China; alles wat je moet weten over een bezoek aan de Chinese Muur

De Chinese Muur is een van de Wereldwonderen. Het is ook zeker een wereldwonder te noemen. De Chinese Muur is zelfs te zien vanuit de ruimte zo lang is deze muur. Muren bouwen kunnen de Chinezen wel. Wanneer je zelf de Chinese Muur wilt bezoeken, kun je in deze blog lezen wat je allemaal moet weten voor vertrek en wanneer je er bent.

Welke locatie kun je het beste bezoeken?

De Chinese Muur is erg lang en loopt door maar liefst negen provincies in China. De vier meest populaire, makkelijkst te bereiken delen van de Chinese Muur liggen allemaal rondom Beijing. Hieronder vind je een tabel met info om je te helpen een beslissing te maken. Meer details volgen verderop in deze blog.

NaamTijd vanaf BeijingFysiek zwaar? (/5)Drukte (/5)Origineel of gerestaureerdToegankelijkheid
Simatai243OrigineelStandaard toegankelijk
Jiankou2.551OrigineelFitte mensen
Mutianyu1.524GerestaureerdKinderen en ouderen geschikt
Badaling125GerestaureerdGedeeltelijk geschikt voor minder validen

De verschillende delen van de Chinese Muur die hieronder nader worden belicht, staan op volgorde van reistijd vanaf het centrum van Beijing (Tiananmenplein) waarbij de dichtstbijzijnde vanaf Beijing als eerste genoemd wordt.

Badaling – het meest populaire deel

 • Locatie: 72 kilometer van Beijing, 1 uur met de auto
 • Goed om te weten: dit is het meest populaire stuk van de Chinese Muur en is daarom ook geregeld heel erg druk.
 • Faciliteiten: kabelbaan, Great Wall Museum, rodelbaan

Badaling Great Wall ligt ten noorden van Beijing. Eigenlijk bestaat de Chinese Muur in dit gedeelte uit twee delen; Ju Yong Wai Zheng (Juyong Outer Town) in het oosten en Bei Men Suo Yao (the Lock and Key of the Northern Gate) in het westen. Beiden delen zijn te vinden in dezelfde vallei; de Guan Vallei. Badaling is het hoger gelegen gedeelte terwijl Juyongguan het lager gelegen gedeelte is.

Badaling is van groot militair belang geweest in het verleden. Een oud Chinees gezegde schrijft over Badaling:

If one man guards the pass, ten thousand cannot get through.

Ben je, net als ik, een hele luie reiziger, dan kun je met de kabelbaan omhoog gaan. Dit scheelt een flink eind lopen. Je kunt ervoor kiezen om ook met de kabelbaan weer terug naar beneden te gaan. Uiteraard is er ook altijd de optie om naar beneden te lopen. En voor de meest avontuurlijke reizigers, kun je in de levensgevaarlijke rodelbaan naar beneden zoeven. Deze rodelbaan is Made in China dus garantie tot de voordeur bij deze laatste manier van afdalen.

Mutianyu — vergelijkbaar met Badaling

Het Mutianyu gedeelte van de Chinese Muur heeft veel overeenkomsten met het Badaling gedeelte van de Chinese Muur wat betreft faciliteiten en drukte. Het is het langste stuk gerestaureerde muur van heel China.

 • Locatie: 75 kilometer vanaf Beijing Centrum, 1½ uur met de auto.
 • Facilities: kabelbaan, achtbaan naar beneden

Jiankou — het steilste, meest gevaarlijke stuk van de Chinese Muur

Jiankou is absoluut niet een stuk van de Chinese Muur wat geschikt is voor mij of andere mensen die het niet zo hebben op hoogtes. Jiankou is namelijk het steilste stuk van de Chinese Muur (in de buurt van Beijing). Dit gedeelte van de muur is niet gerestaureerd dus er groeien bomen uit de Chinese Muur, treden zijn afgebroken of staan op het punt om af te breken. Dit is niet een stuk wat geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn, of kleine kinderen.

Wist je trouwens dat je lopend van Mutianyu naar Jiankou kunt trekken? Dit is een wandeling van tien kilometer waar je vijf uur over doet. Dat zegt denk ik al genoeg over de zwaarte van deze wandeling.

 • Locatie: 100 kilometer vanaf Beijing, ongeveer drie uur met de auto.
 • Features: nog compleet origineel, wild en niet gerestaureerd. Perfect voor thrill seekers.
 • Faciliteiten: geen

Simatai — ook ’s nachts open

De Simatai Great Wall heeft een combinatie van alle bovenstaande delen. Minder toeristen dan Mutianyu, minder voorzieningen dan Badaling, maar niet zo gevaarlijk als Jiankou. Bij dit gedeelte is het mogelijk om ook ’s nachts een tour te maken over de Chinese Muur. Wil je alles lezen over een nachtelijk bezoek aan Simatai zoals hoe laat kun je dan het beste vertrekken? Waar boek je een ticket? En hoe kom ik daarna bij mijn hotel? Check dan de website van Travel China Guide.

 • Locatie: 120 kilometer vanaf Beijing, 2–3 uur met de auto.
 • Facilities: kabelbaan, zip-line, bootjes op het meertje bij de East Tower

Andere delen van de Chinese Muur

 • Juyongguan Great Wall noemde ik al eerder bij Badaling en is ongeveer tien kilometer ten zuiden van de Badaling Great Wall te vinden.  
 • Shuiguan Great Wall is 5 km ten zuiden van de Badaling Great Wall.
 • Jinshanling Great Wall is ongeveer 170 km vanaf Badaling.  
 • Er zijn nog verschillende andere delen van de Chinese Muur in de Beijing regio zoals Gubeikou Great Wall, Shixiaguan Great Wall en Huanghuacheng Great Wall.

Toegangsprijzen en openingstijden Badaling

Toegangsprijs: CNY 45 (april tot oktober); CNY 40 (november tot maart)
Kabelbaan: CNY 40 (enkele reis); CNY 60 (retour)
Openingstijden: 06:40 tot 18:30

Beste reistijd voor je bezoek aan de Chinese Muur

Lente – maart tot mei

De lente in Badaling is later dan in Beijing. Dus die mooie groene bomen en struiken kleuren iets later groen dan het zeldzame groen wat je in Beijing zult vinden. De lente is een goed seizoen om naar de Chinese Muur te gaan. Het is nog niet heel warm en nog niet superdruk.

Herfst – september tot november

Wanneer de herfst begint dan krijgen de bladeren van de bomen op de bergen waar je op uit kijkt vanaf de Chinese Muur een prachtige kleur. Niet veel verder maakte ik onderstaande foto in Noord Korea in het najaar. Zo veel geel, oranje en rood. Echt fantastisch om te zien.

Vermijd dus de zomer en de winter. In de zomer is het warm en druk. In de winter kan het fantastisch mooi zijn wanneer er sneeuw is gevallen, maar meestal is het gewoon ijskoud.

natuur noord-korea
De prachtige natuur in Noord Korea in de herfst (ik sta bij die zwarte pijl op die brug)

Hoe kom je bij de Chinese Muur?

Openbaar vervoer

De volgende bussen gaan naar Badaling Great Wall:

 • Bus 919.
 • Tourist bus No. 1 vanaf Qianmen;
 • Tourist bus No. 2 vanaf Beijing Train Station;
 • Tourist bus No. 3 vanaf East Bridge;
 • Tourist bus No. 4 vanaf Xizhimen Gate;

Tourbus

Er zijn zo ontzettend veel tour aanbieders, dat je beter in je hotel kunt vragen welke zij op dat moment aanraden.

Wel of geen tour boeken?

Wel of geen tour is een lastige vraag om te beantwoorden. Ik vind reizen zonder tour de meest fijne manier om te reizen, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik in China het openbaar vervoer (buiten de metro om) niet heel makkelijk vond. De meeste borden zijn vaak wel in twee soorten geschrift maar verder spreekt er nauwelijks iemand Engels.

Dus heb je haast of gewoon geen zin om er over na te denken, dan zijn tours de makkelijkste manier om iets te zien in korte tijd. Je krijgt dan wel de echte “Chinese Tour” ervaring waarbij je met busladingen tegelijk ergens eruit wordt gemikt om vervolgens als een stel schapen van punt naar punt gesleept te worden. Maar goed, dan heb je ook niks om je druk over te maken zoals “heb ik de laatste bus gemist” of “gaan we wel de goede kant uit”.

Een van de andere voordelen van een tour, is dat deze je vaak ook nog wel ergens anders heen brengt. Zo zat ik op een tour die niet alleen naar de Chinese Muur ging maar ook nog de Ming Tombes mee pakte.

Hoeveel uren/dagen voor een trip naar de Chinese Muur?

Wanneer je een tour boekt, dan ben je al snel een dag onderweg. Het kost je al drie uur voor de heen- en terugreis naar het dichtstbijzijnde stuk van de Chinese Muur vanaf Beijing centrum als het verkeer mee zit. Wil je dan ook nog een paar uur op de Chinese Muur zelf doorbrengen, dan ben je sowieso al vijf uur verder. De meeste tours combineren de Chinese Muur met een bezoek aan het Summer Palace of de Ming Tombes dus dan is het sowieso een volle dag.

Reis je liever naar een ander deel van de Chinese Muur, of wil je een hike maken tussen twee delen van de Chinese Muur, dan moet je rekenen op een lange dag.

Overnachten op de Chinese muur

In theorie is het mogelijk om te overnachten op de Chinese Muur. Dit is uiteraard alleen mogelijk via een organisatie. Wildkamperen in China – zeker op zo’n plek – zou ik absoluut niet proberen. Ik denk niet dat Chinezen heel ruimdenkend en flexibel zijn wanneer ze je illegaal op een van hun belangrijkste monumenten aantreffen.

Maar goed, het is dus mogelijk om de Chinese Muur bij zonsondergang en zonsopkomst te zien. Je slaapt dan wel in een tentje dus ik zou niet in het najaar of de winter gaan. Via bijvoorbeeld bij de Great Wall Adventure Club kun je legaal zo’n overnachting regelen. Een dergelijk tweedaags tripje is trouwens wel bijna 300 USD.

Eten en drinken bij de Chinese Muur

Bij de delen die hersteld zijn – zoals Badaling, Mutianyu en Simatai zijn er ruim voldoende eet- en drinkgelegenheden. De meer afgelegen delen van de Chinese Muur hebben vrijwel geen faciliteiten.

China Fruit
Geen idee wat dit is, maar het is vast lekker

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.