Ethiopië; het zijn geen hongerbuikjes, oorlog en dode koeien die je daar zult vinden

Ethiopië stammen zuiden

Hongerbuikjes, oorlog en dode koeien. Dat is wat mensen om me heen dachten bij Ethiopië toen ik ze vertelde dat ik daar heen zou gaan op vakantie. De meeste mensen denken dat daar alleen kindjes rond lopen met vliegen in hun gezicht en dikke buiken. Niks is minder waar, Ethiopië is een hele bijzondere bestemming waar je al je vooroordelen leert los te laten. Maar laten we eerlijk wezen, deze bestemming is zeker niet voor iedereen. Als je normaal gesproken niet verder komt dan de Nederlandse camping aan de Costa Brava, dan lijkt het me verstandig dat je Ethiopië voorlopig nog niet bezoekt. 

Voor de twijfelaars die al iets meer ervaring hebben met reizen: laat me je vijf redenen geven waarom je er zo ver mogelijk van weg wilt blijven en vijf redenen waarom je er absoluut heen moet gaan.

Waarom heb je niks te zoeken in Ethiopië?

Niet alles is rozengeur en maneschijn in dit stuk van Afrika. Eerst beginnen we met vijf punten waarom je niks te zoeken hebt in Ethiopië.

Hitte

mensen zeggen altijd dat droge hitte veel minder erg is dan van die hitte in het tropisch regenwoud. Dat is vast waar, maar boven een bepaalde temperatuur is ook droge hitte niet meer fijn. Met gemiddelde temperaturen ruim boven de 35 graden en op de laagvlaktes boven de 40 graden Celcius is het in Ethiopië knap warm. En in Ethiopië kun je bijna nergens afkoelen. Er is geen airco, zwembad of wat voor manier ook om af te koelen. Logisch natuurlijk in zo’n arm land waar mensen moeten lopen om drinkwater te halen. Het is er echt warm en er is geen ontkomen aan.

Wc’s

Nooit, maar dan ook nooit meer zul je me horen klagen over de wc’s bij de benzinepomp in Nederland. Vies heeft in Ethiopië een hele nieuwe betekenis gekregen. Hoe krijgen mensen het voor elkaar om hun uitwerpselen tegen alle muren omhoog en tegen het plafond aan te krijgen? In één woord; smerig. 

Ethiopie

Wegen

Als ze er zijn, dan zijn ze niet al te best. En al zijn ze wel goed, dan staan ze nog altijd vol met koeien, ezels, mensen, karren en tuktuks. Opschieten zit er echt niet in, dus je moet vooral geen haast hebben. Daarnaast zijn er behoorlijk wat wegen zo slecht dat je veranderd in een soort milkshake. Op sommige dagen zat ik bijna de hele dag op een “African Massage-weg” en dan voel je je net een geklutst ei aan het eind van de dag. 

Onderweg in Ethiopië

Water

Tja, daar hebben ze niet veel van in Ethiopië. De meeste mensen moeten er ver voor lopen. Heel geregeld is er geen water om te douchen of jezelf te wassen. Als je dit erg belangrijk vind, dan kun je beter de hele Sahara vermijden.

Stof

Als we het toch over de Sahara hebben; Ethiopië is stoffig. Van dat fijne rode stof wat overal in gaat zitten. Wat in klei veranderd wanneer het nat is. Maar het wordt ook gebruikt door een aantal stammen in Ethiopië om hun huid mooi rood te kleuren.

Waarom moet je echt naar Ethiopië?

Genoeg over de ontberingen van Ethiopië. Wanneer dit je weinig interesseert dan ga je om de volgende zes redenen een fantastische tijd tegemoet

Vrolijk

Ik heb nog nooit zo veel vrolijke mensen gezien. Hoe arm het land ook is en hoe weinig de mensen ook hebben, ze lachen eigenlijk altijd. Daar zou de gemiddelde Nederland met zijn eeuwige gezeur nog wat van kunnen leren. Je komt in Ethiopië eigenlijk altijd met een vrolijk gevoel weer thuis.

Kindjes in Ethiopië

Authentiek

Ik merk dat op veel plekken op de wereld de toeristische sector veranderd in een soort eenheidsworst. Allemaal dezelfde souvenirs, dezelfde hippe koffiebarretjes en vooral heel veel niet lokale mensen. In Ethiopië heb je daar vrijwel geen last van. Geen souvenirwinkels op elke straathoek en geen Fred Kroket om de hoek; een Walhalla voor mensen die even weg willen van alle standaard toeristische bestemmingen.

Offline

We zijn tegenwoordig allemaal druk bezig met Facebook, Instagram, wat doet die, heb ik nog wat gemist. Er is bijna geen ontkomen aan in het dagelijks leven. Ethiopië is een oase van sociale rust. Er is niet overal stroom, laat staan wifi. Even helemaal niks anders dan je eigen gedachten.

Ethiopie
Ethiopie
Vloerverwarming van vroeger

Veiligheid

Ik vind het altijd lastig om een parameter aan veiligheid te hangen. Wat mij betreft is het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken leidend. Ja, Ethiopië is een derde wereld land en dus minder veilig, maar ik heb daar uren door dorpjes geslenterd zonder me ooit onveilig te voelen. Alleen in het oosten van Ethiopië, in de richting van Somalië, in het meer Arabisch georiënteerde gedeelte werd de sfeer harder. Gelukkig is het land heel groot en kun je dat gedeelte prima over slaan. (NB; recent zijn er ongeregeldheden uitgebroken in Ethiopië, check vooraf goed de veilige gebieden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken) 

Ethiopie

Landschap

Sommige mensen gaan naar Amerika om de Grand Canyon te zien, maar dat kan ook gewoon in Ethiopië, lekker zonder al die toeristen. Ik dacht altijd dat Ethiopië een enorme grote zandbak was, maar je hebt daar zoveel verschillende landschappen, veel meer dan ik ooit dacht dat ze in Ethiopië zouden hebben.

Hoe mooi is Ethiopië; helemaal verliefd

Cultuur

De mens komt oorspronkelijk uit de regio waar het huidige Ethiopië onder valt. De oudste beschavingen ter wereld hebben hun oorsprong in Ethiopië. Dit land heeft een zeer rijke cultuur helemaal terug naar de oorsprong van ons allereerste begin, onze eerste beschaving. Qua cultuur is dit een zeer rijk land. Van inheemse bijzondere stammen tot eeuwenoude culturele bouwwerken.

Ethiopie
Rotskerk in Lalibela, ook wel het Achtste Wereldwonder genoemd
Ethiopie
Gondar kastelen; het mooiste Koning Arthur bouwwerk wat er te vinden is

Ethiopië is geen land waar iedereen van zal genieten.

Wie kan ik het dan wel aanraden? Het is een perfecte bestemming voor avontuurlijke backpackers. Backpackers die het “standaard rondje” Thailand ontgroeid zijn en backpackers die geen gebaande paden op willen. Jullie kunnen in Ethiopië je hart helemaal ophalen. Ethiopië is verrassend anders dan de nare beelden die zo lang onze tv’s hebben geteisterd.

Mocht je je zorgen maken om je veiligheid, lees dan deze blog over alleen reizen als vrouw. Misschien heb je iets aan de tips om je te helpen inschatten of de bestemming veilig genoeg is voor jouw standaard.

Ethiopie
Ethiopie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.