Zuid Zweden; interessante landmarks en bezienswaardigheden

Alnarp Slot in de zomer Zweden

Toen ik een half jaar in Zweden woonde had ik alle tijd in de weekenden om daar te ontdekken wat er allemaal te doen is. Ik woonde vlak buiten Lund in Zuid Zweden en heb voor jullie de leukste highlights buiten de steden verzameld. Van cultuur tot natuur, van watervallen tot alternatieve kunstwerken. In Zuid Zweden is voor iedereen wel iets interessants te vinden. 

Cultuur: Ales Stenar

Ales Stenar is een grote verzameling stenen bovenop kliffen om het maar eens heel oneerbiedig te omschrijven. Ales Stenar is waarschijnlijk 1400 jaar oud en stamt uit ongeveer 600 na Christus, dat is het einde van de Noordse IJzertijd.

De verzameling stenen van Ales Stenar heeft de vorm van een schip, is 67 meter lang, 19 meter breed en bestaat uit 59 zandstenen blokken met elk een gewicht van ongeveer 1,8 ton. Ales Stenar ligt op 37 meter boven de zeespiegel op de heuvel Kåsehuvud. Vanaf hier heb je echt fantastisch uitzicht over zee. Het is een soort mini-Stonehenge waar koeien gemoedelijk tussendoor slenteren.

Ales Stenar Zweden

Ales Stenar

Cultuur: Alnarp kasteel

Alnarp heeft niet heel veel inwoners (75?) maar wel een heel mooi kasteel. Dit kasteel dateert waarschijnlijk terug tot de 12e eeuw. Misschien is het zelfs ouder, maar in de 12e verscheen het voor het eerst ergens in de geschriften. Door de jaren heen ging het kasteel van koning naar koning tot het uiteindelijk onderdeel werd van de agrarische universiteit van Zweden. Vlak bij Alnarp kasteel werkte ik toen ik in Zweden woonde dus ik kon het kasteel door de seizoenen heen zien veranderen.

Natuur: National Park Dalby Hage

637 Lelies Zweden

Wanneer je in de goede tijd van het jaar gaat (voorjaar) dan is het park bedekt met kleine bloemetjes. Velden van wit en geel onder de bomen. Het park is niet zo groot, maar dat is perfect voor de tapas-wandelaar die ik ben. Je kunt rondjes van 600 meter tot 3,5 km maken.

Natuur: National Park Söderasen

Een heel stuk ruiger als het National Park Dalby Hage is National Park Söderasen. Net ten oosten van Helsingborg vind je dramatische valleien, stroompjes en kleine watervallen en vooral heel veel beukenbos. Het park heeft één van de grootste ononderbroken bosgebieden van Noord Europa. En je kan er over allerlei vlonderroutes langs de rivier lopen. Zeker in de sneeuw is dat erg leuk om te doen.

Natuur: National Park Stenshuvud

Stenshuvud is een nationaal park waar kustbergen, weelderige loofbossen, heidevelden en prachtige stranden gezamenlijk een prachtig landschap vormen. Stenshuvud is een berg vanaf waar je een fantastisch uitzicht kunt hebben. In het bos vind je ook van die hele rare vergroeide bomen die alle kanten uit lijken te groeien. Vroeger dacht men dat op de berg reuzen en trollen woonden. En met zulke bomen is dat niet heel verwonderlijk.

Natuur: Forsakar Falls

Forsakar Nature reserve met de Forsakar waterval is perfect voor niet al te zware wandelingen. Je kunt er door diepe kloven lopen en er komt veel wild in dat gebied voor. Diep in het ravijn is het inmiddels afgesloten vanwege het gevaar van vallende bomen. Zeker wanneer het smeltwater van de sneeuw zijn weg naar de rivier vind is de waterval zeer de moeite waard naar toe te wandelen.

Cultuur & natuur: Nimis & Kullaberg

Tja wat is Nimis? Een uniek kunstwerk – of een hoop rotzooi die het prachtige natuurreservaat Kullaberg verstoort? Op een slecht toegankelijk kiezelstrand op het uiterste puntje van het Kulla schiereiland in het zuiden van Zweden kun je een groot kunstwerk vinden. Al is er over te discussiëren of het hier wel echt gaat om een kunstwerk. Lars Vilk verzamelde een enorme hoeveelheid wrakhout waar hij sinds 1980 een bouwwerk van heeft gemaakt.

Niet iedereen in Zweden of Scandinavië vindt dit een goed idee. Het kunstwerk wordt regelmatig aangevallen door mensen met een kettingzaag. Er lopen ook nog steeds processen door de overheid om het kunstwerk te laten verwijderen. Grappig is wel dat het twee jaar duurde voordat de autoriteiten en het publiek het kunstwerk überhaupt hebben ontdekt.

Nimis ligt in het natuurreservaat Kullaberg. Kullaberg is een van de populairste wandelgebieden in Zuid Zweden. Ik had in Kullaberg vooral heel veel lol met het fotograferen van schreeuwende meeuwen. Er zijn ook grote grotten te vinden uniek voor Scandinavië. In het voorjaar staan er overal paarse bloemetjes. Elk jaargetijde geeft Kullaberg iets anders fascinerends; woeste golven, liefelijke bloemetjes, donkere grotten, oogverblindend stille zeeën. 

Cultuur: Slot Torup

Midden in de beukenwouden van de gemeente Svedala, zo’n 15 kilometer ten oosten van Malmö, ligt het uitstekend onderhouden renaissanceslot Torup. Een slot uit ongeveer 980 (de oudste in de lijst met gebouwen in deze blog). De historische eetzaal, de bibliotheek en de binnenplaats en het park zijn te bezichtigen. Het slot is ook erg geschikt voor een picknick of een ontspannen wandeling.

En natuurlijk een kaartje van Zuid Zweden met de locaties van al bovenstaande punten.

route zuid zweden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.