Citytrip Edinburgh; bezienswaardigheden, planning en handige tips

University of Edinburg Engeland Schotland

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, is verreweg de meest bezochte (en vaak meest geliefde of meest gehaatte) Schotse stad, en met reden. Schotland staat bekend om heel erg wisselend weer. Regen, bewolking en somberheid zijn de ene kant, maar op andere momenten bruist de stad van zon en levendigheid. Welk historische bezienswaardigheden mag je nou echt niet missen in deze stad met gespleten persoonlijkheid?

Edinburgh Castle

Edinburgh kasteel is misschien wel de meest bezochte toeristische bezienswaardigheid van Schotland en zeker van Edinburg. Het is eigenlijk niet meer terug te zien, maar het kasteel is bovenop een vulkaan gebouwd (wees gerust, een uitgedoofde vulkaan).

Gezien de strategische positie is Edinburg Castle meer dan eens het middelpunt van oorlogen geweest. Het is zelfs verkozen tot meest belegerde plek van de UK.

Oh en mocht je helemaal James Bond of Mission Impossible willen gaan? In Edingburg Castle liggen de Schotse Kroonjuwelen en de Stone of Destiny.

Adres: Castlehill, Edinburgh, Verenigd Koninkrijk

Edinburg Castle Engeland Schotland
Edinburg Castle Engeland Schotland

Royal Mile

De Royal Mile klinkt meer als een zin uit een hip-hop video, of misschien had ik iets minder Eminem moeten luisteren vroeger. Maar goed, in Edinburgh is de Royal Mile de hoofdweg tussen Edinburgh Kasteel en het Paleis van Holyroodhouse.

Vroeger waarschijnlijk een belangrijke hoofdweg. Tegenwoordig vooral een winkelgebied met veel toeristenwinkels en terrasjes. Ondanks de overmatige vertegenwoordiging van toeristtraps kun je de Royal Mile eigenlijk niet overslaan. Al is het maar omdat je er waarschijnlijk toch langs komt wanneer je van Edinburg Castle naar Palace of Holyroodhouse loopt.

Adres: de Royal Mile loopt van Castlehill via Lawnmarket en High Street omlaag naar Canongate.

Royal Mile Engeland Edinburg Schotland

Royal Mary King’s Close en Advocate’s Close

En als je dan toch op de Royal Mile loopt dan heb je vast ook wel tijd voor wat zijstraatjes. In de buurt van Edinburgh Castle vind je straatjes die – wanneer je niet beter zou weten – eerder door gaan voor een deuropening. Dit zijn extreem smalle en erg steile straatjes genaamd “closes”.

Vroeger liepen door deze closes het open riool. Tegenwoordig is het een van de meest Middeleeuwse stukken van Edinburgh. Je vindt er talloze restaurantjes, barretjes, musea en winkeltjes. Waarom allemaal verkleinwoordjes in die vorige zin? Nou omdat het letterlijk vaak de smalste bar van de UK is, of het kleinste restaurant met slechts drie tafeltjes.

Advocates Close is een interessante optie van alle zijstraten. Vanaf Advocates Close kijk je uit over een groot deel van de stad omdat deze zo hoog gelegen is. Maar ook Real Mary King’s Close is een echte aanrader. Mary King’s Close is trouwens wel een betaalde tour omdat je hier ondergronds gaat. Dit is dus niet gratis en/of op eigen gelegenheid te bezoeken.

De oude stad van Edinburgh Auld Reekie, de ‘oude doorrookte’, kent de hoogste dichtheid aan gruwelijke historische misdrijven ter wereld. Deze claustrofobische straatjes laten weinig aan de verbeelding over wat hier allemaal afgespeeld heeft.

Advocate's Close Edinburgh Engeland Schotland

Palace of Holyroodhouse en Holyrood Abbey

Aan het eind van de Royal Mile vind je het andere belangrijke gebouw van Edinburgh; het Paleis van Holyroodhouse en Holyrood Abbey.

Je hebt vast wel eens van die middeleeuwse Koning Arthur films zitten kijken, of misschien Game of Thrones. Daar zitten altijd ontzettend veel mannelijke machtswellustelingen in die om het minste of geringste iemand laten vermoorden. Achterdocht en intriges. Die sfeer hoort ook bij het Palace of Holyroodhouse en Holyrood Abbey. Het is de officiële residentie van de Koningin in de Schotse hoofdstad en een bijzonder gebouw om te bezoeken.

Adres: Canongate, Edinburgh, Verenigd Koninkrijk

Princes Street Gardens

Princess Street Gardens is niet altijd een park geweest. Misschien moet je dit stukje lezen nadat je er geweest bent omdat je mogelijk helemaal niet eens meer naar Princess Street Gardens wilt als je weet wat het eigenlijk was. Princess Street Gardens was voorheen namelijk een kunstmatig meer rondom het kasteel. Een soort alternatieve slotgracht/riool. Maar dit meer was zo sterk vervuild (tja Middeleeuwen en gebrek aan riolering) dat ze het wel moesten aanpassen in iets anders. En dus is het een park geworden. Wanneer je gaat picknicken doe je dat dus eigenlijk op middeleeuwse uitwerpselen.

Er staan veel standbeelden en monumenten in het park, waaronder het prominente Scott Monument. Dit is een gotische torenspits die in 1844 werd gebouwd ter ere van de bekende auteur Sir Walter Scott (wie kent hem niet… of ben ik nou een cultuurbarbaar?).

Adres: Princes St, Edinburgh, Verenigd Koninkrijk

Princess Street Gardens Edingburg Engeland Schotland
Princess Street Gardens Edinburgh Engeland Schotland

Scottish Parliament

Klaar met al die oude middeleeuwse, Renaissance en Neoclassicistische gebouwen? Sinds 2004 is het Schots Parlement te vinden in een zeer modern gebouw. Zoals bij elk zeer gewaagd modern gebouw zijn ook over dit gebouw de meningen verdeeld. Het Schots Parlement is een bizarre combinatie van granieten steen, staal, en eikenhout. Je moet er van houden.

Wat je de ontwerper dan wel weer na moet geven is dat het een zeer duurzaam gebouw is. En smaakvol of niet, duurzaam is altijd goed!

Adres: 41-17 Canongate, Edinburg, Verenigd Koninkrijk

Scottish National Gallery

Nadat je klaar bent met luieren in Princess Street Gardens is het de moeite waard om langs de Scottish National Gallery te wandelen. Ik ben geen groot kunstfanaat, dus ik kwam niet voor de kunst die er binnen te vinden is maar juist voor de grootse buitenkant.

Adres: 75 Belford Rd, Edinburgh, Verenigd Koninkrijk

Scottish National Gallery Edinburgh Engeland Schotland

Calton Hill en National Monument

Dacht je dat alleen Athene van die oude gebouwen had met veel zuilen? Fout gedacht. Ook in Edinburgh is iets wat op een Griekse tempel lijkt te vinden. Bovenop Calton Hill is het National Monument te vinden. Deze heeft erg veel weg van het Pantheon in Athene maar is vanwege geldgebrek nooit verder af gemaakt.

Zowel Arthur’s Seat als Calton Hill lenen zich perfect voor weidse uitzichten over de stad. Maar Edinburgh heeft ook veel wind, dus je hebt waarschijnlijk een woest kapsel na een beklimming van Calton Hill.

Adres: de makkelijkste opgang naar Calton Hill is op Regent Road

Arthur´s Seat en Duddingston

De meeste natuur midden in de stad bestaat vaak uit een aangelegd stadspark. Wat boompjes, mooie gazonnen, bloemenperkjes en heel veel bankjes zoals bijvoorbeeld Princess Street Gardens. Maar wat nou als de natuur midden in de stad bestaat uit echte rauwe natuur, misschien wel vergelijkbaar met de Tafelberg in Kaapstad, Zuid Afrika? Of een vulkaan zoals de Vesuvius bij Napels?

De berg van Edinburgh is slechts 251 m hoog, maar kaal en gekloofd en het is een slapende vulkaan. Niet echt iets wat je midden in een stad zou verwachten. Ik zou willen dat ik helemaal naar de top van Arthur’s Seat was geklommen, maar dat heb ik niet gedaan bij gebrek aan tijd.

De wandeling naar boven is makkelijk maar steil. Er is een goed wandelpad aangelegd en de route is makkelijk te vinden. Wil je fantastisch mooie foto’s van Arthur’s Seat in de winter zien? Check dan de blog van Is Het Nog Ver?

University of Edinburgh

De campusgebouwen van de universiteit van Edinburgh liggen over de hele stad verspreid. Verken de campusterreinen van de Universiteit van Edinburgh en bezoek alle musea en galerijen die de universiteit in verschillende gebouwen heeft lopen. Het higgsdeeltje, Dolly het schaap en de werken van Sir Arthur Conan Doyle komen allemaal hiervandaan om je een idee te geven waar de Universiteit van Edinburgh beroemd om is geworden.

Bezienswaardigheden zoals de binnenplaats van het georgiaanse Old College en de gotische torens van de New College op de heuvel de Mound vormen iconische bezienswaardigheden van deze universiteit. Onderstaande foto is genomen op de School of History.

University of Edinburgh Engeland Schotland
Foto genomen bij de School of History

Canongate Kirk

Canongate Kerk is een kerk uit de 17e eeuw. Eerlijk gezegd is het van alle bezienswaardigheden in Edinburgh wat mij betreft de minst speciale. Het is best een mooie kerk met een grote begraafplaats er omheen. Maar als je tijd tekort komt, zou ik deze kerk overslaan.

Adres: 153 Canongate, Edinburgh, Verenigd Koninkrijk

St Giles Kathedraal

Een 14e eeuwse Kathedraal en de belangrijkste gebedsplaats van de Kerk van Schotland. Deze St Giles Kathedraal is vanuit heel veel stukken van de stad perfect te gebruiken als herkenningspunt omdat deze vrijwel overal bovenuit steekt met zijn karakteristieke spitstoren.

Adres: High St, Edinburgh, Verenigd Koninkrijk

St Giles Kathedraal Edingburg Engeland Schotland
Die woeste punten aan de rechterkant zijn St Giles Kathedraal

Wijken in Edinburg die je niet over mag slaan

Edinburg is een stad van de vele gezichten. Echt bijzonder om te zien hoeveel totaal verschillende wijken er in een stad te vinden zijn.

Old town Edinburg

Ik schreef al eerder over Old Town vanwege de mooie Closes die er te vinden zijn op Advocates Close and Realy Mary King’s Close. Maar ook straten als Victoria Street en de Royal Mile zijn de moeite waard om rond te wandelen. Hier zie je nog de Victoriaanse, middeleeuwse en Renaissance gebouwen zoals ze oorspronkelijk waren.

Victoria Street Edingburg Engeland Schotland
Victoria Street

White Horse Close

White Horse Close oogt als een hele oude wijk, maar is dat stiekem niet. Nou ja, niet zoals je deze tegenwoordig ziet. White Horse Close geeft je een soort Pride & Prejudice roman gevoel, maar is eigenlijk een in 1960 onjuist gerestaureerde wijk. Ondanks dat is het nog steeds een van de meest lieflijke wijken van Edinburgh waarin je een soort sprookjesvariant van 16e eeuws Edinburgh kan aanschouwen.

New Town, Princess Street en George Street

Naast Old Town is New Town ook een wijk waar je naar toe wil. New Town suggereert dat alles er modern en nieuw is, maar het tegengestelde is waar. New Town, Princess Street en George street staan vol met panden uit de 18e en 19e eeuw.

Begin je wandeling op Charlotte Square voor het Georgian House. Dit huis is in originele stijl ingericht en is nog te bezoeken. Wil je weten hoe de Gouden Eeuw was voor de rijken in Edinburgh? Vergaap je dan aan het historisch meubilair wat hier als inrichting is gebruikt.

In hetzelfde deel van de wijk is het Bute House te vinden. Dit is de officiële residentie van de Eerste Minister van Schotland, en ook een ontwerp van dezelfde architect als het Georgian House.

Adres: Charlotte Square als startpunt

Dean village

Dean village is een dorp wat omsloten is door Edinburgh. Het ligt zo’n vijf minuten lopen vanaf Princessstreet dus wat mij betreft kwalificeert dat nog als ‘midden in het centrum’. Dean Village is misschien wel de meest geschikte plek om rustig te overnachten in Edinburgh. Deze wijk is namelijk een woonwijk. Enig nadeel is dat er in dat deel van de stad bijzonder weinig eetgelegenheden zijn. Maar met vijf minuten lopen vanaf het centrum is er altijd een restaurant soort van om de hoek. Airbnb biedt er trouwens de meest fantastische accommodaties aan dus je betaald iets minder dan de hoofdprijs maar slaapt er als Zijne Koninklijke Hoogheid.

Leith Edinburg Schotland

Leith

Water! Edinburgh ligt aan het water maar daar merk je in de stad maar weinig van. Toch is de historische haven een van de beste plekken voor een old-meets-new gevoel.

Ken je die rijen gekleurde huisjes in de haven van Kopenhagen? Zo’n soort sfeer moet je aan denken. Het is ook een van de meest trendy buurten, dus als je liever niet in zo’n standaard pizza tent voor toeristen wilt eten, dan is de historische haven de Place to Be.

Tips waar je kan eten? Check dan deze blog van VisitScotland.

Beste reistijd

Zoals ik eerder al schreef is Edinburgh een stad die door sommigen gehaat wordt vanwege het weer. Somberheid, regen, guurheid, allemaal geen onbekenden voor Edinburgh. Er valt veel neerslag (minstens net zo veel als in Nederland), de zomers zijn koel en door de ligging aan zee waait het er vaak stevig.

Wat dan de beste reistijd is? Eigenlijk kun je er het hele jaar door wel heen, maar moet je gewoon rekening houden met slecht weer. Dus kleed je goed voor zowel regen als zon als wind als kou.

University of Edinburgh Engeland Schotland

Hoeveel dagen voor een citytrip?

Edinburgh heeft absoluut heel wat meer bezienswaardigheden dan de meeste steden in bijvoorbeeld Roemenië. Ik zou minstens twee volle dagen blijven voor een citytrip. En wanneer je ook nog naar een whiskyproeverij wilt doen of Arthur’s Seat wilt beklimmen, dan kun je makkelijk een derde dag vullen.

Hoe kom je er? en vervoer ter plekke?

Edinburgh kun je dagelijks rechtstreeks op vliegen vanaf Amsterdam. Wanneer je de prijzen een beetje in de gaten houdt, dan kun je makkelijk voor minder dan 100 euro een retourtje boeken. De vlucht duurt ongeveer 1.5 uur. Houd er rekening mee dat Edinburgh in een andere tijdzone ligt en dus een uur eerder leeft ten opzichte van Nederland.

Met de tram van Edinburgh Aiport naar centrum

Het openbaar vervoer vanaf de luchthaven is goed geregeld. Een tram rijdt om de 7 minuten van ’s morgens vroeg tot laat in de avond. Een tramrit van Edinburgh Airport naar Princes Street in het centrum van de stad duurt een half uur en je betaalt voor een ticket rond de £ 6,00 (enkele reis).

Met de taxi van Edinburgh Aiport naar centrum

Ik zou het niet doen. Het Verenigd Koninkrijk is duurder dan Nederland en in Nederland zijn taxi’s op de wat langere afstanden al flink aan de prijs. Misschien dat een Uber iets goedkoper is, maar dat zal nog altijd duurder zijn dan met het openbaar vervoer.

Tips voor de luie reiziger

Geen zin om te lopen?

Een geliefde en tegelijk gehate manier van de stad zien; de Hop On – Hop Off bus. Voor de luie reiziger, of iemand die alles even snel wil zien, is het de perfecte manier om alle hoogtepunten van Edinburgh te zien.

Er zijn drie verschillende routes die op sommige stukken overlap hebben, maar grotendeels een geheel andere route rijden. Er zijn voldoende stops onderweg om eruit te stappen, rond te lopen, een kasteel te bezichtigen en dan weer op een volgende bus te springen.

Tickets voor de hop-on hop-off bus zijn ongeveer 17 euro per persoon voor één van de drie routers en zijn 24 uur geldig. Een combo-ticket van alledrie de routes is 27 euro per persoon.

Entreeprijzen voor alle bezienswaardigheden

Vrijwel alle kastelen en paleizen vragen entree om ze van binnen te zien. Je kunt er voor kiezen om een Hop On – Hop Off pass te kopen waarin ook de toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden zit. Dit scheelt aanzienlijk veel geld in entree, maar het loont enkel wanneer je ook echt een heel aantal van deze kastelen gaat bezoeken. Wanneer je alleen een enkel paleis in gaat, dan ben je goedkoper uit met een entreekaartje voor alleen dit gebouw.

Hop on Hop off bus Edingburg Engeland Schotland

2 thoughts on “Citytrip Edinburgh; bezienswaardigheden, planning en handige tips

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.