Onmisbaar op reis: zonnecel powerbank (WakaWaka)

Waka waka zonnecel lader voor onderweg

Ik reisde twee weken te paard door de bergen van Kirgizië. Geen stroom, geen douche, geen wc, geen luxe. Maar ik wilde natuurlijk wel foto’s maken (check hier hoe die foto’s geworden zijn). Hoe ga je je apparaten opgeladen houden wanneer je geen stroom hebt? In deze blog tref je mijn review van een zonnecel powerbank van WakaWaka.

Waarom een niet-zonnecel-powerbank niet werkt

Om een lang verhaal kort te maken; ik had een gewone powerbank mee kunnen nemen naar wilde bergen van Kirgizië, maar een powerbank zonder zonnecel zou mijn telefoon maar één keer op kunnen laden voordat deze powerbank zelf ook weer aan de stroom zou moeten. Elf dagen met maar 1 keer opladen is krap dus mijn reisgenoot – de zwemgodin – had twee powerbanks met zonnecellen mee om te testen; de WakaWaka en een onbekend merk.

Wakawaka

WakaWaka zonnecel powerbank

Pootjes en lusjes zijn essentieel

Het onbekende merk viel eigenlijk meteen al af omdat je deze nergens aan vast kon maken en ook niet in de richting van de zon kon zetten. Er zat geen pootje/steun aan om het zonnepaneel richting de zon te keren, dus moet je zelf met een hele constructie proberen dat ding rechtop te zetten om maximaal profijt van de zon te hebben tijdens het opladen.

De WakaWaka beviel heel goed tijdens die tocht. De steun kun je uitklappen en precies in de juiste stand zetten voor maximaal rendement van de zon. Daarnaast kan je met een touwtje de WakaWaka ook heel makkelijk vast maken aan je tas (of in ons geval aan ons zadel). Een zonnelader voor een actieve levensstijl moet minstens mogelijkheden hebben om deze te bevestigen aan een tas, tent of zadel wat mij betreft.

Technische details over laadtijd

Tijdens alle paardrijritten ging de WakaWaka gewoon verder met opladen. Natuurlijk konden we de stand van de WakaWaka ten opzichte van de zon iets minder makkelijk beïnvloeden. Tijdens het rijden (en waarschijnlijk ook tijdens het wandelen) verander je vaak van richting. Hierdoor doet deze er wel langer over om op te laden.

De fabrikant van WakaWaka claimt dat op een gemiddelde zonnige dag de WakaWaka tot ongeveer 50% zal laden voor stroomgebruik en 80% voor het gebruik van de lamp. Ja, dat had ik nog niet gezegd, maar de WakaWaka heeft ook een lamp die in vier verschillende sterktes aangezet kan worden. Die lamp is trouwens ook geschikt als SOS-noodsignaal mocht je jezelf ooit in een hele benarde positie bevinden.

Tijdens onze testdagen kwam de laadtijd overeen met de claim van de fabrikant. Op zwaar bewolkte en regenachtige dagen, laadde de WakaWaka weinig op, maar op hele zonnige dagen, was deze soms zelfs helemaal vol. Hierbij moet ik wel vermelden dat we in Kirgizië tussen de 3.200 en 4.000 meter reden, dus dat de UV-sterkte daar iets hoger ligt.

Kun je je telefoon er mee opladen?

Ja, dat kan! Wanneer de WakaWaka helemaal vol was, kon ik mijn telefoon er vanaf compleet dood weer helemaal opladen. Ik heb een Samsung Galaxy S7 voor het geval dat relevant is. Uiteraard is de stroom niet genoeg om je laptop op te laten draaien. iPads vragen ook meer stroomsterkte en hebben een powerbank zwaardere powerbank nodig dan de WakaWaka. De WakaWaka valt in de lichte powerbanks categorie.

Nu wordt het heel technisch! De WakaWaka heeft een accucapaciteit van 2.200 mAh. De iPhone 6s heeft zelf een accu-capaciteit van 1.715 mAh dus met een powerbank van 2.200 mAh kun je die iPhone 6s ruim 1 keer opladen. Een iPad mini heeft al minstens een 6.400 mAh accu-capaciteit nodig en dus is de WakaWaka hier niet geschikt voor.

Ook handig wanneer je niet de rimboe in gaat

Inmiddels neem ik de WakaWaka ook mee op mijn zakenreizen. Over het algemeen heb ik daar prima stroom, dus was een powerbank op het stroomnet ook goed geweest. Maar een WakaWaka heeft als voordeel dat ik deze op hele lange dagen in Afrika, gedurende de dag ook weer op kan laden.

Is de WakaWaka dan ook nuttig op tripjes binnen Europa? Wat mij betreft wel, al zou daar een standaard powerbank ook prima volstaan. Maar er is nog een reden waarom je dan liever voor een zonnecel powerbank wil kiezen.

Maak de wereld een betere plaats

WakaWaka is om twee reden de moeite waard om in te investeren. Allereerst doneert WakaWaka voor elke WakaWaka die gekocht wordt er ook eentje aan iemand in een deel van de wereld waar stroom niet zo vanzelfsprekend is. Hiermee heeft een kindje wat misschien geen licht heeft om bij te leren, dat nu wel.

Ten tweede is zonne-energie een hele milieuvriendelijke energiebron. De stroom uit je stopcontact komt helaas nog steeds te vaak uit vervuilende kolencentrales of andere fossiele brandstoffen. Dus ook op je stedentripjes in Europa vind ik eigenlijk dat je met energie van de zon je telefoon op zou moeten laden in plaats van via het ouderwetse stopcontact 😉 .

Waar koop je een WakaWaka?

Bijna overal is deze te koop. Ik heb deze uiteraard op Marktplaats gekocht, maar wanneer je een rondje Googled zie je al hoeveel winkels een WakaWaka verkopen.

Waka waka zonnecel lader voor onderweg

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.