Onmisbaar op reis: speciale lenzen voor je telefoon

Ik zou mezelf zeker niet omschrijven als reisblogger, maar als “gewone loonslaaf”. In mijn fulltime baan is het niet noodzakelijk om de beste, mooiste, meest spectaculaire foto’s te maken. Toch vind ik het wel fijn als er op mijn blog leuke foto’s bij staan. Dus toen had ik een dilemma. Ik ben op reis om te werken en mijn werktas is al redelijk vol. Heb ik dan zin om overal een spiegelreflex camera mee naar toe te slepen? Ik reis vaak met alleen handbagage, heb ik er überhaupt nog ruimte voor?

Mijn antwoord was nee. Zeker niet als ik bij klanten rond loop. Maar wat dan? Ik ben altijd een groot fan geweest van de Samsung Galaxy S telefoons. Deze maken over het algemeen best goede foto’s. En omdat een telefoon bij mij meestal net vier jaar mee gaat, lift ik nog best snel mee op de nieuwe technieken die beschikbaar komen in die telefoons. Uiteraard realiseer ik me dat een telefooncamera bij lange na geen spiegelreflex camera met goede lenzen is, maar een telefoon is duidelijk ook niet zo zwaar en heb je over het algemeen veel sneller bij de hand dan een spiegelreflexcamera.
Om toch iets betere kwaliteit foto’s te maken, heb ik aan mijn Samsung Galaxy S7 telefoon een speciale lenzen set toe gevoegd bestaande uit drie lenzen.

  • Telelens met 2x vergroting (Samsung)
  • Groothoeklens (Samsung)
  • Zoomlens met 8x zoom (merkloos)

Samsung lenzen

De twee Samsung lenzen zitten in een speciaal hoesje zo groot als een filmrolletje (van vroeger… je weet wel, die dingen die je ouders altijd in hun fotocamera probeerden te stoppen). Deze twee lenzen zijn speciaal gemaakt om op een speciaal hoesje van Samsung vast te draaien. Hiermee verschuift de lens helemaal nooit tijdens het foto’s maken. Ik heb het hoesje nu een half jaar om mijn telefoon en nog nergens slijtage.

Wide angle lens telefoon
Speciaal Samsung hoesje met de groothoeklens erop gedraaid
Zoomlens en wide angle lens telefoon
Alleen de leter G van Samsung is eraf gesleten in al die maanden
Wide angle lens telefoon
Om beide lenzen veilig in op te bergen
Zoomlens en wide angle lens telefoon
Links de groothoeklens en rechts de 2x zoomlens

Samsung telelens

Ik ben niet heel tevreden over het bereik van de telelens. Nu is 2x zoom ook niet heel erg veel. Maar deze lens is bijvoorbeeld wel heel handig voor het dichterbij halen van eten wanneer je foto’s in een restaurant maakt. Ter vergelijk twee identieke foto’s met en zonder lens.

En ook nog twee foto’s van een object dichtbij waarvoor ik de lens eigenlijk handiger vind.

Samsung groothoeklens

Over deze lens ben ik super enthousiast. Zeker in kleinere ruimtes of wanneer je weinig afstand tot bijvoorbeeld een groot gebouw of hoge boom kunt nemen, dan is deze lens erg handig. Voor selfies is dit zeker geen handige lens. De randen van het beeld vervormen nogal, waardoor ik een heel raar hoofd krijg (kan ook liggen aan mijn hoofd).

Info:
Op Marktplaats kocht ik deze set voor 70 euro. Nieuw in de winkel is deze set 149,95 euro.
Een set bestaat uit een Samsung hoesje voor je Galaxy S7 telefoon, twee lenzen en een opbergsysteem voor je lenzen.


Zoomlens 8x zoom

8x zoom is natuurlijk nog steeds niks als je ziet dat een beetje compact camera zelfs al >30x zoom heeft. Maar zoals al eerder gezegd, je moet niet verwachten dat deze lenzen de vervanging van je spiegelreflex camera kunnen zijn, maar ze zijn wel een stuk makkelijker in gebruik. Hierdoor houd je meer aandacht over voor de geweldige omgeving waar je in zit, of waardoor je net even iets sneller je camera bij de hand hebt om toch net op tijd te zijn voor die ene fantastische foto.
Het grootste nadeel aan deze lens vind ik dat de lens niet vastgedraaid kan worden. Als je er per ongeluk tegenaan stoot heb je nog maar half beeld. Daarnaast heeft mijn telefoon geen beeldstabilisator waardoor je wel echt iets van een steun/statief nodig hebt wil je een onbewogen foto kunnen maken. Of je object moet op z’n minst stil staan.

Info:
Deze lens kocht ik op bol.com voor 19,95. Deze lens is geschikt voor vrijwel elke telefoon en wordt bevestigd middels een clip-on systeem. Je kunt handmatig scherp stellen.

En nog wat voorbeelden van alle lensen samen. De eerste foto is gemaakt met de wide angle lens. De tweede foto zonder lens. De derde foto met 2x zoom. En de vierde foto met 8x zoom.

Nieuwsgierig naar meer onmisbare items voor de backpackers en wereldreizigers?

Check dan vooral onderstaande links.

Onmisbaar op reis: packing cubes

Onmisbaar op reis – waterfles voor veilig drinkwater

Onmisbaar op reis; menstruatiecups

Paklijst voor ultralight backpacken (9 kilo)

Paklijst voor ultralight backpacken (5 kilo)

Hoe pak je een backpack in? Tips & tricks