotels in de buurt?

Omdat Petra tot de Moderne Wereldwonderen behoord en ontzettend populair is bij reizigers van over de hele wereld, maar er in de buurt niet per se heel veel steden zijn, is het in en rondom Petra druk wat betreft hotels.

Wil je dicht bij Petra zijn, dan kun je vlakbij de ingang voor het luxe (en dus hele dure) Movenpick Hotel kiezen. Voordeel is dat je dan om zes uur bij de ingang kunt staan zodra de deuren open gaan. Nadeel is dat je geen geld meer over hebt om nog een entreekaartje te kopen.

In de omgeving van Wadi Musa zijn voor alle budgetten hotels te vinden, maar reserveer op tijd. Toeringcar bussen vol gaan dagelijks naar Petra.

Meer inspiratie op doen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.