Duurzaam ondergoed; welke materialen en welke merken zijn het meest duurzaam?

wildkamperen Oman wildernis Dhofar regio

Je wilt geen tweedehands ondergoed kopen, maar toch een duurzame keuze maken? Ga je dan voor biologisch katoen? Of is het kunstmatige polyester toch duurzamer? In deze blog help ik je met een beetje informatie over duurzame stoffen om deze keuze hopelijk iets makkelijker te maken.

Ik ben zelf een groot voorstander van tweedehands kleding. Al jaren koop ik vrijwel al mijn kleding – ook mijn zakelijke kleding – tweedehands. Hoe duurzaam een stof ook kan zijn, een stof die niet geproduceerd hoeft te worden is altijd duurzamer dan eentje waar weer grondstoffen en energie voor gebruikt moeten worden.

Maar tweedehands ondergoed is mij een brug te ver (*net als tweedehands sokken trouwens). Dat ik geen tweedehands ondergoed wil kopen, wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet mijn best kan doen om bij nieuw ondergoed in ieder geval een duurzame keuze te maken. Dus ik verdiepte me in welke stoffen een duurzame keuze kunnen zijn voor mijn nieuwe ondergoed.

Wanneer is een stof duurzaam?

Of een stof duurzaam is of niet, is van vele factoren afhankelijk. Sommige factoren vind je zelf misschien belangrijker dan andere factoren. Daarom heb ik de stoffen enkel ingedeeld op negatieve impact. Dan is het aan jou om te beslissen of chemicaliëngebruik of CO2 uitstoot belangrijker zijn voor jou voor het maken van je duurzame keuze.

Wanneer een stof duurzaam is, ligt aan de afkomst van de vezels en aan het verwerkingsproces. Zo kan een vezel plantaardig, dierlijk of kunstmatig zijn. Aan elk materiaal hangen voor- en nadelen als het gaat om duurzaamheid. Milieueffecten bij de productie van kleding hebben te maken met het vele gebruik van chemicaliën, bestrijdingsmiddelen, water, energie en landbouwgrond. Er ontstaat watervervuiling, bodemerosie en CO2-uitstoot. In onderstaande tabel heb ik de meeste van deze eigenschappen voor je bij elkaar gezet per soort stof.

KatoenWolHennep/linnenPolyesterViscoseLycocell/TencelZijdeBamboe
CO2 uitstoot+++++
Bijdrage plastic soup+++
Grond/energiegebruik+++++++++
Biologisch afbreekbaarJaJaJaNeeJaJaJaJa
Watergebruik++++++++
Chemicaliën en pesticiden+++++++++++++
Dierenwelzijn+++++
Legenda: een – staat voor geen/nauwelijks bijdrage, + voor een matige bijdrage, ++ en +++ voor een zeer ernstige bijdrage

Aspecten die in bovenstaande tabel niet zijn meegenomen zijn:

  • hoe makkelijk is het te recyclen. Stoffen als hennep worden bijvoorbeeld gemengd met andere stoffen omdat hennep eigenlijk net wat te stug is als stof. Dit maakt het lastiger om deze stof te recyclen.
  • hoe lang gaat een stof mee; wol heeft een veel langere levensduur dan bijvoorbeeld katoen.
  • in het geval van landbouwgewassen: wordt er gebruik gemaakt van GMO zaden?

Wat ook goed is om te weten: van katoen, wol, hennep en linnen zijn duurzamere varianten te krijgen. Bijvoorbeeld biologisch katoen of linnen. Bij deze duurzame varianten wordt er geen of heel veel minder gebruik gemaakt van pesticiden, kunstmest en chemicaliën.

Alternatieven waar je nog niet aan gedacht hebt

Soya vezel

Sojabonen Eiwit Fiber (SPF) is een nieuw textielvezel met unieke eigenschappen. Sojastoffen zijn gemaakt van de peulen van sojabonen – een restproduct bij de soja voedselindustrie. Wat dat betreft neemt de soja-teelt voor textiel dus geen extra ruimte in. Soja is weliswaar niet zo sterk als katoen of hennep, maar voelt wel zacht en elastisch aan. De stof is grotendeels biologisch afbreekbaar en heeft dus een minimale impact op het milieu en stortplaatsen. Kleding gemaakt van soja wordt ook wel het plantaardige kasjmier genoemd vanwege zijn lichte en zijdezachte sensatie.

Dennenvezel

Ik ken eigenlijk maar 1 bedrijf wat van dennenvezels, ondergoed maakt, en dat is Do You Green. De Franse bomen – die speciaal hiervoor gegroeid worden – worden verwerkt tot grenenvezels en gesponnen tot draad. Er komen nauwelijks chemicalien aan te pas, en wat wel nodig is, zit in een circulair systeem.

Gerecycled polyester

Plastic afval is een potentiële bron van stof. Polyester kan bijvoorbeeld gemaakt worden uit plastic. Dit zou perfect zijn om wat te doen aan die enorme berg plastic die we hebben gecreëerd de afgelopen 70 jaar. Er zijn merken als Ecoalf die met het recyclen van PET flessen, plastic uit de oceaan en oude polyester kleding maar liefst 20% water reductie, 50% energiereductie en 60% CO2 reductie in hun productieproces hebben weten te realiseren door plastic te recyclen.

Tweedehands kleding met een tweede leven

Naar mijn mening is het recyclen van oude kleding tot nieuwe kleding een hele goede stap in het verduurzamen van onze huidige (zeer vervuilende) kledingindustrie. Kleding van katoen, wol of polyester kan prima gerecycled worden tot nieuwe stoffen. Het is wel lastiger om kleding te recyclen waarvan de stof bestaat uit verschillende materialen. Heb je wel eens het label van je kleding gelezen? Dan staat er vaak iets in zoals 60% katoen + 40% elastaan. Dat soort combinaties zijn dan weer net even niet handig om te recyclen.

Gelukkig betekent het niet dat je kleding totaal niet te recyclen is wanneer het bestaat uit een mix. Wanneer de kwaliteit van de gesorteerde vezels niet voldoende is om er nieuwe kleding van te maken, worden ze onder andere gebruikt voor schoonmaakdoekjes of als opvulmateriaal in meubels.

Welke merken bieden ondergoed met duurzame stoffen?

Ik heb bij verschillende van onderstaande winkels ondergoed gekocht om te testen. Bij allemaal ligt het prijsniveau hoog. Duurzaam in het geval van ondergoed is zeker niet goedkoop. Denk aan bijvoorbeeld 1 slip voor bijna 20 euro. Voor dat soort bedragen kun je bij de H&M en Hema heel wat onderbroeken kopen.

Do You Green: Do You Green is een heel fijn Frans merk. Het bijzondere aan dit merk is dat ze hun producten maken van dennenvezels uit speciaal daarvoor gegroeide bossen in Frankrijk. Geen lange transportlijnen de halve wereldbol over voor de bamboebossen. Gewoon Europese onderbroeken. Naast basic items, hebben ze vooral ook een groot assortiment aan meer sexy lingerie met kant. De stof voelt fantastisch.

About Wear: About Wear biedt kleding aan op basis van soja vezels. Maar ze hebben ook een groot assortiment van biologisch katoen, Tencel en Lycocell. Het assortiment is basic maar wel heel uitgebreid.

Saint Basics: het meest bekende merk wat Tencel/ Lycocell verkoopt. Saint Basics is al jaren actief in de duurzame markt. Hier vind je een oneindig assortiment van duurzame basics. Geen kant, geen tierelantijntjes. Gewoon simpele ontwerpen in een serie vrolijke kleuren.

Ecoalf; ze hebben helaas geen ondergoed, maar wel heel veel kleding voor dames en heren. Alles is gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan, oude kleding en plastic petflessen van de afvalberg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.