Citytrip Rome; de bekendste bezienswaardigheden en alles wat je erover moet weten

Een bezoek aan Rome is niet alleen een bezoek aan een stad, maar ook een bezoek aan de kleinste onafhankelijke staat ter wereld; Vaticaanstad. Wat is er allemaal te zien in deze millennia oude metropool en middelpunt van zoveel keizerrijken? Lees alles wat je moet weten over de bekendste bezienswaardigheden van Rome in deze blog.

Colosseum

Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een bezoek aan 1 van de zeven Nieuwe Wereldwonderen. Vroeger stierven hier gladiatoren en wilde dieren in brute gevechten met wel 65.000 toeschouwers. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer geval en bewonder je er enkel nog de vergane glorie van het Romeinse Rijk. Het is een bezienswaardigheid die je niet wilt missen. Het idee dat daar zulke brute gevechten werden gehouden waar mensen met volle teugen van genoten. De catacomben waar gladiatoren zich onder intens trieste omstandigheden voor bereiden (of vaak al dood gingen). Het is een gebouw met een indrukwekkend verhaal.

Wat je moet weten voor je bezoek aan het Colosseum

 • Het is er druk
 • Je betaald entree; lees alles over tickets en combipassen verderop in deze blog
 • Adres: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, Italië
 • Metrohalte: Colosseo (Metro B, blauwe lijn)

Trevifontein

De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. De fontein is gebouwd in opdracht van paus Clemens XII. Ze is getekend door Bernini en ruim 50 jaar later gebouwd door de architect Nicola Salvi. Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een muntje te werpen in de Trevifontein. De gemeente Rome haalde in 2016 1.4 miljoen euro uit de fontein. Al het geld wordt elk jaar geschonken aan goede doelen.

Ik ben zelf niet echt een enorm fonteinen fan. De meeste fonteinen stellen nou eenmaal niet veel meer voor dan een paar watersprietjes en wat beelden. Maar de Trevifontein is een puik staaltje fontein. De details van de beelden, de grootsheid van het geheel; zeker een fontein die je beeld van fonteinen zal veranderen. Mits je de fontein kan zien natuurlijk, want het is er echt ontzettend druk.

Wat je moet weten voor je bezoek aan de Trevifontein

 • Het is er belachelijk druk
 • Gratis
 • Adres: Piazza di Trevi, 00187 Roma RM, Italië
 • Metrohalte: Piazza Barberini (Metro A red line)
 • NB: er mag niet meer gegeten of gedronken worden bij de Trevifontein of gezwommen in de Trevifontein of op de rand van de fontein zitten. De politie controleert hier streng op en de boetes zijn hoog (250 euro per overtreding)

Pantheon Rome

Het Pantheon krijgt 7 miljoen bezoekers per jaar. Waarom? Omdat dit een van de best bewaarde gebouwen uit de Romeinse tijd is. Omdat de de tweeduizend jaar oude, onversterkte koepel er na al die tijd nog steeds staat. Omdat het vol staat met echte Romeinse beelden van superchique marmer.

Wist je trouwens dat het Pantheon vroeger een soort van universele kerk was? Een kerk waar het pantheïsme werd beoefend. Dit is eigenlijk een godsdienst waarbij alle goden worden aanbeden. Natuurlijk kon het strenge Vaticaan daar niet mee lachen en besloten ze in de zeventiende eeuw om alle verwijzingen naar deze ‘heidense goden’ te verwijderen. Spijtig genoeg werden de oorspronkelijke monumenten die dit gebouw sierden toen allemaal vernietigd.

Wat je moet weten voor je bezoek aan het Pantheon

 • Het is er belachelijk druk
 • Soms gratis, soms betaal je entree; lees alles over tickets en combipassen verderop in deze blog
 • Adres: Piazza della Rotonda, 00186 Roma RM, Italië
 • Metrolijn: er zijn geen metrohaltes in de buurt van het Pantheon

Sint-Pietersbasiliek – Basilica di San Pietro in Vaticano

De Sint-Pietersbasiliek, officiëel ‘Basilica di San Pietro in Vaticano’ is het geestelijke centrum van de Katholieke kerk en de residentie van de paus. Wist je trouwens dat wanneer je Vaticaanstad binnen gaat dat je dan een land kan toevoegen aan je lijst met bezochte landen? Vaticaanstad is de kleinste staat ter wereld.

Buiten de Sint Pieter vind je tientallen heiligen op zuilen. In de Sint-Pieter vind je werken van Rafael en Michelangelo. Maar ook gedecoreerde graftombes en kunstwerken van onschatbare waarde. Omdat de binnen het christendom de Paus erg populair is, moet je je bezoek aan de Sint Pieter, het Vaticaan en het Vaticaan museum goed voorbereiden. De rijen zijn echt ontzettend lang.

Wat je moet weten voor je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek

 • Het is er belachelijk druk
 • Geen entree
 • Adres: Piazza San Pietro, 00120 Città del Vaticano, Vaticaanstad
 • Metrohalte: Ottaviano (Metro A, rode lijn)
Die mensen op de achtergrond staan in de rij die het halve plein rond loopt

Vaticaanse musea & Sixtijnse Kapel

De Vaticaanse musea zijn wat mij betreft absoluut één van de hoogtepunten van Rome. Al is het maar om te kunnen zeggen dat je de Sixtijnse Kapel gezien hebt. Wist je trouwens dat wanneer je elk werk in het Vaticaan 6 seconden zou bekijken dat je dan een paar jaar lang 24/7 bezig bent om alles te zien? Zoveel kunstwerken bevat het Vaticaan.

Normaal ben ik niet echt van het inhuren van een gids, maar voor het Vaticaan Museum en de Sixtijnse Kapel zou ik dat zeker wel doen. Er is zo ontzettend veel te zien en te ontdekken dat zonder gids je gewoon niet weet waar je heen moet. Een gids laat ook hele grappige dingen zien in een aantal kunstwerken. Zo zit er boven de deur waar je de Sixtijnse Kapel binnen komt een soort ezel met het gezicht van de opdrachtgever. Michelangelo was zo klaar met de belachelijke opdracht die hij moest doen in de Sixtijnse Kapel en het commentaar van sommigen op zijn werk, dat hij om zijn opdrachtgevers te zieken de schildering van Minos – de figuur met ezelsoren die door een slang op een gevoelige plek te grazen wordt genomen en in de hel thuis hoort – afbeeldde met het gezicht van de opdrachtgever.

Wat je moet weten voor je bezoek aan het Vaticaanmuseum en de Sixtijnse Kapel

 • Het is er belachelijk druk
 • Je betaald entree; lees alles over tickets en combipassen verderop in deze blog
 • Adres: Vaticaanstad
 • Metrohalte: Ottaviano (Metro A, rode lijn)

Forum Romanum en Palatijn

Het Forum Romanum was hét centrum van het oude Romeinse Rijk. Naast het Forum Romanum ligt de Palatino, de Palatijnse heuvel, waar je de opgravingen van keizerlijke residenties aantreft. Beiden hebben door de jaren heen allerlei wisselende functies gehad. Van sociaal en politiek centrum tot triomftochten en optochten van gladiatoren. Niet alles is nog in even goede staat. Dus loop je er zelf rond en wil je echt weten waar je naar kijkt, dan is het handig om met een plaatjesboek (gids) op pad te gaan. Heb je daar geen zin in, dan kun je je fantasie de vrije loop laten en gewoon rond slenteren.

Wat je moet weten voor je bezoek aan het Forum Romanun en de Palatijn

 • Het is er matig druk
 • Je betaald entree; lees alles over tickets en combipassen verderop in deze blog
 • Adres: Via della Salara Vecchia, 5/6, 00186 Roma RM, Italië
 • Metrohalte: Colosseo (Metro B, blauwe lijn)

Spaanse Trappen

Bovenaan de Spaanse Trappen heb je een fantastisch uitzicht over Rome. De Spaanse trappen hebben hun naam te danken omdat ze het Piazza di Spagna (Spaanse Plein) met de Trinità dei Monti kerk verbinden. Waarom dan Spaanse? Omdat de Spaanse ambassade daar vroeger lag. De wijk rondom de Spaanse Trappen is een hele gezellige met schattige, smalle straatjes. Bovenaan de Spaanse Trappen vind je een van de vele Egyptische Obelisken in Rome.

Wat je moet weten voor je bezoek aan de Spaanse Trappen

 • Het is er belachelijk druk
 • Geen entree
 • Adres: Piazza di Spagna, 00187 Roma RM, Italië
 • Metrohalte: Spagna (Metro A, rode lijn)
 • NB: er mag niet meer gegeten of gedronken worden op de Spaanse Trappen en je mag er ook niet meer je schoenen uit trekken (ja, ik maak echt geen grapje). De politie controleert hier streng op en de boetes zijn hoog (250 euro per overtreding)

Piazza Navona Rome

Piazza Navona is eigenlijk het oude atletiekstadion van de Romeinen Het is in de huidige tijd te herkennen aan de lange uitgerekte vorm. Op en rond het plein zijn de volgende bezienswaardigheden te zien.

 • La Fontana dei Quattro Fiumi (fontein van Bernini)
 • Een Egyptische obelisk
 • Opgravingen van het oude stadion van Domitianus
 • Sant’Agnese kerk
 • Pamphili paleis
 • Vlakbij Piazza Navona vind je de San Luigi dei Francesi of de ‘Heilige Lodewijk van de Fransen’. Deze kerk is de nationale kerk van Frankrijk in Rome. Van binnen is deze kerk overladen met gouden details en weelderige luxe. Bij de religieuze Fransen was er blijkbaar nooit geldgebrek.

Wat je moet weten voor je bezoek aan de Piazza Navona Rome

 • Gratis
 • Adres: Piazza Navona, 00186 Roma RM, Italië
 • Metrohalte: Spagna, maar vanaf daar is het zeker nog 15 minuten lopen

Basilica di Santa Maria Maggiore Rome

De Basilica di Santa Maria Maggiore is van binnen bijzonder mooi. Entree is gratis, dus het trekt veel bezoekers. Kies het tijdstip waarop je gaat dus goed. Meestal zijn dergelijke plekken heel vroeg in de ochtend nog redelijk rustig voordat alle groepsreizen met hun volle bus aan komen. Waarom zou je deze kerk willen bezoeken? Vanwege het bijzondere mozaïek wat je in deze kerk kunt vinden.

Wat je moet weten voor je bezoek aan Basilica di Santa Maria Maggiore

 • Het is er belachelijk druk
 • Gratis
 • Adres: Piazza di Santa Maria Maggiore
 • Metrohalte: Termini, Cavour of Vittorio Emanuele – allen ongeveer even ver weg

Galleria Borghese

De naam ‘Villa Borghese’ verwijst naar het grootste en mooiste park van Rome. In het park ligt ook de ‘Galleria Borghese’, een museum met werk van Rubens, Bernini tot Leonardo da Vinci. Heb je geen zin in al die kunst dan is het stadspark ook perfect voor lekker rondhangen of het prachtige uitzicht over Rome.

Wat je moet weten voor je bezoek aan Galleria en Villa Borghese

 • Op zonnige dagen trekt half Rome daar naar toe, dus reken op een vol park
 • Je betaald entree; lees alles over tickets en combipassen verderop in deze blog
 • Adres: Piazzale Scipione Borghese, 5, 00197 Roma RM, Italië
 • Metrohalte: Spagna, Museo Borghese of Flaminio

Trastevere highlights

Naast allerlei oude historische bezienswaardigheden heeft Rome ook ook plekken die je alleen al qua sfeer en gezelligheid niet wilt missen. Een van die highlights is de Trastevere wijk. Aan de overzijde van de rivier Tiber is deze typisch Italiaanse wijk te vinden. Denk aan smalle steegjes met waslijntjes van de ene naar de andere kant en volle bloembakken op kleine balkonnetjes. Als er een wijk is waar je het allerbeste kunt overnachten of eten, dan is het wel Trastevere.

Engelenburcht

Oorspronkelijk was het 2e eeuwse Castel Sant’Angelo, oftewel de Engelenburcht, een mausoleum van keizer Hadrianus. Nadat aartsengel Michaël hier in 590 verscheen en een einde maakte aan de pestepidimie liet paus Pius II een groot bronzen beeld van aartsengel Michaël plaatsen op de top van de burcht. Hieraan is Engelenburcht goed te herkennen.

Het was ook een verdedigingslinie voor het Vaticaan wat er vlak naast lag. Er loopt zelfs een geheime tunnel tussen Engelenburcht en het Vaticaan zodat de paus in het geval van gevaar er snel vandoor kan.

Naast het Engelenburcht tref je misschien wel de bekendste brug van Rome: de Engelenburg (Porte Sant’Angelo). De brug dankt zijn naam aan het feit dat aan weerszijden van de brug beelden van engelen staan en is ontworpen door Bernini.

Wat je moet weten voor je bezoek aan Engelenburcht

 • Het is er belachelijk druk
 • Je betaald entree; lees alles over tickets en combipassen verderop in deze blog
 • Adres: Lungotevere Castello, 50, 00193 Roma RM, Italië
 • Metrohalte: Ottaviano, Lepanto (Metro A, rode lijn)

Monumento a Vittorio Emanuele II (Altare della Patria) Piazza Venezia

Aan het plein Piazza Venezia ligt een van de opvallendste gebouwen van Rome. Vanuit een heleboel windrichtingen is dit monument van de eerste Italiaanse koning Vittorio Emanuele II goed te zien. Het gebouw is ook bekend onder de naam ‘Altara della Patria’, het altaar van het vaderland en herdenkt de eenwording van Italië. Het gebouw heeft een engel op een strijdwagen, getrokken door twee paarden, op elke hoek van het gebouw.

Wat je moet weten voor je bezoek aan Piazza Venezia

 • Gratis (panorama dak 7 euro)
 • Adres: Piazza Venezia Rome
 • Metrohalte: Coloseo (Metro B, blauwe lijn)

Piazza del Popolo

De Piazza del Popolo is een groot plein oorspronkelijk bedoeld om de bezoekers die de stad in het noorden betraden te verwelkomen. Er zijn verschillende bezienswaardigheden op en rond het plein.

 • twee identieke kerken die tegenover elkaar gebouwd zijn en aan de andere kant de Santa Maria del Popolo kerk
 • de stadspoort ‘Porta del Popolo’
 • een Egyptische obelisk
 • de trappen tegen de Pincio heuvel op

Wat je moet weten voor je bezoek aan Piazza del Popolo

 • Gratis
 • Adres: Piazza del Popolo, Rome
 • Metrohalte: Flaminio (Metro A, rode lijn)

Galleria Alberto Sordi

Deze galerij is niet zo bekend als de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan, maar nog steeds een heel stuk mooier dan het winkelcentrum Hoog Caterijne in Utrecht. Dit gebouw stond tot 2003 bekend als de Galleria Colonna, maar werd in 2003 vernoemd naar de populaire Romeinse acteur Alberto Sordi die dat jaar overleed.

Handige details

– Gratis
Adres: Galleria Alberto Sordi, 8, 00187 Roma RM, Italië
Metrohalte: Barberini (Metro A, rode lijn)

Milaan Italië

Bezienswaardigheden die ik helaas nog niet heb kunnen bezoeken

Maar die zeker wel de moeite van het bezoeken waard zijn.

Basiliek San Giovanni in Laterano en Piazza Laterano

De Arcibasilica di San Giovanni in Laterano vind je aan de Piazza del Laterano. Zowel van binnen als van buiten is dit een bijzondere kerk. Maar geld dat niet voor zoveel kerken in Rome? En toch is deze kerk echt anders. Een heel bijzonder plafond en veel kunst met gouden details aan de muren. Vergeet ook niet het klooster met binnentuin te bezoeken!

Thermen van Caracalla

De ‘Terme di Caracalla’ zijn de ruïnes van het immense badhuis (thermen) uit de 3e eeuw n. Chr wat ooit plek bood aan 2.500 bezoekers. Helaas hebben aardbevingen en plunderingen voor bouwmateriaal hebben ervoor gezorgd dat er vandaag de dag een stuk minder over is van het ooit grootste thermencomplex van Rome.

Cimitero Acattolico (Begraafplaats voor niet-katholieken)

Je zou het niet verwachten in Rome, maar er waren ook heel wat niet-katholieken die op deze heilige grond woonden. Die kregen uiteraard wel hun eigen begraafplaats. Op deze begraafplaats is trouwens ook een piramide te vinden.

Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola kerk

Honderden kerken heeft Rome. Eentje die af wijkt van de standaard kerken in Rome is de Chiesa di Sant’Iganzio di Loyola kerk. En waarom zou je deze willen bezoeken? Het plafond is beschilderd. Echt mooi beschilderd. Een beetje zoals de Sixtijnse Kapel. Maar stiekem is het een optische illusie. De kerk heeft geen koepel, maar wanneer je binnen loopt zou je denken dat de kerk wel een koepel heeft. Op het vlakke plafond is een koepel geschilderd. Een zeer indrukwekkend stukje schilderwerk.

Crypte van de Kapucijnen

Ooit al eens tussen duizenden botten en schedels willen staan? Nee, leek mij ook niet. Bijzonder schijnt het wel te zijn. Een zeer bizarre plek in Rome is de crypte van de Kapucijnen. In vijf kapellen onder de ‘Santa Maria della Concezione dei Cappuccini’ kerk zijn de botten en schedels van bijna 3600 Kapucijnen-broeders verwerkt als een soort kunstwerken in de crypten. Je mag geen foto’s maken van deze unieke bezienswaardigheid.

Kaartjes, combi-tickets, skip-the-line tickets en rondleidingen

Rome City Pass

Met de Rome City Pass kun je de meest bijzondere bezienswaardigheden gratis bezoeken. En heb je voorrang op de rijen. Wat zit er allemaal in een Rome City Pass?

 • Gratis skip-the-line entree tot Sint-PietersbasiliekHet ticket bevat een audiogids. Deze audiogids moet op je telefoon worden gedownload.
 • Colosseum-ticket + audioguide voor Colosseum inclusief kaartjes voor Palatino en Roman Forum en audioguide van Pantheon
 • Enkeltje Airport Transfer vanaf Ciampino of Fiumicino Airport
 • Gratis 1 dag Hop-On Hop-Off Bus ticket
 • Korting (20%) op musea, inclusief de Galleria Borghese en het Nationaal Museum van Rome
 • Korting (20%) op rondvaarten, inclusief de Hop-On Hop-Off Cruise en de Rome Diner Cruise

Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel zitten hier niet bij in en moeten apart aangeschaft worden. Je zult dus even moeten rekenen welke optie voor jou het meest goedkoop is.

Combiticket Colosseum, Forum Romanum & Palatijn

Het kaartje voor het Colosseum is al een comboticket. Met je toegangskaartje tot het Colosseum kun je ook het Forum Romanum en Palatijn bezoeken. Onthoud wel dat je elke bezienswaardigheid slechts 1 keer in mag dus ga goed gevoed naar binnen want je kunt niet even snel buiten gaan lunchen om vervolgens weer terug te keren.

Optie 1: ter plekke een kaartje kopen is mogelijk. In de hoogseizoenen zullen de rijen lang zijn. Bedenk daarnaast dat het dan in Italië ook heel warm is, dus misschien moet je optie 1 heroverwegen wanneer je in de zomervakantie reist. Tijdens het laagseizoen kun je makkelijk ter plekke een kaartje kopen. Een kaartje kost €23,50 maar is gratis wanneer je jonger dan 18 bent of ouder dan 65. Je moet dit wel bewijzen met je ID kaart of paspoort. Deze prijs is zonder audiotoer en zonder gids.

Optie 2: Je kunt ook alvast online tickets kopen zodat je niet in de lange wachtrij hoeft! Get Your Guide heeft veel verschillende opties voor je beschikbaar. Met deze tickets ga je naar de Individual Entrance Gate. Hier laat je je ticket zien en je mag zo door lopen. Tickets op je smartphone worden zonder probleem gescand.

Met een gewoon kaartje mag je alleen in de algemene delen van het Colosseum. Wil je ook de catacomben of tribunes bezoeken dan moet je daarvoor een speciale tour volgen die €99 per persoon kost.

Toegang tot deze drie bezienswaardigheden zit inbegrepen bij de Rome City Pass

Tickets & skip-the-line opties Vaticaanstad

Zoals ook beschreven bij het Colosseum en Forum Romanum, heb je twee opties.

Optie 1: De eerste optie is om een ticket voor de Vaticaanse Musea rechtstreeks in de Musea te kopen voor €16. Kom je bij de rij aan en weet je niet zeker of je er wel in wilt staan, loop dan naar voren en vraag hoe lang deze mensen er in hebben gestaan. De rijen kunnen in sommige periodes enkele uren betreffen.

Optie 2: De tweede optie is om een skip the line kaartje te kopen voor de Vaticaanse Musea. Hiermee kan je de rij omzeilen en weet je zeker dat je een kaartje hebt. Een skip the line ticket is €28.

Met een gids: Zoals ik al schreef bij het stukje over het Vaticaan Museum en de Sixtijnse Kapel is een gids hier absoluut het geld waard. Hiermee sla je niet alleen de lange wachtrijen over, maar heb je ook nog eens een super interessante tour door een van de beroemdste musea ter wereld. Dit is te boeken vanaf €45.

Tickets zijn in sommige periodes dagen van tevoren online al uitverkocht, dus bereid je trip naar Rome op tijd voor.

Toegang tot het Vaticaan Museum zit NIET inbegrepen bij je Rome City Pass

Toegang Pantheon

Het Pantheon is volledig gratis te bezoeken, maar je kan wel een audiogids (of echte gids: €20) inhuren om je bezoek interessanter te maken. Gratis trekt veel mensen en het feit dat het zeer indrukwekkend is trekt ook veel mensen. Houd dus rekening met lange rijen om het Pantheon binnen te komen.

Toegang tot het Pantheon zit inbegrepen bij de Rome City Pass. Je mag dan ook de rijen voorbij.

Toegang Engelenburcht, Basiliek San Giovanni en Thermen van Caracalla

Wil je enkel de buitenkant zien van de Engelenburcht? Dit is gratis. Een voorrangsticket om binnen te mogen in dit monument kost €20,50 per persoon.

Basiliek San Giovanni in Laterano. Volwassenen betalen €10 per persoon. Aangezien deze highlight van Rome een beetje uit het centrum ligt, is ook een ticket voor een hop-on hop-off bus misschien wel een goed idee. Zie hieronder meer info over de hop-on hop-off bussen.

Thermen van Caracalla is €14 per persoon.

Gratis!!

Iedere eerste zondag van de maand zijn alle musea in Rome gratis te bezoeken. Het Vaticaan Museum hoort daar niet bij. Je kunt vast wel raden wat voor effect gratis entree heeft op de drukte.

Reminder: de Sint Pietersbasiliek is altijd gratis te bezoeken. Maar daarvoor moet je wel in de rij. De enige optie om die rij over te slaan is een tour volgen. De koepel bezoeken kost wel geld.

Neem je paspoort of ID kaart mee de stad in

Vergeet niet om je identiteitskaart van de EU te tonen. Als je -25 jaar bent krijg je immers een fikse korting op de toegangsprijs.

Transport, vervoer en boetes

Openbaar vervoer, taxi, metro

Koop alvast een metro kaart op het Termini station. Met zo’n kaart kun je bijvoorbeeld 3 dagen (€29,50) met alle metro en buslijnen reizen. Activeer de kaart pas op de dag van gebruik (stempelen bij metro of bus).

Hop-on bussen

Ben je net als ik heel lui? Maak dan gebruik van de handige hop-on hop-off bussen. Eén dag langs de highlights van Rome rijden kan al voor €14 per persoon. Check de verschillende aanbieders bij de meest belangrijke haltes. Je kunt een kaartje kopen op de bus, of vooraf online.

250 euro boete

Zwemmen in de Trevifontein, schoenen uit op de Spaanse Trappen, zitten op de rand van de Trevifontein of eten of drinken in de buurt van de fontein van Bernini: mág niet meer. Toeristen die dat toch doen, worden beboet met een boete van 250 euro per overtreding. Hier wordt streng op gecontroleerd. Er staat bij elke bezienswaardigheid in Rome tegenwoordig een politieagent die maar wat graag zijn boete quotum zo snel mogelijk haalt.

Beste reistijd en hoe lang heb je nodig in Rome?

Rome trekt tegenwoordig miljoenen bezoekers per jaar. Ik werkte jarenlang in Rome en eigenlijk is het hele jaar door overal druk. Maar wanneer het nog meer druk is dan anders is in de vakanties. Dus rond kerst en in de zomer. Dan is er echt geen beginnen aan. De rijen zijn uren lang (voor het echte Efteling gevoel), het is er warm en benauwd en de prijzen zijn torenhoog.

De beste reistijd is buiten de vakanties in het voor- en naseizoen. Maanden als november en februari zijn relatief rustige maanden. Natuurlijk niet op 14 februari met Valentijnsdag, maar de rest van de tijd heb je de stad veel meer voor jezelf.

In tegenstelling tot veel Europese steden, kun je in Rome makkelijk drie dagen op pad om alle mooie bezienswaardigheden te zien. Ben je ook nog een fan van musea bezoeken reken dan op nog een paar dagen meer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.