Vier landen die ik nooit zal bezoeken

Kindjes in Ethiopië

Maar al te vaak kom ik blogs tegen waarin reizigers schrijven over landen waar ze absoluut niet heen willen. Meestal zijn dit landen als Noord-Korea, Colombia, Saudi Arabië en Rusland. Maar volgens mij ontbreken er in al die lijstjes een paar zeer belangrijke bestemmingen waar je nooit naar toe wil. In deze blog mijn bestemmingen die helemaal onderaan de wishlist hangen.

Iedereen is natuurlijk vrij om zijn eigen redenen te hebben ergens niet naar toe te willen. Toch verbazen dit soort lijsten met niet-wishlist bestemmingen me altijd. De landen die genoemd worden hebben vaak fantastisch mooie natuur, een rijke cultuur, een bijzondere historie en vrijwel altijd geweldig lieve mensen. Waarom zou je die over willen slaan? Alleen maar omdat er heel sporadisch wel eens iets mis is gegaan in het verleden zoals een ontvoering in Colombia?

Ik kan natuurlijk alle statistieken er weer bij pakken, maar de kans dat je op je hippe citytrip in Europa bij een zware bomaanslag betrokken bent (Al Qaida, IRA, ETA, Al Shabaab en zo nog wat anderen), is vele malen groter dan een ontvoering in Colombia. De kans dat je op een landmijn stapt in het recent door oorlog verscheurde Kroatië is vele malen groter dan gestenigd worden in Saudi Arabië. Maar goed, ieder zo zijn redenen dus.

Ik hoor op dergelijke lijsten nooit iets over bestemmingen waar simpelweg geen zak te zien is, niks te doen is en niks te beleven valt. Zouden al die reizigers die eerder genoemde landen mijden, wel naar onderstaande landen afreizen? Of beschouwd eigenlijk iedereen deze bestemmingen als landen waar ze nooit naar toe zouden gaan?

Ik heb trouwens echt onveilige bestemmingen volledig uit de lijst weg gelaten. Denk hierbij aan een volledig rood gebied op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals op dit moment Mali en Tsjaad. Het moet wel minimaal overwegend geel zijn.

minbuza reisadvies Thailand

Koeweit

Mijn absolute favoriet; Koeweit. Google maar eens op Koeweit en ga naar afbeeldingen. Je zult hier voornamelijk olieraffinaderijen tegen komen. Koeweit heeft een Dubai-achtige hoofdstad met veel hoogbouw en architectonisch interessant vormgegeven gebouwen maar daar houden de hoogtepunten ook wel zo’n beetje op.

Het landschap van Koeweit bestaat overwegend uit woestijn. Er zijn geen noemenswaardige bergen, meren, oases of rivieren. Met de beste wil in de wereld kan ik geen enkele reden verzinnen waarom ik daar op vakantie zou gaan. Maar laat het me gerust weten wanneer ik er vreselijk naast zit. Ben jij in Koeweit geweest en vind je dat ik er heel erg naast zit? Want dan zet ik Koeweit zo weer terug op de lijst met potentiële vakantie bestemmingen.

Westelijke Sahara

Het is niet eens officieel een land. Marokko heeft de Westelijke Sahara tot zijn eigen grondgebied gerekend. Internationaal is hier het laatste woord nog niet over gezegd. Internationaal wordt er aangedrongen op zelfbestuur en onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara. Het conflict hierover horen we eigenlijk al heel lang niks meer van.

Tot mijn verbazing wonen er nog ruim 600.000 mensen in de Westelijke Sahara. De Westelijke Sahara heeft rijke fosfaatmijnen en visgebieden (beide in Marokkaanse handen). Verder zijn er weinig bestaansmiddelen, vooral te wijten aan het gebrek aan regen.

Behalve dat het er niet bijzonder veilig is vanwege de bij vlagen onstabiele situatie, is er dus ook niks te zien behalve zand. En als je zin hebt om zand te bekijken, dan zijn er veel mooiere bestemmingen die je behalve zand ook nog heel andere uitzichten geven. Ga bijvoorbeeld in Jordanië naar Wadi Rum en bezoek dan meteen ook het Achtste Wereldwonder Petra en ga snorkelen in de Rode Zee (check voor meer tips over Jordanië deze blog).

Westelijke Sahara is zo’n bestemming waar ik niet van kan bedenken wat je er zou willen doen en zien. Ik heb deze dan ook geschrapt van mijn lijst met nog te bezoeken bestemmingen.  Ethiopie tank oorlog

Noord Dakota in de USA

Geen land, maar een staat in de USA. Een beetje valsspelen dus. Ik moest ooit voor mijn werk naar Wisconsin. Deze staat wordt door velen al gezien als niet bijzonder enerverend, maar het kan schijnbaar erger. Ik Googelde ooit of Wisconsin de meest saaie staat van Amerika was, maar op vijf verschillende websites, zowel uit de USA zelf als uit het buitenland stonden over het algemeen Noord- en/of Zuid Dakota bovenaan. Er woont nauwelijks iemand en wordt door iedereen “the middle of nowhere” genoemd.

Waarschijnlijk is Noord Dakota de perfecte plek wanneer je even helemaal niemand tegen wil komen, maar dat kan ook wel ergens anders met een mooier uitzicht. Wanneer ik er helemaal naast zit, laat het me gerust weten. Ik sta open voor elke nieuwe bestemming, maar bij Noord Dakota zul je wel wat overtuigingskracht in de strijd moeten gooien.

San Marino

Slechts 61 km² groot en met slechts 30.000 inwoners heeft het met recht het formaat van een postzegel (ik heb trouwens wel postzegels uit San Marino zit ik me te bedenken). Wikipedia meldt het volgende over San Marino:

“De grondwet van San Marino, vastgelegd in 1600, is ’s werelds oudste nog steeds van kracht zijnde grondwet. De nationale economie steunt vooral op financiën, industrie, diensten en toerisme. Het is een van de rijkste landen van de wereld in termen van het bbp (per hoofd van de bevolking). San Marino wordt beschouwd als een zeer stabiele economie met een van de laagste werkloosheidscijfers van Europa, geen nationale staatsschuld en een overschot op de begroting.”

Zzzzzzz, zzzz, zzzz. Oh waren we al weer verder. Dat is dus San Marino. Volgens verschillende websites zijn de volgende bezienswaardigheden de hoogtepunten van San Marino:

 • Martelmuseum
 • Wax museum
 • Nationaal Museum
 • Drie torens van San Marino

Als dit de hoogtepunten zijn, dan ben je me kwijt hoor. Ik ga toch niet speciaal voor het martelmuseum naar San Marino komen?!? San Marino is van de lijst met mogelijke bestemmingen af gevallen.

Hebben jullie nog aanvullingen voor landen die ik nooit moet bezoeken?

Van de 196 landen die de wereld op dit moment telt heb ik er 50 bezocht. In theorie heb ik er dus nog 146 te gaan. Wat dat betreft verlaag ik dat naar 142, want bovenstaande vier landen ga ik waarschijnlijk nooit van mijn leven vrijwillig bezoeken als toerist.

Funfact: de volgende landen staan in maart 2018 op reisadvies oranje/rood bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit betekent dat reizen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken volledig wordt afgeraden of dat er enkel noodzakelijke reizen ondernomen moeten worden. Dat zijn dus nog 18 landen minder om voorlopig als potentiële vakantiebestemming te zien.

 • Afghanistan
 • Britse Maagdeneilanden
 • Burundi
 • Centraal Afrikaanse Republiek
 • Congo-Kinshasa
 • Dominica
 • Eritrea
 • Haïti
 • Irak
 • Jemen
 • Libië
 • Mali
 • Niger
 • Noord-Korea
 • Somalië
 • Syrië
 • Venezuela
 • Zuid-Soedan
natuur noord-korea

De prachtige natuur in Noord Korea toen dit land nog geen negatief reisadvies had

3 thoughts on “Vier landen die ik nooit zal bezoeken

 1. Flitter Fever

  Weer een heerlijke blog! Ik heb in Wisconsin gestudeerd, was toch een hele bijzondere, leuke tijd. Ik mag de mensen daar wel. En ook mooie dingen om te zien. Koeweit ben ik geweest, voor mijn werk, was een leuke ervaring maar voor vakantie zou ik het niet zo gauw aanraden. Te weinig echt boeiende dingen om te zien inderdaad, echt een zandbakland, wel hele vriendelijke mensen. Toch jammer dat Venezuela en Congo op de lijst staan van ‘foute landen’… Ontvoerd worden in Colombia lijkt me geen pretje, maar precies wat je zegt: kleine kans en mooi land dat veel te bieden heeft.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.