4x do’s en 4x don’ts op een citytrip Plovdiv, Bulgarije

Oude stad Plovdiv Bulgarije

Zit je eraan te denken om naar Plovdiv op citytrip te gaan? Lees dan vooral onderstaande tips om het een fijne en onvergetelijke citytrip te maken. Wat moet je vooral wel doen en wat moet je vooral niet doen in dit schattige stadje.

Do’s

Kapana district bezoeken

Kapana district, ook wel The Trap genoemd, is het artistieke district van Plovdiv. Hier vind je hippe pop-up shops en ateliers. Maar ik vond er ook mijn eerste Bulgaarse vintage winkel. Daarnaast is dit DE plek om lekker te eten. Van traditioneel Bulgaars tot 100% vegan, hier ga je zeker lekker eten. Bezoek bijvoorbeeld eens Veggic; het meest bekende vegan restaurant van Plovdiv.

Art district Kapana District Plovdiv Bulgarijeartistiek Plovdiv Bulgarije

In het oude centrum overnachten

Overnacht in het oude centrum van Plovdiv. Qua parkeren is het oude centrum een drama, maar qua sfeer is het fantastisch. Oude, houten huizen met hoge plafonds en originele details. Het is alsof je minstens 100 jaar terug in de tijd slaapt. Ik sliep in Hotel Hebros. Het hotel was wel wat gehorig door alle houten vloeren maar het is zo’n mooie plek dat je die voetstappen van je buren voor lief neemt. Neem dus wel oordopjes mee.

De prijs is voor Bulgaarse begrippen hoog maar voor Europese begrippen zeer goed te doen. Je kunt er al vanaf 60 euro per nacht terecht.

Hebros Hotel retro hotel Plovdiv Bulgarije

Hele retro hotelkamer in het oude centrum van Plovdiv; Hotel Hebros

Gratis stadswandeling doen

Een zeer populaire manier om in Oost Europa wat over een stad te leren; de gratis stadswandeling. Je haakt aan bij een gratis stadswandeling die op een bepaald tijdstip op een bepaald punt begint. Wanneer je tevreden bent over de tour dan geef je de gids een fooi. Ben je niet tevreden, dan kun je op elk willekeurig moment weglopen. De gratis stadswandeling begint bij City Hall, duurt ongeveer twee uur en hoeft niet gereserveerd te worden. De wandeling is het hele jaar door en meer info kun je vinden op de site van Free Walking Tours Plovdiv.

Houten kerk Plovdiv Bulgarije

Dan zie je zulke toffe houten kerkjes

Zonsondergang vanaf de heuvel van Nebet kijken

Naast archeologische opgravingen heeft de heuvel van Nebet nog iets anders moois in petto, namelijk een zonsondergang. En niet zo maar een zonsondergang. Nee eentje waarbij je over de hele stad uitkijkt. Met je eigen hapjes en drankjes kun je daar uren gezellig picknicken met vrienden of een boek lezen tot het donker wordt.

Nebet Tepe zonsondergang Plovdiv Bulgarije

Genieten van de zonsondergang op een heuvel in Plovdiv, Bulgarije

Zonsondergang Nebet Tepe Plovdiv Bulgarije

Don’ts

Met de auto naar Plovdiv komen

Het oude centrum van Plovdiv is autovrij. Echter verschillende hotels in het oude centrum – waaronder Hotel Hebros – hebben toestemming om hun gasten met auto’s toe te laten. Hiervoor laat je bij de toegangspoort je reservering zien. Maar dan moet je die toegangspoort wel kunnen vinden natuurlijk.

Ik reed een half uur rond maar vond uiteindelijk de toegangspoort niet. Ik was ondertussen wel het hele eind achteruit gereden door de straat op de foto hieronder en had meer dan eens nauwelijks de bocht kunnen maken in de smalle straatjes. Ik raad iedereen aan om je auto thuis te laten wanneer je naar Plovdiv komt en in het oude centrum slaapt.

Hissar Kapiya Plovdiv Bulgarije stadsmuur klinkerweg

Dit hele eind reed ik achteruit met mijn veel te grote huurauto, proberend die auto op het einde te ontwijken

Op ongemakkelijke schoenen een stadswandeling doen

Zie je op die foto hieronder de straat? Zo is het hele centrum van Plovdiv. Overal ongelijke straten, hoge stoepen, enorme gaten tussen de verschillende keien. Blijkbaar waren ze de afgelopen paar duizend jaar niet echt heel goed in het asfalteren (grapje natuurlijk hé, dat je niet denkt dat ik zo dom ben). Ik was op werktrip in Plovdiv dus had alleen pump en laarzen met hakken mee. Ik kan je vertellen dat dat niet kwalificeert als geschikte schoenen voor Plovdiv.

Oude stad Plovdiv Bulgarije

Betalen voor het Romeins amfitheater

Het Romeins amfitheater staat op een spectaculaire plek, namelijk op een helling, uitkijkend over de stad. Er worden vaak concerten gegeven en theaterstukken opgevoerd. Het Romeins amfitheater is vanuit allerlei verschillende hoeken te bewonderen wanneer je er omheen loopt. Wil je er echter in, dan zul je entree moeten betalen. Wat mij betreft is het dat niet waard. Je kunt het hele amfitheater prima zien vanachter de hekken. Romeins amfitheater Plovdiv Bulgarije

Met zwakke knieën Plovdiv bezoeken

Plovdiv is gebouwd op zeven heuvels en dat merk je overal. Trap op, trap af. Heuvel op, heuvel af. Er komt geen eind aan. In combinatie met een ongelijke ondergrond (en in mijn geval ook nog eens zeer ongeschikte schoenen) resulteert dat in een grote kans op struikelen, verzwikte enkels en kansloze zwabberacties. Dus heb je wat verrotte knieën? Ga dan vooral op citytrip naar een andere stad dan Plovdiv.

Trappen Plovdiv Bulgarije

Nog eens iets anders lezen over Plovdiv?

Check dan deze blog: Citytrip Plovdiv (Bulgarije); bezienswaardigheden, culturele hoogtepunten en mooie vergezichten

One thought on “4x do’s en 4x don’ts op een citytrip Plovdiv, Bulgarije

  1. Pingback: Weekoverzicht #48; naar de chirurg, naar Roemenië en naar de sneeuw | My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.