Noord Korea; city trip Pyongyang

Eerder schreef ik al over Noord-Korea en de 10 hoogte-en dieptepunten van die reis. Vandaag een uitgebreid fotoverslag van de dagen in Pyongyang. Pyongyang is de trots van Noord Korea. Iedereen die belangrijk is, woont daar. Het is raar om in een stad rond te lopen waarvan je op tv eigenlijk altijd maar een klein stukje ziet wanneer de jaarlijkse parade van Noord Korea op tv komt en nu ineens zagen we ook de rest van de stad.

De twee vorige Grote Leiders
De twee vorige Grote Leiders met mij op de voorgrond

Pyongyang ruimtelijke ordening

Pyongyang is wijds opgezet. Alles is ruim. Er zijn veel minder auto’s dan dat wij gewend zijn. De meeste mensen lopen, fietsen of gaan met het OV. Grappig om te zien is dat het OV net als bij ons behoorlijk vol is.

Lege wegen in Noord Korea
Lege wegen in Noord Korea

De metro van Pyongyang is verkozen tot één van de mooiste metro’s ter wereld. En dat is zeer terecht. De muren van de metrobuizen staan vol met mooie mozaïeken. De treinstellen zijn nog gemaakt met houten bekleding aan de binnenkant. Nergens afval. En rustgevende muziek.

Lege wegen in Noord Korea
Metro van Pyongyang

Bewonder de Grote Leider

Natuurlijk zijn we ook meegenomen langs een mooie verzameling aan grote, protserige gebouwen, torens, beelden en andere uitingen van de Grote Leider.

Arc de Triomph van Pyongyang
Arc de Triomph van Pyongyang

Ondanks dat het programma volledig vast staat en we van de ene grote prestatie van De Grote Leider, naar de andere grote prestatie hobbelen, zie je ongemerkt meer van het dagelijks leven dan je in eerste instantie verwacht. Zo kom je langs de winkels waar zij hun eten kopen. Zo liepen we in de avond langs een concert op de oever van de rivier. Zo zie je hoe de (beter bedeelde) Noord Koreanen in het bowlingcentrum gokken, bowlen of biljarten.

Ik (in die blauwe jas) tussen onze twee gidsen
Ik (in die blauwe jas) tussen onze twee gidsen

Eerlijk is eerlijk, na een tijdje komen die verhalen over hoe fantastisch de Grote Leider alles heeft bedacht, gebouwd en georganiseerd je wel een beetje je neus uit. Dan heb je gewoon zin om op een terrasje neer te ploffen of in stilte wat rond te dwalen. Gelukkig hadden we gidsen die daar geen problemen mee hadden. Die ons los lieten op een plein zodat we zelf op ontdekking konden gaan. Uiteraard mochten we niet buiten hun gezichtsveld en werden we door agenten ook netjes weg gehouden bij een ceremonie die net bezig was waar we niks te zoeken hadden.

De Nationale bibliotheek op de achtergrond
De Nationale bibliotheek op de achtergrond

Moet je wel naar Noord-Korea gaan?

Met elke toerist die op vakantie gaat naar Noord Korea komen ze iets meer in aanraking met de westerse denkbeelden en cultuur. Ja, je steunt een zeer discutabel regime door daar heen te gaan en je geld uit te geven. Maar bedenk je dan dat als we massaal daar heen zouden gaan (Noord Korea heeft vanwege de sancties immers geen inkomsten meer) dat zoveel Noord Koreanen met onze westerse denkbeelden in aanraking komen dat het regime geen bestaansrecht meer zal hebben. Het is een fantastische manier om zonder oorlog een dictatuur te laten vallen. Het is waarschijnlijk de enige manier om een dictatuur te laten vallen zonder slachtoffers. Want de Koreaanse Oorlog is geen fraaie oorlog geweest. En een tweede oorlog zoals die heeft alleen maar verliezers aan het eind.

noord-korea-5
Ze kunnen heel goed heel groot bouwen in Noord Korea. Wij staan daar onderaan!

 

Hoeveel krijg je te zien?

Om je een idee te geven hoeveel van de stad je te zien krijgt, hieronder een afbeelding van Google over waar alle bovenstaande foto’s en een aantal andere plaatsen die we bezochten allemaal te vinden zijn. Onderweg de stad uit of onderweg naar de volgende stop konden we nog aardig wat zien van de stad. Vanuit het hotel (we zaten op de 16e verdieping) keken we bij zonsopgang over de hele stad uit. Oh, en ook nog eentje waar de luchtfoto van de stad onder ligt. Dan kunnen jullie zien hoeveel wijken we niet te zien kregen.

Pyongyang kaart

Pyongyang kaart 2

En wat foto’s onderweg in de stad.


3 thoughts on “Noord Korea; city trip Pyongyang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s