Rondreis Israël 8 dagen met het openbaar vervoer; budget, route en planning

My Wanderlust Dairy israel mitzpe ramon crater

Israël; het land wat voor meer verdeling dan vereniging zorgt. Niet mijn favoriete vakantieland, maar zeker wel een land met een bijzonder verhaal. Van plan om naar Israël te gaan? Check dan in deze blog een 8-daagse rondreis met het openbaar vervoer.

Dag 1 -3; aankomst en Tel Aviv

Dag 1 ben je kwijt aan de reis van Nederland naar Israël. Het is 4,5 uur vliegen wanneer je een vlucht hebt zonder overstappen. Houd rekening met lange controles bij de douane in zowel Nederland als Israël. En dan bedoel ik niet de standaard lange rijen. Israël heeft op sommige plekken zijn eigen douane met lange ondervragingen en uitgebreide controles. Blijkbaar vertrouwen Israëlisch niemand, want er komt geen eind aan wat ze je allemaal vragen. Alles bij elkaar zal je reis al snel een uurtje of acht bedragen en dus is je eerste dag voorbij.

Ik begon de reis in Tel Aviv; de nieuwste hipster stad in het rijtje Berlijn, Barcelona en Parijs. Tel Aviv is gelegen aan het strand en is in vergelijking met andere steden in Israël modern en hip. Tel Aviv is prima geschikt om een lang weekend rond te hangen, maar ik vind zelf dat er mooiere plekken zijn in Israël om naar toe te gaan en die dagen ergens anders te besteden.

Boulevard in Tel Aviv Israël
Boulevard in Tel Aviv

Na een dagje Tel Aviv reisde ik door naar Eilat met het vliegtuig. Dit is minder dan een uur vliegen. Eilat ligt aan de Rode Zee en is de perfecte plek om de onderwater wereld te verkennen. Neem je een vroege vlucht in Tel Aviv dan heb je nog een hele dag om Eilat te verkennen. Er zijn talloze tour operators die je snorkel en duiktours aanbieden. Dan ga je met een boot de Rode Zee op naar een van de wereldberoemde riffen. Je kunt er ook voor kiezen om naar een rif te gaan wat vanaf land te benaderen is. Dit is qua tijd veel makkelijker zelf te plannen.

Coral Beach Nature Reserve is zo’n plek. Je betaalt hier entree om toegang te krijgen (35 NIS, ongever 9 euro), maar je hebt dan de mogelijkheid om zo vaak het water in te gaan als je wilt. Je kunt ook lekker bij een boei aan haken terwijl je de onderwater bestudeerd zodat je niet zo moe wordt.

Coral Beach Nature Reserve biedt ook de mogelijkheid om je snorkel, duikspullen en wetsuit ter plekke te huren. In december kan ik je een wetsuit absoluut aanraden, want heel warm is het water dan niet meer.

Snorkelen Rode Zee Israël
Snorkelen Rode Zee
Zonsondergang Eilat Rode Zee Israël

Dag 4 – 6; Negev woestijn en Jeruzalem

Op dag 4 nam ik vanaf Eilat Central Bus station de bus naar de woestijn. Eindpunt van de reis was Mitzpe Ramon crater. Dit lijkt een krater maar is eigenlijk een uitgesleten gat. Dat klinkt wat lomp, maar het is wat mij betreft een van de hoogtepunten van de Negev woestijn.

Het is ongeveer 3,5 uur met de bus van Eilat naar Mitzpe Ramon. Dit is een busverbinding die lange tijd langs de grens met Egypte rijdt, dus houd goed de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.

De woestijn is een plek waar over het algemeen maar weinig mensen wonen. De perfecte kans om de sterrenhemel te zien zoals je deze nog nooit hebt gezien. Helaas bleek ik midden in een oorlog tussen Israël en Palestina verzeild te zijn geraakt, dus hoorde ik vooral de hele nacht mortiergranaten en was de sterrenhemel ver te zoeken door al het achtergrondlicht van het leger.

My Wanderlust Dairy

Wil je echt bijzonder overnachten in de Negev woestijn, boek dan Silent Arrow. Hier slaap je in tenten onder de sterrenhemel. Sommige privé kamers zijn gebouwd als yurt en geven je een echt bedoeïenen gevoel.

Mitzpe Ramon is de perfecte plek voor lange hikes, sterren kijken, genieten van de natuur en de overweldigende krater waar je langs kunt lopen. Wanneer je meer dan acht dagen hebt, dan zou ik hier wat langer blijven.

Mitzpe Ramon Silent Arrow Israël
Mitzpe Ramon Silent Arrow Israël

Na een dag in de woestijn reisde ik halverwege dag vijf met de bus verder naar Jeruzalem. Het is ongeveer vier uur met de bus van Eilat naar Jeruzalem wanneer je rechtstreeks gaat zonder woestijn bezoek. Reis je om via de Negev woestijn dan is het in totaal ongeveer 5,5 uur. De rechtstreekse bus naar Jeruzalem gaat wel via de Westelijke Jordaanoever (Palestina dus). Met deze bus heb je dan juist weer de mogelijkheid om de Dode Zee te bezoeken. Of je blijft natuurlijk wat dagen langer zodat je zowel de woestijn als de Dode Zee in dezelfde trip kunt zien.

Na aankomst in Jeruzalem zijn er vier mogelijkheden. De oude stad van Jeruzalem heeft namelijk vier kwartieren; Joods, christelijk, Armeens en islamitisch. Elk kwartier van de stad is compleet anders van de rest en de moeite waarde om goed te ontdekken. Dus trek voldoende tijd uit voor alle vier de kwartieren. Op dag vijf, zes en zeven sliep ik in Jeruzalem om voldoende tijd te laten voor het ontdekken van deze betwiste, complexe en fascinerende stad.

Klaagmuur Jeruzalem Israël
Klaagmuur Jeruzalem
Al-Aqsamoskee Israël
Al-Aqsamoskee
Al-Aqsamoskee Israël
Al-Aqsamoskee
Souk in Jeruzalem Israël
Souk in Jeruzalem
Verrijzeniskerk Jeruzalem Israël
Verrijzeniskerk Jeruzalem

Dag 7 en 8: Jeruzalem en naar huis

De laatste dag in Jeruzalem en dus de dag om het laatste deel van Jeruzalem te ontdekken. Afhankelijk van hoe je je trip plant, kun je Jeruzalem zo indelen dat de Sjabbat niet samen valt met je dag in het Joodse Kwartier bijvoorbeeld.

Op dag acht reisde ik eerst van Jeruzalem naar Tel Aviv met de bus. Dit is een busreis van minder dan een uur. Vervolgens begint de lange reis naar Nederland met opnieuw allerlei controles. Blijkbaar is Israël verlaten net zo ingewikkeld als het land binnen gaan.

Stadsmuren park Jeruzalem Oude stad

Beste reistijd

Israël is het Midden Oosten en dus warm en droog. In de zomers lopen temperaturen hier makkelijk boven de 40 graden en er is weinig schaduw en natuur om in te verkoelen. Ik zou zelf nooit in de maanden juni tot september naar Israël gaan.

Ik was in december in Israël en ben in november in buurland Jordanië geweest. Deze tijden zijn voor de meeste plekken prima als je geen extreme zonaanbidder bent. Over het algemeen is het in die tijd boven de 20 graden en vaak zelfs boven de 25 graden. Misschien net wat aan de frisse kant voor een strandvakantie, maar wel perfect om uren door de oude stad van Jeruzalem te zwerven. Het is dus een beetje de vraag of je een actieve of rustige vakantie wilt. Er bestaat namelijk ook kans op sneeuw in de winter in sommige gebieden. Gelukkig kun je je op koud weer prima kleden wanneer je iets gaat doen, maar kun je weinig actiefs doen wanneer het 45 graden is.

Berggeit woestijn Israël
Berggeit woestijn Israël

Budget voor 8-daagse reis Israël

Een retourtje Tel Aviv is er al vanaf 150 euro per persoon. Dit is zelfs een directe vlucht, dus echt supergoedkoop. Check Skyscanner voor de goedkoopste verbindingen en data van vertrek.

De busreis van Eilat naar Jeruzalem via de woestijn was ongeveer 85 NIS (21 euro).

Een vlucht van Tel Aviv naar Eilat is er al vanaf 50 euro.

Hoe duur of hoe goedkoop je slaapt kan ik niet voor je invullen. Silent Arrow in de woestijn was bijvoorbeeld maar 60 euro voor 2 personen, terwijl een luxe hotel in de stad 10 kilometer verderop ruim 130 euro voor 2 personen was. Vooral in Jeruzalem is overnachten duur. Om geld te besparen kun je goed uitwijken naar het Arabisch deel van Jeruzalem. Wij sliepen vlak buiten de oude stadsmuren en hadden zelfs uitzicht op de Al Aqsa moskee voor 94 euro per nacht.

Een beetje ingezoomd uitzicht vanuit ons hotel

Voor eten geldt een beetje hetzelfde als voor slapen; je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Je kunt Michelinster-waardig gaan eten of gewoon bij een lokaal café de dagschotel. Eten is in Israël trouwens niet duur, dus als je uit eten gaat liggen de prijzen absoluut lager dan in Nederland, maar let wel op in de toeristische gebieden.

Totaal voor acht dagen Israël met het openbaar vervoer: 580 euro per persoon.

Tanks in Israël
Dit is ook Israël

Nog even verder reizen in het Midden Oosten?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.