Rondreis 8 dagen Jordanië; bezienswaardigheden, route en tips

Citadel Jordanië

Jordanië: het meest stabiele land in de regio. En ook een land van historische waarde. Onderdeel van de Zijderoute en een knooppunt in vrijwel elke handelsroute maakte Jordanië tot een van de meest belangrijke landen in het hele Midden Oosten. In deze blog een overzicht van alle fantastische hoogtepunten in Jordanië.

Ondanks alle onrust in de buurlanden is Jordanië wel degelijk veilig. Jordanië is een koninkrijk met eigenlijk al jaren een stabiele situatie. Het is dan ook niet gek dat er veel vluchtelingen wonen. De oude en nieuwe vluchtelingen samen vormen 1/3 van de inwoners van Jordanië. Als toerist merk je daar maar weinig van, tenzij je naar een vluchtelingenkamp gaat. En ik moet eerlijk bekennen dat ik het verschil tussen een Jordaniër en een Syriër ook niet kan zien, dus mij valt het sowieso niet op dat een deel van de Jordaanse bevolking niet Jordaans is.

Jordanië is net als de meeste andere landen in de regio islamitisch. Zoals ik al schreef in mijn blog over veilig reizen moet je hier wel rekening mee houden. Korte rokjes, blote schouders en topless zonnen zijn echt not-done. Ze zien heus aan je dat je een toerist bent en zullen dan misschien iets meer accepteren, maar het is simpelweg niet respectvol. Je bent wel te gast in een ander land, gedraag je dan niet alsof je thuis bent.

Dag 1 – 3: Amman, Jerash en Mount Nebo

Amman – de hoofdstad van Jordanië – is vijf uur vliegen en heeft een rechtstreekse verbinding vanaf Amsterdam. Super relaxt dus, maar hiermee is de eerste dag van je vakantie wel al praktisch voorbij tegen de tijd dat je eenmaal in je hotel bent. Ik sliep in Amman. Er zijn in Amman hotels in alle categorieën te vinden, dus voor iedereen is er altijd wel een geschikte plek om te overnachten.

Op dag twee ben ik Amman gaan verkennen. Een aantal hoogtepunten zijn:

  • de Blauwe Moskee
  • Citadel met uitzicht over heel Amman
  • vlaggenmast van Jordanië met een vlag van 60 x 40 meter
  • Romeins Amfitheater

Dit is allemaal prima in een ochtend te zien als je rustig aan doet. Het scheelt ook dat de meeste van bovenstaande trekpleisters redelijk dicht bij elkaar liggen in de stad (of is de stad gewoon heel klein?).

Blauwe moskee in Amman Jordanië
Blauwe moskee in Amman

Op dag twee in de middag ben ik naar Jerash gereden. Dit is ongeveer 45 km rijden vanaf Amman. Jerash wordt beschouwd als een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten (vroeger dan). Nu is het een archeologische site, maar wel een hele gave archeologische site.

Behalve dat Jerash heel groot is, is Jerash ook best indrukwekkend. De lange rijen pilaren die nog steeds staan en de interessante geschriften maken dit een plek in Jordanië die je eigenlijk niet over mag slaan. Check hoe klein ik ben op onderstaande foto om je een idee te geven van de grootte van Jerash.

Ik sliep wederom in Amman. 45 km is niet zo ver en erg veel mensen wonen er niet in Jordanië (8 miljoen ongeveer) dus het is geen Nederland waar je elke dag een paar uur in de file rond hangt. Je kunt prima in een middag op en neer naar Jerash.

Jerash Jordanië

De volgende ochtend (dag drie) vertrok ik uit Amman richting het zuiden. Onderweg richting Akaba kun je op verschillende plaatsen mozaïek bekijken en ook kopen trouwens. Er zijn mozaïeken van een paar eeuwen tot bijna 1.000 jaar oud te vinden.

Trap niet al te veel in al die toeristische activiteiten. In een toeristenwinkeltje in die regio had ik zo’n schattig Jordaans kruikje met mozaïek in mijn handen. Kom ik bij de verkoper om af te rekenen, vraagt hij mij “waar kom je vandaan?”. Dus ik vertel dat ik uit Nederland kom. Zegt hij doodleuk “oh dat is leuk, deze vaas wordt gemaakt in Enschede”.  SAY WHAATTT?!?! Ik reis helemaal naar Jordanië om daar een vaasje te kopen wat ik ook in Enschede wel had kunnen halen? Ach ja, het gaat om de herinnering. En ik heb bij die vaas nu in ieder geval altijd een goed verhaal.

Onderweg Jordanië
Onderweg door de bergen

Ik reisde voort richting Mt Nebo. Hier zou Mozes het Beloofde Land gezien hebben. Ik zag weinig beloofd land en eigenlijk alleen een spectaculair uitzicht op de Dode Zee, Jerigho, de Jordaan en zelfs nog een stukje Amman. Eindbestemming voor dag 3 was het wereldberoemde Petra. Maar voordat ik daar aan kwam, bezocht ik eerst nog het kruisvaarderskasteel van Kerak.

Je zou denken dat dit best veel op een dag is. Maar in Jordanie zijn de afstanden klein. De bezienswaardigheden tussen Amman en Petra zijn geschikt voor een uurtje tot een paar uurtjes. Met name het kruisvaarderskasteel van Kerak is wel de moeite waard om twee uur rond te lopen.

Kruisvaarderskasteel in Kerak Jordanië
Kruisvaarderskasteel in Kerak
  • Dag 1: Amsterdam – Amman
  • Dag 2: Amman – Jerash – Amman; afgelegde afstand 100 km, reistijd 2 uur
  • Dag 3: Amman – Mt Nebo – Kerak – Petra; afgelegde afstand 360 km, reistijd 5 uur exclusief de tijd die je bij de verschillende stops besteed

Dag 4 – 6; Petra, Little Petra en de Rode Zee

Dag 4: het wereldberoemde Petra! Petra valt onder de Zeven Nieuwe Wereldwonderen en is toneel van een aantal grote films geweest (o.a. Indiana Jones). Petra wordt dan ook beschouwd als een van de hoogtepunten van Jordanië. En wat mij betreft niet geheel onterecht.

Petra (Πέτρα) was de Griekse naam van de hoofdstad van de Nabateeërs en is gelegen in het huidige Jordanië. De Nabateeërs zelf noemden de stad Raqmu. Vrijwel alle gebouwen die er ooit stonden, zijn nu ruïnes.

De bloeitijd van de stad is te danken aan de handelsroute voor wierook vanuit Jemen, 1600 km zuidelijker gelegen, naar Perzië, Syrië en de Griekse en Romeinse rijken. Petra was voor de verschillende handelsroutes een knooppunt. De belastingopbrengsten van de handelaars maakten de heersers van Petra schatrijk, wat te zien is aan de gebouwen en grafmonumenten. Rond het begin van de jaartelling woonden in Petra naar schatting 25.000 mensen.”

Bron: Wikipedia

Hoe mooi en bijzonder Petra ook is, het is heel naar om te zien hoe de paarden en ezeltjes in de kloof behandeld worden. Niet voor niets heeft Brooke Hospital – die op komt voor de mishandelde dieren in Egypte, Jordanië, India en Pakistan – een vestiging bij de ingang van Petra.

En het zijn niet alleen de lokale mensen die de dieren mishandelen. Ik werd ingehaald door een veelste dikke, zwetende toerist die zelf te vet was om te lopen en zich daarom op de rug van een arm ezeltje heeft gehesen en om zich 1,500 treden omhoog te laten rijden. En zij was helaas niet de enige. Soms snap ik niet hoe mensen zo egoïstisch kunnen zijn. Maar goed, dat hoort niet in deze blog thuis.

Petra Jordanië ezeltjes brooke hospital
Petra Jordanië ezeltjes brooke hospital

In Petra ben je zeker een dag kwijt zo groot en bijzonder is het. Ik sliep op dag vier opnieuw in Petra.

Dag vijf bezocht ik Little Petra. Persoonlijk zou ik het zelf omdraaien. Little Petra is heel mooi, maar niet als je eerst Petra bezoekt. Petra kun je makkelijk 1 a 2 dagen door brengen. Little Petra daarentegen is geschikt voor een halve dag. Tenzij je houd van lange hikes, dan kun je prima wat langere wandelingen maken in dit gebied.

Na (Little) Petra door naar mijn absolute favoriet; Wadi Rum. Wadi Rum staat net als zoveel bijzondere plekken in Jordanië op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Jordanië heeft alle hoogtepunten op fijne rijafstand van elkaar liggen waardoor je niet dagen in de auto hoeft te zitten. Echt een ideaal vakantieland voor degene die snel van hoogtepunt naar hoogtepunt wil hoppen.

In de middag ging ik met een jeep de woestijn in. Wadi Rum is in één woord adembenemend. Rode rotsen, rood zand, strakblauwe lucht, alsof je in een buitenaards Mars-landschap beland. Midden in de woestijn maakten we met wat takken een kampvuurtje voor thee. Het is zo bizar stil, zelfs de wind maakt geen geluid. Magisch!

Wadi Rum Jordanië

De overnachting was midden in de woestijn onder de sterren. Ja, je levert iets in qua comfort (geen stroom, geen licht, geen douches), maar daar krijg je zo’n fantastische overnachting voor terug.

Na een nacht onder de sterren begint dag zes met een kort ritje van 1,5 uur naar Akaba aan de Rode Zee. De Rode Zee staat op vrijwel elke lijst met beste snorkel- en duikplaatsen in de top vijf. De onderwaterwereld is erg de moeite waard in de Rode Zee en het water is best comfortabel warm. Ik moet wel zeggen dat zowel tijdens deze reis naar de Rode Zee als de keer dat ik in Israël bij de Rode Zee was, de wind vrij hard was. Hierdoor drijf je makkelijk overal en nergens heen. En dat is iets waar ik niet zo van houd want ik snorkel graag relaxt en heb weinig zin om tegen de stroom in te zwemmen.

Verkeersbord Jordanië
  • Dag 4: afgelegde afstand 0 km
  • Dag 5: Petra – Little Petra – Wadi Rum: afgelegde afstand 130 km, reistijd 2,5 uur
  • Dag 6: Wadi Rum – Akaba: afgelegde afstand 70 km, reistijd 1,5 uur

Dag 7 – 8: Rode zee, Dode Zee, Amman

Van Akaba reis ik terug omhoog richting Aman, maar natuurlijk niet via dezelfde route. De Dode Zee stond op het programma. Het was wel zo’n 250 km rijden, maar aangezien er bijna niemand op de weg was, is dat in een paar uurtjes wel te doen. De Dode Zee is uniek in zijn soort. Het water is zo zout dat je blijft drijven. Als je wondjes hebt, dan bijt het ook goed hard en water in je ogen is een slecht idee, maar het ronddobberen is wel heel gaaf om te doen. Nadat ik me goed afgespoeld had, door naar het eindstation voor vandaag; Amman. De cirkel is rond.

Dode Zee Jordanië
Zoutafzetting Dode Zee
  • Dag 7: Akaba – Dode Zee – Amman: afgelegde afstand 330 km, reistijd 4,5 uur
  • Dag 8 is de dag van de terugvlucht.

Reisseizoen en andere praktische zaken

Ik ben in november naar Jordanië geweest. Het was toen 25 graden in Amman en ongeveer 30 graden in Akaba. Wat mij betreft is dit de perfecte temperatuur voor sightseeing. De nachttemperatuur tijdens het slapen in Wadi Rum was ongeveer 15 graden. Ik heb geen dag regen gehad, maar dat zegt natuurlijk niet per se iets.

Watertemperatuur

Ik schreef hierboven dat bij het snorkelen het water best warm was. Dit houdt in dat je geen wetsuit nodig hebt, maar in november is het water zeker geen tropisch zwembad qua temperatuur.

Huurauto of OV?

Gezien de korte tijd van bovenstaande reis is een huurauto een absolute aanrader. Ik heb geen idee van het openbaar vervoer in Jordanië maar ik verwacht niet dat bovenstaand programma in dezelfde tijd te doen is wanneer je moet het OV gaat. Met het OV is natuurlijk wel een heel stuk avontuurlijker en je ontmoet veel meer mensen, maar voor reizigers met beperkte tijd is het net niet handig.

Kwaliteit hotels en kosten

Hotels zijn van wisselende kwaliteit en je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt. De meeste steden hebben ruim voldoende keuze qua hotels. In de tijd dat ik er was had het land waterrestricties, wat betekende dat er slechts op bepaalde tijdstippen water uit de kraan kwam.

Ik vond Jordanië niet heel duur qua eten en overnachtingen. Uiteraard ligt dit er ook aan waar je zelf graag slaapt en eet.

Geen zin om naar Jordanië te gaan maar wel geïnteresseerd in vergelijkbare bestemmingen?

Misschien zijn een van onderstaande blogs dan wel iets voor je.

Djerba Tunesië: top 10 bezienswaardigheden en activiteiten

Israël; 10x mooiste bezienswaardigheden

Extreme reisbestemmingen; alleen maar om op te scheppen?

2 thoughts on “Rondreis 8 dagen Jordanië; bezienswaardigheden, route en tips

  1. lucy

    hoi hoi , lees net dit blog met een grote glimlach op mijn mond. Heb het geluk in Jordanie te wonen. In grote lijnen klopt je verhaal, wil graag een aanvulling geven op het benoemen van OV in Jordanie. In Amman kun je prima met taxi’s, incl. Uber en Careem (laatste is aanrader) rondtoeren, de prijzen zijn prima te doen en het is de snelste vorm van vervoer. OV buiten Amman stelt niets voor. Kijk daarvoor op de website van jett.com.jo. Dit zijn redelijk comfotabele bussen die door het land rijden. Hier staan de tijden en de prijzen. Om je een idee te geven, er gaat iedere dag maar 1 bus van Amman naar Petra…..
    Verder is Amman een stad die je moet leren kennen. Het is supergroot (4,5-5 milj. inwoners) maar de meeste toeristen/expats/buitenlanders en ook veel Amani, komen alleen in ‘west’ Amman, waar iedereen heerlijk door elkaar heen leeft. Waar je oud en modern arabisch tegen komt en heel veel te doen is.

    1. My Wanderlust Diary

      Careem had ik nog nooit van gehoord. Goede tip! Wanneer ik terug ga, ga ik zeker iets langer dan acht dagen om op een slow travel tempo het land veel beter te leren kennen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.