Sardinië; 5x doen op Sardinië

Spiaggia La Pelosa bij Stintino Sardinië

Met iedereen op vakantie en ik op kantoor, droom ik graag weg bij foto’s van een eerdere reis. Dus voor alle vakantiegangers die van plan zijn om, of op dit moment al op Sardinië zitten, in deze blog mijn 5 tips.

1. Het beste strand van Sardinië; Spiaggia La Pelosa bij Stintino

Spiaggia La Pelosa bij Stintino

Spiaggia La Pelosa bij Stintino

Sardinië heeft verschillende soorten stranden. Kiezelstranden, zandstranden, wijdse open stranden, erg stijle stranden, rustige zee, azuurblauwe zee. Er is voor iedereen altijd iets te kiezen.

Ik ben groot fan van azuurblauwe zee en geen grote golven dus mijn absolute favoriet was Spiaggia La Pelosa bij Stintino. Ten noorden van Alghero vind je dit kleine (maar af en toe zeer drukke) zandstrandje. Helderblauwe wateren, wit zand, fantastisch uitzicht, wat mij betreft is er geen enkel ander strand op Sardinië wat daar aan kan tippen.

De zee loopt heel geleidelijk af en het water is comfortabel warm en rustig. Je kunt zelfs naar een oud fort op een klein eilandje zwemmen als je daar zin in hebt. Af en toe kan het strand erg druk zijn omdat het zo’n klein strand is. Spiaggia La Pelosa bij Stintino

2. Saint Remy Bastion in Cagliari

Sardinië heeft verschillende leuke steden om te bezoeken. Mijn favoriet is Cagliari. Cagliari is een kleurrijke stad aan zee, tegen de rotsen aan gebouwd met van die straatjes die je in ouderwetse maffiafilms ziet. Kleine balkonnetjes met waslijnen naar de andere kant van de straat waar James Bond dan van het ene dak naar het andere springt (ok, iets te veel fantasie misschien, maar je snapt het beeld waarschijnlijk wel).Saint Remy Bastion in Cagliari

Wanneer je in Cagliari bent, bezoek dan zeker het Saint Remy Bastion. Bovenop een heuvel heb je vanaf hier een fantastisch uitzicht over de stad en de haven. Daarnaast is het Bastion ook zeer geschikt om lekker rond te dwalen of even uit te rusten van de toerist uithangen.

Spiaggia La Pelosa bij Stintino

Saint Remy Bastion in Cagliari

3. Huur een auto en trek de binnenlanden in

Sardinië heeft twee luchthavens; Alghero en Cagliari. Het maakt niet uit op welke luchthaven je aan komt. Sardinië is zo klein dat eigenlijk alles in een dagtrip te bereiken is. Alghero ligt in het noorden en Cagliari in het zuiden, 250 km uit elkaar, wat ongeveer 3 uur rijden is om je idee te geven van hoe ver je kunt komen.

Openbaar vervoer is niet heel goed geregeld op Sardinië. Of laat ik het anders zeggen; openbaar vervoer is prima op Sardinië als je geen haast hebt. Wanneer je maar een week op Sardinië bent, dan reist het een stuk fijner met je eigen huurauto. Je hebt dan ook de mogelijkheid om de binnenlanden in te trekken en door de heuvels richting nationaal park Parco Nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu te rijden. Of om door de kleine dorpjes op het platteland te rijden en daar een lokale markt te bezoeken. Bijna elk klein dorpje heeft zijn eigen buurtkroeg. De perfect plaats om je tussen de Italianen in plaats van de toeristen te begeven en van een stevige bak koffie te genieten (oeh, of een lekkere Italiaanse mierzoete witte wijn).

Zonsopkomst Sardinië

Zonsopkomst Sardinië

4. Bezoek Nationaal Park Parco Nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu

Dit nationaal park ligt in het midden van Sardinië en loopt door tot aan de kust in het oosten. Het park bestaat uit weilanden, rotsen, ravijnen, valleien, bossen, stranden en steile kliffen. Eigenlijk is er van alles te vinden om je niet te vervelen.

Hagedis in de zon

Hagedis in de zon

Er zijn een aantal bijzondere plekken in het park. Zo is er de Supramonte, een uitgestrekt kalksteenplateau op een hoogte van 1.463 m. met de Punta Corrasi als hoogste punt en een oppervlakte van 21.000 hectare. Je kunt ook naar de Gola di su Gorropu-kloof, één van de diepste van Europa, met meer dan 400 meter hoge wanden. De 40 km lange kuststrook heeft uitzonderlijke rotsen, kreken, estuaria en grotten zoals de beroemde Grotta del Blue Marino.

Nationaal Park Parco Nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu heeft ruim voldoende mogelijkheden voor een flinke wandeling. Van een lichte wandeling op redelijk vlak terrein tot uitdagende wandelingen met diepe kloven.

5. Probeer de lokale specialiteiten van Sardinië

Sardinië heeft een zeer uitgebreide dessert keuken. De Italiaanse keuken is sowieso al een van ’s werelds beste keukens, maar op Sardinië zijn ze daarnaast ook nog eens zeer bedreven in het maken van toetjes. Probeer een keer de Sebadas; een krokant pakketje van deeg gevuld met ricotta of schapenkaas gemixt met limoen of sinaasappel en verschillende kruiden. Vervolgens wordt dit pakketje gefrituurd en warm geserveerd met suiker of honing. Zoet, kleverig, stroperig, warm… alle wat een toetje moet zijn.

Traditioneel toetje in Sardinië

Traditioneel toetje in Sardinië

Wist je trouwens dat Sardinië geen geschiedenis heeft wat betreft vis? Omdat ze in het verleden zo vaak aangevallen werden, hebben de mensen die op Sardinië leefden zich terug getrokken in het bergachtige centrum van Sardinië. Daardoor heeft de keuken op Sardinië meer invloeden van het land dan van de zee. Inmiddels is de keuken alsnog heel vissig geworden, maar de traditionele gerechten van Sardinië zijn vrijwel allemaal zonder zeeleven.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.