Israël; 10x mooiste bezienswaardigheden

Al-Aqsamoskee Israël

Israël is een land van uitersten op alle fronten. Van hoogvlaktes tot woestijnen, van een rijk onderwaterleven tot een Dode Zee, maar ook op geschiedenis en cultureel vlak heeft Israël iets van alle kanten van het spectrum. Welke 10 bezienswaardigheden mag je nou zeker niet overslaan in Israël? Lees alles over de highlights van Israël in deze blog.

1. Mitzpe Ramon krater

My Wanderlust Dairy

Op de rand van de Mitzpe Ramon Krater

Mitzpe Ramon ligt in de Negev woestijn tussen Eilat en Jerusalem. Ramon Krater is een makhtesh van 38 km lang, 6 km breed en 450 meter diep. Een maktesh is uniek voor Israël en Egypte en komt nergens anders op de wereld voor. Een Maktesh lijkt op een kraterinslag maar is een door erosie uitgesleten kloof. Er komen wilde geiten, veel verschillende vogels en reptielen voor en het is er vooral heel warm. Ik was in december in de Negev woestijn en zelfs toen lagen de dagtemperaturen rond de 30 graden. Geologisch gezien een zeer interessante regio, maar zeker ook vanwege de spectaculaire vergezichten.

Berggeit woestijn Israël

Berggeit woestijn Israël

2. Slapen in de woestijn.

In de buurt van de Mitzpe Ramon krater sliep ik in Silent Arrow Desert Camp. Een beetje een hippie-achtige camp met een superfijne vibe. Alle tenten zijn met de hand gemaakt van lokale materialen. Vanaf daar kun je lopend naar de Mitzpe Ramon krater. Er stoppen ook bussen redelijk in de buurt van het camp (ongeveer een half uur lopen naar de bushalte).

’s Nachts kun je bij de Silent Arrow de woestijn inlopen om daar de oneindige sterrenhemel te zien. In de woestijn zijn de nachten niet hetzelfde als ergens anders in de wereld. Het is er vaak bizar stil. Geen wind, geen vogels, geen ritselende blaadjes, geen geruis van water, de woestijn laat je heel klein voelen.

3. Hip & happening Tel Aviv

Dacht je dat Berlijn en Barcelona hip waren, dan ben je waarschijnlijk nog niet in Tel Aviv geweest. Tel Aviv is de hipste metropool van het Midden Oosten. Van hippe koffietentjes aan het strand tot grote festivals, het voelt bijna alsof je weer in Europa bent. Tel Aviv staat bekend om de kunstgaleriën, festivals, concerten, feesten, moderne dans, theater, wijnproeverijen.

Slaap vooral niet waar ik sliep. Ik hoorde ratten lopen in de flinterdunne muren van mijn kamer in Momo’s Hostel. Zo luid dat ik zelfs een paar keer onder het bed heb gekeken om te zien of ze niet in mijn kamer liepen in plaats van tussen de muren.

Boulevard in Tel Aviv

Boulevard in Tel Aviv

4. Snorkelen in Eilat

De Rode Zee staat in vrijwel elke duik- en snorkel top 10. En terecht. Doordat Afrika en Azië er bijna tegen elkaar aan drukken en er een constante vulkanische activiteit is, komen er comfortabel warme zeestromen langs. Tropische vissen, maar ook haaien floreren er goed op en er is erg veel te zien onder water. De Rode Zee kun je vanuit Jordanië, Egypte, Israël en Soedan bezoeken. Je kunt voor een korte snorkeltrip van een dag gaan, maar je kunt ook meerdere dagen de zee op.

Snorkelen Rode Zee

Snorkelen Rode Zee

5. Drijven in de Dode Zee

Wereldberoemd en een stop die je echt niet over mag slaan; drijven in de Dode Zee. En wacht ook niet te lang met hier langs gaan, want de Dode Zee wordt steeds doder. Het water verdampt waardoor het water steeds zouter wordt (en steeds minder). Het zal niet eeuwig duren voordat de Dode Zee volledig weg zal zijn.

Het water ziet eruit als gewoon water dus op de een of andere manier kon ik niet geloven dat ik er in zou blijven drijven. Het is een hele vreemde gewaarwording wanneer je geen moeite hoeft te doen om te blijven dobberen.

6 – 9. Jeruzalem

Jerusalem Olijfberg

Olijfberg in Jerusalem

Jeruzalem telt eigenlijk voor vier bezienswaardigheden in een heel klein stukje Israël. Jeruzalem bestaat uit vier kwartieren; het Joods kwartier, Armeens kwartier, christelijke wijk en islamitische wijk. Voor de Joden is het de stad, waar koning Salomo de Tweede Tempel bouwde. Voor de christenen is de stad vooral met het werk, het sterven en de wederopstanding van Jezus verbonden. De Rotskoepel en de Al Aqsa-moskee behoren voor moslims tot de heiligste plekken van de islam. Elk kwartier is om zijn eigen redenen zeer de moeite waard om te bezoeken en niet alleen vanwege religieuze redenen.

  • Joods kwartier

Wereldberoemd vanwege de Klaagmuur, maar gelukkig heeft deze wijk meer te bieden dan alleen een klaagmuur. Je kunt er uren door kleine straatjes en steegjes zwerven en je vergapen aan de bijzondere huizen. Er zijn vlak naast de klaagmuur allerlei winkeltjes, sommigen met kruiden waar ik nog nooit van gehoord had.

De klaagmuur zelf heeft een gescheiden gedeelte voor mannen en vrouwen en je mag er alleen naar toe wanneer je als man een keppeltje draagt en als vrouw je hoofd bedekt.

  • Armeens kwartier

Het Armeens kwartier is een fijne rustige wijk met voornamelijk woonhuizen, kerken en musea. In vergelijking met de andere wijken heeft deze wijk relatief weinig winkels, cafés en restaurants.

Een absolute aanrader om te eten is de Armenian Tavern op Armenian Patriarchate St. 79. Een restaurant in de ondergrondse gewelven met overal mooie oosterse lampen. De kaart is vrijwel geheel gevuld met traditionele Armeense gerechten.

In het Armeens kwartier

In het Armeens kwartier

  • Christelijke wijk

Wat is er altijd veel aanwezig in het Christendom? Juist ja, kerken. Met ruim 40 kerken en kloosters waaronder de Heilige Grafkerk of Verrijzeniskerk aan de Via Dolorosa hoef je je niet druk te maken of je wel aan je kerkelijke trekken komt. De Verrijzeniskerk is de meest bezochte kerk in de wijk. Met overdadig veel goud en dure materialen is dit misschien wel de duurste kerk te wereld. Voor sommige mensen is deze kerk zo bijzonder dat ze bij het zien van het kleine stukje berg waar Jezus gekruisigd werd, acuut ter aarde storten en niet meer in staat zijn om op te staan. Je kunt deze kerk ook bezoeken als je niet gelovig bent.

Naast heel veel kerken is de christelijke wijk ook zeer geschikt om een souk te bezoeken. De kleurrijke markt heeft veel meer te bieden dan alleen de standaard souvenirs.

Souk in Jeruzalem

Souk in Jeruzalem

Verrijzeniskerk Jeruzalem

Verrijzeniskerk Jeruzalem

Verrijzeniskerk Jeruzalem

Verrijzeniskerk Jeruzalem

Souk in Jeruzalem

Souk in Jeruzalem

  • Islamitische wijk

Vanaf kilometers afstand (soms zelfs vanaf Jordanië) is de Al-Aqsamoskee te zien met zijn gouden koepel. In deze wijk ligt ook de door het islamitische geloof geclaimde heilige plaats; de Rotskoepel (op de Tempelberg). Wanneer je niet moslim bent, mag je helaas de moskee niet in. Hand in hand lopen op het plein voor de moskee is trouwens ook een slecht idee weet ik uit eigen ervaring. Maar ook van buiten is dit een bijzonder mooie moskee om te zien.

Naast moskeeën bezoeken is de islamitische wijk ook zeer geschikt voor een bezoek aan een shisha café in een van de ondergrondse gewelven.

Al-Aqsamoskee

Al-Aqsamoskee

Al-Aqsamoskee

Al-Aqsamoskee

Shishapijp roken in Jerusalem

Shishapijp roken in Jerusalem

10. Het noorden van Israël

Ik hoor van iedereen dat ook in het noorden van Israël ook supermooie plekken zijn, vooral op de Golanvlakte. In de tijd dat ik naar Israël reisde waren er grote onrusten met vrijwel alle buurlanden. Voor het grootste gedeelte van Israël gold een negatief reisadvies en zeker ook voor de grensregio’s met Syrië en Libanon. Helaas is die regio nog steeds zeer onstabiel. Ze houden maar niet op met bekvechten en dat zal ongetwijfeld nog heel lang zo blijven gezien de enorme ego’s van iedereen daar. Ik kan je geen concrete tips geven wat je in het noorden van Israël zeker moet bezoeken, maar iedereen is er zo enthousiast over dat het wel de moeite waard moet zijn.

Waarom ik niet meer terug wil naar Israël

Ondanks de fantastische natuur en de fijne keuken is Israël absoluut geen favoriet bij mij. Ik heb altijd gezegd eerlijk te zijn op mijn blog, dus ook over deze bestemming. Voor mij maken lokale mensen een groot deel van de reiservaring en Israëliërs zijn blijkbaar niet mijn type mens. Ze dringen voor, zijn bot, lomp, ruw, onaardig en luidruchtig. Nope, voor mij niet nog een keer een trip naar Israël. Nu hoor ik iedereen al zeggen; “toevallig ken ik wel aardige Israëlisch”. Super, ik ook. Maar het zijn de mensen in het dagelijks leven, de taxichauffeurs, het winkelpersoneel, de andere weggebruikers, de douane op de luchthaven, alle mensen die je niet écht goed leert kennen, die het land een onaardige en onaangename sfeer geven.  Uiteraard zijn mensen hartstikke aardig en lief wanneer je ze eenmaal leert kennen. Ik heb hele leuke contacten over gehouden aan mijn trip naar Israël, maar het zijn de mensen van alledag, de vreemden waar je elke dag mee samen leeft, die Israël voor mij niet voor herhaling vatbaar maken. Je moet er tegen kunnen en ik kan er niet tegen. Ik vind het respectloos en ongezellig. Doe mij maar Jordanië.

Tanks in Israël

Tanks in Israël

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.